Рішення
від 21.01.2019 по справі 752/10818/18
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №752/10818/18

Провадження № 2/752/1808/19

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

21.01.2019 року Голосіївський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді - Колдіної О.О.

з участю секретаря - Якушко Т.А.,

позивача ОСОБА_1,

представника відповідача Ягодіна В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Інституту агроекології і природокористування Національної академії аграрних наук України про стягнення недонарахованої надбавки за стаж наукової роботи та компенсації частини доходів,

в с т а н о в и в:

позивач взернувся до суду з позовом до Інституту агроекології і природокористування НААН України про стягнення недонарахованої надбавки за стаж наукової роботи та компенсації втрати частини доходів у зв язку із порушенням строків їх виплати.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що 16.01.2006 р. позивача було зараховано до аспірантури Інституту агроекології Національної академії аграрних наук України з відривом від виробництва зі спеціальності 03.00.16 екологія.

03.04.2014 р. на підставі прилюдного захисту дисертації в Інституті агроекології з природокористування НААН України йому присуджено науковий ступінь кандидата сільськогосопдарських наук із спеціальності екологія.

В період з 16.01.2009 р. по 27.10.2017 р. він працював в інституті і займався науково-дослідною і науково-організаційною роботою з основних напрямів діяльності Інституту та проходив атестацію на відповідність займаним посадам.

Починаючи з 16.01.2016 р. з набуттям стажу наукової роботи понад 10 років відповідач повинен був здійснювати надбавку за стаж наукової роботи в розмірі 20% посадового окладу, однак фактично зазначена надбавка почала виплачуватись гна підставі його заяви з 2017 р. Сума недоотриманої надбавки становить 3835,68 гривень

27.10.2017 р. позивач звільнився з Інституту агроекології і природокористування НААН України, однак при звільненні зазначена надбавка виплачена також не була, після чого він звернувся 12.02.2018 р. з письмовою заявою щодо здійснення виплати надбавки за науковий стаж роботи.

Позивач посилається на те, що 26.03.2018 р. він отримав відповід від відповідача, згідно з якою йому відмовлено у виплаті надбавки з посиланням на те, що Порядком не визначено механізму втановлення таких надбавок в 2016 році і кошторис, який щорічно затверджується, не передбачає фінансування видатків за минулі періоди.

В зв язку з викладеним в судовому порядку позивач просить стягнути з відповідача недонараховану надбавку за стаж наукової роботи в рзмірі 3835,68 гривень та компенсацію втрати частини доходів в зв язку з порушенням строків їх виплати в сумі 1009,37 гривень.

Позивач в ході судового розгляду підтримав позовні вимоги та просив суд позов задовольнити, з підстав. Зазначених в ньому.

Представник відповідача заперечував проти задоволення позову, посилаючись на те, що порядок виплати надбавки за стаж наукової роботи втратив чинність в листопаді 2015 р., а положення Закону України про наукову і науково-технічну діяльність , які визначали перелік посад, зайняття яких дає право на отримання надбавки прийнятий в жовтні 2017 року.

Вислухавши сторони, дослідивши матеріали цивільної справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню частково, з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач з 16.01.2006 р. був зарахований до аспірантури Інституту агроекології Національної академії аграрних наук України з відривом від виробництва зі спеціальності екологія (сільськогосподарських наук).

03.04.2014 р. на підставі рішення Атестаційної колегії Існитуту агроекології і природокористування Націоанльної академії аграрних наук України йому було присуджено науковий ступінь кандидата сільськогосподарських наук із спеціальності екологія.

В період з 16.01.2009 р. по 09.09.2014 р. позивач обіймав посаду наукового співробітника, а з 10.09.2014 р. по 27.10.2017 р. завідувача лабораторії агролісомеліорації та лісових екосистем в Інституті агроекології і природокористування НААН України.

27.10.2017 р. позивача звільнено з займаної посади за угодою сторін на підставі п.1 ст. 36 КЗпП України.

Відповідно до ст. 36 Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність заробітна плата наукових працівників складається з посадових окладів (ставок), премій, доплат за наукові ступені, вчені звання, надбавки за стаж наукової, науково-педагогічної роботи та інших надбавок, доплат та винагород, передбачених законодавством у сфері наукової і науково-технічної діяльності.

Відповідно до Порядку виплати надбавки за стаж наукової роботи (в редакції, яка діяла до 12.04.2017 р.) надбавка за стаж наукової роботи виплачується: науковим працівникам державних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, які працюють на посадах, зазначених у переліку посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" ( 1977-12 ), затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 р. N 257 ( 257-2004-п ); особам, які працюють за професіями, визначеними у розділі 2

(Професіонали) Класифікатора професій ДК 003-95, затвердженого наказом Держстандарту від 27 липня 1995 р. N 257 ( v0257217-95 ), в наукових підрозділах державних наукових установ та організацій,вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації та державних підприємств, які пройшли державну атестацію згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" ( 1977-12 ), за умови, що вони займаються та/або є організаторами наукової і науково-технічної діяльності.

До стажу наукової роботи, що дає право на встановлення

надбавки за стаж наукової роботи, зараховується: час роботи, зазначений у статті 22-3 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" ( 1977-12 ); час роботи осіб за професіями, визначеними у розділі 2 (Професіонали) класифікатора професій ДК 003-95 ( v0257217-95 ),

в наукових підрозділах державних наукових установ та організацій, вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації та державних підприємств, які пройшли державну атестацію згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" ( 1977-12 ), за умови, що вони займаються та/або є організаторами наукової і науково-технічної діяльності; стаж державної служби.

Надбавка за стаж наукової роботи виплачується щомісяця

науковим працівникам залежно від стажу наукової роботи у таких розмірах: понад 3 роки - 10 %, понад 10 років -20 %.

Статтею ст.22-1 Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність (в редакції закону від 13.12.1991 р., який втратив чинність 26.11.2015 р.) визначався перелік посад, які віднесені до посад наукових працівників, зокрема: керівник (президент, генеральний директор, генеральний конструктор, директор, начальник); заступник керівника (віце-президент, заступники генерального директора, генерального конструктора, директора, начальника) з наукової роботи; академік-секретар (його заступники); головний учений секретар, учений секретар (їх заступники); керівник (завідувач) та заступники керівника (завідувача) наукового підрозділу (відділу, лабораторії, сектору, бюро, групи); головний конструктор, головний інженер, головний технолог з основного напряму діяльності наукової установи, організації, закладу та їх заступники; провідний конструктор, провідний інженер, провідний технолог з основного напряму діяльності наукової установи, організації, закладу; головний науковий співробітник; провідний науковий співробітник; старший науковий співробітник; науковий співробітник; науковий співробітник-консультант; молодший науковий співробітник; докторант.

До наукових працівників належать також особи, які мають науковий ступінь і працюють за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь.

Згідно з ст. 22-3 зазначеного Закону час роботи на посадах наукових працівників, визначених статтею 22-1 цього Закону; час роботи на посадах науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів; час роботи осіб, які мають науковий ступінь, за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь, з дня зайняття посади за цією спеціальністю; час роботи наукових (науково-педагогічних) працівників на посадах, зазначених у статті 118 Кодексу законів про працю України, якщо цій роботі безпосередньо передувала і після неї слідувала робота, передбачена абзацами другим, третім і четвертим цієї статті; час навчання в аспірантурі, ад'юнктурі чи докторантурі за денною (очною) формою навчання випускникам аспірантури, ад'юнктури, докторантури; час роботи на посадах науково-викладацького складу Національної школи суддів України.

15.01.2016 р. набрала чинності нова редакція Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність статтею 31 якого визначений перелік посад, зайняття яких надає право на отримання надбавки за стаж наукової роботи, у т.ч. посада наукового співробітника.

Тобто, посади, які обіймав позивач були віднесені до посад наукових працівників, і час роботи на яких надавав право на отримання надбавки за стаж наукової роботи.

Судом встановлено, що ОСОБА_1, який з 10.09.2014 р. обіймав посаду завідувача лабораторією агролісомеліорації та лісових екосистем Інституту агроекології і природокористування виплачувалась надбавка за стаж наукової роботи в розмірі 10%, а з 01.01.2017 р. надбавка за стаж наукової роботи в розмірі 20%

Однак, право на отримання надбавки в розмірі 20% позивач набув з 16.01.2016 р., тобто після набуття стажу наукової роботи понад 10 років.

Суд не може прийняти до уваги заперечення відповідача, що в період з листопада 2015 р. по жовтень 2017 р. не було встановлено порядку виплати такої надбавки, оскільки виплата даного виду надбавки регулювалась Порядком виплати надбавки за стаж наукової роботи, в редакції, яка була чинної на час виникнення даних правовідносин.

Крім того, як вбачається з матеріалів справи, а саме довідки № 985/1 від 15.12.2017 р., виданої Інститутом агроеконології і природокористування, відповідач визнавав право позивача на отримання надбавки за стаж наукової роботи, виплачуючи йому таку надбавку в розмірі 10%, а з 01.01.2017 р. в розмірі 20% від посадового окладу.

Враховуючи викладені обставини в їх сукупності, суд приходить до висновку, що вимоги позивача щодо стягнення з відповідача грошових коштів в розмірі 3835 гривень 68 копійок, що становить розмір недонарахованої надбавки за стаж наукової роботи за період з 16.01.2016 р. по 01.01.2017 р. є обгрунтованими і підлягають задоволенню.

Вимоги позивача щодо сятгнення з відповідача компенсації втрати частини доходів в зв язку з порушенням строків їх виплати в розмірі 1009,37 гривень підлягають задоволенню частково з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 34 Закону України Про оплату праці компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв'язку із порушенням строків її виплати провадиться відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством.

В силу положень Закону України Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв язку з порушенням строків їх виплати Компенсація громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів, нарахованих громадянам за період починаючи з дня набрання чинності цим Законом.

Під доходами у цьому Законі слід розуміти грошові доходи

громадян, які вони одержують на території України і які не мають

разового характеру: пенсії; соціальні виплати; стипендії; заробітна плата (грошове забезпечення) та інші.

Надбавка за стаж наукової роботи є складової заробітної плати наукових працівників відповідно до положень Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність .

Отже, в зв язку з несвоєчасною виплатою відповідачем надбавки за стаж наукової роботи у належному розмірі (в частині різниці між розміром, який повинен бути виплачений, та фактично нарахованої і виплаченої надбавки) відповідач зобов язаний сплатити позивачу компенсацію втрати частини доходів.

Однак, відповідно до наданого позивачем розрахунку зазначену компенсацію він нараховує з 01.01.2016 р., що неузгоджується з положеннями Закону України Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв язку з порушенням строків їх виплати , оскільки вона повинна нараховуватись з лютого 2016 р., тобто з наступного місяця за місяцем, коли настало порушення права на отримання надбавки в належному розмірі.

З огляду на викладене, стягненню з відповідача підлягає сума компенсації в розмірі 910, 99 гривень.

Враховуючи викладене, вимоги позивача підлягають частковому задоволеннню.

Питання щодо судових витрат суд вирішує на підставі положень ст. 141 КПК України.

Керуючись ст.ст.12, 13, 76, 77, 78, 81, 259, 261, 265, 273, 354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

позов ОСОБА_1 до Інституту агроекології і природокористування Національної академії аграрних наук України про стягнення недонарахованої надбавки за стаж наукової роботи та компенсації частини доходів задовольнити частково.

Стягнути з Інституту агроекології і природокористування Національної академії аграрних наук України (код ЄДРПОУ 13722479, м.Київ, вул.Метрологічна, 12) на користь ОСОБА_1 недонараховану надбавку в розмірі 3529 (три тисячі п ятсот двадцять дев ять) гривень 31 копійок, компенсацію в розмірі 910 (дев ятсот десять) гривень 99 копійок, а всього 4440 (чотири тисячі чотириста сорок) гривень 30 копійок..

Стягнути з Інституту агроекології і природокористування Національної академії аграрних наук України (код ЄДРПОУ 13722479, м.Київ, вул.Метрологічна, 12) в рахунок держави судовий збір 641 гривня 36 копійок.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя

Дата ухвалення рішення21.01.2019
Оприлюднено16.04.2019
Номер документу81170509
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення недонарахованої надбавки за стаж наукової роботи та компенсації частини доходів

Судовий реєстр по справі —752/10818/18

Ухвала від 05.11.2018

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Рішення від 21.01.2019

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Рішення від 21.01.2019

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 01.06.2018

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні