Ухвала
від 18.04.2019 по справі 440/1277/19
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та

відкриття провадження в адміністративній справі

18 квітня 2019 рокум. ПолтаваСправа № 440/1277/19

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Слободянюк Н.І., перевіривши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 ( вул.Леніна (Покровська), буд. 25, кв.62, м. Решетилівка, Решетилівський район, Полтавська область, 38402, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) до Державної судової адміністрації України ( вул.Липська, буд. 18/5, м. Київ, 01021, ідентифікаційний код 26255795 ) про визнання протиправними та скасування рішень, -

В С Т А Н О В И В:

08 квітня 2019 року ОСОБА_1 звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Державної судової адміністрації України про визнання протиправним та скасування рішення, оформленого протоколом №4 від 08 січня 2019 року постійно діючої комісії з проведення конкурсного відбору керівників державних суб'єктів господарювання, що належать до сфери управління Державної судової адміністрації України, яким визначено переможця конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора Державного підприємства "Інформаційні судові системи".

Підставою позову позивач визначив порушення своїх прав у сфері публічно-правових відносин у зв'язку з недопущенням його до участі в конкурсному відборі на заміщення вакантної посади генерального директора Державного підприємства "Інформаційні судові системи".

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 12 квітня 2019 року позовну заяву залишено без руху через її невідповідність вимогам частин другої та п'ятої статті 160 та частин четвертої та сьомої статті 161 Кодексу адміністративного судочинства України.

16 квітня 2019 року позивачем подано уточнену позовну заяву, в якій заявлено наступні позовні вимоги:

- визнати протиправним та скасувати рішення, оформлене протоколом №2 від 11 грудня 2018 року, постійно діючої комісії з проведення конкурсного відбору керівників державних суб'єктів господарювання, що належать до сфери управління Державної судової адміністрації України, яким ОСОБА_1 не допущено до участі в конкурсному відборі на заміщення вакантної посади генерального директора Державного підприємства "Інформаційні судові системи";

- визнати протиправним та скасувати рішення, оформлене протоколом №4 від 08 січня 2019 року, постійно діючої комісії з проведення конкурсного відбору керівників державних суб'єктів господарювання, що належать до сфери управління Державної судової адміністрації України, яким визначено переможця конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора Державного підприємства "Інформаційні судові системи" ОСОБА_2

Уточнена позовна заява містить відомості, передбачені пунктами 1-11 частини п'ятої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, зокрема, власне письмове підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Також до уточненої позовної заяви додано її копії, а також копії доданих до уточненої позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи та сплачено судовий збір за кожну із заявлених позовних вимог.

Таким чином, уточнена позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до пунктів 1 та 9 частини першої статті 19 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема: 1) спорах фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів ), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження; 2) спорах щодо оскарження рішень атестаційних, конкурсних , медико-соціальних експертних комісій та інших подібних органів, рішення яких є обов'язковими для органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших осіб /пункт 9/.

Позивач оскаржує рішення постійно діючої комісії з проведення конкурсного відбору керівників державних суб'єктів господарювання, що належать до сфери управління Державної судової адміністрації України, оформлених протоколом №2 від 11 грудня 2018 року та протоколом №4 від 08 січня 2019 року, а тому цей спір належить до юрисдикції адміністративних судів відповідно до пункту 9 частини першої статті 19 КАС України .

Згідно зі статтею 25 розділу 3 "Територіальна юрисдикція (підсудність)" Кодексу адміністративного судочинства України адміністративні справи з приводу оскарження індивідуальних актів , а також дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної чи юридичної особи (їх об'єднань), вирішуються за вибором позивача адміністративним судом за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача, крім випадків, визначених цим Кодексом. Якщо така особа не має місця проживання (перебування) в Україні, тоді справу вирішує адміністративний суд за місцезнаходженням відповідача /частина перша/.

У разі невизначеності цим Кодексом територіальної підсудності адміністративної справи така справа розглядається адміністративним судом за вибором позивача /частина друга/.

Враховуючи, що оскаржувані рішення не є індивідуальними актами суб'єкта владних повноважень, застосуванню при визначенні територіальної підсудності справи підлягає частина друга статті 25 КАС України, яка визначає за позивачем право вибору адміністративного суду.

Таким чином, уточнена позовна заява подана з дотриманням правил підсудності.

Відповідно до частини другої статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

З огляду на викладене, уточнена позовна заява подана у строк, встановлений частиною другою статті 122 КАС України.

Підстави для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження на цій стадії відсутні.

Таким чином, позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Врахувавши положення частини третьої статті 12 КАС України та обставини, визначені частиною третьою статті 257 цього Кодексу, суд дійшов висновку про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Зі змісту позовних вимог слідує, що позивач просить визнати протиправним та скасувати рішення, оформлене протоколом №4 від 08 січня 2019 року, постійно діючої комісії з проведення конкурсного відбору керівників державних суб'єктів господарювання, що належать до сфери управління Державної судової адміністрації України, яким визначено переможця конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора Державного підприємства "Інформаційні судові системи" ОСОБА_2

Згідно із частиною другою статті 49 згаданого Кодексу якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи те, що судове рішення у справі може вплинути на права та обов'язки Державного підприємства "Інформаційні судові системи" та гр. ОСОБА_2 в частині визначення переможця конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора Державного підприємства "Інформаційні судові системи", суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Державне підприємство "Інформаційні судові системи" та гр. ОСОБА_2.

Позивачем подано клопотання про витребування доказів.

Вирішуючи вказане клопотання позивача, суд виходить з наступного.

Відповідно до частини першої статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Частиною першою статті 80 згаданого Кодексу встановлено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Згідно із частиною третьою зазначеної статті про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Зважаючи на те, що докази, які позивач просить витребувати, мають значення для правильного вирішення спору і при цьому знаходяться у відповідача, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання позивача та витребування доказів від відповідача.

Керуючись статтями 12, 49, 72, 77, 80, 171, 257, 262, пунктом 5 частини 1 статті 294, статтею 295, підпунктом 15.5 пункту 15 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі №440/1277/19 за позовом ОСОБА_1 до Державної судової адміністрації України про визнання протиправними та скасування рішень.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, - Державне підприємство "Інформаційні судові системи" (вул.Липська, буд. 18/5, м. Київ, 01021, ідентифікаційний код 34614292)

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, - гр. ОСОБА_2.

Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання на 15:00 год. 16 травня 2019 року в приміщенні Полтавського окружного адміністративного суду за адресою: 36039, м. Полтава, вул. Пушкарівська, 9/26.

Роз'яснити позивачу його обов'язок не пізніше двох днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі направити третім особам копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

Встановити відповідачу п'ятнадцятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали для надання до суду відзиву на позов разом з усіма доказами, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, та документами, що підтверджують факт надіслання (надання) відзиву і доданих до нього документів іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Роз'яснити, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішуватиме справу за наявними матеріалами, а неподання суб'єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову у силу частини 4 статті 159 Кодексу адміністративного судочинства України.

Запропонувати третім особам у п'ятнадцятиденний строк з дня отримання копії позовної заяви з додатками надати до суду пояснення щодо позову разом з усіма доказами, на яких ґрунтуються пояснення, якщо такі докази не надані позивачем, та документами, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до них документів іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) пояснень до суду.

Клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів задовольнити.

Витребувати від Державної судової адміністрації України належним чином засвідчені копії:

- рішення, оформленого протоколом №2 від 11 грудня 2018 року, постійно діючої комісії з проведення конкурсного відбору керівників державних суб'єктів господарювання, що належать до сфери управління Державної судової адміністрації України, яким ОСОБА_1 не допущено до участі в конкурсному відборі на заміщення вакантної посади генерального директора Державного підприємства "Інформаційні судові системи" та усіх документів, на підставі яких прийнято вказане рішення;

- рішення, оформленого протоколом №4 від 08 січня 2019 року, постійно діючої комісії з проведення конкурсного відбору керівників державних суб'єктів господарювання, що належать до сфери управління Державної судової адміністрації України, яким визначено переможця конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора Державного підприємства "Інформаційні судові системи" ОСОБА_2 та усіх документів, на підставі яких прийнято вказане рішення.

- наказу Державної судової адміністрації України №571 від 15 листопада 2018 року "Про проведення конкурсного відбору на посаду генерального директора державного підприємства "Інформаційні судові системи";

- наказу Державної судової адміністрації України №615 від 13 грудня 2018 року "Про внесення змін до наказу ДСА України від 15 листопада 2018 року №571";

- рішень постійно діючої комісії з проведення конкурсного відбору керівників державних суб'єктів господарювання, що належать до сфери управління ДСА України, щодо організації та проведення відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 15 листопада 2018 року №571 "Про проведення конкурсного відбору на посаду генерального директора Державного підприємства "Інформаційні судові системи" конкурсного відбору на посаду генерального директора Державного підприємства "Інформаційні судові системи", оформлених протоколами №1 від 15 листопада 2018 року та №3 від 13 грудня 2018 року;

- наказів Державної судової адміністрації України про утворення та персональний склад постійно діючої комісії з проведення конкурсного відбору керівників державних суб'єктів господарювання, що належать до сфери управління ДСА України;

- Положення або іншого документа, який регулює порядок роботи та прийняття рішень постійно діючою комісією з проведення конкурсного відбору керівників державних суб'єктів господарювання, що належать до сфери управління ДСА України;

- журналу реєстрації заяв претендентів на участь у конкурсному відборі;

- документів, поданих претендентами для участі в конкурсному відборі на посаду генерального директора Державного підприємства "Інформаційні судові системи", який проводився відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 15 листопада 2018 року №571 "Про проведення конкурсного відбору на посаду генерального директора Державного підприємства "Інформаційні судові системи".

Витребувані документи надати до суду у п'ятнадцятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали.

Роз'яснити, що копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. У разі якщо особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

Згідно з частиною першою статті 149 Кодексу адміністративного судочинства України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб'єктом владних повноважень.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України у мережі Інтернет за адресою: http://adm.pl.court.gov.ua/sud1670/.

Копію ухвали надіслати учасникам справи разом з витягом про їхні процесуальні права та обов'язки.

Направити відповідачу копію позовної заяви з додатками.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду у частині відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подання апеляційної скарги у порядку, встановленому статтею 297 з урахуванням положень підпункту 15.5 пункту 15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

В іншій частині ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя Н.І. Слободянюк

Дата ухвалення рішення18.04.2019
Оприлюднено21.04.2019

Судовий реєстр по справі —440/1277/19

Ухвала від 30.07.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 24.07.2019

Кримінальне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Ухвала від 04.07.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.І. Слободянюк

Ухвала від 04.07.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.І. Слободянюк

Ухвала від 22.04.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.І. Слободянюк

Ухвала від 18.04.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.І. Слободянюк

Ухвала від 12.04.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.І. Слободянюк

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні