Ухвала
від 05.04.2019 по справі 761/10886/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/10886/19

Провадження № 1-кс/761/7832/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

Слідчого судді: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС управління розслідувань кримінальних проваджень ГСУ фінансових розслідувань ДФС України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС управління розслідувань кримінальних проваджень ГСУ фінансових розслідувань ДФС України ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , відповідно до якого просить надати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що необхідно для проведення кримінального провадження № 12018100100005143 від 05.05.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України.

Клопотання мотивоване наступним. В ході досудового слідства встановлено, що в період 2011-2018 рр., ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 (іпн. НОМЕР_1 ) з використанням розрахункових та карткових рахунків відкритих на його ім`я та рахунків пов`язаних з ним юридичних осіб проводив фінансові операції, які пов`язані із внесенням коштів готівкою на розрахункові рахунки підприємств, перерахуванням безготівкових коштів у вигляді перерахування на карту та зняттям коштів готівкою на суму понад 320 млн. грн., з метою легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом та ухилення від сплати податків. Відповідно до інформації ДФС України, загальний сукупний дохід ОСОБА_5 від податкових агентів за період 2003 2018 років склав 868996,17 грн. Основними джерелами доходів ОСОБА_5 , у вказаний період часу, є доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) від ряду підприємств. Крім того встановлено, що ОСОБА_5 не зареєстрований як фізична особа-підприємець, а входить до посадово-засновницького складу ряду підприємств: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_3 ), ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), ГО « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ( код НОМЕР_6 ). Досудовим розслідуванням встановлено, що для участі у незаконній діяльності ОСОБА_5 залучив свою знайому ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_7 (іпн. НОМЕР_7 ), яка в період 2017-2018 років безпідставно знімала готівкові кошти з рахунків відкритих в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (МФО НОМЕР_8 ) на загальну суму 33,15 млн. грн. Встановлено, що ОСОБА_7 не зареєстрована як фізична особа-підприємець, відповідно до інформації ДФС України, загальний сукупний дохід ОСОБА_7 від податкових агентів за період 2010-2018 років склав 652389,11 грн. Основними джерелами доходів ОСОБА_7 , у вказаний період часу, є доходи у вигляді заробітної плати.

В судове засідання слідчий ОСОБА_3 не з`явився, про день, час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, про причини неявки суду не повідомив.

Вивчивши матеріали клопотання, суд вважає, що воно не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч 4 цієї ж статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання (ч.4 ст. 160 КПК України).

Слідчий в судове засідання не з`явився, вимоги клопотання не підтримав, не обґрунтував те, що одержати в інший спосіб, без рішення суду, тимчасовий доступ до документів та їх подальше вилучення неможливо, не довів наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Зважаючи на наведене , керуючись вимогами ст. ст. 132, 159, 160, 163 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС управління розслідувань кримінальних проваджень ГСУ фінансових розслідувань ДФС України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення05.04.2019
Оприлюднено17.02.2023

Судовий реєстр по справі —761/10886/19

Ухвала від 05.04.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні