Рішення
від 22.04.2019 по справі 552/2082/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/2082/19

Провадження № 2-о/552/84/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23.04.2019 року Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді Кузіної Ж.В.

присяжних- Васильєвої Л.А., Онацко С.М.

секретаря- Павленко Л.М.

за участю заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2

представники заінтересованих осіб ОСОБА_3 , ОСОБА_4

розглянув у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтава цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи Виконавчий комітет Київської районної в м. Полтаві ради, як орган опіки та піклування, Комунальний заклад « Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Полтавської обласної ради про усиновлення дитини , -

В С ТА Н О В И В:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до суду із заявою про усиновлення малолітньої дитини мотивуючи свої вимоги тим, що з 29.04.2017 року перебувають у зареєстрованому шлюбі. З 27 жовтня 2017 року знаходяться на обліку кандидатів в усиновителі в службі у справах дітей виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради. Спільних дітей не мають, тому прийшли до свідомого рішення щодо усиновлення дитини. Їх сім`я має усі необхідні умови для усиновлення та повноцінного виховання дитини. Проживають у власній квартирі, де є всі житлово-побутові умови для виховання та розвитку дитини, а тому бажають усиновити дитину, яка позбавлена батьківського піклування, а саме малолітню ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,яка має всі правові підстави для її усиновлення. Зі станом здоров`я, фізичним та розумовим розвитком дитини заявники ознайомлені.

У судовому засіданні заявники підтримали заяву та пояснили, що це рішення є свідомим, вони обізнані зі станом здоров`я дитини. Просили заяву про усиновлення задовольнити, бажають стати батьками малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розуміючи всю відповідальність усиновлення. Внести зміни в актовий запис про народження дитини, вказавши прізвище « ОСОБА_6 », по батькові « ОСОБА_7 », дату народження « ІНФОРМАЦІЯ_2 » місце народження « м. Полтава », ім`я дитини залишити без змін та зазначити їх батьками дитини.

Представник заінтересованої особи Виконавчого комітету Київської районної в м. Полтаві ради, як орган опіки та піклування пояснила, що між заявниками та дитиною встановлений контакт, тому підтримала висновок про доцільність усиновлення заявниками малолітньої ОСОБА_8 оскільки це відповідає її інтересам. Вважає заяву такою, що підлягає задоволенню.

Представник заінтересованої особи Комунального закладу «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Полтавської обласної ради пояснила, що в результаті особистого знайомства та спілкування кандидатів в усиновителі з дитиною встановлений контакт. Усиновлення відповідає інтересам дитини, а тому заява підлягає задоволенню.

Суд, заслухавши пояснення сторін та представників заінтересованих осіб , дослідивши докази по справі, дійшов до висновку, що заява підлягає задоволенню.

У судовому засіданні встановлено, що заявники ОСОБА_1 , ОСОБА_2 є громадянами України, з 29 квітня 2017 року перебувають у зареєстрованому шлюбі, що підтверджується свідоцтвом про одруження, яке видане 29 квітня 2017 року Подільським районним у м. Полтаві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, актовий запис № 65. ( а.с. 9)

З 27 жовтня 2017 року заявники перебувають на обліку кандидатів в усиновителі в службі у справах дітей виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради. Спільних дітей не мають.

Малолітня ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 народилась в с. Онішки, Оржицького району, Полтавської області її батьки ОСОБА_9 , ОСОБА_10 . ( а.с. 23)

Рішенням Оржицького районного суду Полтавської області від 11 грудня 2018 року батьки дитини ОСОБА_9 та ОСОБА_10 позбавлено батьківських прав відносно малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Рішення набрало законної сили. (а.с. 25-26)

Розпорядженням в.о. голови Оржицької районної державної адміністрації Полтавської області від 18.01.2019 року № 9 ОСОБА_5 надано статус дитини позбавленої батьківського піклування.( а.с. 24)

Враховуючи вищевикладене, малолітня ОСОБА_5 має всі правові підстави для її усиновлення.

Заявники ознайомлені зі станом здоров`я дитини, про що підтвердили в судовому засіданні.

Згідно з медичними висновками від 19 липня 2018 року та 07 серпня 2018 року, заявники ОСОБА_1 , ОСОБА_2 мають добрий загальний стан здоров`я, інфекційних захворювань не виявлено, алкогольна чи наркотична залежність та психічні захворювання відсутні ( а.с. 10-11)

Згідно з довідками виданими Департаментом інформаційних технологій Міністерства внутрішніх справ України № 0457605 та № 0457606 на території України до кримінальної відповідальності заявники не притягувалися, не знятої чи не погашеної судимості не мають, в розшуку не перебувають. ( а.с. 12-13)

Заявник ОСОБА_1 працює на посаді начальника сховища військової частини НОМЕР_1 , має дохід за півроку близько 55 тис. грн., що підтверджується довідкою про доходи від 25 жовтня 2018 року.

Заявник ОСОБА_2 працює на посаді кухаря у фізичної особи підприємець ОСОБА_11 , має дохід за півроку близько 23 тис. грн.

Заявник ОСОБА_2 має приватну спільну часткову власність на будинок за адресаю: АДРЕСА_1 .

Виконавчим комітетом Київської районної у м. Полтаві ради, як орган опіки та піклування, надано висновок від 12 квітня 2019 року № 04.1-24/1/149 про доцільність усиновлення заявниками малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . ( а.с. 33-35)

Відповідно до частини першоїстатті 208 Сімейного Кодексу України, усиновленою може бути дитина.

Згідно зістаттею 6 Сімейного Кодексу України, правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років.

Частиною 3ст. 218 Сімейного Кодексу Українивстановлено, що усиновлення проводиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Тобто, на підставі вищенаведених правових норм, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 як малолітня дитина може бути усиновлена.

Відповідно дост.224 СК Українисуд постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема:

1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини;

2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину;

3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення;

4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною;

5) особу дитини та стан її здоров`я;

6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Виходячи зі змісту ст. 3 Конвенції ООН про права дитини, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Забезпечення дитині такого захисту і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом є обов`язком держави.

Згідно ч. 3ст. 5 Сімейного кодексу України, держава забезпечує пріоритет сімейного виховання дитини.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини (ст. 224 Сімейного Кодексу України).

Судом встановлено, що обставини, передбаченіст. 212 Сімейного Кодексу України, наявність яких виключала б для заявників можливість бути усиновлювачами малолітньої ОСОБА_5 - відсутні.

На підставі наведеного, суд приходить до висновку, що дане усиновлення проводиться виключно в інтересах дитини і що заявники бажають її усиновити, підстав, передбачених у сімейному законодавстві, які б перешкоджали цьому усиновленню судом не встановлено, а тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.207-208,211,229СК України,ст.ст. 10,12,13, 259, 263-265, 310-314 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи Виконавчий комітет Київської районної в м. Полтаві ради, як орган опіки та піклування, Комунальний заклад « Центр соціально-психологічної реабілітації дітей » Полтавської обласної ради про усиновлення дитини - задовольнити.

Оголосити заявників ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 усиновлювачами малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Внести зміни в актовий запис про народження № 2 від 18лютого 2014 року ОСОБА_5 , змінивши прізвище « ОСОБА_12 » на « ОСОБА_6 », по батькові з « ОСОБА_13 » на « ОСОБА_7 », місце народження з «с. Орішки, Оржицький район, Полтавська область» на « м. Полтава», дату народження з « ІНФОРМАЦІЯ_7 » на « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Батьками дитини записати: батько ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України, мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянка України.

Після внесення змін до актового запису про народження видати нове свідоцтво про народження дитини.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду через Київський районний суд м. Полтави протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявники: ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ).

ОСОБА_2 , місце проживання АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Виконавчий комітет Київської районної в м. Полтаві ради, як орган опіки та піклування, місце знаходження м. Полтава, вул. М.Бірюзова, Ѕ, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 05384703.

Заінтересована особа: Комунальний заклад «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Полтавської обласної ради: місце знаходження м. Полтава, вул. Ст. Халтуріна, 5, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 38439618.

Головуючий Ж.В.Кузіна

Присяжні Л.А. Васильєва

С.М. Онацко

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення22.04.2019
Оприлюднено15.09.2022
Номер документу81349487
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення

Судовий реєстр по справі —552/2082/19

Рішення від 22.04.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 15.04.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні