Рішення
від 18.04.2019 по справі 328/3418/18
ТОКМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

328/3418/18

18.04.2019

2/328/154/19

РІШЕННЯ

Іменем України

18 квітня 2019 року м.Токмак

Токмацький районний суд Запорізької області в складі головуючого судді Коваленка П.Л., за участю секретаря судового засідання Баздирь О.Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Токмак за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кіровської сільської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_2 та Токмацька районна державна нотаріальна контора Запорізької області, про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до Токмацького районного суду Запорізької області з позовною заявоюдо Кіровської сільської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_2 та Токмацька районна державна нотаріальна контора Запорізької області, про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування позову зазначено, що 29 вересня 2016 року помер батько позивача - ОСОБА_3 . Після смерті батька відкрилася спадщина на земельну ділянку, розміром 4,64 га, що знаходиться на території Кіровської сільської ради. Відповідно до матеріалів спадкої справи після смерті ОСОБА_3 позивач ОСОБА_1 та третя особа ОСОБА_2 є єдиними спадкоємцями, які прийняли спадщину, частки яких є рівними. Отримати в нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину на спірну земельну ділянку після померлого батька не можливо у зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документу, про що вказується у постанові про відмову у вчинені нотаріальної дії від 05 жовтня 2018 року. Відмова нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом свідчить про те, що право власності позивача не визнається іншою особою, а тому є підставою для визнання за позивачем права власності на земельну ділянку в судовому порядку.

Ухвалою судді Токмацького районного суду Запорізької області Коваленко П.Л. від 08 січня 2019 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Ухвалою суду від 06.02.2019 витребувано з Токмацької районної державної нотаріальної контори Запорізької області інформацію щодо відкриття спадкової справи післяпомерлого ОСОБА_3.

Учасники провадження на розгляд справи в судове засідання не з'явилися.

Позиваччерез канцелярію суду надав письмову заяву про розгляд справи без участі сторони позивача, на задоволенні позовних вимог наполягає.

Представник відповідача про час, дату та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином. Відзив на позов не надано. Надано письмову заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради, просить позов задовольнити повністю.

ОСОБА_2 через канцелярію суду надала письмову заяву про розгляд справи без її участі, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Представник Токмацької районної державної нотаріальної контори Запорізької області про час, дату та місце проведення судового засідання повідомлена належним чином, надала письмову заяву про розгляд справи без участі представника контори. Письмові пояснення по справі не надано. Надано копію спадкової справи після померлого 26 вересня 2016 року ОСОБА_3.

У відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справу не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до ЦПК України, в межах заявлених позовних вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених ЦПК України випадках.

Спадкові відносини в Україні регулюються Цивільним кодексом України , Законом України від 2 вересня 1993 року №3425-ХІІ "Про нотаріат" , іншими законами, а також прийнятими відповідно до них підзаконними нормативно-правовими актами.

Відповідно п.11 ч.1 ст.346 ЦК України право власності припиняється у разі смерті власника та ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зі ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Судом встановлено, що 29 березня 2009 року помер дід позивача - ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (повторно) серії І-ЖС №392521 від 13.07.2017, виданого Токмацьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина на все його майно, у тому числі, право власності на земельну ділянку розміром 9,64 га, що знаходиться на території Кіровської сільської ради, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЗП №029989 від 27.02.2002.

20.08.2002 ОСОБА_4 склав заповіт, посвідчений секретарем виконавчого комітету Кіровської сільської ради, відповідно до якого ОСОБА_4 заповів із зазначених 9,64 га земельної ділянки, 5,00 га - ОСОБА_5 та 4,64 га батьку позивача - ОСОБА_3.

29 вересня 2016 року помер батько позивача - ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії І-ЖС №369814 від 29.09.2016, виданого Токмацьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

Родинні відносини померлого ОСОБА_4 та померлого ОСОБА_3 підтверджуються копією свідоцтва про народження IV-УР №148425 від 14.11.1961.

Родинні відносини позивача ОСОБА_1 з померлим ОСОБА_3 підтверджуються копією свідоцтва про народження позивача серії ІІІ-ЖС №441345 від 07.01.1989.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на все його майно, у тому числі, право власності на земельну ділянку розміром 4,64 га, що знаходиться на території Кіровської сільської ради, яку він прийняв у спадщину після померлого29 березня 2009 року ОСОБА_4.

На момент смерті ОСОБА_3 не оформив право власності на частину земельної ділянки, яку отримав у спадщину на підставі заповіту від 20.08.2002, посвідченого секретарем виконавчого комітету Кіровської сільської ради.

ОСОБА_5, у свою чергу, на підставі рішення Токмацького районного суду Запорізької області від 16.12.2017 по справі №328/3030/17 отримала у власність земельну ділянку площею 5,00 га, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Кіровської сільської ради Токмацького району Запорізької області, яка належала ОСОБА_4 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЗП №029989 від 27.02.2002.

Спадкова справа № 307/2016 після смерті ОСОБА_3 заведена за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які у встановленому законом порядку звернулися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини за законом.

Відповідно до матеріалів спадкої справи № 307/2016 після смерті ОСОБА_3 позивач ОСОБА_1 та третя особа ОСОБА_2 є єдиними спадкоємцями, які прийняли спадщину, частки яких є рівними.

Отримати в нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину за законом після померлого ОСОБА_3 не можливо у зв'язку з тим, що позивач та третя особа не можуть надати правовстановлюючий документ на земельну ділянку площею 4,64 га, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Кіровської сільської ради Токмацького району Запорізької області, яка належала ОСОБА_4 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЗП №029989, про що вказується у постанові про відмову у вчинені нотаріальної дії державного нотаріуса Токмацької районної державної нотаріальної контори Запорізької області від 05 жовтня 2018 року №1027/02-31. В цій же постанові зазначено, що ОСОБА_3 прийняв у спадщину після померлого ОСОБА_4 земельну ділянку площею 4,64 га , яка розташована на території Кірвської сільської ради Токмацького району Запорізької області, але не оформив своїх спадкових прав.

Статтями 1216-1218 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), спадкування здійснюється за заповітом або за законом, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

У відповідності до ч.3 ст.1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємців права на спадщину.

Відповідно до п. в ч.1 ст.87 Земельного кодексу України право спільної часткової власності на земельну ділянку виникає при прийнятті спадщини на земельну ділянку двома або більше особами.

Відмова нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом свідчить про те, що право власності позивача не визнається іншою особою, а тому є підставою для визнання за позивачем права власності на земельну ділянку в судовому порядку.

Відповідно до п.23 вказаної постанови Пленуму Верховного Суду України у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно зі ст.41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Право власності є непорушним.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах не заборонених законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

З урахуванням вищевикладеного, а також того, що позивач є таким, що прийняв спадщину, але нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню, сам факт відсутності правовстановлюючих документів, не може вважатися відсутністю прав на відповідне майно, якщо воно правомірно набуто у власність. В даному випадку, суд вважає, що оскільки земельна ділянка набута спадкодавцем правомірно, то позивач має право отримати майно у власність в порядку спадкування за законом. Таким чином, за позивачем має бути визнано право власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом після померлого 26 вересня 2016 року ОСОБА_3 , який являвся спадкоємцем власника земельної ділянки померлого29 березня 2009 року ОСОБА_4.

Висновки суду узгоджуються із зібраними у справі доказами і не суперечать вимогам законодавства.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 16 , 1261 ЦК України, ст.13, 95, 258, 259, 263-265, 273 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Кіровської сільської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_2 та Токмацька районна державна нотаріальна контора Запорізької області, про визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на земельну ділянку площею 2,32 га, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Кіровської сільської ради Токмацького району Запорізької області, в порядку спадкування за законом після померлого 26 вересня 2016 року ОСОБА_3 .

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, рнокпп НОМЕР_1, зареєстроване місце проживання: 71774, Запорізька область, Токмацький район, село Ударник, вулиця Молодіжна, 4/2 .

Відповідач: Кіровська сільська рада , код ЄДРПОУ 20511895, місце знаходження: 71774, Запорізька область, Токмацький район, село Лагідне, вулиця Центральна, 110А.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору:

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, рнокпп НОМЕР_2, місце проживання: 71774, Запорізька область, Токмацький район, село Ударник, вулиця Молодіжна, 4/2.

Токмацька районна державна нотаріальна контора Запорізької області, код ЄДРПОУ 25821672, місце знаходження : 71708, Запорізька область, місто Токмак, вулиця Гагаріна, 1/21.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду через Токмацький районний суд Запорозької області шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суд повідомляє учасникам справи веб-адресу сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою вони можуть отримати інформацію по даній справі: http://court.gov.ua/fair .

Рішення складено 18.04.2019.

Суддя:

Дата ухвалення рішення18.04.2019
Оприлюднено21.04.2019
Номер документу81280865
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —328/3418/18

Рішення від 18.04.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 04.03.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 06.02.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 08.01.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 18.12.2018

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні