Ухвала
від 15.03.2019 по справі 757/13368/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/13368/19-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах четвертого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів при проведені досудового розслідування у кримінальному провадження, внесеному до ЄРДР за № 22014160000000139, -

ВСТАНОВИВ:

15.03.2019 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого в особливо важливих справах четвертого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до документів, що перебувають у володінні Одеської філії ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) у приміщені за адресою: АДРЕСА_1 .

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22014160000000139 від 21.07.2014 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч.ч. 3, 4 ст. 358 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 29.06.2017 року Державним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ) проведено відкриті торги на «Будівництво об`єкту: реконструкція причалу №7 інв. № 061510 ІНФОРМАЦІЯ_2 », очікуваною вартістю 864 млн. 342 тис. 191 грн.

За результатами поданих пропозицій, тендерним комітетом ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » обрано переможця за нижчою ціною, а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_3 ), з пропозицією 787 млн. 557 тис. грн., без ПДВ., ціна з ПДВ становить 945 млн. 068 тис. грн.

24.07.2017 Одеською філією ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (далі ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 »), за дорученням ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в особі першого заступника начальника ОФ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_5 , укладено з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », в особі директора ОСОБА_6 , договір № 1390-В-ОДФ17.

Згідно отриманої інформації, в ході виконання умов договору директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_6 , за попередньою вказівкою начальника служби наземної інфраструктури Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_7 , відповідно до «Технічних вимог для виконання робіт з будівництва об`єкту «Реконструкція причалу №7 інв. 061510 Одеського морського порту» (додаток №1 до договору №1390-В-ОДФ17), з метою внесення недостовірних відомостей в акти виконаних робіт форми КБ-2в та КБ-3, щодо обсягів виконаних робіт та вартості товарно-матеріальних цінностей, залучив низку субпідрядних організацій з ознаками фіктивності, для виконання будівельних робіт та поставки товарно-матеріальних цінностей.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в особі директора ОСОБА_6 , з метою заволодіння частиною державних коштів виділених на реалізацію вказаного проекту, здійснило і продовжує здійснювати закупівлю послуги Фрахт згідно договору тайм-чартера Сапсан-1 за завищеною вартістю в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , АДРЕСА_4 ), та вносити недостовірні відомості в акти виконаних робіт форми КБ-3, які подаються на адресу ОФ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Фактично вказану послугу надаватиме ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_6 (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , АДРЕСА_5 ), з якою ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », уклав договір на закупівлю послуги «Фрахт згідно договору тайм-чартера «Сапсан-1».

Внаслідок вказаної фінансової операції, отримані протиправним шляхом грошові кошти, посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », за попередньою вказівкою ОСОБА_6 , планують переводити у готівку, шляхом укладення фіктивних договорів на закупівлю товарно-матеріальних цінностей в підприємств з ознаками фіктивності, а саме:

- ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " - код НОМЕР_6 , АДРЕСА_6 .

- ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , АДРЕСА_7 .

- ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , АДРЕСА_5 .

Крім того, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в особі директора ОСОБА_6 , з метою заволодіння державними коштами, за попередньою домовленістю із керівництвом ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 , АДРЕСА_8 ), за значно завищеною вартістю, уклали фіктивний договір закупівлі послуги «Фрахт згідно договору тайм-чартера «Сапсан-1» Класу КЕ плавкран в акваторії ОМТП по виконанню вантажно-розвантажувальних робіт». В подальшому, недостовірні відомості вносяться в акти виконаних робіт на підставі яких ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » здійснює оплату відповідно до договору генерального підряду.

В свою чергу, з метою заволодіння державними коштами, посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », за попередньою вказівкою ОСОБА_6 , уклали договір на поставку фіктивної послуги «Фрахт згідно договору тайм-чартера «Сапсан-1» із ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_6 . В рамках вказаного договору, з розрахункового рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » перераховуються кошти на адресу ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_6 , які в подальшому обготівковуються через підконтрольні фіктивні підприємства ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 ".

Однак, фактично ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », з метою виконання умов договору з «Реконструкції причалу №7 Одеського морського порту», здійснює закупівлю послуги плав.крана «СПК-1/35» в ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 , АДРЕСА_9 ).

З метою заволодіння державними коштами, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в особі директора ОСОБА_6 , уклали договір субпідряду із підприємством з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЭДРПОУ НОМЕР_11 , АДРЕСА_10 ), на закупівлю «Послуги комплексного машинно-технічного забезпечення при виконанні робіт по вибурюванню грунту із труби діаметром 1420 мм» та внесли недостовірні відомості щодо вартості вказаних робіт в акти виконаних робіт.

В свою чергу, керівництво ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », за попередньою вказівкою ОСОБА_6 , заключили договір із іншим підприємством з ознаками фіктивності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 , АДРЕСА_10 ) щодо надання «Послуги комплексного машинно-технічного забезпечення».

На даний час, з метою заволодіння державними коштами, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » в рамках укладеної угоди, за попередньою згодою із керівництвом ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 ", здійснюють перерахунок коштів на адресу останнього підприємства, які в подальшому обготівковуються та розподіляються між учасниками протиправної діяльності.

Додатково встановлено, що в ході виконання «Реконструкції причалу №7 Одеського морського порту», ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в особі директора ОСОБА_6 , уклало договір на закупівлю фарби «Sigmacover 380» із підприємством з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 , АДРЕСА_11 ).

На даний час, керівництво ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », за попереднім узгодженням із ОСОБА_6 , уклало договір із ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 , АДРЕСА_11 ), на закупівлю фарби «Сігмаковер 380 LT сірий» із у кількості понад 15 тис. кг.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » за вказівкою ОСОБА_6 , проплатило кошти ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " за поставку фарби у вказаній кількості, однак фактично таку кількість фарби ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " не поставило, оскільки у вказаного підприємства відсутня фарба у такій кількості. На підставі підроблених документів щодо поставки фарби, посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » внесли в акти виконаних робіт недостовірні відомості, чим завдали збитків державі в особливо великих розмірах.

Крім того, з метою заволодіння коштами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ОСОБА_6 надав вказівку керівництву ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » заключити фіктивний договір із підприємством з ознаками фіктивності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " (код ЭДРПОУ НОМЕР_15 , АДРЕСА_12 ) щодо тонування фарби «СігмаКовер 380 LT» у сірий колір.

Перераховані грошові кошти, в рамках вказаного договору, на адресу ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 ", за попередньою домовленістю із керівництвом вказаного підприємства, в подальшому обготівковуються та розподіляються між учасниками злочину.

Відповідно до «Технічних вимог для виконання робіт з будівництва об`єкту «Реконструкція причалу №7 інв. 061510 Одеського морського порту» ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » повинно здійснювати поставку «Шпунтів Larssen 607 п».

Однак, з метою заволодіння державними коштами, керівник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_6 , уклав договір поставки «Шпунтів Larssen 607 п» із підприємством з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 , АДРЕСА_13 ), яке фактично не є виробником вказаної продукції та на підставі підроблених документів щодо купівлі-продажу шпунтів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » внесли недостовірні відомості в акти виконаних робіт форми КБ-3.

В подальшому, керівництво ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » за попередньою вказівкою ОСОБА_6 , уклали договір купівлі-продажу «Шпунтів Larssen 607 п» із підприємством з ознаками фіктивності ПП " ОСОБА_8 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 , АДРЕСА_14 ), яке в свою чергу не є виробником вказаної продукції, не закупляє її та не імпортує.

З метою заволодіння коштами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » перерахувало грошові кошти на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » за поставку «Шпунтів Larssen 607 п», які фактично не поставлялись та не поставляються. З метою заволодіння вказаними коштами та обготівковування, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » отримані грошові кошти, за попередньою домовленістю із керівництвом ПП " ОСОБА_8 ", перерахувало на розрахунковий рахунок вказаного ПП. В подальшому, вказані кошти були переведені в готівку та розподілені між учасниками кримінального правопорушення.

Також, керівник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_6 , з метою заволодіння державними коштами, досяг протиправних домовленостей із керівництвом ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЭДРПОУ НОМЕР_18 , АДРЕСА_15 ) щодо укладання фіктивних угод на поставку товарно-матеріальних цінностей та подальше перерахування грошових коштів.

Зокрема, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » уклало договори купівлі-продажу із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » на поставку металевих виробів, які фактично ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » не виробляються та не закуповуються. Відповідно до вказаних договорів, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » проводить перерахунок грошових коштів на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », а отримані кошти останнє обготівковує через підконтрольні підприємства та передає на адресу ОСОБА_6 .

Відповідно до отриманої інформації, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 , АДРЕСА_16 ) за вказівкою ОСОБА_6 готує кошториси для проведенні робіт з «Реконструкції причалу №7 Одеського морського порту» із завідомо завищеною вартістю виконаних робіт. Зазначені кошториси ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » готує кожного місяця та подає на адресу ОСОБА_6 . Відповідно до вказаних кошторисів, ОСОБА_6 готує акти виконаних робіт та отримує кошти від ОФ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Наразі у органу досудового розслідування виникла необхідність дослідити журнал та інші документи, що фіксують переміщення товарно-матеріальних цінностей (шпунтів), які використовувалися при реконструкції причалу №7 Одеського морського порту на території порту, журнал (пропуски) співробітників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ).

В рамках кримінального провадження стало відомо, що відповідні документи зберігаються в Одеській філії ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) у приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 .

Вищевказані документи самі по собі та в сукупності з іншими речами та документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, без отримання яких неможливо всебічно, повно і неупереджено дослідити всі обставини кримінального провадження, встановити всіх осіб, причетних до вчинення злочинів, надати їм належну правову оцінку.

В заяві поданій до суду слідчий ОСОБА_9 просив розглянути клопотання у його відсутність, вимоги клопотання підтримує у повному обсязі.

Зважаючи на думку органу досудового розслідування викладену в клопотанні, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, до яких необхідно отримати тимчасовий доступ.

Тимчасовий доступ до речей і документів, у відповідності до ч. 1 ст. 159 КПК України полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя дослідивши клопотання та долучені до нього документи дійшов висновку про наявність підстав для надання тимчасового доступу до документів з можливістю їх вилучення у копіях, оскільки вказаний захід забезпечення кримінального провадження дійсно спрямований на отримання доказів та перевірку вже отриманих доказів у кримінальному провадження, а речі та документи до яких необхідно отримати тимчасовий доступ самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 159-164, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах четвертого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів при проведені досудового розслідування у кримінальному провадження, внесеному до ЄРДР за № 22014160000000139 задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому в особливо важливих справах четвертого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , на тимчасовий доступ до журналу та інших документів, що фіксують переміщення товарно-матеріальних цінностей (шпунтів), які використовувалися при реконструкції причалу №7 Одеського морського порту на території порту, журнал (пропуски) співробітників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ), які перебувають у володінні Одеської філії ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) у приміщені за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення в повному обсязі завіреної належним чином копії журналу та інших документів, що фіксують переміщення товарно-матеріальних цінностей (шпунтів), які використовувалися при реконструкції причалу №7 Одеського морського порту на території порту, журнал (пропуски) співробітників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ).

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/13368/19-к

Примірник 2- наданий слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.03.2019
Оприлюднено17.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/13368/19-к

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бортницька В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні