Рішення
від 12.04.2019 по справі 487/8784/18
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/8784/18

Провадження № 2/487/921/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

12.04.2019 року м. Миколаїв

Заводський районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого - судді Притуляк І.О.,

за участю: секретаря судового засідання - Янковець Г.А.,

розглянувши у порядку спрощеного провадження у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Акціонерного товариства Миколаївобленерго до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення боргу, -

ВСТАНОВИВ:

26.12.2018 року Акціонерне товариство Миколаївобленерго звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення в солідарному порядку боргу за спожиту електричну енергію у сумі 10735,42 грн., а також судових витрат у розмірі 1762,00 грн.

В обґрунтування своїх позовних вимог зазначили, що відповідачі є споживачами електричної енергії, яку постачає АТ Миколаївобленерго за адресою АДРЕСА_1 та знаходяться в договірних відносинах з АТ Миколаївобленерго . Договір про користування електричною електроенергією укладено між позивачем та ОСОБА_1 На відповідача ОСОБА_2 відкрито особовий рахунок НОМЕР_1 . Споживачам відбувається відплатна передача електроенергії, яку споживачі повинні сплачувати, а у разі не проживання та звільнення помешкання припинити постачання електричної енергії та закрити особовий рахунок. Плата за спожиту електричну енергію вноситься не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановленого іншого терміну. Станом на 30.10.2018 року у побутових споживачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 виникла заборгованість перед позивачем у сумі 10735,42 грн. за спожиту електричну енергію.

Посилаючись на вищенаведене, просили позов задовольнити та стягнути з відповідача на користь АТ Миколаївобленерго борг за не обліковану електричну енергію у сумі 10735,42 грн. та витрати по сплаті судового збору.

Представник позивача у судове засідання не з`явилась, надала до суду заяву в якій зазначила, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі, просила розглянути справу за її відсутності, не заперечувала проти винесення заочного рішення.

Відповідачі у судове засідання не з`явились, про час та місце проведення судового засідання були повідомлені належним чином, про причини неявки суду не повідомили.

У відповідності до положень ст. 280-281 ЦПК України, суд вважає за можливе ухвалити заочне рішення по справі.

Суд, дослідивши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, приходить до висновку, що позовні вимоги АТ Миколаївобленерго підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Судом встановлено, що відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 є споживачами електричної енергії, яку постачає АТ Миколаївобленерго за адресою АДРЕСА_1. Між АТ Миколаївобленерго та ОСОБА_1 . Договір №603054 укладено про користування електричною електроенергією. На відповідача ОСОБА_2 відкрито особовий рахунок НОМЕР_1 . Станом на 30.10.2018 року у побутових споживачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 виникла заборгованість за спожиту електричну енергію перед позивачем за вказаною адресою у сумі 10735,42 грн., яка залишається несплаченою на теперішній час.

Згіднозакону України Про електроенергетику , Правил користування електричною енергією для населення. Постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357затвердженоПравила користування електричною енергією для населення (які діяли на час виникнення спірних правовідносин) (далі -ПКЕЕН), які відповідно до п.1 регулюють відносини між громадянами та енергопостачальниками. Ці Правила - є обов`язковими для виконання всіма споживачами і енергопостачальниками незалежно від форм власності.

Так, особа є споживачем електроенергії, або як мешканець квартири, до якої цю енергію постачає енергопостачальна організація, а бо як її власник. Між постачальником та споживачем діють зобов`язальні правовідносини про постачання та користування електричною енергією, згідно якого енергопостачальник бере на себе зобов`язання постачати споживачеві електричну енергію, а споживач зобов`язується оплачувати фактично спожиту електричну енергію у терміни, передбачені договором. Також на ім`я відповідача відкрито особовий рахунок.

Наявність таких зобов`язальних правовідносин має підтверджуватися наявністю укладеного між сторонами договору на постачання електричної енергії або фактичним користуванням електроенергією законним власником чи володільцем нерухомого майна.

Відповідно до п. 3 Правил користування електричною енергією для населення споживання електричної енергії, здійснюється на підставі договору про користування електричної енергією між споживачем і енергопостачальником, що розробляється енергопостачальником згідно з Типовим договором про користування електричною енергією і укладається на три роки.

Відповідно до п.7 Правил користування електричною енергією для населення споживання електричної енергії, для споживання електроенергії наймач (власник) квартири або іншого об`єкта повинен звернутися до енергопостачальника для укладення договору про користування електричною енергією.

Відповідно до п. 19 Правил користування електричною енергією для населення споживання електричної енергії, розрахунки населення за спожиту електричну енергію здійснюються за діючими тарифами (цінами) для населення на підставі показань приладів обліку.

Відповідно до п. 20 Правил користування електричною енергією для населення споживання електричної енергії, розрахунковим періодом для встановлення розміру оплати спожитої електричної енергії є календарний місяць. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну.

Розрахунки для населення, відповідно до п.п. 19, 21 Правил, за спожиту електроенергію здійснюються за діючими тарифами (цінами) для населення на підставі показань приладів обліку. Знімання показань приладів обліку проводиться споживачем щомісяця. Енергопостачальник має право контролювати правильність знімання показань приладів обліку та оформлення платіжних документів споживачем. Тобто кількість спожитої енергії має щомісяця визначатися самостійно споживачем за фактичними показаннями електролічильника. Відповідно до п.27 Правил у разі несплати за спожиту електричну енергію протягом 10 днів після терміну, зазначеного у договорі чи платіжному документі, та неотримання енергопостачальником повідомлення про оплату на 20 день споживачу надсилається попередження про відключення електричної енергії. Кількість спожитої енергії має щомісяця визначатися самостійно споживачем за фактичними показаннями приладу обліку електроенергії. Вартість електроенергії визначається як добуток обсягу споживання електроенергії на тариф, що діяв у період, за який здійснюється оплата. Згідно п. 48 Правил зі змінами та доповненнями споживач несе відповідальність за прострочення терміну внесення платежів за електричну енергію.

Відповідно до п.28 Правил у разі відсутності у споживача коштів на оплату заборгованості він повинен звернутися до енергопостачальника із заявою про складання графіка заборгованості або відстрочення терміну оплати та надати довідки, що підтверджують його неплатоспроможність.

Як вбачається з матеріалів справи, між АТ Миколаївобленерго та ОСОБА_1 укладено Договір №603054 укладено про користування електричною електроенергією. Окрім того, відповідач ОСОБА_2 є власником особового рахунку № НОМЕР_1 (отримувачем) електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до Правил користування електричною енергією для населення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357 (далі Правила), останніми врегульовано відносини між громадянами (споживачами електричної енергії) та енергопостачальниками. Згідно вказаних правил, позивач, як енергопостачальник, постачав електричну енергію в необхідних споживачу обсягах, а споживач мав оплачувати одержану електричну енергію за обумовленими тарифами (цінами).

Правила обов`язкові для виконання всіма споживачами і енергопостачальниками незалежно від форм власності.

Відповідно до ст. 26 Закону України Про електроенергетику , п. 42Правил користування електричною енергією для населення споживач електричної енергії зобов`язаний дотримуватися вимог нормативно-технічних документів та договору; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та побутових електроприладів; забезпечувати збереження приладів обліку і пломб на них у разі розміщення приладу обліку в квартирі або на іншому об`єкті споживача; невідкладно повідомляти енергопостачальника про недоліки в роботі приладу обліку; оплачувати спожиту електричну енергію та здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та правил.

Згідно ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору, вимог кодексу, актів законодавства, а при відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч.1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову та стягненню з відповідачів в солідарному поряду на користь позивача 10735,42 грн. боргу за фактичну спожиту ним електроенергію.

Крім того відповідно до п.1 ч. 2 ст.141 ЦПК України з відповідачів необхідно стягнути на користь позивача понесені останнім судові витрати в розмірі по 881,00 грн. з кожного.

Керуючись ст.10,18,23,76,279,258,259,263-265,282,352,354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Акціонерного товариства Миколаївобленерго до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення боргу за спожиту електроенергію - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в солідарному порядку на користь Акціонерного товариства Миколаївобленерго борг за спожиту електроенергію у сумі 10735,42 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства Миколаївобленерго витрати по сплаті судового збору у сумі 881,00 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Акціонерного товариства Миколаївобленерго витрати по сплаті судового збору у сумі 881,00 грн.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Миколаївського апеляційного суду безпосередньо або через Заводський районний суд м. Миколаєва протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач: Акціонерне товариство Миколаївобленерго , місцезнаходження: м. Миколаїв, вул. Громадянська, 40, код ЄДРПОУ 23399393, р/р НОМЕР_2 у МОУ АТ Ощадбанк , МФО 326461, код ЄДРЮОФОП та ГФ 23399393.

Реквізити для стягнення боргу: код ЄДРПОУ 23399393; р/р НОМЕР_5, у ОПЕРВ ОУ Ощадбанку у м. Миколаїв; ЄДРЮОФОП та ГФ 24789699, МФО № 326461.

Реквізити для стягнення судового збору: р/р НОМЕР_5, банк ОПЕРВ ОУ Ощадбанку у м. Миколаїв, код ЄДРПОУ 25713037, ЄДРЮОФОП та ГФ 24789699, МФО 326461.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаюча за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживаючий та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4

СУДДЯ: І.О. ПРИТУЛЯК

Дата ухвалення рішення12.04.2019
Оприлюднено16.04.2019

Судовий реєстр по справі —487/8784/18

Рішення від 12.04.2019

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Ухвала від 17.01.2019

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні