Ухвала
від 16.04.2019 по справі 923/1089/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

16 квітня 2019 року Справа № 923/1089/18

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В. при секретарі Межерицькій О.С., розглянувши справу, порушену

за позовом: Управління Головного Каховського магістрального каналу, смт. Любимівка Каховського району Херсонської області,

до: Приватного сільськогосподарського підприємства "Новогригорівське", с. Новогригорівка Генічеського району Херсонської області,

За участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1, ордер серії ХС № 133142 від 04.02.2019р.;

від відповідача - не з'явився.

в с т а н о в и в:

Управління Головного Каховського магістрального каналу звернулось до Господарського суду Херсонської області з позовною заявою про стягнення з Приватного сільськогосподарського підприємства "Новогригорівське" заборгованості у розмірі 626095,34 грн.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 02 січня 2019 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи визначено здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Справа 923/1089/18 перебувала у проваджені судді Павленко Н.А..

Розпорядженням керівника апарату суду № 91 від 19 березня 2019 року у справі призначено проведення повторного автоматизованого розподілу судової справи № 923/1089/18, у зв'язку з перебуванням на лікарняному судді Павленко Н.А.

Згідно витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 19.03.2019р. визначено суддю по справі - ОСОБА_2

Ухвалою від 21 березня 2019 року суддя Нікітенко С.В. прийняв справу № 923/1089/18 до провадження, визначив справу розглядати у порядку загального позовного провадження, призначив підготовче засідання у справі, встановив відповідачу строк для подання відзиву на позов, запропонував позивачу надіслати (надати) до суд відповідь на відзив відповідача у разі отримання відзиву. Також суд зобов'язав позивача навести підстави для залучення до участі у справі в якості 3-іх осіб без самостійних вимог на стороні позивача ОСОБА_3 районного управління водного господарства та Херсонського обласного управління водних ресурсів (Басейнове управління водних ресурсів нижнього Дніпра).

Відповідно до ч.3 ст. 120 ГПК України виклик і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Ухвала суду від 21 березня 2019 була надіслана на адреси сторін рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

У зв'язку з ратифікацією Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Протоколів до неї та прийняттям Верховною Радою України Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" судам у здійсненні судочинства необхідно застосовувати судові рішення та ухвали Суду з будь-якої справи, що перебувала в його провадженні.

У відповідності до практики Європейського Суду одними із складових елементів права на справедливий розгляд згідно зі статтею 6 Конвенції є право бути присутнім на розгляді своєї справи (рішення Суду у справах: "Тьєрс та інші проти Сан-Маріно", "Романов проти Росії", "Бадер та інші проти Швеції"). Вказане право може бути дотримано, зокрема, шляхом належного повідомлення сторони про розгляд справи судом.

Згідно пункту 1 частини 2 статті 202 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановлених цим кодексом строків в випадку неявки в судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про направлення йому ухвали з повідомленням про дату, час і місце судового засідання.

У призначене судове засідання відповідач не з'явився, про причини не явки суд не повідомив, докази належного повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи станом на день розгляду справи відсутні.

Присутній у судовому засіданні представник позивача не заперечив проти відкладення розгляду справи.

Також у судовому засіданні представник позивач надав суду письмові пояснення, в яких просить суд залучити до участі у справі в якості 3-іх осіб без самостійних вимог на стороні позивача - Генічеське районне управління водного господарства та Херсонське обласне управління водних ресурсів (Басейнове управління водних ресурсів нижнього Дніпра), з підстав викладених у поясненнях до позовної заяви.

Так, за змістом ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

У вирішенні відповідного питання щодо наявності юридичного інтересу у третьої особи, суд з'ясовує, чи буде у зв'язку з прийняттям судового рішення у даній справі таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов'язки, або змінено її наявні права та/або обов'язки, або позбавлено певних прав та/або обов'язків у майбутньому.

Позивач, в обґрунтування підстав для залучення третіх осіб без самостійних вимог на стороні позивача, зазначає, що 05 квітня 2018 року між Приватним сільськогосподарським підприємством "Новогригорівське" та Управлінням Головного Каховського магістрального каналу укладено договір № 78007/02-13/18 про надання послуг пов'язаних з транспортуванням (перекиданням) та забором води із використанням водозабірних споруд для поливу сільськогосподарських культур сторонами у даному договорі окрім позивача та відповідача є виконавець -1: Генічеське районне управління водного господарства та виконавець -2: Херсонське обласне управління водних ресурсів. За твердженням позивача оскільки сторонам у зазначеному договорі є зазначені підприємства на них покладаються зобов'язання, що виникають з умов договору, а також вони наділені правами та обов'язками, як сторони договору тому рішення у даній справі може вплинути на їхні права та обов'язки.

Враховуючі, що при здійсненні правосуддя суд має виходити з необхідності дотримання основних засад господарського судочинства, зазначених в ст.ст. 2, 4 Господарського процесуального кодексу України стосовно забезпечення права сторін на розгляд справ у господарському суді після їх звернення до нього у встановленому порядку, гарантованому чинним законодавством та всебічно забезпечити дотримання справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення судом спорів з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави, а також у зв'язку з необхідністю забезпечення реалізації всіма учасниками процесу своїх процесуальних прав і обов'язків, з метою повного, об'єктивного, всебічного розгляду справи, суд задовольняє клопотання позивача про залучення до участі у справі 3-іх осіб без самостійних вимог на стороні позивача - Генічеське районне управління водного господарства та Херсонське обласне управління водних ресурсів (Басейнове управління водних ресурсів нижнього Дніпра).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 50, 177, 182, 183, 202, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

п о с т а н о в и в:

1. Залучити до участі у справі, у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Генічеське районне управління водного господарства (75560, Херсонська область, Генічеський район, смт. Новоолексіївка, вул. Тітова, 96, код ЄДРПОУ 05474369) та Херсонське обласне управління водних ресурсів (Басейнове управління водних ресурсів нижнього Дніпра) (73000, м. Херсон, вул. Торгова, 37, код ЄДРПОУ 01039040).

2. Відкласти підготовче засідання на 16 травня 2019 року на 11:00 год., яке відбудеться в залі судових засідань № 207 Господарського суду Херсонської області (м. Херсон, вул. Театральна, 18).

3. Запропонувати ОСОБА_3 районному управлінню водного господарства та Херсонському обласному управління водних ресурсів надати письмові пояснення або свої міркування по суті заявленого позивачем позову, встановить строк для надання пояснень - до 15.05.2019р.

4. Ухвалу направити сторонам у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає окремо від рішення.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі "Судова влада України" за наступною адресою: http://ks.arbitr.gov.ua.

Ухвалу підписано 17.04.2019р.

Суддя С.В. Нікітенко

Дата ухвалення рішення16.04.2019
Оприлюднено17.04.2019
Номер документу81207197
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1089/18

Судовий наказ від 13.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Рішення від 07.08.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 18.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 16.05.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 16.04.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 21.03.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 04.02.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Павленко Н.А.

Ухвала від 02.01.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Павленко Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні