Рішення
від 15.04.2019 по справі 460/543/19
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

15 квітня 2019 року м. Рівне №460/543/19

Рівненський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Комшелюк Т.О., розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Заступника керівника Сарненської місцевої прокуратури Рівненської області Толочика Павла Ігоровича до Яцьковицької сільської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Дошкільний навчальний заклад дитячий садок "Росинка" с. Яцьковичі Яцьковицької сільської ради Березнівського району Рівненської області про визнання бездіяльності протиправною, зобов'язання вчинення певних дій,

В С Т А Н О В И В:

Заступник керівника Сарненської місцевої прокуратури Рівненської області Толочик Павло Ігорович (далі - позивач), звернувся до суду з позовом до Яцьковицької сільської ради (далі - відповідач), третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Дошкільний навчальний заклад дитячий садок "Росинка" с. Яцьковичі Яцьковицької сільської ради Березнівського району Рівненської області про визнання протиправною бездіяльність та зобов'язання вчинення певних дій. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що 21.12.2018 Яцьковицькою сільською радою прийнято рішення № 215 Про встановлення вартості харчування та звільнення батьків окремих дітей від плати за харчування в дошкільному навчальному закладі дитячому садку Росинка села Яцьковичі на 2019 рік , яке не відповідає вимогам чинного законодавства, оскільки зазначеним рішенням, всупереч вимогам закону, не передбачено звільнення батьків або осіб, які їх замінюють, у сім'ях, у яких сукупний дохід на кожного члена сім'ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах, а також батьків дітей та осіб, які їх замінюють, із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям . Просить суд визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо не включення до рішення № 215 від 21.12.2018 питання щодо звільнення від плати за харчування дітей із сімей, у яких сукупний дохід на кожного члена сім'ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), та із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям і зобов'язати відповідача включити до цього рішення зазначене вище питання.

Відповідачем подане клопотання в якому останній позовні вимоги позивача визнає в повному обсязі. Заперечень з приводу відкриття провадження у даній справі та щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження немає. Просить справу розглянути без участі представника відповідача.

Третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Дошкільний навчальний заклад дитячий садок "Росинка" с. Яцьковичі Яцьковицької сільської ради Березнівського району Рівненської області, пояснень з приводу поданого позову не подала.

Позивач в судове засідання не прибув, через відділ документального забезпечення суду подав клопотання про розгляд справи у письмовому провадженні.

Предстаник третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Дошкільний навчальний заклад дитячий садок "Росинка" с. Яцьковичі Яцьковицької сільської ради Березнівського району Рівненської області в судове не прибув, про дату, час та місце судового розгляду був належним чином повідомлений, про причини неприбуття суд не повідомив.

Відповідно до ч.9 ст.205 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Так як потреби заслухати свідка чи експерта немає, суд вирішив розглянути вказану справу у письмовому провадженні.

Фіксування судового засідання технічним засобом в порядку ч.4 ст. 229 КАС України не здійснюється.

Дослідивши докази, наявні у матеріалах справи, суд враховує наступне.

Статтею 53 Конституції України передбачено, що держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

Згідно із ст. 19 Закону України Про охорону дитинства , держава гарантує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах.

За правилами п.5 ст.35 Закону України Про дошкільну освіту , батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі у розмірах, визначених органами місцевого самоврядування або відповідними органами управління.

Пільгові умови оплати харчування дітей у дошкільних навчальних закладах для багатодітних та малозабезпечених сімей та інших категорій, які потребують соціальної підтримки, надаються за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету.

Від плати за харчування дитини звільняються батьки або особи, які їх замінюють, у сім'ях, у яких сукупний дохід на кожного члена сім ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах. За харчування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, плата не справляється.

Органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади забезпечують безкоштовним харчуванням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям , які навчаються у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах.

Із викладених правових норма вбачається, що на органи місцевого самоврядування покладений обов'язок щодо безкоштовного харчування дітей пільгових категорій, зазначених у ст. 35 вказаного Закону.

Крім того, відповідно до п. 2.4. Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України № 667 від 21.11.2002 та п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернат них навчальних закладів № 1243 від 26.08.2002, від плати за харчування дітей відповідно до Закону України Про дошкільну освіту звільняються батьки або особи, які їх замінюють, у сім'ях, у яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку установлюється законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах, а також батьки дітей та особи, які їх замінюють, із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям .

Судом встановлено, що ст. 9 Закону України Про Державний бюджет України на 2019 рік , визначено, що рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дитячих дошкільних закладах відповідно до Закону України Про дошкільну освіту у 2019 році збільшується відповідно до зростання прожиткового мінімуму.

Як вбачається із рішення двадцять шостої сесії сьомого скликання Яцьковицької сільської ради № 215 від 21.12.2018 Про встановлення вартості харчування та звільнення батьків окремих дітей від плати за харчування в дошкільному навчальному закладі дитячому садку Росинка села Яцьковичі на 2019 рік , останнім вирішено звільнити від плати за харчування у дошкільному навчальному закладі с. Яцьковичі: дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей учасників бойових дій, дітей, батьки яких перебувають на військовій службі у зоні проведення антитерористичної операції, загинули або постраждали під час антитерористичної операції на Сході України, та сім'ям учасників АТО.

Отже, вказаним рішенням не передбачено звільнення батьків або осіб, які їх замінюють, у сім'ях, у яких сукупний дохід на кожного члена сім'ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах, а також батьків дітей та осіб, які їх замінюють, із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям .

З врахуванням викладеного суд уважає, що рішення двадцять шостої сесії сьомого скликання Яцьковицької сільської ради № 215 від 21.12.2018 не відповідає вимогам п. 5 ст. 35 Закону України Про дошкільну освіту та порушує право на звільнення від плати за харчування дітей із сімей, у яких сукупний дохід на кожного члена сім'ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму) та із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям .

Тобто, відповідачем допущено протиправну бездіяльність, яка полягає у невиконанні вказаних вище приписів закону, і відновленням порушеного права буде зобов'язання відповідача включити до зазначеного рішення положення щодо звільнення від плати за харчування дітей із сімей, у яких сукупний дохід на кожного члена сім'ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям .

Відповідно до статті 9 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з частиною першою статті 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Відповідно до частини 2 статті 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Підсумовуючи вищевикладене в його сукупності, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Судові витрати у відповідності до ст.139 КАС України позивачу не відшкодовуються.

Керуючись статтями 205, 241-246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву задовольнити повністю.

Визнати протиправною бездіяльність Яцьковицької сільської ради щодо не включення до рішення № 215 від 21.12.2018 Про встановлення вартості харчування та звільнення батьків окремих дітей від плати за харчування в дошкільному навчальному закладі дитячому садку Росинка села Яцьковичі на 2019 рік , положення про звільнення від плати за харчування дітей із сімей, у яких сукупний дохід на кожного члена сім'ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям .

Зобов'язати Яцьковицьку сільську раду включити до рішення № 215 від 21.12.2018 Про встановлення вартості харчування та звільнення батьків окремих дітей від плати за харчування в дошкільному навчальному закладі дитячому садку Росинка села Яцьковичі на 2019 рік , положення щодо звільнення від плати за харчування дітей із сімей, у яких сукупний дохід на кожного члена сім'ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Апеляційна скарга подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

1) позивач - Заступник керівника Сарненської місцевої прокуратури Рівненської області Толочик Павло Ігорович (34500, Рівненська обл., м. Сарни, вул. Демократична, 32, код ЄДРПОУ 02910077);

2) відповідач - Яцьковицька сільська рада (34641, Рівненська обл., Березнівський р-н, с. Яцьковичі, вул. Зарічне, 1, код ЄДРПОУ 04388107);

3) третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Дошкільний навчальний заклад дитячий садок "Росинка" с. Яцьковичі Яцьковицької сільської ради Березнівського району Рівненської області (34641, Рівненська обл., Березнівський р-н, с. Яцьковичі, вул. Молодіжна, 7, код ЄДРПОУ 36950361).

Повний текст рішення складений 15 квітня 2019 року.

Суддя Комшелюк Т.О.

СудРівненський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.04.2019
Оприлюднено16.04.2019
Номер документу81175331
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —460/543/19

Рішення від 15.04.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Комшелюк Т.О.

Ухвала від 15.03.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Комшелюк Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні