Рішення
від 11.04.2019 по справі 529/317/19
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/317/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2019 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Гвоздика А. Є.

при секретарі Скрипник Р. А.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Диканька цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 сільської ради Диканського району Полтавської області , третя особа, яка не заявляє самостійних позовних вимог приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_4, про визнання права власності в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачі, після смерті ОСОБА_5, як спадкоємці за заповітом, прийняли спадщину, яка окрім іншого, складається з домоволодіння, розташованого по вул. Миру, 41, в с. Надежда Диканського району Полтавської області.

Вказуючи на те, через відсутність оригінала правовстановлюючого документа на вказане нерухоме майно, виданого на ім'я померлої ОСОБА_5, вони позбавлені можливості в нотаріальному порядку оформити свої спадкові права на нього, позивачі звернулись до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно.

В підготовче засідання позивачі не з'явились, однак на адресу суду подали заяви про підтримання позовних вимог та просили суд, розгляд справи по суті провести у їх відсутність в підготовчому судовому засіданні з огляду на визнання відповідачем позову.

Представник відповідача ОСОБА_3 сільської ради Диканського району Полтавської області /далі - ОСОБА_3 сільська рада/ в підготовче засідання не з'явився, в вказаним органом надіслано на адресу суду відзив на позов, згідно якого відповідач визнав позов в повному обсязі та просить розглянути справу без участі його представника.

Приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу полтавської області ОСОБА_4 /далі - приватний нотаріус ОСОБА_4І./, як третя особа по справі, яка не заявляє самостійних позовних вимог, до суду надав письмові пояснення у яких зазначив, про відсутність заперечень щодо задоволення позову, окрім цього просив розгляд справи провести у його відсутність.

Враховуючи те, що позивачі позов підтримали, а відповідачем було подано відзив на позов, у якому він зазначив про визнання позову, його визнання позову не суперечить закону та не порушує права та свободи, інтереси інших осіб, приватний нотаріус ОСОБА_4, як третя особа по справі, у своїх письмових поясненнях зазначив про відсутність заперечень щодо заявленого позову, судом розгляд справи по суті було проведено в підготовчому засіданні з ухваленням рішення, що прямо передбачено ч. 3 ст. 200 ЦПК України.

Дослідивши документи справи та оцінивши їх у сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

12.01.2018 року в с. Судіївка Полтавського району Полтавської області померла ОСОБА_5, що вбачається з належно завіреної копії свідоцтва про смерть, серії І-КЕ № 369662, виданого 15.01.2018 року Виконавчим комітетом Мачухівської сільської ради Полтавського району Полтавської області.

За життя, нині померлій ОСОБА_5 на підставі Свідоцтва про право власності, виданого Виконавчим комітетом ОСОБА_3 сільської ради Диканського району Полтавської області, виданого 06.08.2001 року, належало домоволодіння, розташоване по вул. Миру, 41, в с. Надежда Диканського району Полтавської області.

Як вбачається з довідки, виданої 22.08.2018 року приватним підприємством Полтавським бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор", за нині померлою ОСОБА_5 в реєстровій книзі №1 за реєстровим № 90, зареєстровано право власності на вказаний вище індивідуальний житловий будинок.

Згідно технічного паспорта на садибний (індивідуальний) житловий будинок, виданого 03 серпня 2018 року Полтавським бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор", в цілому складається з житлового будинку - літ. А-1, сараїв - літ. Б, В, Г, воріт огорожі №1, огорожі №2.

Нині померла ОСОБА_5, до дня своєї смерті, була зареєстрована та проживала у вказаному спірному будинковолодінні, користувалась ним як власник, що підтверджується відповідною довідкою, виданою 20.02.2018 року відповідачем по справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 та ст. 328 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Оскільки за життя ОСОБА_5 правомірно набула право власності на спірне домоволодіння, право власності на яке у встановленому законом порядку було зареєстровано за нею, проживала в ньому та користувалась ним як власник, хоча за життя нею було і втрачено оригінал правовстановлюючого документа на нього, виданого на її ім'я, суд приходить до висновку, що це майно належало їй на законних підставах, а тому є спадковим.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися після його смерті.

Як вбачається з належно завіреної копії заповіту, посвідченого 02.03.2010 року ОСОБА_3 сільською радою Диканського району Полтавської області, нині померла ОСОБА_5, на випадок своєї смерті, заповіла все своє майно ОСОБА_2 та ОСОБА_6 - позивачам по справі. Вказаний заповіт, у встановленому законом порядку, на даний час не скасовано та не визнано не дійсним.

Відповідно до ст. 1233 ЦК України, заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок свої смерті.

Відповідно до ч.1 ст. 1278 ЦК України, частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними, якщо спадкоємець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними.

Як вбачається з довідки приватного нотаріуса ОСОБА_4, виданої 13.03.2019 року вбачається, що після смерті ОСОБА_5 на підставі заяви позивачів про прийняття спадщини за заповітом, було заведено спадкову справу. Інші особи з заявами про прийняття спадщини до нотаріальної контори не зверталися. Однак, позивачам було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на це нерухоме майно, через відсутність правовстановлюючого документа виданого на ім'я спадкодавця на нього.

Враховуючи, що вказане вище домоволодіння є спадковим майном, яке належало померлій ОСОБА_5 на законних підставах, позивачі, як спадкоємці за заповітом, прийняли спадщину після її смерті, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову та визнання за позивачами права власності, на 1/2 частину за кожним, на вказане спадкове майно.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 316, 373, 392, 1216-1218, 1220, 1221, 1223, 1225, 1258, 1233, 1268, 1270 ЦК України, ст. ст. 10, 12, 17, 81, 89, 200 ч. 3, 206 ч. 4, 263-265, 273, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1, проживаючої ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, та ОСОБА_2, проживаючого ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, до ОСОБА_3 сільської ради Диканського району Полтавської області, яка знаходиться по вул. Миру, 25Б, в с. Надежда Диканського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 21047709, третя особа, яка не заявляє самостійних позовних вимог приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_4, який знаходиться по вул. Гоголя, 2, в смт. Диканька Полтавської області, про визнання права власності на спадкове майно, задоволити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, в порядку спадкування за заповітом, право власності на 1/2 частину будинковолодіння, розташованого по вул. Миру, 41, в с. Надежда Диканського району Полтавської області, який в цілому складається з житлового будинку - літ.А-1, сараїв - літ. Б, В, Г, воріт огорожі №1, огорожі №2, та належав померлій 12 січня 2018 року ОСОБА_5 на підставі Свідоцтва про право власності, виданого 06 серпня 2001 року Виконавчим комітетом ОСОБА_3 сільської ради Диканського району Полтавської області.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, в порядку спадкування за заповітом, право власності на 1/2 частину будинковолодіння, розташованого по вул. Миру, 41, в с. Надежда Диканського району Полтавської області, який в цілому складається з житлового будинку - літ.А-1, сараїв - літ. Б, В, Г, воріт огорожі №1, огорожі №2, та належав померлій 12 січня 2018 року ОСОБА_5 на підставі Свідоцтва про право власності, виданого 06 серпня 2001 року Виконавчим комітетом ОСОБА_3 сільської ради Диканського району Полтавської області.

Рішення набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення, якщо на нього не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Головуючий:

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення11.04.2019
Оприлюднено17.04.2019
Номер документу81202123
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/317/19

Рішення від 11.04.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 28.03.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні