Ухвала
від 17.04.2019 по справі 626/910/19
КРАСНОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/910/19

Провадження № 2-з/626/1/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2019 року м.Красноград

Красноградський районний суд Харківської області

у складі: головуючого - судді Рибальченко І.Г.

за участю секретаря Скачко Т.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду заяву ОСОБА_1, представника ОСОБА_2, про забезпечення доказів до подання позовної заяви, -

ВСТАНОВИВ:

До Красноградського районного суду Харківської області надійшла заява ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_3, про забезпечення доказів до подання позовної заяви. В обгрунтування заяви зазначено, що ОСОБА_2 народилася 13.08.1971 року її батьками були ОСОБА_4 та ОСОБА_5, який помер 23.11.1976 року. Після його смерті ОСОБА_4 12.08.1978 року зареєструвала шлюб з ОСОБА_6, та змінила прізвище. ОСОБА_7 на підставі Свідоцтві про право власності від 14.09.2001 року належав житловий будинок з господарсько-побутовими будівлями за адресою: вул. Калинова, буд. 3А, с. Піщанка, Красноградського району, Харківської області, та земельної ділянки площею 0.2495 га для індивідуального житлового, гаражного і дачного будівництва з кадастровим номером 6323385501:01:002:0038, за адресою: вул. Калинова, буд. 3А, с. Піщанка, Красноградського району, Харківської області. 04.06.2013 року ОСОБА_7 померла, і після її смерті відкрилась спадщина на майно. ОСОБА_2 фактично із всіма спадкоємцями, до складу яких також входили чоловік померлої ОСОБА_6, донька померлої - ОСОБА_8, прийняла спадщину після смерті 04.06.2013 року своєї матері ОСОБА_7, але зважаючи на сімейну домовленість щодо її подальшого розподілу та правову необізнаність, не подала до нотаріуса заяву про прийняття спадщини після її смерті.

ОСОБА_6 одноособово оформив свої спадкові права у приватного нотаріуса ОСОБА_9 ОСОБА_6 помер 01.08.2018 р., і після його смерті відкрилася спадщина на майно.

ОСОБА_2 фактично прийняла спадщину після смерті ОСОБА_6, та звернулась 08.10.2018 року із відповідною заявою про прийняття спадщини після його смерті до Приватного нотаріуса ОСОБА_10, і на підставі її заяви було заведено спадкову справу після смерті 01.08.2018 року ОСОБА_6 за номером №187/2018.

Приватний нотаріус ОСОБА_10, листом №2842/01-16 від 02.04.2019 року повідомила ОСОБА_2, що 10.01.2019 року до неї звернулась дочка спадкодавця ОСОБА_8 з заявою про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_6, померлого 01 серпня 2018 року та 21.02.2019 року отримала свідоцтво про право на спадщину на все майно спадкодавця.

Збирання і подання відповідних забезпечуваних доказів ОСОБА_2 до подання позовної заяви є неможливим, оскільки у відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" нотаріус є державним реєстратором. У відповідності до ч. 6 ст. 17 ЗУ "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" витребування реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за рішення суду. Порядок надання довідок про вчинені нотаріальні дії та інших документів нотаріусом регламентується ст. 8 Закону України "Про нотаріат", яка закріплює обов'язок нотаріуса зберігати нотаріальну таємницю та надавати довідки та інші документи на вимогу суду, прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування у зв'язку з кримінальним провадженням, цивільними, господарськими, адміністративними справами, справами про адміністративні правопорушення, що знаходяться в провадженні цих органів. Копії документів, що зберігаються у нотаріуса, видаються нотаріусом виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії, що унеможливлює їй звернутися до суду на підставі статті 55 Конституції України, ч. 1 ст. 4 ЦПК України за захистом своїх порушених спадкових.

У зв"язку з викладеним, з метою складення позовної заяви про визнання недійсними: Свідоцтва про право на спадщину за законом ОСОБА_6, після смерті ОСОБА_7М, та Свідоцтва про право на спадщину за законом ОСОБА_8, після смерті 01.08.2018 року ОСОБА_6, просить витребувати вищевказані документи в якості забезпечення доказів .

Представник ОСОБА_2 ОСОБА_1 у судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду заяви про забезпечення доказів був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомила.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 3 ст. 118 ЦПК України заява про забезпечення доказів розглядається в судовому засіданні в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом, з особливостями, встановленими цією статтею. Заява розглядається не пізніше п"яти днів з дня її надходження до суду. Заявник та інші особи, які можуть отримати статус учасників справи, повідомляються про дату, час і місце судового засідання, проте їх неявка не перешкоджає розгляду поданої заяви.

Дослідивши матеріали заяви, суд вважає, що заява про забезпечення доказів обґрунтована та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Частиною 1 статті 84 ЦПК України передбачено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. Згідно з ч 4 ст.84 ЦПК України, суд може витребувати докази також до подання позову як захід забезпечення доказів у порядку, встановленому статтями 116-118 цього Кодексу.

Оскільки заява відповідає вищезазначеним вимогам, з метою з"ясування необхідної інформації, відсутність якої позбавляє заявника можливості захистити свої права, суд вважає що заяву про забезпечення доказів слід задовольнити.

Крім того, суд вважає за потрібне зазначити, що відповідно до положень ч. 11 ст. 118 ЦПК України ухвала про забезпечення доказів (крім забезпечення доказів шляхом допиту свідків, призначення експертизи, огляду доказів) є виконавчим документом та виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.116-118 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1, представника ОСОБА_11, , про забезпечення доказів до подання позовної заяви- задовольнити.

Витребувати у приватного нотаріуса Красноградського районного нотаріального округу Харківської області ОСОБА_9, адреса: АДРЕСА_1, п. інд. 63304, копії, всіх документів спадкової справи після смерті 30.05.2013 року ОСОБА_7.

Витребувати у приватного нотаріуса Красноградського районного нотаріального кругу Харківської області ОСОБА_10, адреса: АДРЕСА_2, копії всіх документів спадкової справи №187/2018 після смерті 01.08.2018 року ОСОБА_6.

Роз"яснити ОСОБА_11 відповідно до вимог ч.5 ст.116 ЦПК України - у разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження суд скасовує ухвалу про вжиття заходів забезпечення доказів не пізніше наступного дня після закінчення такого строку або постановлення судом ухвали про повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження. Якщо ухвала про забезпечення доказів на момент її скасування була виконана повністю або частково - отримані судом докази (показання свідків, висновки експертів тощо) не можуть бути використані в іншій справі.

Ухвала про забезпечення доказів є виконавчим документом та виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п"ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п"ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Відповідно до вимог п.15.5)Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справи витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано.

Суддя Рибальченко І.Г.

СудКрасноградський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення17.04.2019
Оприлюднено24.04.2019
Номер документу81354431
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —626/910/19

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Рибальченко І. Г.

Ухвала від 12.04.2019

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Рибальченко І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні