Рішення
від 04.03.2019 по справі 370/3245/18
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Д.Ростовського, 35, смт. Макарів, Київська область, 08001, тел/факс (04578)5-13-39, e-mail inbox@mk.ko.court.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" березня 2019 р. Справа №370/3245/18

Макарівський районний суд Київської області у складі головуючого судді Косенко А.В., розглянувши у приміщенні суду у смт Макарів Київської області у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними матеріалами справу за позовом

ОСОБА_1 до ОСОБА_2 яка діє від себе та як законний представник малолітнього - ОСОБА_3, третя особа - Макарівська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей та сім'ї, Забуянська сільська рада Макарівського району Київської області про усунення перешкод у здійсненні права власності шляхом визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням ,

в с т а н о в и в :

14.11.2018 р. ОСОБА_1 (далі - позивач) звернулася до Макарівського районного суду Київської області із позовом до ОСОБА_2 яка діє від себе та як законний представник малолітнього - ОСОБА_3, третя особа - Макарівська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей та сім'ї, Забуянська сільська рада Макарівського району Київської області про усунення перешкод у здійсненні права власності шляхом визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням .

В обгрунтування позову посилалась на те, що вона є власником житлового будинку, який розташований за адресою: Київська обл., Макарівський р-н, с. Забуяння, вул. Новошепелицька, 24. У вказаному будинку, окрім неї, зареєстровані: її внучка - ОСОБА_2 , її правнук - ОСОБА_3, які з 2007 р. з нею не проживають . Відповідач, будучи зареєстрованою в будинку, не несе ніяких витрат по утриманню будинку в належному стані, не сплачує поточних рахунків за комунальні послуги. Реєстрація вказаних осіб у належному позивачу будинку обмежує її права як власника житла, зокрема щодо розпорядження цим житлом, та перешкоджає у отриманні субсидії, добровільно зніматися з реєстрації відповідач не бажає, тому позивач за захистом своїх прав звернулася до суду.

Враховуючи зазначене, позивач просить: усунути перешкоди у здійсненні права власності шляхом визнання такими, що втратили право користування житловим приміщенням за адресою: Київська обл., Макарівський р-н, с. Забуяння, вул. Новошепелицька, 24 - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Ухвалою суду від 02.01.2019 року позовну заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду та відкрито провадження у даній справі, розгляд справи постановлено проводити в порядку спрощеного позовного провадження без повідомленням сторін. Встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву, а третім особам - строк для подачі письмових пояснень щодо позову або відзиву.

Копію ухвали суду від 02.01.2019 року та копію позовної заяви з додатками відповідач ОСОБА_4 отримала особисто 22.01.2019 р., про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення № 0800104404037. Відзиву на позовну заяву відповідач в установлений судом строк не подала, будь-яких заяв, клопотань суду не заявляла, також від третіх осіб письмових пояснень не надходило, у зв'язку із чим суд відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив наступне.

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 6).

Згідно свідоцтву про право на спадщину за законом від 26.06.2015 р., Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 26.06.2015 р. ОСОБА_1 є власником житлового будинку за адресою: Київська обл., Макарівський р-н, с. Забуяння, вул. Новошепелицька, 24. Форма власності - приватна, частка - 1 (а.с. 8-10).

Згідно довідці про склад сім'ї № 843 від 06.11.2018 р. Забуянської сільської ради Макарівського району Київської області, до складу сім'ї ОСОБА_1 входять: її внучка - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3, її правнук - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4 В довідці вказано, що зазначені особи за вказаною адресою зареєстровані, проте з 2007 року не проживають (а.с. 17).

Також, з Актів обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї або домогосподарства від 06.11.2018 р., 13.11.2018 р., складених депутатами Забуянської сільської ради, встановлено, що за адресою: Київська обл., Макарівський р-н, с. Забуяння, вул. Новошепелицька, 24, зареєстровані три особи: ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3, проте фактично проживає одна особа - ОСОБА_1 (20-23).

Також, з відомостей Відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС України в Київській області, отриманих судом 11.12.2018 р. на запит, встановлено, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 28).

Щодо зареєстрованого місця проживання ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, то за відомостями Відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС України в Київській області, отриманих судом 11.12.2018 р. на запит, останній за адресою: Київська обл., Макарівський р-н, с. Забуяння, вул. Новошепелицька, 24 - зареєстрований не значиться (а.с. 27).

Як встановлено судом, з поданої позивачем виписки з будинкової книги станом на 25.10.2018 р., ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4 прибув з України та з 09.06.2008 р. зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с. 32-33).

Як вказала позивач, а відповідач не заперечила, реєстрація відповідача у будинку обмежує права позивача як власника житла, зокрема щодо розпорядження цим житлом. Відповідач, перебуваючи зареєстрованим в будинку, що належить позивачу на праві особистої власності, не несе ніяких витрат по утриманню будинку в належному стані, не сплачує поточних рахунків за комунальні послуги. Відповідач добровільно не бажає знятися з реєстрації. У зв'язку з цим позивач не може оформити субсидію.

Вирішуючи вимоги за позовом, суд керується наступним.

Правовідносини, що виникли між сторонами, є житловими та регулюються ст. ст. 317, 319, 321, 322, 391 ЦК України, ст. ст. 71, 72, 158, 163 ЖК УРСР.

Згідно ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно ст. 317 ЦК України, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

Згідно ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

Згідно ст. 322 ЦК України власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Разом з тим регулювання житлових відносин здійснюється спеціальним законом яким є Житловий Кодекс Української РСР.

Відповідно до ст. 158 ЖК УРСР наймач користується жилим приміщенням у будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, відповідно до договору найму жилого приміщення. Договір найму жилого приміщення укладається між власником будинку (квартири) і наймачем у письмовій формі з наступною реєстрацією у виконавчому комітеті місцевої Ради народних депутатів або в органі управління, що ним утворюється. Договір повинен містити вказівку на предмет договору, строк, на який він укладається, визначати права і обов'язки наймодавця і наймача та інші умови найму.

Як встановлено ст. 163 ЖК УРСР у разі тимчасової відсутності наймача або членів його сім'ї за ними зберігається займане жиле приміщення у випадках і в межах строків, установлених частиною першою, пунктами 1 і 5 частини третьої і частиною четвертою статті 71 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 71 ЖК УРСР при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім'ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців. Згідно ж ст. 72 цього ж Кодексу визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Тож, оцінюючи належність, допустимість та достовірність наданих позивачем доказів, кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню в частині вимог до ОСОБА_2, оскільки судом встановлено, що позивач є власником житлового будинку, де відповідач зареєстрована, однак більше 6 місяців у ньому не проживає, відповідно не сплачує комунальних платежів, не несе витрат на утримання майна, що порушує право власності позивача на вказаний житловий будинок, а також порушує інтереси позивача на отримання допомоги від держави у виді субсидії. Щодо вимоги про визнання таким, що втратив право користування житловим приміщенням за адресою: Київська обл., Макарівський р-н, с. Забуяння, вул. Новошепелицька, 24, ОСОБА_3, то вона задоволенню не підлягає, оскільки судом встановлено, що останній за вказаною адресою не зареєстрований.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати у виді сплаченого судового збору у розмірі 704,80 грн., слід стягнути з відповідача на користь позивача.

Згідно ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Керуючись ст.ст. 5, 76-81, 83, 95, 141, 247, 265, 354-355 ЦПК України суд,

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 яка діє від себе та як законний представник малолітнього - ОСОБА_3, третя особа - Макарівська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей та сім'ї, Забуянська сільська рада Макарівського району Київської області про усунення перешкод у здійсненні права власності шляхом визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням - задовольнити частково.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3, такою, що втратила право користування жилим приміщенням, за адресою: Київська обл., Макарівський р-н, с. Забуяння, вул. Новошепелицька, 24.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3, на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, 704,80 грн. судових витрат.

В задоволенні іншої частини вимог - відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а якщо воно не проголошувалося - з дати складання повного його тексту, у порядку, передбаченому підпунктом 15.5 пункту 15 частини 1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України в редакції від 03.10.2017 року.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 273 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 04.03.2019 року.

Реквізити сторін:

ОСОБА_1: адреса - 08011, Київська обл., Макарівський р-н, с. Забуяння, вул. Новошепелицька, 24;

ОСОБА_2: адреса - 08011, Київська обл., Макарівський р-н, с. Забуяння, вул. Новошепелицька, 24;

Макарівська районна державна адміністрація в особі Служби у справах дітей та сім'ї: адреса - 08001, Київська обл., смт. Макарів, ОСОБА_5, 30, код ЄДРПОУ: 24217537;

Забуянська сільська рада Макарівського району Київської області, адреса - 08011, Київська обл., Макарівський р-н, с. Забуяння, вул. Незалежності, 44-б, код ЄДРПОУ: 04362332.

Суддя А.В. Косенко

СудМакарівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення04.03.2019
Оприлюднено18.04.2019
Номер документу81217107
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —370/3245/18

Рішення від 04.03.2019

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 02.01.2019

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні