Ухвала
від 16.04.2019 по справі 908/874/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

16.04.2019 Справа № 908/874/19

м. Запоріжжя Запорізької області

Суддя Дроздова С.С., розглянувши матеріали

за позовом: Комунального підприємства «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради (69006 м. Запоріжжя, вул. Добролюбова, 23-а, ідентифікаційний код юридичної особи 22144952)

до відповідача: Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Північне 5-А» (69006 м. Запоріжжя вул. Північне шосе, 5-а, ідентифікаційний код юридичної особи 40486536)

          про стягнення 16 763 грн. 32 коп.

ВСТАНОВИВ:

          

                    12.04.2019 р. до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Комунального підприємства «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради про стягнення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Північне 5-А» 16 763 грн. 32 коп. грошових коштів.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.04.2019 р. позовні матеріали передано на розгляд судді Дроздовій С.С.

Розглянувши зазначену позовну заяву, суд дійшов висновку, що вона підлягає залишенню без руху на наступних підставах.

Згідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Статтею 4 Закону України «Про судовий збір» визначено, що за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. За подання позовної заяви немайнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У відповідності до положень, встановлених ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01 січня 2019 року становить 1921,00 грн.

Виходячи з вищенаведених норм Закону заявлена позивачем у позовній заяві вих. № 1219/01-10 від 08.04.2019 р. вимога повинна бути оплачена судовим збором у розмірі 1 921 грн. 00 коп.

Однак, до позовної заяви позивачем взагалі не додано доказів сплати судового збору у встановленому законом розмірі та порядку, так само, як і не зазначено документів, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Таким чином, позивачем не додержано вимоги чинного процесуального законодавства щодо обов'язкової сплати судового збору, що є порушенням п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України.

Судом встановлено, що в порушення вищевказаних вимог п.п. 3, 4, 5, 7, 8, 9 та 10 ч. 3 ст. 162 ГПК України, ні в позовній заяві, ні в додатках до неї не зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви, не додано попереднього розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи та підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164, ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач зобов'язаний до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. До позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Таким чином, належними доказами відправлення учасникам справи копії позовної заяви та доданих до неї документів, при зверненні до господарського суду, є оригінали опису вкладення в поштовий конверт в якому зазначений поіменний перелік документів, що надсилається адресату та документу, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

В підтвердження направлення відповідачу копії вищезазначеної позовної заяви і доданих до неї документів, позивачем не надано опису вкладення у цінний лист з відбитком поштового штемпеля, з докладним поіменним переліком направлених документів.

Позивачем лише додано до позовної заяви рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення на ім'я Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Північне 5-А», яке не є належним доказом направлення відповідачу позовної заяви та усіх документів, що є додатками до позовної заяви згідно викладеного у ній переліку (крім документів про сплату судового збору та доказів направлення позовної заяви з додатками, що надаються тільки суду).

Крім того, із зазначеного рекомендованого повідомлення неможливо ідентифікувати позовну заяву, оскільки не вказано ідентифікуючих ознак цієї позовної заяви (номеру, дати та/або предмету позову, кількості сторінок (аркушів), що можливо лише у описі вкладення у цінний лист.

Пунктом 3 ч. 3 статті 162 ГПК України передбачено, що позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці, обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

У прохальній частині позовної заяви позивач просить суд стягнути з відповідача 16 763грн. 32 коп. грошових коштів, тоді як у тексті позовної заяви та доданого розрахунку витрат з електричної енергії для приміщення, де встановлено підкачувальний насос на житлові будинки 5 та 5-А по вул. Північне шосе йдеться мова про 11 442 грн. 87 коп. витрат на оплату електричної енергії щодо забезпечення роботи насосу для холодної води.

Отже, позивачу необхідно конкретизувати свої позовні вимоги щодо заявленої до стягнення грошової суми із зазначенням підстав виникнення даної суми.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку щодо необхідності залишення позовної заяви Комунального підприємства «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради без руху.

Частинами 3 та 4 ст. 174 ГПК України передбачено, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України, ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 234, 235, 255 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву залишити без руху.

Надати Комунальному підприємству «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради строк для усунення недоліків терміном 10 днів з дня отримання вказаної ухвали, шляхом надання:

- оригіналу платіжного документу про сплату судового збору у встановленому розмірі – 1 921 грн. 00 коп.;

- довідки про те в кого знаходяться оригінали письмових доказів доданих до позовної заяви;

- попереднього розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи;

- підтвердження позивача про відсутність в провадження суду іншого позову до цього відповідача про цей же предмет та підстави;

- надання оригіналу опису вкладення в поштовий конверт із зазначенням поіменного переліку документів, що надсилається адресату та документу, що підтверджує надання поштових послуг);

- конкретизувати позовні вимоги щодо заявленої до стягнення грошової суми із зазначенням підстав виникнення даної суми.

- відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

Докази сплати надати до суду у вказаний вище строк.

          Роз'яснити заявнику, що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається позивачу.

          Ухвали набирає законної сили з моменту їх підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя С.С. Дроздова

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення16.04.2019
Оприлюднено17.04.2019
Номер документу81172597
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/874/19

Ухвала від 08.05.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 16.04.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні