Рішення
від 19.04.2019 по справі 731/520/18
ВАРВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №731/520/18

Провадження №2/731/13/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 квітня 2019 року Варвинський районний суд Чернігівської області

в складі судді Семенченка О.М.,

з участю секретаря Трохименко Т.І.,

позивача ОСОБА_1,

представника відповідача Довбиш Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Варва за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Мармизівської сільської ради Варвинського району Чернігівської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, - ОСОБА_4, його законний представник ОСОБА_5, Служба у справах дітей Машівської райдержадміністрації, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

26 жовтня 2018 року до суду звернувся ОСОБА_1 з позовом, яким просить визначити йому додатковий строк тривалістю два місяці для подання до нотаріуса заяви про прийняття спадщини після смерті свого брата ОСОБА_6, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_5 помер його рідний брат ОСОБА_6. На час смерті брата він не знав про наявність у того майна, а тому не звертався до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. Проте, близько місяця тому, у будинку, де проживав брат, він знайшов державний акт про право власності на земельну ділянку, виданий 27 грудня 2002 року на ім'я померлого. Звернувшись із зазначеним державний актом до нотаріуса з метою подати заяву про прийняття спадщини, він отримав відмову у відкритті спадкової справи через пропуск шестимісячного строку для прийняття спадщини. Земельна ділянка ніким не успадкована, оскільки рідних у померлого брата, крім нього, не залишилось.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити.

Представник відповідача Мармизівської сільської ради Варвинського району Чернігівської області Довбиш Г.В. позовні вимоги не визнала, просила відмовити у задоволенні позову (а.с. 65).

Від третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 надійшли клопотання про розгляд справи без їх участі (а.с. 55, 56).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Служба у справах дітей Машівської райдержадміністрації свого представника в судове засідання не направила. Водночас надіслали письмове заперечення проти позову (а.с. 44), відповідно до якого просять відмовити ОСОБА_1 у задоволенні позову, оскільки у ОСОБА_6, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5, є рідний син ОСОБА_4, 2003 року народження. На час смерті свого батька ОСОБА_4 був малолітнім і тому прийняв спадщину на підставі ч. 4 ст. 1268 ЦК України.

Заслухавши пояснення позивача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що в задоволенні позову слід відмовити з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_5 помер ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, який доводився позивачеві ОСОБА_1 рідним братом (а.с. 9, 10, 11).

Як стверджує позивач, після смерті ОСОБА_6 залишилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка площею 3,23 га, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Мармизівської сільської ради Варвинського району Чернігівської області. Докази на підтвердження наведеного в матеріалах справи відсутні.

Позивач ОСОБА_1 після смерті свого брата у встановлений законом строк спадщину не прийняв. Як вбачається з довідки завідувача Варвинської районної державної нотаріальної контори Зеленського С.М. від 26 жовтня 2018 року, позивачеві було відмовлено у відкритті спадкової справи після смерті ОСОБА_6, оскільки він пропустив шестимісячний строк з дня смерті спадкодавця для звернення з заявою про прийняття спадщини, та рекомендовано звернутись до суду для вирішення питання про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини (а.с. 12).

Згідно зі ст. 1272 ЦК України спадкоємцеві, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до абзацу 6 пункту 24 Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , вирішуючи питання про визначення додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

У пункті 2 Листа Вищого спеціалізовано суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 24-753/0/4-13 від 16 травня 2014 року Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування роз'яснено, що поважними причинами пропуску строку для подачі заяви про прийняття спадщини визнаються: тривала хвороба, перебування спадкоємця тривалий час за межами України, відбуття покарання в місцях позбавлення волі, перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України тощо. Водночас судом не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини як юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини, необізнаність особи про наявність спадкового майна, похилий вік, непрацездатність, незнання про існування заповіту, встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (наприклад, встановлення факту проживання однією сім'єю), невизначеність між спадкоємцями хто буде приймати спадщину, відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини, несприятливі погодні умови.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Встановлено, що граничний строк подачі до нотаріуса заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_6 - 17 лютого 2011 року.

Позивач звернувся з відповідною заявою лише у жовтні 2018 року, в позовній заяві мотивуючи пропуск строку подачі заяви про прийняття спадщини тим, що він не знав про існування у брата спадкового майна.

Інших причин пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини, пов'язаних з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами, позивач не навів.

За таких обставин суд вважає, що поважних причини щодо пропуску позивачем ОСОБА_1 шестимісячного строку для прийняття спадщини, пов'язаних з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для нього на вчинення цих дій, не навів. Також слід враховувати, що з часу відкриття спадщини пройшло більше 8 років.

Водночас під час судового розгляду з'ясовано, що у померлого ОСОБА_6 є син ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, що підтверджується копією актового запису про народження (а.с. 39).

Мати ОСОБА_4 позбавлена батьківських прав (а.с. 27), у зв'язку з чим дитина влаштована до прийомної сім'ї ОСОБА_5 (а.с. 57). На підставі ч. 4 ст. 1268 ЦК України ОСОБА_4 прийняв спадщину після смерті свого батька ОСОБА_6, оскільки на час відкриття спадщини був малолітнім.

За перелічених обставин суд вважає, що законні підстави для задоволення позову відсутні.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 263, 265, 273, 354 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, ІПН НОМЕР_1, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1, до Мармизівської сільської ради Варвинського району Чернігівської області, код ЄДРПОУ 04590837, юридична адреса: 17611 Чернігівська область, Варвинський район, с. Мармизівка, вул. Васюка, 19, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, ІПН невідомий, його законний представник ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_6, ІПН невідомий, які проживають за адресою: АДРЕСА_2, Служба у справах дітей Машівської райдержадміністрації, юридична адреса: 39400, Полтавська область, смт Машівка, вул. Незалежності, 113, код ЄДРПОУ 34587298, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернігівського апеляційного суду через Варвинський районний суд Чернігівської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.М. Семенченко

Дата ухвалення рішення19.04.2019
Оприлюднено23.04.2019
Номер документу81320317
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —731/520/18

Рішення від 19.04.2019

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Семенченко О. М.

Ухвала від 18.03.2019

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Семенченко О. М.

Ухвала від 03.12.2018

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Семенченко О. М.

Ухвала від 29.10.2018

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Семенченко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні