Рішення
від 05.04.2019 по справі 925/174/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2019 року м. Черкаси справа № 925/174/19

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Спаських Н.М., із секретарем судового засідання Буднік А.М., за участі представників сторін:

від позивача: Капітоненко А.Ю. - адвокат за ордером;

від відповідача: не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом ОСОБА_2 (м. Черкаси) до товариства з обмеженою відповідальністю "Рембус і К" (м. Черкаси) про зобов'язання надати інформацію

ВСТАНОВИВ:

Позивачкою, як учасником товариства, заявлено позов про зобов'язання товариства з обмеженою відповідальністю "Рембус і К" надати їй належним чином завірені копії річних звітів товариства за 2017, 2018 роки, належним чином завірені копії звітів про фінансово - господарську діяльність товариства за 2017, 2018 роки, належним чином завірені копії протоколів загальних зборів учасників товариства за 2017, 2018 роки.

Справа розглядається за правилами загального позовного провадження.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю та просив суд їх задовольнити.

Відповідач, будучи належним чином повідомленим про час і місце розгляду справи ( в т.ч. і шляхом розміщення оголошення на офіційній сторінці Господарського суду Черкаської області веб-порталу судової влади України), свого представника в засідання не направив. Його явку обов'язковою суд не визнавав, тому немає перешкод у розгляді справи.

Відзиву на позов із запереченнями проти доводів позивача відповідачем суду не подано.

Відповідно до ст. 240 ГПК України в судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

У відповідності до ст. 13,74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Заслухавши доводи та пояснення представника позивача і дослідивши зібрані у справі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає до повного задоволення, виходячи з наступного:

Відповідно до статті 4 ГПК України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів (стаття 20 ГК України).

Згідно з ч. 1 ст. 167 ГК України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Відповідно до ч. 3 ст. 80 ГК України, товариством з обмеженою відповідальністю є господарське товариство, що має статутний капітал, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, і несе відповідальність за своїми зобов'язаннями тільки своїм майном. Учасники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 Закону України Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю , установчим документом товариства є статут.

Як встановлено судом, відповідно до п. 2.1 Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембрус і К", затвердженого загальними зборами засновників (протокол № 1 від 10.06.2016) ОСОБА_2 є одним із засновників (учасників) Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембрус і К" із часткою 50%.

Іншим учасником товариства також із часткою 50% є ОСОБА_3, який одночасно є і керівником товариства, відомості про що внесено до Статуту товариства та підтверджуються Витягом з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань (а.с. 38).

Приписами статті 116 ЦК України визначено, що учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом одержувати інформацію про діяльність товариства у порядку, встановленому установчим документом.

Також, п. 14.1 статуту відповідача кожен із учасників товариства має право одержувати інформацію про діяльність товариства, знайомитись з даними бухгалтерського обліку та звітності, знайомитись з протоколами загальних зборів учасників, наказами, розпорядженнями Директора, одержувати виписки із зазначених документів, користуватись іншими правами, наданими учасникам товариства з обмеженою відповідальністю діючим законодавством.

Приписами наведених норм законодавства та положень Статуту відповідача, позивач як учасник ТОВ "Рембус і К", має право на отримання інформації про господарську діяльність товариства, а відповідач в свою чергу зобов'язаний надати позивачу для ознайомлення документи про господарську діяльність товариства, зокрема, річні звіти, звіти про фінансово-господарську діяльність товариства, протоколи зборів.

За приписами ст. 5 Закону України Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю , учасники товариства мають такі права: 1) брати участь в управлінні товариством у порядку, передбаченому цим Законом та статутом товариства; 2) отримувати інформацію про господарську діяльність товариства; 3) брати участь у розподілі прибутку товариства; 4) отримати у разі ліквідації товариства частину майна, що залишилася після розрахунків з кредиторами, або його вартість. Учасники товариства можуть мати інші права, передбачені законом та статутом товариства.

15.11.2018 та 22.11.2018 позивачем на адресу відповідача направлені запити на отриманні інформації (а.с. 29,30) з вимогою надати позивачці повну та достовірну інформацію про діяльність товариства, а саме, завірені копії річних звітів товариства за 2017, 2018 роки, належним чином завірені копії звітів про фінансово - господарську діяльність товариства за 2017, 2018 роки, належним чином завірені копії протоколів загальних зборів учасників товариства за 2017, 2018 роки.

Відповідно до ст. 9 Закону України "Про інформацію" всі громадяни України, юридичні особи і державні органи мають право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання поширення та зберігання відомостей, необхідних їм для реалізації ними своїх прав, свобод і законних інтересів, здійснення завдань і функцій.

Позивач зазначає, що на момент звернення із даним позовом до суду відповіді на вказані вимоги та витребуваних документів від відповідача на адресу позивача не надходило, що порушує права позивача та вимагає їх захисту в судовому порядку.

Позивач посилається на порушення його прав та законних інтересів з боку товариства, що і є причиною спору.

У пункті 36 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" способом захисту права учасника господарського товариства на отримання інформації про діяльність товариства (пункт "г" частини першої статті 10 Закону про господарські товариства, стаття 116 ЦК, частина перша статті 88 ГК) є спонукання в судовому порядку до виконання товариством дій - надання відповідної інформації.

Відповідно ст.ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

У відповідності до ч. 4 ст. 236 ГПК України при виборі застосуванні норм права до спірних правовідносин, суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду.

Позивач при обґрунтуванні позовних вимог посилається на позиції Верховного Суду у постанові від 26.06.2018 по справі № 904/3679/17 при вирішенні аналогічного спору щодо отримання учасником інформації від товариства, де, зокрема, було зроблено такі висновки про правильне застосування норм права :

Право учасника господарського товариства одержувати інформацію про діяльність товариства в порядку, встановленому установчим документом, закріплено у частині 1 статті 116 Цивільного кодексу України, частині 1 статті 88 Господарського кодексу України та частині 1 статті 10 Закону України "Про господарські товариства". Згідно з положеннями зазначених норм товариство зобов'язане надати учаснику на його вимогу для ознайомлення річні баланси, звіти про фінансово-господарську діяльність товариства, протоколи ревізійної комісії, протоколи зборів органів управління товариства тощо. Наведений перелік може бути розширений у статуті товариства. Тобто за приписами наведених правових норм праву учасника на одержання інформації кореспондує обов'язок товариства надати учаснику відповідну інформацію на його вимогу.

Отримання учасником зазначеної інформації від товариства є необхідним для реалізації ним своїх корпоративних прав, зокрема правомочностей на участь в управлінні господарською організацію. Відтак внаслідок невиконання товариством свого обов'язку з надання учаснику товариства на його вимогу для ознайомлення документів, передбачених положеннями закону та статуту, можуть бути визнані порушеними як право учасника товариства на інформацію, так і його корпоративні права. Відповідно до положень статей 15, 16 Цивільного кодексу України зазначені права учасника підлягають захисту шляхом спонукання товариства до виконання його обов'язку - надання відповідної інформації.

Верховний Суд вважає хибним висновок судів попередніх інстанцій про недоведеність Позивачем факту порушення його законних прав та охоронюваних законом інтересів Товариством шляхом ненадання належним чином завірених копій документів у зв'язку з тим, що ані чинним законодавством, ані положеннями Статуту не передбачено обов'язку Товариства надавати учаснику запитувану ним інформацію в письмовому вигляді, а лише встановлено обов'язок надавати учаснику для ознайомлення визначену законом інформацію, з якої вже сам учасник має право робити виписки, фотографії, копії.

Також Верховний Суд вказав, що згідно з положеннями статті 200 Цивільного кодексу України та статті 2 Закону України "Про інформацію" інформацією є відомості та/або дані, які можуть бути збережені на матеріальних носіях (у вигляді документів) або відображені в електронному вигляді. Положення чинного законодавства та Статуту Товариства не регламентують процедуру, а також форму отримання учасником Товариства інформації щодо діяльності Товариства. Відсутність визначеного способу надання інформації, на думку Суду, не може бути достатньою підставою для відмови Товариства надати його учаснику інформацію про свою діяльність у спосіб, в який просить учасник, адже така відмова є за своєю суттю безпідставним обмеженням права особи у виборі форми одержання інформації всупереч вимогам статті 34 Конституції України, статті 7 Закону України "Про інформацію".

Позов у справі № 904/3679/17 Верховним Судом було задоволено у вигляді зобов'язання Товариства надати ОСОБІ належним чином завірені копії річних звітів товариства за 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 роки, належним чином завірені копії звітів про фінансово-господарську діяльність товариства за 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 роки, належним чином завірені копії протоколів загальних зборів учасників товариства за 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 роки.

Згідно із ч.ч.1, 3 ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Оскільки статутом відповідача ТОВ "Рембус і К" не передбачено обмеження для учасника по формі отримання ним інформації від товариства, вимоги позивачки стосуються її передбаченого статутом товариства-відповідача права на отримання інформації щодо діяльності ТОВ, бухгалтерського обліку та звітності в період її участі у товаристві, протоколів зборів, а відповідач порушує законні права позивачки і не задовольняє її вимоги, то позов є правомірними та обґрунтованим.

В ході розгляду справи спір не було врегульовано, причини невиконання законних вимог позивачки відповідачем не пояснено. Відповідач заперечень проти позовних вимог та доводів позивачки не надав.

На підстави викладеного вимога позивача щодо зобов'язання надати учаснику товариства ОСОБА_2 належним чином завірені копії річних звітів товариства за 2017, 2018 роки, належним чином завірені копії звітів про фінансово - господарську діяльність товариства за 2017, 2018 роки, належним чином завірені копії протоколів загальних зборів учасників товариства за 2017, 2018 роки підлягає до повного задоволення.

Згідно ст.129 ГПК України при задоволенні позову з відповідача на користь позивача слід стягнути 1921,00 грн. судового збору.

Керуючись ст. 238, 240 ГПК України, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Рембус і К" (ідентифікаційний код 40572022, м. Черкаси, вул. Луценка, 6) надати учаснику товариства ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1, АДРЕСА_1) належним чином завірені копії річних звітів товариства за 2017, 2018 роки, належним чином завірені копії звітів про фінансово - господарську діяльність товариства за 2017, 2018 роки, належним чином завірені копії протоколів загальних зборів учасників товариства за 2017, 2018 роки.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембус і К" (ідентифікаційний код 40572022, м. Черкаси, вул. Луценка, 6) на користь ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1, АДРЕСА_1) -- 1921,00 грн. на відшкодування сплаченого судового збору.

Наказ видати.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду протягом 20 днів.

Повне судове рішення складено 12 квітня 2019

Суддя Н.М. Спаських

Дата ухвалення рішення05.04.2019
Оприлюднено15.04.2019
Номер документу81136931
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання надати інформацію

Судовий реєстр по справі —925/174/19

Судовий наказ від 03.05.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Рішення від 05.04.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 21.03.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 07.03.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 13.02.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні