Рішення
від 18.04.2019 по справі 227/393/19
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

18.04.2019 227/393/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 квітня 2019 року м. Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Здоровиці О.В.,

при секретарі Сисенко Ю.В.

розглянувши в відкритому судовому засіданні, в залі суду м. Добропілля, цивільну справу за позовом Акціонерного товариства ДТЕК Донецькі електромережі до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електроенергією (ЄУНСС №227/393/19), -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ПАТ ДТЕК Донецькобленерго звернувся до суду із вищевказаними позовними вимогами до відповідачів. Аргументував свій позов тим, що 04 вересня 2018 року у відповідача за адресою: Донецька область м.Добропілля, вул.Театральна, 22/36, працівниками Добропільського РЕМ була проведена перевірка дотримання вимог ОСОБА_3 роздрібного ринку електричної енергії , в результаті якої виявлено факт порушення відповідачем ОСОБА_3, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів, електропроводки до електричної мережі з порушенням схеми обліку після припинення електропостачання. Пошкоджено цілісність корпусу приладу обліку, викручено гвинт напруги, що призвело до зупинки приладу обліку. Електрична енергія споживається, але лічильником не враховується. Об'єкт відключено від електропостачання. На підставі п. 8.2.5 ОСОБА_3, виявлені порушення були зафіксовані в акті № 214499 від 04.09.2018 року. У зв'язку з порушенням вищезазначених вимог, позивачу було спричинено матеріальні збитки в розмірі 19508,83 грн. Позивач просить стягнути розмір збитків за без облікове користування електричною енергією в сумі 19508,83 грн. та понесені судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 1762,00 грн.

Згідно статуту Акціонерного товариства ДТЕК Донецькі електромережі (код юридичної особи 00131268), затвердженого 20.04.2018 року (а.с.64-67) вбачається, що товариство є юридичною особою з новим найменуванням. Зазначене товариство, відповідно до п.2.2. вказаного Статуту, є правонаступником майна, прав та обов'язків Відкритого Акціонерного товариства Донецькобленерго (ідентифікаційний код 00131268) та Публічного акціонерного товариства ДТЕК Донецькобленерго .

Враховуючи наведене судом встановлено, що в ході розгляду даної справи, позивач ПАТ ДТЕК Донецькобленерго змінив свою назву, внаслідок чого позивачем у даній справі фактично є АТ ДТЕК Донецькі електромережі .

Представник позивача, ОСОБА_4, в судове засідання не з'явилась, надала до канцелярії суду заяву, в якій просила розглянути справу без її участі, в якій зазначила, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просила суд їх задовольнити, проти винесення заочного рішення не заперечувала.

Відповідачі у судове засідання не з'явились, про дату, час і місце судового засідання повідомлені належним чином. Причини неявки відповідачів в судове засідання, суду невідомі. Будь-яких клопотань від відповідачів на адресу суду не надходило.

Відповідно до п.1 ч.3 ст.223 ЦПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відносини з приводу постачання фізичним особам електричної енергії регулюються ст. 714 ЦК України, Законом України Про ринок електричної енергії , Правилами роздрібного ринку електричної енергії (далі - ОСОБА_3), затвердженими постановою Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 №312, яка набрала чинності з 19.04.2018 року та Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженою постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04 травня 2006 року № 562 (далі - Методика).

04.09.2018 року у відповідачів працівниками Добропільського РЕМ було проведено перевірку дотримання вимог ОСОБА_3, що підтверджується актом про порушення (ПКЕЕН) №214499 від 04.09.2018 року (а.с.8-9).

Згідно п.1.1.2 ОСОБА_3, побутовий споживач - фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність, на підставі відповідного договору з учасником ринку, у тому числі за договором постачання електричної енергії споживачу.

Згідно абз.14 п.2 ОСОБА_3, об'єкт побутового споживача - житловий будинок (частина будинку), квартира або будівля, які розміщені за однією адресою та належать одній фізичній особі або декільком фізичним особам на правах власності або користування.

З інформації відділу реєстрації Добропільської міської ради Донецької області № 16-19/153 та №16-19/152 від 08.02.2019 року вбачається, що за адресою: м.Добропілля вул.Театральна, 22/36 є зареєстрованими ОСОБА_1 з 14.06.1979 року, ОСОБА_2 з 17.05.2002 року (а.с.23-24).

Враховуючи наведене, в судовому засіданні встановлено, що в 2018 році побутовим споживачем електричної енергії в помешканні за адресою: м.Добропілля вул.Театральна, 22/36 були відповідачі.

Відповідно до ч.2 ст..77 ЗУ Про ринок електричної енергії , правопорушеннями на ринку електричної енергії єкрадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку

Пунктом 5.5.5 ОСОБА_3 передбачено, що споживач електричної енергії зобов'язаний:

дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів;

забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електроприладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України;

узгоджувати з оператором системи нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності;.

В судовому засіданні встановлено, що 04.09.2018 року при перевірці дотримання ОСОБА_3 у відповідачів, за адресою м.Добропілля вул.Театральна, 22/36, працівниками Добропільського РЕМ було виявлено порушення правил - самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів, електропроводки до електричної мережі з порушенням схеми обліку після припинення електропостачання. Пошкоджено цілісність корпусу приладу обліку, викручено гвинт напруги, що призвело до зупинки приладу обліку. Електрична енергія споживається, але лічильником не враховується.

Вищезазначене порушення відображено в акті про порушення (ПКЕЕН) № 214499 від 04.09.2018 року (а.с.8-9).

Порядок складання актів та їх розгляд передбачений п.8.2.5 ОСОБА_3.

Відповідно до п.8.2.5. ОСОБА_3, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих ОСОБА_3, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформлюється акт про порушення. Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. Акт про порушення підписується представником оператора системи та споживачем або представником споживача.У разі відмови споживача або представника споживача підписати акт про порушення в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт про порушення вважається дійсним, якщо він підписаний уповноваженим представником оператора системи та двома незаінтересованими особами (представник житлово-експлуатаційної організації, балансоутримувача або управителя будинку, виборна особа будинкового, вуличного, квартального чи іншого органу самоорганізації населення або представник органу місцевого самоврядування, інший споживач тощо) за умови посвідчення їх осіб.

Наявний у справі акт про порушення № 214499 від 04.09.2018 року (а.с.8-9) містить підписи двох представників енергопостачальника із зазначенням факту порушення. Даний акт був складений в присутності споживача - ОСОБА_2 та підписаний ним.

Враховуючи наведене, а також те, що за вищевказаною адресою побутовим споживачем є саме відповідачі, суд вважає, що даний акт про порушення є відповідним доказом порушення споживачем відповідачами ОСОБА_3 та дає підстави для нарахування та стягнення збитків, заподіяних безобліковим використанням електричної енергії.

Таким чином, суд приходить до висновку, що в судовому засіданні встановлений факт порушення споживачами ОСОБА_2 та ОСОБА_1 ОСОБА_3.

Відповідно до п. 8.2.6. ОСОБА_3, на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення. Споживач має бути повідомлений оператором системи про місце, час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 7 календарних днів до призначеної дати засідання. У разі відмови споживача або представника споживача від отримання повідомлення про місце, час і дату засідання комісії або відсутності споживача або його представника за адресою, визначеною у даних щодо споживача, наявних в оператора системи, оператор системи направляє споживачу таке повідомлення рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення. У такому разі оператор системи має право розглянути акт про порушення на засіданні комісії, яке має відбутися по закінченню 30 календарних днів від дати направлення споживачу такого повідомлення. За зверненням споживача оператор системи може розглянути акт про порушення на засіданні комісії раніше указаного терміну.У разі причетності споживача до порушення цих ОСОБА_3 у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

З акту про порушення № 214499 від 04.09.2018 року (а.с.8-9) вбачається, що споживача було повідомлено про проведення засідання комісії постачальника електроенергії з розгляду складеного акту 11.09.2018 року.

З матеріалів позовної заяви в судовому засіданні встановлено, що комісією Добропільського РЕМ з розгляду актів про порушення ПРРЕЕ побутових споживачів 11.09.2018 року був розглянутий акт № 214499 від 04.09.2018 року у відсутність споживача, який на зазначену дату засідання комісії не з'явився (а.с.10).

На підставі акту № 214499 від 04.09.2018 року, враховуючи вимоги Методики, комісією Добропільського РЕМ з розгляду актів про порушення ПРРЕЕ побутових споживачів був розрахований розмір збитків за актом № 214499 від 04.09.2018 року, з розрахунку вбачається, що визначена кількість недорахованої, безобліково спожитої електроенергії та її вартість за 1096 дні з 05.09.2015 року по 04.09.2018 року до сплати склала 19508,83 грн. (а.с.11).

Розрахунок кількості недорахованої, безобліково спожитої електроенергії та її вартість (а.с.11), суд вважає правильними, виходячи з такого.

Відповідно до п.п. а п.3.3. Методики, розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється: за кількістю днів, Якщо споживач установив пристрій, що занижує покази приладу обліку, вчинив інші дії, що призвели до споживання необлікованої електричної енергії, виявити які представники постачальника електричної енергії під час проведення контрольного огляду приладу обліку не мали можливості, споживачу робиться перерахунок за спожиту електричну енергію з дати останньої технічної перевірки або допуску електроустановки споживача в експлуатацію (якщо технічна перевірка в період з дати допуску електроустановки споживача в експлуатацію до дати виявлення порушення не проводилась) чи набуття прав власності на об'єкт (приміщення), але не більше ніж за три роки.

Вказаний розрахунок (а.с.11) здійснений відповідно до п.п. а п.3.3. Методики за кількістю днів за три роки, що передували дню виявлення порушення.

Враховуючи наведене, суд вважає, що збитки за безоблікове користування електроенергією в розмірі 19508,83 грн. за актом № 214499 від 04.09.2018 року, підлягають стягненню з відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в солідарному порядку.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат суд, керуючись ст. 141 ЦПК України , та враховуючи, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі, вважає необхідним стягнути з відповідачів на користь позивача понесений судовий збір в розмірі 1762,00 грн., сплата якого підтверджується доданим до матеріалів справи платіжним дорученням (а.с.1), по 969,10 грн. з кожного .

Керуючись ст. 623 ЦК України, Закону України Про ринок електричної енергії , Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 №312, ст.ст. 12, 13, 81, 89, 141, 259, 263-265, 273, 280-283, 354 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Позов Акціонерного товариства ДТЕК Донецькі електромережі до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електроенергією - задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь Акціонерного товариства ДТЕК Донецькі електромережі , суму вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електроенергією за актом №214499 від 04.09.2018 року в розмірі 19 508,83 грн. (дев'ятнадцять тисяч п'ятсот вісім гривень 83 коп.).

Стягнути з ОСОБА_1 та з ОСОБА_2 на користь Акціонерного товариства ДТЕК Донецькі електромережі , судовий збір у сумі 969,10 грн. (дев'ятсот шістдесят дев'ять гривень 10 коп.) з кожного

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів, з дня складення повного судового рішення шляхом подання скарги до Донецького апеляційного суду через Добропільський міськрайонний суд.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право, відповідно до ч.2 ст.354 ЦПК України, на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Копію рішення направити сторонам.

Вступна та резолютивна частини рішення проголошені 12 квітня 2019 року. Повний текст рішення буде складено 18 квітня 2019 року.

Позивач: Акціонерне товариство ДТЕК Донецькі електромережі , код ЄДРПОУ 00131268 , юридична адреса: 84302, Донецька обл., місто Краматорськ, вул.Комерційна, будинок 8.

Відповідачі:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, НОМЕР_2 виданий Добропільським МРВ УМВС України в Донецькій області 21.12.2005 року, зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2;

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, РНОКПП НОМЕР_3, зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2.

Надруковано в нарадчій кімнаті у одному примірнику.

Суддя О.В. Здоровиця

12.04.2019

Дата ухвалення рішення18.04.2019
Оприлюднено19.04.2019
Номер документу81238932
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електроенергією (ЄУНСС №227/393/19

Судовий реєстр по справі —227/393/19

Рішення від 18.04.2019

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Рішення від 12.04.2019

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 12.02.2019

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні