Рішення
від 15.03.2019 по справі 562/2397/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 562/2397/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2019 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області

в складі головуючого судді Смолій Л.Д.

при секретарі Хлуд І.П.

з участю представника позивача органу опіки та піклування Здолбунівської районної державної адміністрації Галузи З.П.

третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Рівне справу за позовом органу опіки та піклування Здолбунівської районної державної адміністрації до ОСОБА_3, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та призначення опікуна, суд -

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача ОСОБА_4 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала з підстав викладених в позовній заяві, просила суд позов задоволити, позбавити відповідача ОСОБА_3 батьківських прав відносно його дітейОСОБА_7., ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити ОСОБА_2 опікуном малолітніх дітей ОСОБА_6 та ОСОБА_7

Третя особа ОСОБА_2 в судовому засіданні суду пояснив, що малолітні ОСОБА_6 та ОСОБА_8 є його онуками, які проживають разом з ним. Мати дітей, яка для нього була донькою померла. Батько дітей ОСОБА_3 дітьми не цікавиться, участі в їх вихованні не приймає, матеріальної допомоги на їх утримання не надає. Просить суд позов задоволити, позбавити відповідача ОСОБА_3 батьківських прав відносно його дітей ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити його опікуном малолітніх дітей ОСОБА_6 та ОСОБА_7

Відповідач ОСОБА_3повідомлений належним чином про дату час та місце розгляду справи шляхом розміщення оголошення на сайті Рівненського міського суду Рівненської області, в судове засідання не з'явився, причини неявки суду не повідомив. Заява про розгляд справи без його участі до суду не надходила, відзив не подав, представник позивача не заперечує проти проведення заочного розгляду справи, таким чином суд проводить розгляд справи на підставі ст.ст.280,281 ЦПК України в порядку заочного розгляду справи, на підставі наявних у справі доказів.

Суд, заслухавши представника позивача Галузу З.П., третю особу ОСОБА_2, дослідивши письмові докази по справі, приходить до наступних висновків.

Як було встановлено в судовому засіданні, відповідач ОСОБА_3 є батьком малолітніх дітей ОСОБА_7 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, що стверджується копіями свідоцтв про народження серії НОМЕР_3 та серії НОМЕР_4, що видані Відділом реєстрації актів цивільного стану Рівненського міського управління юстиції22 серпня 2007 року. Матір ю дітей записана ОСОБА_9

Заочним рішенням Рівненського міського суду Рівненської області від 01 лютого 2018 року по справі №569/2025/17 визнано ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, такими, що втратили право на користування квартирою АДРЕСА_1.Зобов язаноОСОБА_9 здійснити реєстрацію місця проживання неповнолітніх ОСОБА_7 та ОСОБА_6 за місцем свого та їхнього постійного проживання. Позивачем по справі був батько дітей ОСОБА_3

ОСОБА_9 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 року, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5, виданого Здолбунівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рівненській області.

Із висновку органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 №1651/01-25/18 від 08червня 2018 року, вбачається, що малолітні ОСОБА_6 та ОСОБА_7 поставлені службою у справах дітей Здолбунівської райдержадміністрації на облік дітей, які залишилися без батьківського піклування. Діти влаштовані на тимчасове проживання в сім ю рідного дідуся ОСОБА_2 відповідно до його заяви. Мати дітей ОСОБА_9 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 року, а батько дітей ОСОБА_3 перебуває в Російській Федерації. На засіданні комісії з питань захисту прав дитини, в телефонному режимі, ОСОБА_3 повідомив, що не заперечує проти позбавлення його батьківських прав.

Статтею 150 СК України визначено обов'язки батьків щодо виховання та розвитку дитини. Зокрема, крім іншого, батьки зобов'язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов'язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов'язку батьківського піклування щодо неї.

Відповідно до роз'яснень в п. 15,16 постанови Пленуму Верховного Суду України Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав від 30 березня 2007 року, позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, що не виконують батьківських обов'язків і ухилення їх від виконання можна розцінювати лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов'язками. Ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов'язками.

Як встановлено в судовому засіданні, відповідач ОСОБА_3 ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків, не проявляє належної турботи та любові до дітей, не спілкується з синами, не цікавиться їх здоров'ям та матеріально не забезпечує.

Згідно п.2 ч.1 ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Оскільки, позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав відносно йогомалолітніх синів буде відповідати інтересам дітей, то за таких обставин позовні вимоги органу опіки та піклування Здолбунівської районної державної адміністраціїпідлягають до задоволення, відповідача ОСОБА_3 слід позбавити батьківських прав відносно його малолітніх синів ОСОБА_6 та ОСОБА_7 як такого, що ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків по вихованню дітей.

Згідно із ч.8 ст.7 СК України, регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини.

В судовому засіданнівстановлено, щотретя особа ОСОБА_2 є дідусем малолітніх ОСОБА_7 та ОСОБА_6

Згідно ст. 55 Цивільного кодексу України, опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки.

Згідно з ч.1 ст.58 Цивільного кодексу України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно ст. 243 СК України опіка, піклування встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених Цивільним кодексом України.

Так, згідно ч. 3 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над малолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч 1, 2 ст. 244 СК України опікуном дитини може бути за її згодою повнолітня дієздатна особа, при призначенні якої органом опіки та піклування враховуються особисті якості особи, її здатність до виховання дитини, ставлення до неї, а також бажання самої дитини.

Згідно з ч. 2, 3, 4 ст.63 ЦивільногокодексуУкраїни, опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника; при призначенні опікуна для малолітньої особи та припризначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного.

Третя особа ОСОБА_2 пройшов повне медичне обстеження, що підтверджується висновком про стан здоров'я №249 від 10 квітня 2018 року, де вказано, що він має гіпертонічну хворобу ІІ ст, ризик 2, на обліку у лікаря психіатра та невролога не перебуває.

Згідно довідки Департаменту інформаційних технологій Міністерства внутрішніх справ України ОСОБА_2 на території України станом на 11.04.2018 р. до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Зі змісту висновку служби у справах дітей Здолбунівської районної державної адміністрації №435/01/-30/18 від 11 травня 2018 року вбачається, що Служба у справах дітей Здолбунівської районної державної адміністрації вважає, що ОСОБА_2 може бути опікуном малолітніх ОСОБА_6 та ОСОБА_7 Встановлення опіки буде відповідати інтересам дітей.

За наведених обставин, суд вважає за можливе призначити третю особу ОСОБА_2 опікуном над малолітніми ОСОБА_6 та ОСОБА_7

Згідно ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки позивач звільнений від сплати судового збору, то з відповідача слід стягнути судовий збір в дохід держави за позовну вимогу про позбавлення батьківських прав в розмірі 704,80 грн. та за позовну вимогу про призначення опікуна в розмірі 704,80 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10, 12, 81, 89, 258-259, 263-265, 268 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов органу опіки та піклування Здолбунівської районної державної адміністрації до ОСОБА_3, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та призначення опікуна задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_3,ІНФОРМАЦІЯ_2 батьківських прав відносно дітей ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Призначити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 опікуном малолітніх дітей ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1

Стягнути з ОСОБА_3 в дохід держави судовий збір в розмірі 1409 (однієї тисячі чотириста дев ять) гривень 60 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Рівненського апеляційного суду безпосередньо або через Рівненський міський суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач: орган опіки та піклування Здолбунівської районної державної адміністрації, м. Здолбунів, вул.Грушевського, 14, код ЄДРПОУ 04057764.

Відповідач: ОСОБА_3, АДРЕСА_1 НОМЕР_1, виданий Рівненським МВ УМВС України в Рівненській області 07.11.2011 року.

Третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_2, АДРЕСА_2, РНОКПП НОМЕР_2.

Суддя -

Дата ухвалення рішення15.03.2019
Оприлюднено21.04.2019
Номер документу81291598
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —562/2397/18

Рішення від 15.03.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Смолій Л. Д.

Рішення від 15.03.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Смолій Л. Д.

Ухвала від 30.01.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Смолій Л. Д.

Ухвала від 08.11.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Смолій Л. Д.

Ухвала від 26.09.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Смолій Л. Д.

Ухвала від 08.08.2018

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Мичка І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні