Вирок
від 11.04.2019 по справі 237/2690/18
МАР`ЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 237/2690/18

Номер провадження 1-кп/237/301/19

ВИРОК

Іменем України

11.04.19 м. Курахове

Мар`їнський районний суд Донецької області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

законного представника обвинуваченого ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження, що внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018050690000282 від 16.03.2018 за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Курахове, Мар`їнського району, Донецької області, громадянина України, українця, який навчається в Курахівському професійному ліцеї, з незакінченою середньо-технічною освітою, раніше не судимого, не одруженого, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15, ч. 1 ст. 185 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

16 березня 2018 року об 11 годині 30 хвилин ОСОБА_4 прибув до ЖД станції «Роя», розташованої за адресою: Донецька область, Мар`їнський район, м. Курахове, пр. Запорізький, 21, де вирішив здійснити таємне викрадення чужого майна, вугілля, марки Г(Г2) Р (0-200), з вагонів, розташованих за вищевказаною адресою. Після чого, реалізуючи свій злочинний намір, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи умисно, протиправно, переслідуючи корисний мотив та ціль наживи і незаконного збагачення, переконавшись, що за його злочинними діями ніхто не спостерігає, з вагону розташованого за адресою м. Курахове, пр. Запорізький, 21, погрузив вугілля, що належить ТОВ «ДТЕК Східенерго», у мішки, в кількості 3-ох штук, а саме 123 кілограми, спричинивши ТОВ «ДТЕК Східенерго» матеріальну шкоду у сумі 265 гривень 85 копійок. Після чого ОСОБА_4 почав переносити вказані мішки на відкриту ділянку, готуючи їх до транспортування та не виконавши усі дії, які він вважав необхідними, для доведення злочин до кінця, з причин, що не залежали від його волі не зміг довести свій злочинний намір направлений на таємне заволодіння вказаного майна, оскільки був затриманий співробітниками поліції, на місці скоєння злочину.

Допитаний у судовому засіданні ОСОБА_4 свою провину у скоєнні вищезазначеного злочину визнав повністю і суду пояснив, що він дійсно 16 березня 2018 року приблизно о пів на дванадцяту годину обіду прибув на ЖД «Роя» в м. Курахове та вирішив викрасти вугілля, яке знаходилась в вагонах, що стояли на ЖД «Роя», для чого він набрав вугілля з вказаного вагону та помістив у три мішки, вага яких складала приблизно 120 кг. Набравши вугілля у мішки він почав їх переносити щоб приготувати до транспортування, однак був затриманий працівниками поліції на місці злочину.

Представник потерпілого у судове засідання не з`явилась, подала до суду заяву, згідно якої справу просить розглянути без участі представника потерпілого та зазначає, що претензії матеріального характеру до обвинуваченого відсутні.

Відповідно до ст. 349 ч. 3 КПК України за згодою учасників судового провадження судом було визнано недоцільним дослідження доказів щодо таких обставин, які ніким не оспорюються, оскільки учасники судового провадження правильно розуміють зміст цих обставин, немає сумнівів у добровільності та істинності їх позиції. Також судом роз`яснено, що у такому випадку учасники судового провадження будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

В зв`язку з викладеним суд обмежив дослідження фактичних обставин справи допитом обвинувачених та дослідженням тих матеріалів кримінального провадження, що характеризують особи обвинувачених.

Таким чином, суд приходить до висновку, що вина обвинуваченого ОСОБА_4 повністю знайшла своє підтвердження в ході судового провадження, а його умисні дії правильно кваліфіковані за ч. 3 ст. 15 ч. 1 ст. 185 КК України як незакінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

При обранні міри покарання ОСОБА_4 суд враховує: ступінь тяжкості кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України, яке віднесене кримінальним законом до категорії злочинів середньої тяжкості, особу обвинуваченого, який на обліку у лікаря психіатра та нарколога не перебуває, за місцем проживання характеризується позитивно, навчається в Курахівському професійному ліцеї, має самостійний дохід у вигляді стипендії, раніше не судимий.

Обставиною, що пом`якшує покарання ОСОБА_4 згідно ст. 66 КК України, є його щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та вчинення злочину неповнолітнім.

Обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_4 згідно ст. 67 КК України, судом не встановлено.

Згідно досудової доповіді уповноваженого органу з питань пробації у відношенні обвинуваченого ОСОБА_4 ризик вчинення повторно кримінального правопорушення оцінюється як низький, виправлення неповнолітнього можливе без позбавлення або обмеження волі.

На підставі викладеного суд приходить до висновку про те, що обвинуваченому ОСОБА_4 , повинно бути призначене покарання в межах санкції ч. 1 ст. 185 КК України у вигляді штрафу, оскільки саме таке покарання, на думку суду, є справедливим, а також необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним та іншими особами нового злочину. Призначаючи покарання саме у вигляді штрафу судом на виконання положень ст. 99 КК України встановлено, що у обвинуваченого наявний самостійний дохід у вигляді стипендії, яку останній отримує в ліцеї.

Цивільний позов по кримінальному провадженню відсутній.

Речові докази відсутні.

Процесуальні витрати відсутні.

На підставі викладеного, суд, керуючись ст.ст. 368, 370, 371, 374 КПК України, -

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15 ч. 1 ст. 185 КК України та призначити йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 50 (п`ятдесят) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок може бути оскаржений до Донецького апеляційного суду через Мар`їнський районний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81273756
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —237/2690/18

Вирок від 11.04.2019

Кримінальне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 14.02.2019

Кримінальне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 21.06.2018

Кримінальне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні