Рішення
від 04.04.2019 по справі 617/644/18
ВОВЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 617/644/18

Провадження № 2/617/31/19

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2019 року Вовчанський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Глоби М.М.,

при секретарі судового засідання - Борщ Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Вовчанську цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області про визнання права власності на Ѕ частину земельної ділянки у порядку спадкування за законом, треті особи - ОСОБА_2, ОСОБА_3 та за зустрічним позовом ОСОБА_2 до Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області про визнання права власності на Ѕ частину земельної ділянки у порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області (далі - Рада) про визнання права власності на Ѕ частину земельної ділянки у порядку спадкування за законом. В обґрунтування позову зазначила, що 19 січня 2014 року в м. Харків померла її дочка ОСОБА_4 (до шлюбне ОСОБА_1) О.В., після її смерті відкрилася спадщина на земельну ділянку для ведення садівництва № 51, 49, площею 0,12 га, що знаходиться на території Ради в садовому товаристві Красна Поляна і значиться зареєстрованою на підставі Державного акту від 29 березня 2000 року на ОСОБА_3 Спадкоємцями за законом є вона та її чоловік ОСОБА_5, своєчасно звернулися до нотаріальної контори та отримали свідоцтва про право на спадщину за законом на квартиру по Ѕ частині кожному. У видачі свідоцтва про право власності на земельну ділянку було відмовлено у зв'язку із відсутністю правовстановлюючого документу на ім'я спадкодавця. 27 березня 2018 року ОСОБА_5 помер. Просила визнати за нею у порядку спадкування за законом після смерті доньки ОСОБА_4 право власності на Ѕ частину вказаної земельної ділянки.

ОСОБА_2 звернувся до суду із позовом до Ради про визнання права власності в порядку спадкування. В обґрунтування позову зазначив, що його дядько ОСОБА_5 перебував у шлюбі з ОСОБА_4, яка померла 19 січня 2014 року. Після її смерті відкрилася спадщина на земельну ділянку для ведення садівництва № 51, 49, площею 0,12 га, що знаходиться на території Ради в садовому товаристві Красна Поляна . ОСОБА_5 помер 27 березня 2018 року. Він є спадкоємцем за заповітом, після померлого дядька - ОСОБА_5 Просив визнати за ним право власності на спадкове майно, яке залишилось після смерті ОСОБА_5, а саме на Ѕ частку земельної ділянки номер 51, 49, площею 0,12 га, що знаходиться на території Ради в садовому товаристві Красна Поляна .

Ухвалою суду від 19 грудня 2018 року вказані позови об'єднані в одне провадження.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судове засідання не з'явилися. Про час та місце розгляду справи сповіщалися судом завчасно та належним чином. Надали суду заяви про розгляд справи у їх відсутності, свої позовні вимоги підтримали у повному обсязі.

Представник Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи сповіщався судом завчасно та належним чином. Надав суду заяву про розгляд справи у його відсутності.

Третя особа - ОСОБА_3 області в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи сповіщався судом завчасно та належним чином. Заяв, клопотань про відкладення розгляду справи не надав.

Суд, ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі, виходячи з наступного.

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду по захист своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Як вбачається з матеріалів цивільної справи, 19 січня 2014 року в м. Харків померла ОСОБА_4 (до шлюбне ОСОБА_1) О.В., після її смерті відкрилася спадщина на земельну ділянку для ведення садівництва № 51, 49, площею 0,12 га, що знаходиться на території Ради (колишня Верхньосалтівська) в садовому товаристві Красна Поляна і значиться зареєстрованою на підставі Державного акту від 29 березня 2000 року на ОСОБА_3 Спадкоємцями за законом є її мати ОСОБА_1 та чоловік ОСОБА_5, які своєчасно звернулися до нотаріальної контори та отримали свідоцтва про право на спадщину за законом на квартиру по Ѕ частині кожному. У видачі свідоцтва про право власності на спадкову земельну ділянку було відмовлено у зв'язку із відсутністю правовстановлюючого документу на ім'я спадкодавця. 27 березня 2018 року ОСОБА_5 помер, за життя залишив заповіт на ім'я племінника ОСОБА_2

Вказані обставини підтверджуються копіями: свідоцтва про народження, витягу з Державного реєстру про шлюб, свідоцтва про смерть, договору купівлі-продажу, інформації відділу держгеокадастру у Вовчанському районі, листа в.о. завідувача Четвертої Харківської державної нотаріальної контори, свідоцтва про право на спадщину за законом, заповіту, листа приватного нотаріуса Харківськогго міського округу (а.с. 4-9, 36, 87, 89, 90, 93).

Відповідно до ст. ст. 1216, 1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

У першу чергу право на спадкування за законом мають, окрім інших, батьки (ст. 1261 ЦК України).

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті (ст. 1233 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 1235 ЦК України заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Відповідно до ст.1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

У відповідності до ч. 1 ст. 328 ЦК України , право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Пунктом 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції" від 12 червня 2009 року № 2 у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з'ясування і дослідження інших обставин справи.

В зв'язку з чим, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мають право по Ѕ частині земельної ділянки кожному, у порядку спадкування, після померлих ОСОБА_4 та ОСОБА_5

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.ст. 328, 1223, 1261 ЦК України, ст. ст. 4, 7, 12, 89, 247, 280-284 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області про визнання права власності на Ѕ частину земельної ділянки у порядку спадкування за законом, треті особи - ОСОБА_2, ОСОБА_3 та за зустрічним позовом ОСОБА_2 до Рубіжненської сільської ради Вовчанського району Харківської області про визнання права власності на Ѕ частину земельної ділянки у порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 у порядку спадкування за законом, після померлої 19 січня 2014 року ОСОБА_4 право власності на Ѕ частину земельної ділянки для ведення садівництва № 51, 49, площею 0,12 га, що знаходиться на території Рубіжненської (колишня Верхньосалтівська) сільської ради Вовчанського району Харківської області, в садовому товаристві Красна Поляна (Державний акт на право приватної власності серія ІІ -ХР № 09053 від 29 березня 2000 року на ім'я ОСОБА_3).

Визнати за ОСОБА_2 у порядку спадкування за заповітом, після померлого 27 березня 2018 року ОСОБА_5 право власності на Ѕ частину земельної ділянки для ведення садівництва № 51, 49, площею 0,12 га, що знаходиться на території Рубіжненської (колишня Верхньосалтівська) сільської ради Вовчанського району Харківської області, в садовому товаристві Красна Поляна (Державний акт на право приватної власності серія ІІ -ХР № 09053 від 29 березня 2000 року на ім'я ОСОБА_3).

Заочне рішення може бути переглянуто Вовчанським районним судом Харківської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення суду може бути оскаржене позивачем до апеляційного суду Харківської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти діб з дня проголошення рішення суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Вовчанський районний суд Харківської області.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Позивач - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, місце проживання : ІНФОРМАЦІЯ_4, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2.

Відповідач - Рубіжненська сільська рада Вовчанського району Харківської області, місцезнаходження: Харківська область, Вовчанський район, с. Рубіжне вул. Зарічна, 1-А, код 04399045.

Третя особа - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_5, місце проживання : ІНФОРМАЦІЯ_6, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3.

Суддя -

Дата ухвалення рішення04.04.2019
Оприлюднено15.04.2019
Номер документу81127482
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на Ѕ частину земельної ділянки у порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —617/644/18

Ухвала від 16.09.2019

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

Ухвала від 01.08.2019

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

Рішення від 04.04.2019

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

Ухвала від 19.12.2018

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

Ухвала від 19.11.2018

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

Ухвала від 21.05.2018

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні