Вирок
від 19.04.2019 по справі 522/3884/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/3884/19

Провадження № 1-кп/522/1036/19

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2019 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт, який надійшов до суду з угодою про визнання винуватості, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32018150000000059 від 04.09.2018 року, відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Миколаїв, українця, громадянина України, із неповною середньою освітою, неодруженого, не працюючого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше судимого:

- 07.11.2011 року Ленінським районним судом м. Миколаєва за ст.ст. 307 ч. 2, 309 ч. 2, 70 КК України до 5 років позбавлення волі,

- у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.ст. 27 ч. 5, 205 ч. 1 КК України,

за участю прокурора ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5

ВСТАНОВИВ:

27.09.2017 р. ОСОБА_3 , бажаючи одержати винагороду за пособництво у придбанні фіктивного суб`єкту підприємницької діяльності, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно та завідомо знаючи, що діяльність ТОВ «Вуд Карбон 'Графік» (ЄДРПОУ 41153993) буде носити незаконний характер, а саме здійснення безтоварних операцій, оформлення фіктивних угод без наміру подальшого виконання прибув з невстановленими слідством особами до приватного нотаріуса ОСОБА_6 за адресою: м. Одеса, вул. Бугаївська, буд. 21, де надав оригінал та копії свого паспорту громадянина України, а також довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру, які необхідні для складання статутних та реєстраційних документів підприємства та підписав заздалегідь підготовлені документи, а саме: протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Вуд Карбон Трафік» від 07 вересня 2017 року, статут ТОВ «Вуд Карбон Трафік» та довіреність згідно якої уповноважив ОСОБА_7 представляти його інтереси, як директора ТОВ «Вуд Карбон Трафік».

В подальшому, 27.09.2017 р. ОСОБА_3 у приміщення приватного нотаріуса ОСОБА_6 , підписав картки із зразками підписів та відбитків печатки ТОВ «Вуд Карбон Графік», які в подальшому надав до відділення Южного ГРУ ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», яке знаходиться у м. Одеса.

На підставі підписаних ОСОБА_3 документів, ОСОБА_7 від його імені подала до реєстраційної служби Виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеської області, яка знаходиться за адресою: Одеська область, м. Чорноморськ, проспект Миру, буд. 33, заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних-осіб підприємців та громадських формувань.

29 вересня 2017 року державним реєстратором ОСОБА_8 , за № 15541050001003890 проведено державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ «Вуд Карбон Трафік», у зв`язку з чим ОСОБА_3 став одноособовим засновником та директором ТОВ «Вуд Карбон Трафік».

Крім цього, 03.10.2017 р. ОСОБА_3 разом з невстановленою слідством особою прибув до відділення Южного ГРУ ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» за адресою: м. Одеса, вул. Святослава Ріхтера, буд. 125/1, де підписав заяву про приєднання до умов та правил надання банківських послуг та заяву про відкриття рахунку ТОВ «Вуд Карбон Трафік».

Після вчинення необхідних дій, пов`язаних з придбанням підприємства, всі документи ОСОБА_3 передав невстановленим слідством особам.

Таким чином, 29.09.2017 року ОСОБА_3 став фактичним засновником та директором ТОВ «Вуд Карбон Графік» (ЄДРПОУ 41153993), при цьому фінансово-господарську діяльність вказаного підприємства не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами-контрагентами не підписував, товарів (послуг) не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав, не підписував, не подавав і нікому цього не доручав.

Незаконна діяльність ТОВ «Вуд Карбон Трафік» полягала у тому, що невстановлені досудовим розслідуванням особи, використовуючи реквізити вказаного підприємства, розрахункові рахунки та печатку товариства, здійснювали незаконну діяльність, яка полягала в документальному оформленні неіснуючих операцій з продажу товарів (виконання робіт, надання послуг) на адресу підприємств - контрагентів, після чого такі документи передавались замовникам «послуг» (підприємствам - вигодонабувачам) з метою уникнення від оподаткування.

Так, ОСОБА_3 придбавши ТОВ «Вуд Карбон Трафік» (ЄДРПОУ 41153993), підписавши реєстраційні, установчі документи та документи, необхідні для відкриття розрахункових рахунків товариства, не збираючись вести його фінансово - господарську діяльність, своїми умисними діями пособничав невстановленим досудовим розслідуванням особам у придбанні фіктивного підприємства з метою прикриття незаконної діяльності.

Таким чином, ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, за кваліфікуючими ознаками пособництво у фіктивному підприємництві, тобто пособництво у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

Суд вважає, що дії ОСОБА_3 кваліфіковано вірно.

Згідно угоди про визнання винуватості від 28.02.2019 року, укладеної між прокурором відділу прокуратри Одеської області ОСОБА_4 та підозрюваним ОСОБА_3 , у присутності захисника ОСОБА_5 , у відповідності до вимог ст. 472 КПК України, підозрюваний ОСОБА_3 зобов`язується у судовому провадженні беззастережно визнати свою винуватість у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення та співпрацювати з правоохоронними органами у відкритті інших кримінальних правопорушень.

Сторони погоджуються на призначення покарання ОСОБА_3 у вигляді штрафу в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить в грошовому еквіваленті 8500 гривень.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою провину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.ст. 27 ч. 5, 205 ч. 1 КК України визнав повністю та підтвердив, що угода про визнання винуватості укладена добровільно, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. Крім того, обвинувачений ОСОБА_3 зазначив, що він розуміє надані йому законом права, розуміє наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ст. 473 КПК України, характер пред`явленого обвинувачення та вид покарання, який до нього буде застосований в результаті затвердження угоди про визнання винуватості та наполягає на її затвердженні.

Прокурор та обвинувачений в судовому засіданні просили суд затвердити угоду про визнання винуватості від 28.02.2018 року, укладену між прокурором відділу прокуратри Одеської області ОСОБА_4 та підозрюваним ОСОБА_3 , у присутності захисника ОСОБА_5 .

Суд, вислухавши думку прокурора, обвинуваченого та захисника, приходить до наступного.

Відповідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним про визнання винуватості. Згідно ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості може бути укладена між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.ст. 27 ч. 5, 205 ч. 1 КК України, яке згідно ст. 12 КК України, є злочином невеликої тяжкості.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_3 цілком розуміє права, визначені п.п. 1 - 4 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Дослідивши угоду про визнання винуватості та переконавшись, що укладена угода є добровільним волевиявленням обвинуваченого, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, з`ясувавши у обвинуваченого, чи цілком він розуміє наслідки затвердження угоди, роз`яснивши обвинуваченому його право на справедливий судовий розгляд, встановивши правильне розуміння обвинуваченим змісту та наслідків затвердження угоди, а також перевіривши її відповідність вимогам кримінального процесуального законодавства, заслухавши доводи учасників підготовчого судового засідання та роз`яснивши їм обмеження права щодо оскарження вироку, передбачені ст. 473 КПК України, суд вважає, що угода про визнання винуватості, укладена між прокурором відділу прокуратри Одеської області ОСОБА_4 та підозрюваним ОСОБА_3 , у присутності захисника ОСОБА_5 відповідає вимогам КПК України, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушуються права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, узгоджені вид та міра покарання відповідають загальним засадам призначення покарання, визначених ст. 65 КК України, у зв`язку із чим суд вважає, що угода підлягає затвердженню.

Також суд враховує обставини, що пом`якшують покарання обвинуваченому ОСОБА_3 , згідно ст. 66 КК України, а саме: щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, які обтяжують покаранняобвинуваченого ОСОБА_3 суд не вбачає.

Цивільного позову, судових витрат та речових доказів по справі не заявлено.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 314, 373, 374, 468, 475 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Угоду про визнання винуватості від 28.02.2019 року, укладену між прокурором відділу прокуратри Одеської області ОСОБА_4 та підозрюваним ОСОБА_3 , у присутності захисника ОСОБА_5 затвердити.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.ст.27ч.5,205ч.1КК України та призначити йому покарання у вигляді штрафу в розмірі 500 (п`ятсот) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить в грошовому еквіваленті 8500 (вісім тисяч п`ятсот) гривень.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_3 за даним кримінальним провадженням не застосовувався.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України шляхом подачі через Приморський районний суд м. Одеси в апеляційний суд Одеської області, апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя Приморського

районного суду м. Одеси ОСОБА_1

19.04.2019

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення19.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81270536
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Фіктивне підприємництво

Судовий реєстр по справі —522/3884/19

Постанова від 01.07.2019

Адмінправопорушення

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

Вирок від 19.04.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 13.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні