Ухвала
від 12.04.2019 по справі 592/5770/19
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа №592/5770/19

Провадження №1-кс/592/3096/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 квітня 2019 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми Алфьоров А.М., за участю секретаря судового засідання Літовченко С.М., розглянув клопотання слідчого Сумського ВП ГУНП в Сумській області Жалковської К.О. про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42019201010000080, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05.04.2019 р. за ознаками складу правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий своє клопотання мотивує тим, що ОСОБА_1 , обіймаючи посаду директора КП «Шляхрембуд» СМР, будучи суб`єктом відповідальності за правопорушення пов`язані з корупцією, подав недостовірні відомості у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Так, згідно поданих ОСОБА_1 щорічних декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2017 та 2016 роки, останнім зазначено наявність у його власності корпоративних прав, а саме 50% статутного капіталу TOB «АІР-Т» (код: 34592622), вартістю 425000 грн.

Згідно, поданої ОСОБА_1 щорічної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2018 рік, останнім у розділі Доходи декларації зазначено отриманий дохід в сумі 425000 грн, отриманий від відчуження корпоративних прав, а саме корпоративних прав ТОВ «АІР-Т».

Відповідно до пункту 10 частини 1 статті 46 Закону України «Про запобігання корупції» в декларації зазначається інформація щодо видатків та всіх правочинів, вчинених у звітному періоді, на підставі яких у суб`єкта декларування виникає або припиняється право власності, володіння чи користування, у тому числі спільної власності, на нерухоме або рухоме майно, нематеріальні та інші активи, а також виникають фінансові зобов`язання, які зазначені у пунктах 2-9 частини першої цієї статті. Такі відомості зазначаються у разі, якщо розмір відповідного видатку (вартість предмету правочину) перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року; до таких відомостей включаються дані про вид правочину, його предмет.

Однак, ОСОБА_1 у розділі Видатки та правочини суб`єкта декларування вищезазначеної декларації зазначено про відсутність об`єктів для декларування в цьому розділі.

Отже, після відчуження ОСОБА_1 корпоративних прав ТОВ «АІР-Т», останній всупереч п. 10 ч. 1 ст. 46 Закону України «Про запобігання корупції», не зазначив правочин, відповідно до якого він відчужив зазначені корпоративні права, тим самим подав до декларації недостовірні відомості.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, документів, які мають суттєве значення у кримінальному провадженні, а саме документів, щодо набуття та відчуження ОСОБА_1 корпоративних прав TOB «АІР-Т», та для встановлення усіх обставин вчинення даного кримінального правопорушення, у слідства виникла необхідність у проведенні обшуку в приміщенні за місцем проживання ОСОБА_1 , з метою відшукання та вилучення: правоустановчої документації ТОВ «АІР-Т» (рішення про його утворення або засновницький договір, статут (положення) товариства); документів, в яких міститься інформація щодо засновників ТОВ «АІР-Т»; статуту ТОВ «АІР-Т»; рішення загальних зборів ТОВ «АІР-Т»; документів (договір купівлі продажу, інше) щодо придбання (отримання) корпоративних прав ТОВ «АІР-Т» ОСОБА_1 ; документів (договір купівлі продажу, інше) щодо відчуження (продажу) корпоративних прав ТОВ «АІР-Т» ОСОБА_1 .

Відшукуванні речі і документи мають суттєве значення для встановлення усіх обставин вчиненого кримінального правопорушення та можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються у ході досудового розслідування.

У судове засідання слідчий не з`явилася.

Слідчий суддя, перевіривши надані матеріали клопотання, приходить до висновку, що клопотання задоволенню не підлягає з огляду на наступне.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

За приписами ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Судом встановлено, що 05.04.2019 р. у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 42019201010000080 зареєстровано кримінальне провадження, передбачене за ст. 366-1 КК України, яке перебуває в провадженні Сумського ВП ГУНП в Сумській області.

Слідчим не доведено, що обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

У матеріалах клопотання відсутні докази на підтвердження наявності ухвали про тимчасовий доступ та обґрунтованих посилань на неможливість проведення такої слідчої дії.

З огляду на викладене слідчий суддя дійшов висновку про передчасність клопотання про проведення обшуку та необхідність відмови у задоволенні клопотання.

Керуючись ст. 234 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні клопотання слідчого Сумського ВП ГУНП в Сумській області Жалковської К.О. про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42019201010000080, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05.04.2019 р. за ознаками складу правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Суддя А.М. Алфьоров

Дата ухвалення рішення12.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81313396
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні № 42019201010000080, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05.04.2019 р. за ознаками складу правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України

Судовий реєстр по справі —592/5770/19

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Алфьоров А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні