Рішення
від 09.04.2019 по справі 460/5494/18
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 460/5494/18

Провадження №2/460/698/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.04.2019 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Кондратьєвої Н.А.

за участю секретаря с/з ОСОБА_1

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Яворові цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Старичівської сільської ради Яворівського району Львівської області, третя особа - Новояворівська державна нотаріальна контора про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_2 звернулася до суду із позовом до Старичівської сільської ради Яворівського району Львівської області про визнання права власності на житловий будинок № 20, що знаходиться на вул. 1 Травня в с. Старичі Яворівського району Львівської області в порядку спадкування за законом. В обґрунтування позову покликається на те, що 23 лютого 2001 року померла її свекруха - ОСОБА_3. Після її смерті відкрилась спадщина, яка складається із житлового будинку №105 по вул. Миру в с.Старичі Яворівського району Львівської області та житлового будинку №20, що знаходиться в с.Старичі по вулиці 1 Травня Яворівського району Львівської області. Спадкоємцем за заповітом на все майно покійної свекрухи був її син - ОСОБА_4, який постійно проживав у спадковому житловому будинку, підтримував господарство у належному стані. За життя ОСОБА_4 прийняв спадщину за заповітом частково, а саме житловий будинок №105 на вул. Миру в с.Старичі Яворівського району Львівської області, однак спадщини на житловий будинок №20 на вул. 1 Травня в с.Старичі Яворівського району Львівської області не оформив, оскільки на нього були відсутні правовстановлюючі документи.

19 березня 2018 року ОСОБА_4 помер. Після його смерті спадкове майно перейшло у її володіння та користування, як до єдиного спадкоємця за законом першої черги, оскільки інших спадкоємців немає.

Завідуючим Новояворівською нотаріальною конторою було заведено спадкову справу, однак в зв'язку з відсутністю реєстрації права власності на вказане спадкове майно у видачі свідоцтва про право на спадщину було відмовлено. На даний час вона бажає реалізувати своє право на спадкування, однак це унеможливлюється відсутністю правовстановлюючих документів на будинок, а тому просить у судовому порядку визнати її власником будинку № 20, що знаходиться на вул. 1 Травня в с. Старичі Яворівського району Львівської області в порядку спадкування за законом.

Позивач ОСОБА_2 в підготовче судове засідання не з'явилася, подала заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує та просить такі задовольнити.

Відповідач - представник Старичівської сільської ради Яворівського району Львівської області у підготовче судове засідання не з'явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності.

Третя особа в підготовче судове засідання не з'явився, причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно із ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З'ясувавши обставини на яких ґрунтуються позовні вимоги позивача, дослідивши докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини та надав їм правову оцінку.

Відповідно до ст.16 ЦК України визнання права є одним із способів захисту цивільних прав та інтересів, що підлягають захисту судом.

Згідно зі ст.328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше право не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст.ст.1216, 1217, 1218, 1223 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків спадщини від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. У разі неприйняття спадщини або в разі відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом право на спадкування одержують спадкоємці за законом.

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною 5 ст. 1268 ЦК України встановлено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно ст. 1261 ЦК України в першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, в тому числі зачаті за життя спадкодавця та народженні після його смерті, той з подружжя хто його пережив, та батьки.

Відповідно до. ч. 2 ст. 1274 ЦК України спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

Відповідно до ст.1276 ЦК України, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов'язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія).

Судом встановлено та підтверджено довідкою виконавчого комітету Старичівської сільської ради Яворівського району Львівської області №348 від 13.03.2018 року, що житловий № 20 на вул. 1 Травня в с. Старичі Яворівського району Львівської області належав ОСОБА_3, яка померла 23.02.2001 року.

Згідно свідоцтва про смерть серії І-СГ №238493 від 24.02.2001 року виданого Старичівською сільською радою Яворівського району Львівської області, ОСОБА_3 померла 23 лютого 2001 року, про що складено актовий запис № 8.

Згідно заповіту, посвідченого керуючою справами Старичівської сільської ради ОСОБА_5 від 23.02.1998 року, зареєстрованого в реєстрі нотаріальних дій №5, ОСОБА_3 на випадок своєї смерті зробила таке заповітне розпорядження: усе своє майно, де б воно не було і з чого б не складалось, і все те, що належатиме їй на день смерті, і на що за законом матиме право заповіла своєму сину ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1

Згідно з свідоцтва про одруження серії 1-СГ №174207 від 16.09.2004 року ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрували шлюб 16.09.2004 року, актовий запис №8. Прізвище дружини після одруження "Данило".

Згідно постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 13.03.2018 року ОСОБА_4 відмовлено у видачі свідоцтва про право спадщину на житловий будинок №20 по вул. 1-го Травня в с.Старичі Яворівського району Львівської області, оскільки відсутня реєстрація права власності за спадкодавцем щодо цього майна.

Згідно свідоцтва про смерть серії І-СГ №490812 від 21.03.2018 року виданого виконкомом Старичівської сільської ради Яворівського району Львівської області, ОСОБА_4 помер 19 березня 2018 року, про що складено актовий запис № 10.

Право власності на житловий будинок належним чином не оформлено, проте даний будинок відповідає технічним вимогам, що підтверджується технічним паспортом, який виготовлено 30.10.2018 року.

Згідно матеріалів спадкової справи інших спадкоємців за законом немає.

Позивач у визначений законом строк звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті чоловіка ОСОБА_4, однак у зв'язку із відсутністю правовстановлюючих документів на житловий будинок у видачі свідоцтва про право на спадщину їй було відмовлено.

Відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок унеможливлює належне оформлення спадкових прав, тому суд вважає, що за ОСОБА_2 слід визнати право власності на житловий будинок №20, що знаходиться на вул. 1 Травня в с. Старичі Яворівського району Львівської області в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка.

За таких обставин суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтвердженими належними доказами у справі, а тому підлягають до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1216, 1217, 1218, 1220, 1223, 1268-1270, 1276 ЦК України, ст.ст. 2, 81, 247, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на житловий будинок №20 на вул. 1 Травня в с. Старичі Яворівського району Львівської області в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_4, який помер 19.03.2018 року.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з часу складання повного судового рішення до Львівського апеляційного суду або через місцевий суд до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, ІПН НОМЕР_1, паспорт серії КС 395698, зареєстрована за адресою: 81052, Львівська область Яворівський район с. Старичі, вул. Миру, 105.

Відповідач - Старичівська сільська рада Яворівського району Львівської області, ЄДРПОУ 20850093, адреса місцезнаходження: 81052, Львівська область Яворівський район с. Старичі, вул. Шевченка, 23.

Третя особа - Новояворівська державна нотаріальна контора, ЄДРПОУ 34942940, адреса місцезнаходження: 81053, Львівська область, Яворівський район, м.Новояворівськ, вул. Бандери, 4.

Суддя Н.А. Кондратьєва

Дата ухвалення рішення09.04.2019
Оприлюднено18.04.2019
Номер документу81229725
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —460/5494/18

Рішення від 09.04.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

Ухвала від 23.11.2018

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні