Рішення
від 22.04.2019 по справі 389/672/19
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

22.04.2019

Провадження № 2-о/389/19/19

ЄУН 389/672/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 квітня 2019 року Знам'янський місьрайонний суд

Кіровоградської області

у складі: головуючого судді Українського В.В.,

за участю секретаря судового засіданні Гой І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Знам'янка Кіровоградської області цивільну справу за заявою ОСОБА_2, заінтересована особа Цибулівська сільська рада Знам'янського району Кіровоградської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт, що розпорядження розпорядженням голови Знам'янської районної державної адміністрації від 24.05.2002 року № 186-р ОСОБА_3 передано у приватну власність земельну ділянку із земель колишнього КСП Заповіт Леніна на території Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області, номер ділянки на плані 086, загальна площа 3,83 га, на підставі сертифікату про право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2. Свої вимоги мотивував тим, що він є власником права на земельну частку (пай), яка перебуває у колективній власності КСП Заповіт Леніна на території Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом від 29.10.2017. У червні 2018 року заявник звернувся до Знам'янської районної державної адміністрації щодо надання дозволу на виготовлення технічної документації, що посвідчує прав власності на вказану земельну ділянку на що була надана відповідь від 09.07.2018 про те, що земельна ділянка відповідно до розпорядження голови районної державної адміністрації від 24.05.2002 належить ОСОБА_4, а сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 виданий на імя ОСОБА_3. Тому ці можливості унеможливлюють надання дозволу на виготовлення технічної документації, що посвідчує право власності на земельну длянку.

Заявник у судове засідання не з'явився, його представник надав заяву, в якій вимоги підтримує у повному обсязі і просить розглядати справу за його відсутності.

Заінтересована особа в судове засідання також не з'явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, раніше надавала заяву, відповідно до якої просить розглядати справу без її участі, заперечень не надала.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом від 12.10.2017 виданого приватним нотаріусом Знам'янського районного нотаріального округу Кіровоградської області Тепляковим В.М., ОСОБА_2 отримав спадщину, яка складається з права на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП Заповіт Леніна , місцезнаходження якого Кіровоградська область Знам'янський район Цибулівська сільська рада, яке належало спадкодавцю на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2, виданого Знам'янською районною державною адміністрацією Кіровоградської області 03.12.1996 розміром 5,36 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі, що належало ОСОБА_3.

Розпорядженням голови Знам'янської районної державної адміністрації від 24.05.2002 № 186-р Доваженко Любов Михайлівна включена до списку громадян, яким передаються у приватну власність земельні частки (паї) із земель колишнього КСП Заповіт Леніна за номером 54, відповідно до якого ОСОБА_4 передається земельна ділянка № на плані 086 загальною площею 3,83 га. Сертифікат на право на земельну частку (пай) виданий на ім'я ОСОБА_3. Відповідно до свідоцтва про смерть спадкодавцем вказаного права на земельну частку є ОСОБА_3.

Встановлення даного факту заявнику необхідне для можливості отримати земельну ділянку з виділенням в натурі.

Згідно з п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно зі ч.2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд вправі розглядати справи про встановлення фактів, якщо ці факти породжують юридичні наслідки.

Враховуючи вищевикладене, а також, що встановлення факту передання у власність земельної ділянки саме ОСОБА_3 на підставі сертифікату, який вона мала, ніким не оспорюється та не спростовується доказами, факт, про який просить заявник, породжує юридичні наслідки, а саме його підтвердження необхідне їй для реалізації права власності, чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення і встановлення зазначеного факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право, суд вважає за необхідне дану заяву задовольнити.

Керуючись ст.ст.259, 263-265, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_2 задовольнити.

Встановити факт, що розпорядженням голови Знам'янської районної державної адміністрації від 24.05.2002 року № 186-р ОСОБА_3, яка померла 30 травня 2001 року, передано у приватну власність земельну ділянку із земель колишнього КСП Заповіт Леніна на території Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області, номер ділянки на плані 086, загальна площа 3,83 га, на підставі сертифікату про право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2.

Судові витрати віднести на рахунок заявника.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник - ОСОБА_2, проживає в АДРЕСА_1,РНОКПП НОМЕР_1.

Заінтересована особа - Цибулівська сільська рада Знам'янського району Кіровоградської області с. Цибулеве Знам'янського району Кіровоградської області вул. Київська, 31, код ЄДРПОУ 04365129.

Суддя Знам'янського міськрайонного суду

Кіровоградської області В.В. Український

СудЗнам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення22.04.2019
Оприлюднено24.04.2019
Номер документу81348040
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —389/672/19

Рішення від 22.04.2019

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 25.03.2019

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 05.03.2019

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні