Ухвала
від 12.04.2019 по справі 357/3287/19
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/3287/19

1-кс/357/1702/19

У Х В А Л А

12 квітня 2019 року м. Біла Церква

Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю заступника начальника слідчого відділу відділу поліції №2 Білоцерківського відділу поліції Головного управління національної поліції в Київській області ОСОБА_3 , розглянувши провадження за клопотанням заступника начальника слідчого відділу відділу поліції №2 Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про арешт майна по матеріалам кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019110030000864 від 25.03.2019, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 309 КК України,

У С Т А Н О В И В:

В провадження слідчого судді надійшло клопотання заступника начальника слідчого відділу відділу поліції №2 Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 узгоджене прокурором Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 , по матеріалам кримінального провадження, внесеного в ЄРДР за № 12019110030000864 від 25.03.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, про арешт тимчасово вилученого майна.

Клопотання мотивовано тим, що 09.04.2019 в період часу з 16.45 години по 17.42 годину працівниками поліції в присутності понятих під час проведення санкціонованого обшуку квартири АДРЕСА_1 , за місцем проживання та реєстрації ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було виявлено та вилучено: порошкоподібну речовину білого кольору; 2 (дві) частини картки із залишками речовини білого кольору; металева ложка із залишками речовини білого кольору; пластикова кришка жовтого кольору із залишками речовини білого кольору; поліетиленовий пакет на застібці із залишками речовини білого кольору, які можуть бути психотропною речовиною, «амфетамін».

Згідно з постановою від 10.04.2019 вказані предмети та речовини визнані речовими доказами у кримінальному провадженні № 12019110030000864 від 25.03.2019.

Враховуючи, що вилучені в ході проведеного обшуку предмети є безпосереднім знаряддям вказаного злочину, могли зберегти на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані, як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а також з метою забезпечення належного збереження слідів вчиненого злочину, безперешкодного доступу сторони кримінального провадження до зазначеного майна для проведення всіх необхідних судових експертиз, додаткового огляду, проведення необхідних слідчих дій і проведення повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування, а також з метою запобігання можливості приховування, пошкодження, знищення чи відчуження вказаного майна, заступник начальника слідчого відділу просить накласти арешт на вилучені речі під час обшуку від 09.04.2019.

В судовому засіданні заступник начальника слідчого відділу відділу поліції №2 ОСОБА_3 клопотання підтримав в повному обсязі та просив задовольнити його з підстав зазначених у клопотанні.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 КПК України в судове засідання власник майна не з`явився, причини не відомі, таким чином неявка зацікавленої особи не перешкоджає розгляду клопотання.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Разом з тим, відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Крім того, арешт майна є важливим елементом здійснення завдань кримінального провадження, своєчасне застосування якого може запобігти непоправним негативним наслідкам при розслідуванні кримінального правопорушення. Для ефективного розслідування орган досудового розслідування має потребу у збереженні цього майна до встановлення фактичних обставин вчинення злочину.

Враховуючи, що у разі не накладення арешту на тимчасово вилучене майно можуть бути втрачені сліди кримінального правопорушення, під час досудового розслідування виникла потреба у проведенні судових експертиз, для чого слід забезпечити наявність вилученого майна, так як відсутність майна, яке являється речовим доказом, а саме є знаряддям злочину у справі, може перешкодити кримінальному провадженню, так як тільки у випадку накладення арешту на вказане майно може бути виконане завдання щодо забезпечення слідів кримінального правопорушення.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку щодо необхідності задоволення клопотання, забезпечення кримінального провадження у справі шляхом накладення арешту на речові докази, а саме вилучені в ході обшуку від 09.04.2019:

1. порошкоподібну речовину білого кольору;

2. 2 (дві) частини картки із залишками речовини білого кольору;

3. металева ложка із залишками речовини білого кольору;

4. пластикова кришка жовтого кольору із залишками речовини білого кольору;

5. поліетиленовий пакет на застібці із залишками речовини білого кольору, що необхідно з метою забезпечення кримінального провадження та необхідності проведення судових експертиз для встановлення об`єктивної істини у справі.

На підставі викладеного та керуючись статтями 98, 167, 170, 171, 172, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання заступника начальника слідчого відділу відділу поліції №2 Білоцерківського відділу поліції Головного управління національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про арешт майна, по матеріалам кримінального провадженні № 12019110030000864 за ознаками вчинення злочину передбаченого ч.1 ст.309 КК України - задовольнити.

Накласти арешт на вилучене в ході проведення санкціонованого обшуку 09.04.2019, в квартирі АДРЕСА_1 майно, належне ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме: порошкоподібну речовину білого кольору; 2 (дві) частини картки із залишками речовини білого кольору; металеву ложку із залишками речовини білого кольору; пластикову кришку жовтого кольору із залишками речовини білого кольору; поліетиленовий пакет на застібці із залишками речовини білого кольору, які є безпосереднім знаряддям злочину, із забороною користування, розпорядження вказаним майном.

Копії ухвали направити заступнику начальника слідчого відділу відділу поліції №2 Білоцерківського відділу поліції Головного управління національної поліції в Київській області ОСОБА_3 для виконання, ОСОБА_5 для відома.

Ухвала може бути оскаржена протягом 5 днів з дня її оголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.04.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —357/3287/19

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 22.04.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 27.03.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 27.03.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні