Ухвала
від 16.04.2019 по справі 344/6742/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/6742/19

Провадження № 1-кс/344/3704/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2019 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого слідчого відділу Управління СБ України в Івано-Франківській області майора юстиції ОСОБА_3 , про проведення експертизи в рамках кримінального провадження за №12018090200000073 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 367, ч. 2 ст. 367, ч. 1 ст. 366 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого посилався на те, що слідчим відділом Управління проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12018090200000073 за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 367, ч. 2 ст. 367, ч. 1 ст. 366 КК України, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.02.2018.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 07.12.2016 між Делятинським психоневрологічним інтернатом і ПП «Елітоптторг» укладено договір № 237 про закупівлю робіт «Реконструкція очисних споруд біологічної очистки з впровадженням установки «УМКА-БІО» продуктивністю 30 м.куб. на добу для Делятинського психоневрологічного інтернату» на загальну суму 1800000 грн. Станом на лютий 2018 року замовником Делятинським психоневрологічним інтернатом грошові кошти у сумі 1 613 240 гривень перераховано на банківські рахунки ПП «Елітоптторг» згідно актів виконаних робіт та платіжних доручень, однак роботи по договору № 237 у повному обсязі не виконані.

Окрім цього, в ході досудового розслідування, встановлено, що до вищевказаної протиправної діяльності також причетні інші невстановлені особи та юридичні фірми, серед яких ТОВ «БК «МВ ГРУП», ТОВ «Сількомбуд-Сервіс», тощо. 26.09.2018 року під час проведення обшуку в офісному приміщенні ТОВ «Терра Інтернешнл Консалтинг» (ЄДРПОУ 39996426) за адресою: Закарпатська область, м. Хуст, вул. Корятовича, буд. 1 А, вилучено 2 системних блоки та флеш накопичувач, на якому можливо знаходяться документи, які можуть мати значення для досудового розслідування.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у даному кримінальному провадженні здійснюється прокуратурою Івано-Франківської області.

Для з`ясування обставин, що мають істотне значення для кримінального провадження, потрібні спеціальні знання, у зв`язку із чим виникла необхідність у проведені комп`ютерно-технічної експертизи, проведення якої необхідно доручити експертам Івано-Франківського НДЕКЦ МВС України.

Учасники процесу в судове засідання не зявились, слідчий попередньо подав клопотання відповідно до якого просив клопотання про проведення експертизи слухати без його участі.

Відповідно до ч.4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Беручи до уваги вищенаведене, враховуючи, що всі особи, які беруть участь у судовому провадженні в судове засідання неприбули приходжу до висновку, про можливість розгляду клопотання без здійснення фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження.

Дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Відповідно до ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права. Слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо: 1) встановлення причин смерті; 2) встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень; 3) визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності; 4) встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості; 5) встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених статтею 155 Кримінального кодексу України; 6) визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням. Примусове залучення особи для проведення медичної або психіатричної експертизи здійснюється за ухвалою слідчого судді, суду.

Згідно вимог ст. 243 КПК України експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи. До ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі (ч.ч.6, 7 ст. 244 КПК України).

Отже, на підставі викладеного, для забезпечення повноти та об`єктивності досудового розслідування, суд вважає необхідним клопотання слідчого задоволити та призначити у кримінальному провадженні компютерно-технічну експертизу.

Керуючись ст.ст. 242, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задоволити.

Призначити компютерно-технічну експертизу та перед експертом поставити наступні питання:

- чи міститься на наданому жорсткому диску системного блоку без маркування чорного кольору, явні та видалені файли, які містять ключові слова, а саме: «Делятинський психоневрологічний інтернат, Делятинський ПНІ, ДПНІ», «Терра Інтернешнл Консалтинг», «МВ ГРУП», «Сількомбуд-Сервіс», «Елітопторг», «Е.Т.Е.», «Квант Агро ЛТД», «Трейдербуд», «Промбудсервіс-Косів», «Данверс-ЛВ», «Данверс Плюс», «Тернобуддерев-М», «Мерсолекс-Б», «Тербудімекс», «ВК Промгруп», «Люкс-Покрівля», «Папа», «Радиш», «Гондурак» «Біленчук», «Брайляк», «Тинкалюк», «Вербіщук», «Ковалюк», «Мерзляков», «Стельмащук», «Черкасов», «УМКА-БІО»?

- яка IP-адреса використовувалася на наданому на дослідження системному блоці без маркування чорного кольору?

- чи міститься інформація про відвідування інтернет ресурсів на наданому на дослідження системному блоці без маркування чорного кольору?

- чи міститься на флеш накопичувачі золотистого кольору, явні та видалені файли, які містять ключові слова, а саме: «Делятинський психоневрологічний інтернат, Делятинський ПНІ, ДПНІ», «Терра Інтернешнл Консалтинг», «МВ ГРУП», «Сількомбуд-Сервіс», «Елітопторг», «Е.Т.Е.», «Квант Агро ЛТД», «Трейдербуд», «Промбудсервіс-Косів», «Данверс-ЛВ», «Данверс Плюс», «Тернобуддерев-М», «Мерсолекс-Б», «Тербудімекс», «ВК Промгруп», «Люкс-Покрівля», «Папа», «Радиш», «Гондурак» «Біленчук», «Брайляк», «Тинкалюк», «Вербіщук», «Ковалюк», «Мерзляков», «Стельмащук», «Черкасов», «УМКА-БІО»?

Проведення компютерно-технічної експертизи доручити експертній установі - Івано-Франківському НДЕКЦ МВС України.

Для відповіді на поставлені питання надати експертам поліетиленовий пакет темно-синього кольору під №1, в якому знаходиться системний блок без маркування чорного кольору та флеш-накопичувачі золотистого кольору.

Отримати висновок експерта доручити старшому слідчому слідчого відділу Управління СБ України в Івано-Франківській області майору юстиції ОСОБА_3 або іншому слідчому в провадженні якого перебуває кримінальне провадження.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ч.1 ст.384, ч.1 ст.385 КК України за дачу завідомо неправдивого висновку та про відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.04.2019
Оприлюднено17.02.2023

Судовий реєстр по справі —344/6742/19

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Пастернак І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні