Ухвала
від 19.04.2019 по справі 758/1545/19
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/1545/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 квітня 2019 року року Подільський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

з участю секретаря - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

захисника - ОСОБА_4 ,

особи, відносно якої розглядається клопотання

про закриття провадження - ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження № 32018100100000011, яке надійшло на адресу суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця республіки Киргізія, громадянина України, з вищою освітою, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

якому оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України(в редакції на момент вчинення злочину), -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_5 , згідно наказу про призначення №1 від 27.02.2013 року ТОВ «ВБК«Промжитлобуд» (код 37044064), займав посаду директора ТОВ «ВБК«Промжитлобуд» по 31.08.2016 року (наказ про звільнення від 31.08.2016 року), зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Сирецька, буд. 27-А, фактично офісне приміщення знаходилось за адресою: м.Київ, проспект Лобановського (Червонозоряний), буд. 54, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність та діючи в порушення вимог нормативних документів, умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за період липень 2013 року серпень 2015 року в сумі 802 931 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету грошових коштів у значних розмірах при наступних обставинах.

Так, основним видом діяльності ТОВ «ВБК«Промжитлобуд», згідно реєстраційно-облікових даних є будівництво житлових і нежитлових будівель.

З метою формування на ТОВ «ВБК«Промжитлобуд» податкового кредиту з податку на додану вартість, який надає право на зменшення податкового зобов`язання та сплати податку на додану вартість до державного бюджету, ОСОБА_5 , усвідомлюючи, що він зобов`язаний створювати необхідні умови для правильного ведення господарської діяльності підприємства і забезпечувати фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, з метою прикриття від податкових органів відомостей про відсутність на товаристві таких операцій, погодився на пропозицію невстановлених досудовим розслідуванням осіб використати первинні бухгалтерські та податкові документи підприємств ТОВ «Торенія» (код ЄДРПОУ 38091691), ТОВ «В.Г.М.» (код ЄДРПОУ 38355533), ТОВ «Готліб ЛТД» (код 36958313) під час складання податкової звітності товариства та отримав договір оренди обладнання від 23.12.2013 року №23/12/13 укладений між ТОВ «Торенія» та ТОВ «ВБК«Промжитлобуд», договір субпідряду №26/06/2015 від 26.06.2015 року укладений між ТОВ «Готліб ЛТД» та ТОВ «ВБК«Промжитлобуд», а також договір укладений між ТОВ «В.Г.М.» та ТОВ «ВБК«Промжитлобуд», що були підставою для початку здійснення удаваних фінансово-господарських взаємовідносин.

В подальшому, для створення вигляду здійснених господарських операцій пов`язаних з наданням послуг та виконанням робіт, невстановлені досудовим розслідуванням особи, у вказаний період надали ОСОБА_5 відповідні первинні документи згідно яких ТОВ «Торенія, TOB «В.Г.М.», ТОВ «Готліб ЛТД» орендодавець (субпідрядник), а ТОВ «ВБК«Промжитлобуд» покупець (замовник) послуг або генпідрядник.

Разом з тим, ОСОБА_5 , будучи обізнаним про те, що ТОВ «Торенія, TOB «В.Г.М.», ТОВ «Готліб ЛТД» не будуть виконувати договірні зобов`язання, переслідуючи злочинний намір на ухилення від сплати податків, для незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість на підприємстві, від невстановлених досудовим розслідуванням осіб протягом липня 2013 року - серпня 2015 року отримав підписані податкові та видаткові накладні, акти здачі-прийняття робіт (надання послуг), рахунки- фактури з реквізитами ТОВ «Торенія, ТОВ «В.Г.М.», ТОВ «Готліб ЛТД», які включені до складу податкового кредиту з податку на додану вартість ТОВ «ВБК«Промжитлобуд» у період липень 2013 року - серпень 2015 року на суму 802 931 грн.

Вказані документи не відповідали фактичним обставинам здійснення у період липень 2013 року - серпень 2015 року фінансово-господарських операцій між ТОВ «ВБК«Промжитлобуд» та ТОВ «Торенія, ТОВ «В.Г.М.», ТОВ «Готліб ЛТД», оскільки у зазначених підприємств не існувало трудових, матеріальних ресурсів, відсутні виробничі потужності, керівники ТОВ «Торенія, ТОВ «В.Г.М.», ТОВ «Готліб ЛТД» зареєстрували підприємства за грошову винагороду з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки, використовуючи які можна здійснювати господарську діяльність, а також по ланцюгу постачання товару відсутні підприємства, які б здійснювали таку діяльність, що свідчить про наявність ознак «фіктивності» підприємств та відсутності фактів реального здійснення господарських операцій.

В подальшому, достовірно знаючи про те, що у період липень 2013 року - серпень 2015 року ТОВ «Торенія, ТОВ «В.Г.М.», ТОВ «Готліб ЛТД» в адресу ТОВ «ВБК«Промжитлобуд» послуг не надаватиме та робіт, не виконуватиме, переслідуючи свій злочинний умисел, направлений на ухилення від сплати податків, ОСОБА_5 для створення вигляду реального здійснення господарських операцій, пов`язаних з наданням послуг виконанням робіт, використав реквізити первинних фінансово-господарських документів, отриманих від невстановлених досудовим розслідуванням осіб, під час складання бухгалтерського обліку та податковій звітності ТОВ «ВБК«Промжитлобуд».

Так, ОСОБА_5 , будучи обізнаним про те, що він, як службова особа підприємства, зобов`язаний відповідно до вимог податкового законодавства забезпечити достовірне фіксування всіх фактів здійснених ним господарських операцій, які мали місце у період липень 2013 року - серпень 2015 року на ТОВ «ВБК«Промжитлобуд», достовірно знаючи про суми отриманого доходу від здійснення у вказаний період фінансово-господарських операцій, та виниклих в результаті цього податкових зобов`язань з податку на додану вартість, усвідомлюючи суспільну небезпечність характеру діяння, що виразилось в ухиленні від сплати податків ТОВ «ВБК«Промжитлобуд», та передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді ненадходження до державного бюджету коштів у значних розмірах, перебуваючи за робочим місцем в офісному приміщенні фактичного місцезнаходження ТОВ «ВБК«Промжитлобуд», яке було розташоване за адресою:м. Київ, проспект Лобановського (Червонозоряний), буд. 54,відображав первинні документи по взаємовідносинам ТОВ «ВБК«Промжитлобуд» з ТОВ «Торенія, ТОВ «В.Г.М.», ТОВ «Готліб ЛТД» у бухгалтерському та податковому обліку підприємства.

Таким чином ОСОБА_5 , будучи службовою особою ТОВ «ВБК«Промжитлобуд», достовірно знаючи про суми отриманого доходу від здійснення протягом липня 2013 року - серпня 2015 року, фінансово- господарських операцій, та виниклих в результаті цього податкових зобов`язань з ПДВ, усвідомлюючи суспільну небезпечність характеру діяння, що виразилось в ухиленні від сплати податків ТОВ «ВБК«Промжитлобуд» та передбачаючи настання наслідків у вигляді ненадходження до державного бюджету коштів у значних розмірах, в денний час доби, перебуваючи за робочим місцем в офісному приміщенні ТОВ «ВБК«Промжитлобуд» розташованого за адресою: м. Київ, проспект Лобановського (Червонозоряний), буд. 54, врахував первинні документи по взаємовідносинам ТОВ «ВБК«Промжитлобуд» з ТОВ «Торенія, ТОВ «В.Г.М.», ТОВ «Готліб ЛТД» при складанні податкових декларацій з податку на додану вартість за липень 2013 року - серпень 2015 року «Розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» (Додаток №5), остання була подана 18.09.2015 року до ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС м. Києві, за адресою: м. Київ, вул.Турівська, 12, в електронному вигляді.

Згідно висновку судово-економічної експертизи №25/01-1 від 25.01.2019 року експертом було встановлено, що ТОВ «ВБК«Промжитлобуд» пофінансово-господарських взаємовідносинах із ТОВ «Торенія, ТОВ «В.Г.М.», ТОВ «Готліб ЛТД» за період липень 2013 року - серпень 2015 року, встановлено порушення вимог п.198.2, п.198.3, п.198.6 статті 198 Податкового Кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VI (із змінами та доповненнями), що призвело до завищення ТОВ «ВБК«Промжитлобуд» податкового кредиту з податку на додану вартість у сумі 802 931 грн.

Таким чином, директор ТОВ «ВБК«Промжитлобуд» ОСОБА_5 , у період липень 2013 року - серпень 2015 року, виконуючи свої службові обов`язки, умисно ухилився від сплати податку на додану вартість, що спричинило ненадходження коштів до державного бюджету на загальну суму 802 931 грн., що в тисячу і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, є значним розміром і підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.І ст.212 КК України.

В судовому засіданні прокурор підтримав подане клопотання та просив його задовольнити.

Захисник ОСОБА_4 просив задовольнити дане клопотання та звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності.

Підозрюваний ОСОБА_5 підтримав дане клопотання та просив звільнити його від кримінальної відповідальності.

Під час проведення судового засідання по даному кримінальному провадженню суд прийшов до висновку, що є підстави для закриття провадження, виходячи з наступного.

У п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України визначено, що кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно вимог п. 1ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили, у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, минуло два роки.

Як вбачається з клопотання, ОСОБА_5 інкриміновано умисне ухилення від сплати податку на додану вартість, що спричинило ненадходження коштів до державного бюджету на загальну суму 802 931 грн., що в тисячу і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, та є значним розміром, тобто ОСОБА_5 вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 212 КК України (в редакції на момент вчинення злочину), за який передбачене покарання у вигляді від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, тобто є злочином невеликої тяжкості.

За таких обставин, перевіривши, що підозрюваному ОСОБА_5 роз`яснено суть підозри, підставу звільнення від кримінальної відповідальності, право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави, спливу двохрічного терміну з моменту вчинення злочину, з урахуванням згоди ОСОБА_5 на закриття кримінального провадження з нереабілітуючої підстави, зважаючи на те, що він вчинив злочин вперше, визнав свою вину та щиросердно покаявся у вчиненому, перебіг давності не переривався, суд вважає, що є достатні підстави для його звільнення від кримінальної відповідальності за дії, передбачені ч. 1 ст. 212 КК України (в редакції на момент вчинення злочину), та закриття кримінального провадження щодо нього.

На підставі викладеного, керуючись ч. 1 ст. 49 КК України, ст.ст. 284, 285, 286, 288, 314 КПК України, суд ,-

П О С Т А Н О В И В :

Звільнити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України (в редакції на момент вчинення злочину), у зв`язку з закінченням строків давності.

Кримінальне провадження № 32018100100000011 відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за ч. 1 ст. 212 КК України(в редакції на момент вчинення злочину) - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду м. Києва через Подільський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її оголошення.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81326117
СудочинствоКримінальне
Сутьпідозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України(в редакції на момент вчинення злочину

Судовий реєстр по справі —758/1545/19

Ухвала від 19.04.2019

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Зубець Ю. Г.

Ухвала від 04.02.2019

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Зубець Ю. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні