Ухвала
від 11.04.2019 по справі 759/6942/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/2402/19

ун. № 759/6942/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2019 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого Святошинського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_4 про визнання законним тимчасового доступу до володіння особи в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019100080002622 від 10.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого Святошинського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_4 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_5 , про визнання законним тимчасовий доступ до житла особи, а саме, огляд квартири, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , який було проведено 10.04.2019 у період часу з 19 години 49 хвилин по 20 годину 40 хвилин, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Клопотання обґрунтовано тим, що у провадженні слідчого відділу Святошинського УП ГУНП у м. Києві знаходиться кримінальне провадження відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019100080002622 від 10.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 09.04.2019 гр. ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 та гр. ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 перебуваючи у кафе « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яке розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , порушуючи громадський порядок, з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю, з використанням предмета заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, вчинили хуліганські дії, які виразилися в заподіянні тілесних ушкоджень гром. ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Крім цього у провадженні слідчого відділу Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві знаходиться кримінальне провадження № 12019100080002613 від 10.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 186 КК України та кримінальне провадження №12019100080002628 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України.

10.04.2018 слідчим слідчого відділу Святошинського УП ГУНП у м. Києві в порядку ст. 208 КПК України були затримані гр. ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 та гр. ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 , як особи, які обгрунтовано підозрюються у вчиненні вищевказаних злочинів.

З метою виявлення майна, яке було здобуте у результаті вчинення кримінального правопорушення 10.04.2019 слідчим слідчого відділу Святошинського УП ГУНП у місті Києві ОСОБА_9 , в присутності двох понятих та за добровільною письмовою згодою громадянки ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_5 , у період часу з 19 години 49 хвилин по 20 годину 40 хвилин було проведено огляд житла, а саме квартири, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 під час якого вилучили наступне:

- куртку зеленого кольору з маркуванням «Адідас» з білими смугами на рукавах, яку було поміщено до паперового пакету, засвідченого підписами всіх учасників процесуальної дії;

- мобільний телефон чорного кольору марки «Леново» імеі1: НОМЕР_1 із флеш-накопичувачем марки «Арасеr» на 16 GB, без сім-карти оператора мобільного зв`язку, поміщений по прозорого поліетиленового пакету, із пазовим замком, який прошитий зверху ниткою білого кольору наклеєно бирку із зазначенням підписів всіх учасників процесуальної дії, які добровільно надала остання.

Невідкладність проведення огляду мотивована наявністю ризиків знищення майна, а саме предметів, якими вчинено кримінальне правопорушення, слідів кримінального правопорушення, одягу, на якому присутні сліди кримінального правопорушення, майна, яке здобуто в ході його вчинення, оскільки існувала реальна загроза перешкоджанню досудовому розслідуванню, що полягала у приховуванні від працівників правоохоронних органів, необхідних речей та предметів, а також встановлення місцезнаходження особи, яка вчинила кримінальне правопорушення.

Слідчий ОСОБА_3 у судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання прийшов до висновку про задоволення клопотання виходячи із наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Згідно ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

Слідчий суддя, надаючи оцінку діям слідчого з приводу проникнення до житла особи, враховує, що останні були спрямовані на збереження майна, а саме: предметів та інших речових доказів, які містять на собі сліди злочину і можуть вказувати про обставини кримінального правопорушення, а також предметів набутих злочинним шляхом. А отже, достатньо підстав вважати, що відшукані в подібний спосіб матеріальні об`єкти могли бути знищеними або прихованими до проведення такого огляду. А тому, проникнення до житла було спрямоване на збереження майна і обумовлено обставинами крайньої необхідності.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

З оглядуна те,що уході огляду10.04.2019р.квартири № за адресою: АДРЕСА_1 , що належить гр. ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ., було виявлено предмети набуті злочинним шляхом, зокрема мобільний телефон чорного кольору марки «Леново» імеі1: НОМЕР_1 , що належить потерпілому ОСОБА_8 , куртку зеленого кольору з маркуванням «Адідас» з білими смугами на рукавах, у якій був одягнений ОСОБА_7 , що містить сліди кримінального правопорушення і може підтвердити обставини вчинення злочину, слідчим було досягнуто мети заради якої може бути дозволено проведення обшуку, а враховуючи невідкладність ситуації останнім було дотримано вимоги кримінального процесуального законодавства, які дозволяють проникнення до житла без попереднього дозволу слідчого судді на проведення обшуку з метою врятування викраденого майна та майна, яке містить на собі сліди злочину, які могли бути знищені задля приховання вчиненого злочину. Тому, отримані у такий спосіб речі можуть вважатись допустимими доказами, що отримані в установленому порядку.

Враховуючи вищевикладене, та керуючись ст.ст. 233, 234, 369-372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого Святошинського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_4 задовольнити.

Визнання законним проведення огляду житла (згідно з правилами, встановленими для проведення обшуку), квартири АДРЕСА_3 , що належить ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який було проведено 10.04.2019 слідчим Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_9 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а саме: 1) куртку зеленого кольору з маркуванням «Адідас» з білими смугами на рукавах; 2) мобільний телефон чорного кольору марки «Леново» імеі1: НОМЕР_1 із флеш-накопичувачем марки «Арасеr» 16 GB, без сім-карти оператора мобільного зв`язку, які знаходилися в коридорі квартири та були добровільно надані гр. ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.04.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу81132110
СудочинствоКримінальне
Сутьвизнання законним тимчасового доступу до володіння особи в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019100080002622 від 10.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України

Судовий реєстр по справі —759/6942/19

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Коваль О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні