Ухвала
від 11.04.2019 по справі 923/609/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


УХВАЛА

11 квітня 2019 року м. Херсон Справа № 923/609/18

Господарський суд Херсонської області у складі судді Немченко Л.М. при секретарі судового засідання Степанова Н.Д., розглянувши справу

за заявою кредитора: Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (пр-т Ушакова, 75, м.Херсон, 73026, ідентифікаційний номер 39394259)

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій-трейд" (пр-т 200-річчя Херсона, буд. 12, м. Херсон, 73034, код ЄДРПОУ 38204534)

про визнання банкрутом

за участю представників:

від кредитора: Шаповал Д.В., представник Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі, довіреність № 152/9/21-22-10-05-04 від 21.05.2018;

від боржника: не прибув;

арбітражний керуючий Андрощук О.П.

в с т а н о в и в:

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 20.07.2018 суд відкрив провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій-трейд".

Постановою Господарського суду Херсонської області від 15.11.2018 визнано Товариство з обмеженою відповідальністю "Меркурій-трейд" банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру і призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Андрощук Олену Павлівну.

Ліквідатором у зв'язку із завершенням заходів з ліквідації банкрута подано до суду звіт та ліквідаційний баланс з клопотанням про їх затвердження та закриття провадження у справі. До звіту додано протокол засідання комітету кредиторів, яким схвалено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута. Також ліквідатором подано клопотання про затвердження його звіту про нарахування та виплату грошової винагороди та відшкодування витрат пов'язаних із виконанням повноважень ліквідатора.

Ухвалою від 28.03.2019 було призначено підсумкове засідання на 11.04.2019.

Судове засідання проводилось в режимі відеоконференції.

В судовому засіданні ліквідатор підтримав заявлені клопотання про затвердження звіту, ліквідаційного балансу та припинення державної реєстрації боржника і закриття провадження у справі, зазначивши, що під час здійснення ним заходів з ліквідації банкрута активів не виявлено, встановлено, що банкрут припинив господарську діяльність, у зв'язку з чим комітетом кредиторів погоджено звіт і ліквідаційний баланс, просить затвердити їх, ліквідувати юридичну особу банкрута та закрити провадження у справі.

В судовому засіданні ліквідатор не підтримав заявлені клопотання щодо затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди та відшкодування витрат пов'язаних із виконанням повноважень ліквідатора та стягнення з кредитора.

Дослідивши звіт ліквідатора, думку представника кредитора з приводу звіту про виконану ліквідатором роботу, розглянувши подані ліквідатором додатки до звіту та дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що звіт ліквідатора і ліквідаційний баланс банкрута підлягають затвердженню з наступних підстав.

Відповідно до п.2. ст. 41 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження:

- приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження;

- виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута;

- проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута;

- аналізує фінансове становище банкрута;

- виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута;

- очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу;

- пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості;

- має право отримувати кредит для виплати вихідної допомоги працівникам, що звільняються внаслідок ліквідації банкрута, який відшкодовується згідно з цим Законом позачергово за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута;

- з дня визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури повідомляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законодавства України про працю. Виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута провадиться ліквідатором у першу чергу за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута, або отриманого для цієї мети кредиту;

- заявляє в установленому порядку заперечення щодо заявлених до боржника вимог поточних кредиторів за зобов'язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство і є неоплаченими;

- подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника;

- вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб;

- передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню, на строк не менше п'яти років з дати визнання особи банкрутом;

- продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом;

- повідомляє про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надає державному реєстратору в електронній формі через портал електронних сервісів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомості, необхідні для ведення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства;

- у разі провадження банкрутом діяльності, пов'язаної з державною таємницею, вживає заходів з ліквідації режимно-секретного органу. Для цього за погодженням із Службою безпеки України визначає склад ліквідаційної комісії режимно-секретного органу, яка формується в установленому законодавством порядку;

- веде реєстр вимог кредиторів;

- подає в установленому порядку та у випадках, передбачених Законом України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", інформацію центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення;

- здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Відповідно до вказаних повноважень за звітний період ліквідатором боржника Андрощук О.П. було здійснено наступні дії.

Згідно інформації Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, керівником ТОВ Меркурій-трейд значиться Емір - Аметов Наріман Рустемович.

Тому, ліквідатором було направлено лист за № 01-34/2-33 на адресу керівника Емір - Аметов Наріман Рустемович з проханням передати бухгалтерську та іншу документацію товариства, а також печатку, штампи, матеріальні цінності, що обліковуються на балансі підприємства та знаходяться його в розпорядженні.

Згідно п. 6. ст. 41. Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , передбачено, що протягом п'ятнадцяти днів з дня призначення ліквідатора відповідні посадові особи банкрута зобов'язані передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов'язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до законів України .

Ліквідатор пояснила, що у встановлені Законом строки, бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута відповідними посадовими особами ТОВ Меркурій-трейд , ліквідатору передано не було.

Згідно п.2. ст.38 Закону Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом передбачено, що З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута .

Документи щодо звільнення з роботи керівника банкрута Емір - Аметов Наріман Рустемович у зв'язку з банкрутством підприємства ТОВ Меркурій - трейд та документи по особовому складу ТОВ Меркурій-трейд не передано.

Крім того, згідно п.2 ст.41 Закону Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом з дня визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури повідомляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законодавства України про працю. Виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута провадиться ліквідатором у першу чергу за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута, або отриманого для цієї мети кредиту.

Тому, для з'ясування інформації по особовому складу підприємства - банкрута, ліквідатором було направлено запити:

- на адресу Головного управління статистики у Херсонській області щодо надання Звіту із праці (ф.І-ПВ) та надання інформації щодо трудових відносин Емір - Аметов Наріман Рустемович із ТОВ Меркурій - трейд ;

- на адресу Херсонського обласного центру зайнятості щодо вивільнення працівників ТОВ Меркурій-трейд (у т.ч. Емір - Аметов Наріман Рустемович з посади директора ТОВ Меркурій-трейд ) у зв'язку з ліквідацією підприємства.

Станом на 15.02.2019 надійшли листи - відповіді:

- з Херсонського обласного центру зайнятості із інформацією проте, що відповідно до затвердженої звітності за формою 4-ПН до Херсонського міського центру зайнятості інформація про заплановане масове вивільнення працівників, ТОВ Меркурій-трейд не подавалась.

- з Головного управління статистики у Херсонській області, про те, що у 2015-2016 роках ТОВ Меркурій-трейд Звіт з праці , ф. № 1-ПВ не подавало. Щодо перебування у трудових відносинах конкретних осіб з підприємством - боржником - інформацією не володіє.

Також, 08.01.2019 на адресу Державного архіву Херсонської області було направлено запит щодо передачі та зберігання в архів документів ТОВ Меркурій - трейд (у т.ч. по особовому складу підприємства).

11.02.2019 надійшла відповідь з Державного архіву Херсонської області про те, що документи по особовому складу ТОВ Меркурій-трейд на зберігання не надходили. Крім того, рекомендовано звернутися за відповідною інформацією до Комунальної установи Трудовий архів м. Херсона Херсонської міської ради.

Тому, 12.02.2019 ліквідатором на адресу Комунальної установи Трудовий архів м. Херсона Херсонської міської ради було направлено запит щодо надання інформації про передачу та зберігання документів ТОВ Меркурій-трейд (у т.ч. по особовому складу підприємства).

Станом на 15.02.2019 - відповіді не отримано.

З метою з'ясування інформації про активи банкрута (у т.ч. майнові) для формування ліквідаційної маси ТОВ Меркурій-трейд , ліквідатором було надіслано запити до наступних установ та організацій:

- Головне управління статистики у Херсонській області;

- Управління державної виконавчої служби ГТУ юстиції у Херсонській області;

- Головне управління ДФС у Херсонській області;

- Херсонська ОДПІ Головного управління ДФС у Херсонській області;

- Територіальний сервісний центр 6541;

- Херсонський філіал ДП Національні інформаційні системи МЮ України;

- Головне управління національної поліції в Херсонській області Відділ управління перевентивної діяльності;

- Херсонська митниця ДФС.

На адресу ліквідатора надійшли наступні відповіді:

- Регіональний сервісний центр у Херсонській області;

- Херсонський філіал ДП Національні інформаційні системи МЮ України;

- Головне управління національної поліції в Херсонській області Відділ управління перевентивної діяльності;

- Херсонська митниця ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі;

- Головне управління держпродспоживслужби в Херсонській області.

Майно, яке числиться за боржником ТОВ Меркурій - трейд та належить йому на праві власності, згідно вищеперелічених відповідей, відсутнє. Крім того, ліквідатором здійснено пошук майна у базах даних, що знаходяться у відкритому доступі в мережі Інтернет, зокрема: Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, Державному реєстрі іпотек, - записи щодо майна, яке числиться за боржником ТОВ Меркурій-трейд та належить йому на праві власності не знайдено.

Також, ліквідатором в присутності представника кредитора ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі, Усольцевої Н.В., проведено огляд місцезнаходження юридичної особи боржника (пр-т 200 - річчя Херсона, буд.12, м. Херсон, яка офіційно значиться місцем реєстрації боржника ТОВ Меркурій - трейд (код ЄДРПОУ 38204534) (у т.ч. керівні органи боржника) та встановлено, що за вищезазначеною адресою боржник (у т.ч. керівні органи боржника) - відсутні, про що складено Акт огляду місцезнаходження юридичної особи.

За результатами пошуку майна боржника ТОВ Меркурій-трейд було складено Інвентаризаційний опис № 1 від 18.01.2019.

З метою проведення аналізу та оцінки фінансово - господарського стану боржника та виявлення дебіторської заборгованість, 13.12.2018 ліквідатором було надіслано запити із проханням про надання копії звітності підприємства - боржника ТОВ Меркурій-трейд , а також інформацію по Дебіторській заборгованості в розрізі контрагентів, а саме:

- на адресу Головного управління статистики у Херсонській області ( № 01-34/2-40);

- на адресу Головного управління ДФС у Херсонській області ( № 01-34/2-42). Станом на 15.02.2019 надійшли відповіді:

- з Головного управління статистики у Херсонській області про те, що протягом 2015-2016 років ТОВ Меркурій - трейд не звітувало.

- З Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі, при супровідному листі № 3528/арб/21-22-08-03/05 від 29.12.2018, надіслано копії фінансових звітів суб'єкта малого підприємництва за 2015 рік та І півріччя 2016 року по ТОВ Меркурій-трейд , із зазначенням, що за інші періоди звітність по підприємству не подавалась.

Згідно наданої інформації ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі, ліквідатором було виявлено відкриті рахунки ТОВ Меркурій - трейд в ПАТ КБ Приватбанк , зокрема:

- рахунок №26003060836281 (980);

- рахунок № 260055060823781 (980).

Тому, на виконання вимог п. 4 статті 41 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , ліквідатором була проведена робота по закриттю рахунків ТОВ Меркурій-трейд .

Станом на 15.02.2019 рахунки закрито, довідки про закриття рахунків Банком ПАТ КБ Приватбанк надано.

Оскільки, жодних коштів банкрута ТОВ Меркурій-трейд відшукано не було, то ліквідатором Андрощук О.П. в процедурі банкрутства рахунки ТОВ Меркурій-трейд (у т.ч. основний рахунок) не використовувались.

13.12.2018 ліквідатором було направлено запит на адресу Головного територіального управління юстиції у Херсонській області щодо надання інформації про наявні відкриті виконавчі провадження по ТОВ Меркурій-трейд .

Станом на 15.02.2019 надійшла відповідь з Головного територіального управління юстиції у Херсонській області про відсутність відкритих виконавчих проваджень щодо стягнення з ТОВ Меркурій-трейд грошових коштів та заборгованості.

Ліквідатор пояснила, що пропозицій від інвесторів, засновників, директора підприємства та інших бажаючих осіб, щодо поліпшення фінансового стану підприємства ТОВ Меркурій - трейд , не надходило.

Майнові активи, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, ліквідатором не виявлені, про що, відповідно до п. 3 ст. 46 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом засвідчено у ліквідаційному балансі ТОВ Меркурій -трейд , доданому до даного звіту.

Отже, оскільки, майнові активи ТОВ Меркурій - трейд за рахунок реалізації яких можна було б задовольнити вимоги кредиторів ТОВ Меркурій-трейд , а також здійснити виплати поточних платежів, пов'язаних зі здійсненням ліквідаційної процедури у справі про банкрутство ТОВ Меркурій-трейд - відсутні .

В ході ліквідаційної процедури продаж майна банкрута не здійснювався, оскільки не було виявлено активів.

Кошти на рахунках відсутні, рух коштів в матеріалах справи. За час роботи ліквідатором складено реєстр вимог кредиторів, поточні кредиторські вимоги на загальну суму 3 295 767,63 грн. який був затверджений судом.

В результаті проведеної ліквідаційної процедури, не погашеними залишились вимоги кредиторів підприємства-банкрута, які включені до реєстру вимог кредиторів, перелічені вимоги не були задоволені в зв'язку з відсутністю майна підприємства-банкрута.

Відповідно до ст.31 п.5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, не розглядаються і вважаються погашеними.

Згідно п.6 ст.31 цього Закону, вимоги не задоволені за відсутністю майна, вважаються погашеними.

Судом встановлено, що 01.03.2019 звіт ліквідатора - арбітражного керуючого Андрощук О.П. про виконану роботу, яка була проведена на стадії ліквідації та ліквідаційний баланс банкрута розглядався на засіданні комітету кредиторів, що відображено у протоколі .

За рішенням комітету кредиторів звіт ліквідатора про виконану роботу, яка була проведена ліквідатором на стадії ліквідаційної процедури, схвалений.

За таких обставин, звіт та ліквідаційний баланс банкрута підлягають затвердженню, юридична особа банкрута ліквідації і виключенню з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України.

Провадження у справі у зв'язку з затвердженням звіту та ліквідаційного балансу закривається.

На підставі викладеного, керуючись ч. 5 ст. 45, ст. 46, п. 6 ч. 1 ст. 83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 234 ГПК України, суд

п о с т а н о в и в :

1.Звіт ліквідатора - арбітражного керуючого Андрощук О.П. у справі № 923/609/18 про проведену роботу та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій-трейд"(пр-т 200-річчя Херсона, буд. 12, м. Херсон, 73034, код ЄДРПОУ 38204534) затвердити.

2.Юридичну особу банкрута - Товариство з обмеженою відповідальністю "Меркурій-трейд" (пр-т 200-річчя Херсона, буд. 12, м. Херсон, 73034, код ЄДРПОУ №38204534) ліквідувати та виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

3.Провадження у справі № 923/609/18 закрити.

4.Вимоги кредиторів, незадоволені за відсутністю майна банкрута, вважати погашеними.

5.Відповідно до п. 4 ст. 83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Законом строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

6.Зобов'язати ліквідатора арбітражного керуючого - Андрощук О.П. виконати вимоги законодавства щодо збереженості документів банкрута, надавши відповідну довідку державному реєстратору.

7.Копію ухвали надіслати: кредиторам, ліквідатору, Державному реєстратору, Державному органу з питань банкрутства, Головному управлінню статистики в Херсонській області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена відповідно до ст.ст. 255, 256 ГПК України.

Повний текст ухвали оформлено і підписано 16.04.2019

Суддя Л.М. Немченко

Дата ухвалення рішення11.04.2019
Оприлюднено16.04.2019
Номер документу81173619
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —923/609/18

Ухвала від 11.04.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 03.04.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 28.03.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 23.01.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Судовий наказ від 19.12.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 17.12.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 04.12.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 27.11.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Постанова від 15.11.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 05.11.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні