Рішення
від 15.04.2019 по справі 567/328/19
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 567/328/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2019 року м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області у складі:

головуючий суддя - Венгерчук А.О.

секретар - Клімович О.О.

з участю:

представника заявника адвоката ОСОБА_1

представник заінтересованої особи Оженинської сільської ради Острозького району Рівненської області ОСОБА_2

заінтересованої особи ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Острог цивільну справу за заявою ОСОБА_4, заінтересовані особи: Оженинська сільська рада Острозького району Рівненської області, ОСОБА_3 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

встановив

в Острозький районний суд з заявою про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім'єю на час відкриття спадщини звернувся ОСОБА_3 Заяву мотивує тим, що 25 лютого 2017 року помер його батько ОСОБА_5 у віці 86 років, який на день смерті був зареєстрований та проживав в ІНФОРМАЦІЯ_1. Вказує, що на день його смерті відкралась спадщина, яка складається з земельної ділянки, призначеної для ведення особистого селянського господарства, загальною площею 2,25 га, розташованої на території Оженинської сільської ради Острозького району Рівненської області, яка належала спадкодавцю на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 691238.

Вказав, що за життя ОСОБА_5 залишив заповіт, відповідно до якого він заповів усе належне йому майно в рівних частинах його брату ОСОБА_3, та йому. На день смерті ОСОБА_5 заповіт не було змінено та скасовано.

Звернувшись нещодавно до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, йому було усно роз'яснено, що ним пропущений строк для подання заяви про прийняття спадщини та необхідність встановлення факту проживання спільно із батьком на день його смерті. Пропущення строку звернення до нотаріуса у встановлений строк пояснює тим, що будучи зареєстрованим в ІНФОРМАЦІЯ_2, з липня 2016 року по день смерті батька- 25 лютого 2017 року, фактично проживав з ним у с. Оженин по вул. Пушкіна, 16, так як батько через похилий вік не міг себе самостійно обслуговувати, а інших осіб, які могли доглядати його, не було, так як проживав сам. Відтак вважав, що фактично прийняв спадщину.

Посилається на те, що встановлення факту постійного проживання його разом з померлим ОСОБА_5 по день його смерті має юридичне значення, оскільки від цього залежить виникнення його спадкових прав на майно, як спадкоємця за заповітом.

Просить встановити факт проживання його однією сім'єю з ОСОБА_5 з липня 2016 року на день його смерті 25 лютого 2017 року в житловому будинку з надвірними будівлями, що розташований в с. Оженин вул.Пушкіна,16, Острозького району Рівненської області.

Ухвалою суду від 07 березня 2019 року було вікрито провадження у справі, справа призначена до судового розгляду.

У судовому засіданні ОСОБА_4 заяву підтримав з підстав, викладених в ній та просив суд встановити факт проживання його однією сім'єю з ОСОБА_5

Представник заявника адвокат ОСОБА_1 зазначила, що починаючи з липня 2016 року, її довіритель ОСОБА_4 проживав в ІНФОРМАЦІЯ_1 разом зі своїм батьком. 3 цього часу і по день смерті батька її довіритель фактично проживав разом з ним, проте залишився бути зареєстрованим в ІНФОРМАЦІЯ_3. Увесь цей час її довіритель доглядав за батьком, здійснював усю роботу по господарству, купував ліки та здійснив його поховання. Вказала, що після смерті ОСОБА_5 відкрилась спадщина, яка складається з земельної ділянки, призначеної для ведення особистого селянського господарства, загальною площею 2,25 га, розташованої на території Оженинської сільської ради Острозького району Рівненської області.

Зазначила, що після звернення її довірителя до нотаріуса, йому було повідомлено, що ним пропущений шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини та необхідність встановлення факту проживання спільно з батьком на день його смерті. Заначила, що шестимісячний строк її довірителем був пропущений, в зв'язку з тим, що він вважав, що фактично прийняв спадщину, так як по день смерті проживав з ним .

Просила встановити факт проживання однією сім'єю її довірителя та ОСОБА_5 з липня 2016 року на день його смерті 25 лютого 2017 року в житловому будинку з надвірними будівлями, що розташований в с.Оженин вул. Пушкіна,16,Острозького району Рівненської області, для вирішення питання про спадкування.

Представник заінтересованої особи Оженинської сільської ради Острозького району Рівненської області в судовому засіданні не заперечив щодо задоволення заяви ОСОБА_4 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. При цьому вказав, що заявник ОСОБА_4 дійсно постійно проживав на території Оженинської сільської ради за адресою с.Оженин вул. Пушкіна буд.16, Острозького району Рівненської області починаючи з 2016 року разом з покійним батьком ОСОБА_5, однією сім'єю та вели спільне господарство. Крім того, він здійснив його поховання.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судовому засіданні не заперечив щодо задоволення заяви ОСОБА_4 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. При цьому вказав, що заявник ОСОБА_4 є його рідним братом, який дійсно постійно проживав за адресою ІНФОРМАЦІЯ_4 починаючи з 2016 року разом з покійним батьком ОСОБА_5, однією сім'єю та доглядав за ним по день його смерті, також здійснив його поховання.

Суд, вислухавши заявника, представника заявника адвоката ОСОБА_1, заінтересованих осіб, свідків, вивчивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню.

До зазначеного висновку суд дійшов на підставі аналізу показів свідків ОСОБА_6, ОСОБА_7, пояснень заявника, заінтересованих осіб, та письмових доказів.

Свідок ОСОБА_6, в судовому засіданні пояснила, що знайома з заявником та його покійним батьком ОСОБА_5, так як вони проживають по- сусідськи та знаходяться в гарних стосунках. Зазначила, що знає про те, що ОСОБА_4 до дня смерті свого батька проживав разом з ним однією сім'єю, починаючи з липня 2016 року. Вказала, що заявник ОСОБА_4 доглядав свого батька в житловому будинку, за адресою с.Оженин вул.Пушкіна,16, Острозького району Рівненської області та фактично проживав разом з ним. Увесь цей час він доглядав за батьком, здійснював усю роботу по господарству, купував ліки, та здійснив його поховання.

Свідок ОСОБА_7 в судовому засіданні пояснила, що знайома з заявником та його покійним батьком ОСОБА_5, так як проживає по сусідству. Підтвердила той факт, що ОСОБА_4 до дня смерті свого батька проживав разом з ним однією з сім'єю, починаючи з липня 2016 року. Зазначила, що заявник ОСОБА_4 доглядав свого батька та фактично проживав однією сім'єю з ним в житловому будинку за адресою с.Оженин вул.Пушкіна,16, Острозького району Рівненської області. Увесь цей час він доглядав за батьком, так як через похилий вік не міг себе самостійно обслуговувати, та здійснив його поховання.

З досліджених в судовому засіданні письмових доказів судом встановлено наступне.

Відповідно до ксерокопії паспорту, виданого 23 грудня 2014 року Острозьким РСВ УДМС України в Рівненській області серії МЮ № 385338, ОСОБА_4, народився 21 листопада 1960 року, місце народження село Країв Острозького району Рівненської області ( а.с.6).

Відповідно до свідоцтва про смерть, виданим виконавчим комітетом Оженинської сільської ради Острозького району Рівненській області, ОСОБА_5 помер 27 лютого 2017 року, актовий запис № 17 (а.с.8).

Згідно заповіту ОСОБА_5 від 10.03.2016 року, посвідченого секретарем Оженинської сільської ради, ОСОБА_8, 10.03.2016 року, зареєстрованого в реєстрі вчинення нотаріальних дій за № 333, відповідно до якого він заповів усе належне йому майно в рівних частинах ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_6 ( а.с.9).

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) інформація за параметрами запиту ОСОБА_5 інформація відсутня ( а.с.10-11).

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 53937765 від 05.11.2018 року, до спадкового реєстру внесений реєстраційний запис, параметрами якого є: реєстрація заповіту, номер в спадковому реєстрі 39841424 ( а.с.11).

Згідно довідки Оженинської сільської ради Острозького району Рівненської області № 3569 від 01.11.2018 року, на день смерті ОСОБА_5- 25.02.2017 року був зареєстрований та проживав в ІНФОРМАЦІЯ_7, та разом з ним однією сім'єю без реєстрації постійно проживав його син ОСОБА_4, вели спільне господарство ( а.с.12).

Згідно акту № 621 від 01.11.2018 Оженинської сільської ради Острозького району Рівненської області, ОСОБА_4, дійсно проживав без реєстрації в с.Оженин по вул. Пушкіна буд.16, Острозького району Рівненської області разом з покійним батьком ОСОБА_5, який помер 25.02.2017 року однією сім'єю та вели спільне господарство, здійснив його поховання ( а.с.13).

Згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 691238 за ОСОБА_5 рахується земельна ділянка розміром 2,25 га, для ведення особистого господарства, яка розташована на території Оженинської сільської ради Острозького району Рівненської області ( а.с.14).

Відповідно до п.5 ч.2ст.293 ЦПК України,суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п.1 ч.1ст.315 ЦПК України,суд, серед іншого, розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У відповідності до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Згідно із ч.3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч.1 ст.29 ЦК України, місцем проживання особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні , реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , якщо постійне проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв'язку з чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутись з суд про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

У відповідності до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» , в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Оскільки встановлення факту постійного проживання ОСОБА_4 разом з померлим ОСОБА_5 по день його смерті має юридичне значення, та оскільки в судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_5 проживали спільно однією сім'єю, були пов'язані спільним побутом і мали взаємні права та обов'язки, що повністю узгоджується з заявою, показаннями свідків і є такими, що дозволяють встановити факт проживання однією сім'єю з липня 2016 року до часу його смерті в житловому будинку з надвірними будовами, що розташований в с.Оженин Рівненської області по вул. Пушкіна,16.

Враховуючи вищезазначене та керуючись ст. ст. 29, 1268 ЦК України, ст.ст. 4, 10, 76, 90, 95, 258-259, 264-265, 268, 273, 293-294, 315-316, 319, 354 ЦПК України

вирішив

заяву ОСОБА_4 (ІНФОРМАЦІЯ_6, житель ІНФОРМАЦІЯ_8, індекс 35800, ІПН НОМЕР_1), заінтересовані особи: Оженинська сільська рада Острозького району Рівненської області (код ЄДРПОУ 04387059, с.Оженин вул.Шкільна,1, Острозького району Рівненської області, індекс 35820), ОСОБА_3 (ІНФОРМАЦІЯ_5, житель ІНФОРМАЦІЯ_9, ІПН НОМЕР_2) про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_4 з ОСОБА_5 з липня 2016 року на день його смерті 25 лютого 2017 року в житловому будинку з надвірними будівлями, що розташований в с.Оженин вул. Пушкіна,16, Рівненської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Рівненського апеляційного суду через Острозький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 18 квітня 2019 року.

Суддя Острозького районного судуОСОБА_9

Дата ухвалення рішення15.04.2019
Оприлюднено19.04.2019
Номер документу81256110
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —567/328/19

Рішення від 15.04.2019

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Рішення від 09.04.2019

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 07.03.2019

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні