Рішення
від 07.02.2019 по справі 160/9841/18
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2019 року Справа № 160/9841/18 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Врони О. В., розглянувши у письмовому провадженні у місті Дніпро адміністративну справу за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області в особі Павлоградського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області до Павлоградського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, третя особа: Відкрите акціонерне товариство Павлоградське АТП-11261 про визнання дій протиправними та скасування постанови, -

ВСТАНОВИВ :

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області в особі Павлоградського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області звернулося до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до Павлоградського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, третя особа: Відкрите акціонерне товариство Павлоградське АТП-11261 про:

- визнання неправомірними дії державного виконавця Павлоградського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області Маслак Юлії Анатоліївни щодо закінчення виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого листа № 804/324/16, виданого Дніпропетровським окружним адміністративним судом 12.10.2016 року, про стягнення з ВАТ Павлоградське АТП-11261 на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Павлоград Дніпропетровської області капіталізованих платежів у розмірі 1005548,79 грн.;

- скасування постанови державного виконавця Павлоградського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області Маслак Юлії Анатоліївни від 03.10.2018 року про закінчення виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого листа № 804/324/16, виданого Дніпропетровським окружним адміністративним судом 12.10.2016 року.

В обґрунтування позову зазначено, що оскаржувана постанова державного виконавця Павлоградського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області Маслак Юлії Анатоліївни від 03.10.2018 року є протиправною, оскільки винесена з підстав прийняття Дніпропетровським окружним адміністративним судом рішення про припинення ВАТ Павлоградське АТП-11261 , однак, зазначене підприємство не є таким, що припинилося.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, надавши заяву про розгляд справи в письмовому провадженні.

Відповідач, повідомлений належним чином про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання уповноваженого представника не направив, про причини неявки суд не повідомив, з клопотанням про відкладення розгляду справи не звертався.

Відповідно до ч. 1 ст. 205 Кодексу адмінстративного судочинства України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Згідно з ч. 9 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З огляду на приписи ч. 1 ст. 205 ч. 9 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України суд вважає за можливе здійснити судовий розгляд справи в порядку письмового провадження за наявними у справі доказами.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 24 лютого 2016 року в адміністративній справі № 804/327/16 стягнуто з Відкритого акціонерного товариства Павлоградське АТП 11261 на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Павлоград Дніпропетровської області капіталізовані платежі у розмірі 1 005 548,79 грн.

12 жовтня 2016 Дніпропетровським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист у справі № 804/327/16.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 20 лютого 2018 року в адміністративній справі № 804/327/16 змінено сторону виконавчого провадження (стягувача) з Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Павлоград Дніпропетровської області на Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області.

Павлоградське відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області зверталося до Павлоградського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області з заявою про примусове виконання судового рішення у справі № 804/327/16.

25 жовтня 2018 року до Павлоградського відділення Фонду надійшла постанова державного виконавця Павлоградського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області Маслак Юлії Анатоліївни від 03.10.2018 року про закінчення виконавчого провадження № 57047809 за виконавчим листом № 804/324/16, виданим 12.10.2016 Дніпропетровським окружним адміністративним судом. Виконавче провадження закінчено у зв'язку із припиненням юридичної особи.

02 листопада 2018 року Павлоградське відділення Фонду звернулося до Павлоградського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області зі скаргою щодо дій державного виконавця стосовно винесення вищезазначеної постанови згідно частини 3 статті 74 Закону України Про виконавче провадження .

14 грудня 2018 року (вх. № 9795/06) на адресу Павлоградського відділення Фонду надійшла відповідь начальника Павлоградського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області № 32/62108 від 13.12.2018 року, в якій зазначено про відсутність порушень вимог чинного законодавства щодо порядку закінчення виконавчого провадження № 57047809 з примусового виконання виконавчого листа № 804/324/16, виданого Дніпропетровським окружним адміністративним судом 12.10.2016 року.

Вирішуючи спір по суті, суд зазначає наступне.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 39 Закону України Про виконавче провадження виконавче провадження підлягає закінченню у разі припинення юридичної особи - сторони виконавчого провадження, якщо виконання її обов'язків чи вимог у виконавчому провадженні не допускає правонаступництва, смерті, оголошення померлим або визнання безвісно відсутнім стягувача чи боржника.

Як вбачається з оскаржуваної постанови про закінчення виконавчого провадження, в останній державний виконавець посилається на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 13.10.2015 року у справі № 804/12263/15 за позовом Західно-Донбаської об'єднаної державної податкової інспекції до ВАТ Павлоградське АТП-11261 про припинення юридичної особи, якою було припинено юридичну особу ВАТ Павлоградське АТП-11261 .

Відповідно до 1 ст. 38 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (в редакції, що діяла на час винесення постанови суду у справі № 804/12263/15) суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Частинами 1, 3, 4, 5 статті 105 Цивільного кодексу України передбачено, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

Учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юридичної особи.

До комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Отже, постанова Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 13.10.2015 року у справі № 804/12263/15 по суті є рішенням про припинення юридичної особи, яким розпочинається ліквідаційна процедура, в ході якої вживаються заходи щодо виявлення кредиторів, проводяться розрахунки з кредиторами, складається та затверджується ліквідаційний баланс. І лише після затвердження ліквідаційного балансу проводиться державна реєстрація припинення юридичної особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 104 Цивільного кодексу України встановлено, що юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно детальної інформації про юридичну особу з офіційного сайту Міністерства юстиції України ВАТ Павлоградське АТП-11261 (код ЄДРПОУ 21891049) з 23.10.2015 року перебуває в стані припинення, підстава: за судовим рішенням, голова комісії з припинення або ліквідатор Шаров Сергій Леонідович.

Тобто ВАТ Павлоградське АТП- 11261 не є таким, що припинилося.

Враховуючи вищенаведене, стосовно ВАТ Павлоградське АТП- 11261 відсутні підстави для закінчення виконавчого провадження на підставі п. 3 ч. 1 ст. 39 Закону України Про виконавче провадження у зв'язку з припиненням боржника.

Відповідно до частини 1 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що Павлоградським міськрайонним відділом державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області не доведено правомірності та обґрунтованості своїх дій щодо закінчення виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого листа №804/324/16, виданого Дніпропетровським окружним адміністративним судом 12.10.2016 року щодо стягнення з ВАТ Павлоградське АТП-11261 на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Павлоград Дніпропетровської області капіталізованих платежів у розмірі 1005548,79 грн., у зв'язку з чим оскаржувана постанова є протиправною, а адміністративний позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись ст.ст. 139, 241-246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області (49020, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 93, код ЄДРПОУ 41323962) в особі Павлоградського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області (51400, Дніпропетровська область, м. Павлоград, вул. Соборна, 58, код ЄДРПОУ 41418540) до Павлоградського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області (51400, Дніпропетровська область, м. Павлоград, вул. Дніпровська, 338, код ЄДРПОУ 35020282), третя особа: Відкрите акціонерне товариство Павлоградське АТП-11261 (51400, Дніпропетровська область, м. Павлоград, вул. Харківська, 3, код ЄДРПОУ 21891049) про визнання дій протиправними та скасування постанови - задовольнити.

Визнати протиправними дії державного виконавця Павлоградського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області Маслак Юлії Анатоліївни щодо закінчення виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого листа № 804/324/16, виданого Дніпропетровським окружним адміністративним судом 12.10.2016 року щодо стягнення з ВАТ Павлоградське АТП-11261 на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Павлоград Дніпропетровської області капіталізованих платежів у розмірі 1005548,79 грн.

Скасувати постанову державного виконавця Павлоградського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області Маслак Юлії Анатоліївни від 03.10.2018 року про закінчення виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого листа № 804/324/16, виданого Дніпропетровським окружним адміністративним судом 12.10.2016 року.

Стягнути на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області (49020, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 93, код ЄДРПОУ 41323962) в особі Павлоградського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області (51400, Дніпропетровська область, м. Павлоград, вул. Соборна, 58, код ЄДРПОУ 41418540) за рахунок бюджетних асигнувань Павлоградського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області (51400, Дніпропетровська область, м. Павлоград, вул. Дніпровська, 338, код ЄДРПОУ 35020282) судовий збір у розмірі 1762 грн. 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене в строки, передбачені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя О.В. Врона

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.02.2019
Оприлюднено15.04.2019
Номер документу81133388
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —160/9841/18

Ухвала від 20.01.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Ухвала від 12.01.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Рішення від 07.02.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Ухвала від 28.01.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Ухвала від 29.12.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні