Ухвала
від 15.04.2019 по справі 914/641/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

15.04.2019 р. Справа№ 914/641/19

м.Львів

Господарський суд Львівської області у складі судді Кітаєвої С.Б., розглянувши матеріали позовної заяви: Товариства з обмеженою відповідальністю Марвел Інтернешнл ОСОБА_1 , м.Львів-Винники

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Марвел Еко , м.Львів

про заборону будь-яких дій, спрямованих на використання будь-яким чином знаку для товарів та послуг

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Марвел Інтернешнл ОСОБА_1 звернулося до Господарського суду Львівської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Марвел Еко з вимогою:

заборонити Товариству з обмеженою відповідальністю Марвел Еко ЄДРПОУ 42550723, будь-які дії, спрямованих на використання будь-яким чином наступного знаку для товарів та послуг: MARVEL який належить Позивачу ТОВ Марвел Інтернешнл ОСОБА_1 , ЄДРПОУ 40299515, що підтверджується відповідним Свідоцтвом на знак № 179860 від 25.12.2013 року, дата закінчення свідоцтва 17.09.2022 року та Ліцензійним договором про надання невиключної ліцензії на використання знаку для товарів та послуг MARVEL в тому числі: виготовляти продукцію з використанням знаку для товарів та послуг MARVEL шляхом його відтворення (копіювання), розповсюдженням а також реалізовувати чи іншим способом відчужувати таку продукцію, виготовлену з використанням знаку для товарів та послуг MARVEL ; публікувати, відтворювати, ввозити на митну територію України, вивозити з митної території України і розповсюджувати; вносити до знаку для товарів та послуг MARVEL будь-які зміни чи доповнення; оприлюднювати (опубліковувати) повністю або частково знак для товарів та послуг MARVEL під іменем особи/осіб, які не мають прав на знак для товарів та послуг MARVEL , здійснювати будь- яку господарську діяльність використовуючи знак для товарів і послуг MARVEL .

Частиною 2 статті 162 ГПК України передбачено, що позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, які законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи

Крім того, положеннями ч. 2 ст. 170 ГПК України визначено, що письмова заява підписується заявником чи його представником.

Абзацом другим частини 8 статті 42 ГПК України передбачено, що якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

Згідно з ч. 1 ст. 92 Цивільного кодексу України, юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону.

Виходячи з вищевказаного, позовна заява повинна містити підпис особи, яка відповідно до установчих документів правомочна діяти в інтересах юридичної особи або підпис особи, яка згідно вимог закону наділена правом підписання відповідних документів.

Окрім цього, з урахуванням ч. 8 ст. 6 ГПК України позовна заява може містити електронний цифровий підпис прирівняний до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис".

Всупереч цьому, підпис на позовній заяві від імені директора Марвел Інтернешнл ОСОБА_1 ОСОБА_2 виконано за допомогою факсиміле чи інших технічних засобів (роздруківка на кольоровому принтері тощо).

При цьому суд зазначає, що процесуальним законодавством не передбачено інших способів звернення до суду, окрім особистого звернення заявника та підписання заяви уповноваженою особою. Відтак підписання заяви з використанням факсимільного відтворення підпису певної особи, який є фактично штампом із зображенням цього підпису, не відповідає вимогам ч.2 ст.4, ст.46, ч.2 ст.162 ГПК України.

Адже відтворення підпису за допомогою факсиміле є лише копією підпису уповноваженої особи. Основною відмінністю факсиміле від власноручного підпису є відсутність можливості стверджувати, що у відповідному документі виражена воля особи, чий підпис відтворено.

Аналогічна правова позиція викладена у постановах Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду №922/4590/16 від 15.05.2018, №5027/805-б/2012 від 24.05.2018 та ухвалах Верховного Суду від 05.06.18р. у справі №826/811/17, від 26.01.18 р. у справі №922/1743/17.

Згідно з усталеною практикою ЄСПЛ, зокрема, рішенням Європейського суду з прав людини від 20.05.2010 у справі "Пелевін проти України", право на доступ до суду не є абсолютним та може підлягати обмеженням, оскільки право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання державою, регулювання може змінюватися у часі та місці відповідно до потреб те ресурсів суспільства та окремих осіб. Отже, кожна держава встановлює правила судової процедури, зокрема й процесуальної заборони та обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух. Доступ до правосуддя здійснюється шляхом точного, послідовного і неухильного дотримання процесуального алгоритму, що передбачений Господарським процесуальним кодексом України.

Наявність на позовній заяві факсимільного підпису означає, що вона не підписана особою, яка має право її підписувати, і підлягає поверненню (правова позиція викладена у п. 3.5 постанови пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011р. "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції").

Згідно п. 1 ч. 5 ст. 174 ГПК України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Приймаючи до уваги, що подана до господарського суду позовна заява б/н і б/д містить факсимільне відтворення підпису директора ОСОБА_2, що не може вважатися додержанням позивачем вимог ч. 2 ст. 162 ГПК України щодо форми позовної заяви, а тому така позовна заява підлягає поверненню на підставі п. 1 ч. 5 ст. 174 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Марвел Інтернешнл ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Марвел Еко про заборону будь-яких дій, спрямованих на використання будь-яким чином знаку для товарів та послуг, повернути позивачу.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст.235 ГПК України.

Ухвала може бути оскаржена в порядку передбаченому ст.ст. 255-256 ГПК України.

Додаток: позовна заява на 11 аркушах та поштовий конверт.

Суддя Кітаєва С.Б.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення15.04.2019
Оприлюднено16.04.2019
Номер документу81172978
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/641/19

Ухвала від 15.04.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні