Рішення
від 15.04.2019 по справі 540/569/19
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 квітня 2019 р.м. ХерсонСправа № 540/569/19 Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Ковбій О.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі до Державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Павленко Ксенії Володимирівни третя особа - Товариство з обмеженю відповідальністю "Тичонс" про скасування реєстраційної дії,

встановив:

Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (далі - позивач, ГУ ДФС у Херсонській області) звернулося до Херсонського окружного адміністративного суду з позовом до державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Павленко Ксенії Володимирівни (далі - відповідач), третя особа - товариство з обмеженою відповідальністю "Тичонс" (далі - третя особа, Товариство), у якому просить скасувати реєстраційну дію про внесення змін до відомостей про юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Тичонс", що проведена державним реєстратором Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Павленко Ксенія Володимирівна від 18.01.2018 року №10651070001025426, а саме: зміна місцезнаходження, зміна додаткової інформації, зміна керівника юридичної особи, зміна складу або інформації про засновників, зміна складу підписантів.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 18.01.2018 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за №10651070001025426 відповідачем проведено реєстраційну дію щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах, а саме: про зміну місцезнаходження, зміну додаткової інформації, зміну керівника юридичної особи, зміну складу або інформації про засновників, зміну складу підписантів ТОВ "Тичонс". Відповідно до витягу з ЄДРПОУ засновником та керівником ТОВ "Тичонс" замість ОСОБА_2, зареєстрованого в АДРЕСА_1, значиться ОСОБА_3 (рнокппНОМЕР_1), який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2, а місцезнаходження Товариства змінено з вул. М.Драгоманова, 29, оф.12 на м. Херсон, проспект Ушакова, 58. Таким чином, ТОВ "Тичонс" перейшло на облік Головного управління ДФС у Херсонській області, однак, за результатом проведеної контролюючим органом перевірки встановлено, що третя особа фактично не знаходиться на зазначеною в реєстрі адресою, а ОСОБА_3 не має жодного відношення до внесених змін щодо юридичної особи та знідно баз даних Державної прикордонної служби України 10.01.2014 року останній виїхав з території України, інформація щодо в'їзду по теперішній час відсутня. Відтак, державним реєстратором внесено до Державного реєстру запис, який фактично не відповідає дійсності, а тому, відповідно до положень ст. 16 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" від 15 травня 2003 року № 755-IV (далі-Закон України №755-IV), відомості, що містяться в державному реєстрі, є недостовірними. Окрім зазначеного, факт відсутності платника податків за за зареєстрованим місцезнаходженням позбавляє позивача можливості здійснювати податковий контроль такого платника, належним чином виконувати свої функції щодо обліку такого платника та призводить до порушення наданих Податковим кодексом прав.

Враховуючи зазначене, позивач просить позов задовольнити та скасувати реєстраційну дію про внесення змін до відомостей про юридичну особу.

Ухвалою від 27.03.2019 року відкрито спрощене провадження у справі та призначено до розгляду у судовому засіданні на 11.04.2019 року.

11.04.2019 року до суду від представника позивача надійшла заява про розгляд справи в порядку письмового провадження, позовні вимоги підтримав, просив задовольнити з підстав зазначених у позові.

Відповідач та представник третьої особи в судове засідання не з'явилися, відзиву на позов та/або пояснень по суті позову до суду не надходило, тому позиція останніх щодо позовних вимог суду не відома. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлені завчасно та належним чином за адресою, зазначеною позивачем у позовній заяві.

Частиною 3 статті 194 КАС України визначено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ч. 9 ст. 205 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомленні про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи приписи ст. ст. 194 та 205 КАС України суд вважає, що подання позивачем клопотання про розгляд справи у порядку письмового провадження та неприбуття без поважних причин відповідача та третьої особи не є перешкодою для розгляду і вирішення заяви позивача у письмовому провадженні.

Розглянувши надані документи, з'ясувавши фактичні обставини справи, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду спору по суті, проаналізувавши норми законодавства які регулюють спірні відносини та їх застосування сторонами, суд встановив наступне.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань станом на 17.01.2018 ТОВ "Тичонс" (код ЄДРПОУ 41623287) зареєстровано за адресою: м. Київ, Дарницький р-н, вул. Михайла Драгоманова, буд. 29, офіс 12. Засновником, бенефеціарним власником, керівником та підписантом значиться ОСОБА_2, АДРЕСА_1 (а.с.16-17).

18.01.2018 року відповідачем до Єдиного реєстру внесено запис №10651070001025426 "Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах" та змінено місцезнаходження, змінено додаткову інформацію, керівника юридичної особи, склад або інформацію про засновників, склад підписантів. Таким чином, за кодом ЄДРПОУ 41623287 значиться ТОВ "Тичонс", місцезнаходження: 73000, Херсонська область, м. Херсон, Суворовський район, проспект Ушакова, 58, засновник, кінцевий бенефеціарний власник та керівник - ОСОБА_3, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 14-15).

У зв'язку зі зміною місцезнаходження ТОВ "Тичонс" перейшло на облік до Головного управління ДФС у Херсонській області.

Відповідно до листа №52/91 від 02.02.2018 року Державної прикордонної служби України громадянин ОСОБА_3 перетнув кордон України в період з 31.01.2013 р. Вказаний факт підтверджується витягом з бази даних "Відомостей про осіб, які перетнули державний кордон України" від 31.01.2018 р., а саме: пункт пропуску - Ягодин, дата перетину - 10.01.2014 р., ПІБ - ОСОБА_3, дата народження - 01.11.1963 р., серія № паспорта - НОМЕР_2, напрям - виїзд. Інформація щодо в'їзду громадянина ОСОБА_3 на територію України в матеріалах справи відсутня. А також, матеріали справи містять пояснення колишніх дружин ОСОБА_3, які повідомили, що за місцем реєстрації останній не проживає та місцеперебування його не відоме. Тобто, фактично ОСОБА_3 не міг прийняти рішення про перереєстрацію місцезнаходження Товариства, так як перебував за межами України.

Окрім того, відповідно до інформації, що міститься в Повному витязі з Єдиного реєстру довіреностей будь-яких діючих довіреностей, виданих особам на представництво інтересів ОСОБА_3 наразі не знайдено.

За результатами проведеної перевірки контролюючим органом достовірності перебування третьої особи за зазначеною в реєстрі податковою адресою ознак наявності та здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ "Тичонс" не виявлено.

Згідно рапорту старшого о/у відділу ОСА ПДВ ОУ ГУ ДФС у Херсонській області Кургана Ю.М. встановлено, що власником нерухомого майна за адресою: м. Херсон, проспект Ушакова, 58, на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, серія та номер: САА №998601 є ТОВ "Херсонець ЛТД" (код ЄДРПОУ 32618783).

На запит контролюючого органу ТОВ "Херсонець ЛТД" листом №21-1 від 21.02.2019 року повідомило про те, що ніколи не перебувало та не перебуває в договірних відносинах, у тому числі і договорах оренди з ТОВ "Тичонс" (код ЄДРПОУ 41623287), даними про фактичне перебування службових осіб зазначеного підприємства не володіє.

Вирішуючи спірні правовідносини суд виходить з наступних обставин та приписів законодавства.

Згідно ст. 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Пунктом 1 ст. 4 Закону України № 755-IV зі змінами та доповненнями, визначено поняття державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, яке полягає у засвідченні факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Статтею 14 Закону України № 755-IV передбачений порядок передачі реєстраційних справ, який здійснюються у разі зміни місцезнаходження юридичної особи, зміни місця проживання фізичної особи підприємця, якщо нове місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи підприємця розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, а також у разі утворення, зміни меж або ліквідації адміністративно - територіальної одиниці. Державний реєстратор протягом десяти робочих днів з дати державної реєстрації зміни місцезнаходження юридичної особи, зміни місця проживання фізичної особи - підприємця зобов'язаний передати за описом реєстраційну справу державному реєстратору за новим місцезнаходженням юридичної особи або за новим місцем проживання фізичної особи - підприємця.

Відповідно до ч.1 ст. 25 Закону України № 755-IV державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які поданні для проведення державної реєстрації юридичної особи, без розгляду зобов'язаний перевірити ці документи на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи, які передбачені частиною першою статті 27 цього Закону.

За змістом ст. 27 Закону України № 755-IV підставами для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи є, зокрема, невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній карті на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які визначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи, невідповідність установчих документів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону.

Згідно ч. 3 ст. 8 Закону України № 755-IV відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Як встановлено матеріалами справи, відповідачем було проведено внесення змін до установчих документів та здійснена державна реєстрація ТОВ "Тичонс" на ОСОБА_3, за адресою, що не відповідає дійсності, що є порушенням Цивільного кодексу України та Закону України № 755-IV, оскільки державний реєстратор вніс до Державного реєстру запис, який фактично не відповідає дійсності, а тому, відповідно до положень статті 16 зазначеного закону, відомості, що містяться в державному реєстрі, є недостовірними.

Суд зазначає, що ДФС позбавлено можливості виконати свої функції стосовно належного обліку зазначеного підприємства, контрольно-перевірочної роботи, оскільки відомостей про фактичну адресу підприємством до контролюючих органів не надавалось.

Також, суд вказує на те, що Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" не передбачає такого повноваження державного реєстратора як перевірка фактичного місця знаходження юридичної особи за її юридичною адресою. Це дає підстави стверджувати про відсутність порушень із боку державного реєстратора при проведенні державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ "Тичонс".

Однак, державний реєстратор вніс до Державного реєстру запис, який фактично не відповідає дійсності, а тому, відповідно до положень статті 16 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", відомості, що містяться в державному реєстрі, є недостовірними.

Зважаючи на викладенні обставини, апеляційний суд визнає, що суд першої інстанції порушив норми матеріального права, що виразилось в неправильному застосуванні закону, у зв'язку з чим, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 317 КАС України, рішення суду першої інстанції підлягає скасуванню з винесенням постанови про часткове задоволення позовних вимог Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі.

Згідно п. 2 ч. 1 25 Закону України № 755-IV державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі, зокрема, судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" щодо: визнання повністю або частково недійсними рішень засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу; скасування реєстраційної дії/запису в Єдиному державному реєстрі.

Враховуючи все вищезазначене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ГУ ДФС у Херсонській області про скасування реєстраційної дії про внесення змін до відомостей про юридичну особу ТОВ "Тичонс" є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 9, 14, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 90, 143, 242- 246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

вирішив:

Позов задовольнити.

Скасувати реєстраційну дію про внесення змін до відомостей про юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Тичонс" (код ЄДРПОУ: 41623287, 73003, Херсонська область, м. Херсон, просп. Ушакова, буд.58), що проведена державним реєстратором Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Павленко Ксенія Володимирівна від 18.01.2018 року №10651070001025426, а саме: зміна місцезнаходження, зміна додаткової інформації, зміна керівника юридичної особи, зміна складу або інформації про засновників, зміна складу підписантів.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до П'ятого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення, при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Ковбій О.В.

кат. 108010200

Дата ухвалення рішення15.04.2019
Оприлюднено16.04.2019
Номер документу81175955
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування реєстраційної дії

Судовий реєстр по справі —540/569/19

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Рішення від 15.04.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

Ухвала від 27.03.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні