Постанова
від 13.12.2017 по справі 804/6931/17
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2017 р. Справа № 804/6931/17 Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Прудник С.В., розглянувши адміністративну справу у порядку письмового провадження за адміністративним позовом Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Дніпрі до Спеціального конструкторсько-технологічного бюро інституту технічної механіки Національної академії наук України про стягнення заборгованості за списком № 2 у розмірі 1767,82 грн., -

ВСТАНОВИВ :

24 жовтня 2017 року Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України в м. Дніпрі звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Спеціального конструкторсько-технологічного бюро інституту технічної механіки Національної академії наук України, в якому просить: стягнути з Спеціального конструкторсько-технологічного бюро інституту технічної механіки Національної академії наук України заборгованість щодо покриття фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах за списком № 2 за період січень-травень 2008 року на загальну суму 1 767 грн. 82 коп. (одна тисяча сімсот шістдесят сім грн.. 82 коп.) на користь Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Дніпрі.

В обґрунтування позовних вимог, позивач зазначив, що на відповідача покладено обов'язок щомісячно до 25 числа в повному обсязі відшкодувати позивачу витрати на виплату і доставку пенсій, призначених особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України. Проте, у відповідача існує заборгованість перед УПФУ в сумі 1767 грн. 82 коп. за списком № 2, яка підтверджена розрахунками фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , пунктів б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 27.10.2017 року відкрито провадження в адміністративній справі та призначено справу до розгляду у судовому засіданні.

Представник позивача в судове засідання 13.12.2017 р. не прибув, на адресу суду надав клопотання про здійснення розгляду справи без участі представника.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом засобами поштового зв'язку, що підтверджено матеріалами справи. Про причини своєї неявки суд не повідомив, письмових заперечень на позовну заяву не надав.

Дослідивши матеріали, з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються вимоги позову, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив такі обставини справи.

Спеціальне конструкторсько-технологічне бюро інституту технічної механіки Національної академії наук України (код ЄДРПОУ 03534268) зареєстроване як юридична особа та перебуває на обліку як платник страхових внесків в Центральному об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України в м. Дніпрі.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 1 Закону України Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування № 400/97-ВР від 26.06.1997 р. передбачено, що платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, зокрема, є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Відповідно до п. 1 ст. 2, п. 1 ст. 4 Закону України Про збір на обов'язкове пенсійне страхування , суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи і організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи сплачують також фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України Про пенсійне забезпечення від 05.11.1991 р. № 1788-ХІІ, у розмірі 100%.

Таким чином, на відповідача покладено обов'язок в повному обсязі відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених особам, які працювали або працюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджений Кабінетом Міністрів України.

Витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п. 2 Розділу ХV Прикінцеві положення Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , підлягають відшкодуванню в порядку, передбаченому розділом 6 Інструкції Про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 р., зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663 (зі змінами).

Згідно п. 6.1 Інструкції, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Суми відшкодувань, відповідно до п. 6.4 Інструкції, визначаються відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Розділу ХV Прикінцеві положення Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п. 6.8 Інструкції, у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї глави для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона "Крим"). Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства.

Інструкцією встановлений єдиний механізм відшкодування підприємствами витрат та виплату та доставку пільгових пенсій: шляхом здійснення щомісячних платежів на підставі розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій та повідомлень про зміну розміру пенсії або наслання обставин, які впливають на суму відшкодування, які надсилаються органами Пенсійного фонду України у строки визначені Інструкцією.

Так, згідно розрахунків УПФУ в Жовтневому районі м. Дніпропетровська фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України " Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування " в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів " б-з " ст. 13 Закону України " Про пенсійне забезпечення " відповідач повинен відшкодовувати фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених його колишнім працівникам за списком № 2 за період січень - травень 2008 року на загальну суму 1 767 грн. 82 коп.

Вказані розрахуноки направлялися на адресу відповідача, та не оскаржений.

Відповідно, визначені у розрахунках суми відшкодування є узгодженими.

На час розгляду справи вищезазначена заборгованість відповідачем у добровільному порядку не погашена.

Статтею 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування " передбачено, що спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

З огляду на викладені обставини у їх сукупності, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та необхідність їх задоволення у повному обсязі.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд виходить із того, що відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, у яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статями 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Дніпрі до Спеціального конструкторсько-технологічного бюро інституту технічної механіки Національної академії наук України про стягнення заборгованості за списком № 2 у розмірі 1767,82 грн. - задовольнити.

Стягнути з Спеціального конструкторсько-технологічного бюро інституту технічної механіки Національної академії наук України на користь Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Дніпрі заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 2 за період січень-травень 2008 року у розмірі 1 767 грн. 82 коп. (одна тисяча сімсот шістдесят сім гривень вісімдесят дві копійки).

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд, в порядку та у строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України, та набирає законної сили відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя С. В. Прудник

Дата ухвалення рішення13.12.2017
Оприлюднено15.04.2019
Номер документу81133505
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/6931/17

Постанова від 13.12.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Прудник Сергій Володимирович

Ухвала від 27.10.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Прудник Сергій Володимирович

Ухвала від 23.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Прудник Сергій Володимирович

Ухвала від 12.03.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Прудник Сергій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні