Ухвала
від 23.04.2019 по справі 703/1797/19
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/1797/19

1-кс/703/848/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2019 року слідчий суддя Смілянського міськрайонного суду Черкаськоїобласті, ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань приміщення суду в м. Сміла клопотання старшого слідчого Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області, капітана поліції ОСОБА_3 , про призначення судово медичної експертизи в кримінальному провадженні №12019250230000662, внесенному 22.04.2019 р. до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.152 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області, ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Смілянської місцевої прокуратури звернувся до Смілянського міськрайонного суду Черкаської області із зазначеним клопотанням.

Клопотання обгрунтоване тим, що 22.04.2019 року до Смілянського ВП надійшла заява від ОСОБА_4 1984 р.н. про те. що близько 02 год. 00 хв. перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння в с. Мале Старосілля, Смілянського району, Черкаської області в лісовій частині території Смілянського лісгоспу спільно з двома невідомими чоловіками в автомобілі «Peugeot» G5, д.н.з. НОМЕР_1 , які маючи умисел на статеві зносини, знявши з неї одяг, проти її волі, вступили з нею в статеві зносини природнім способом.

22.04.2019 за даним фактом слідчим Смілянського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області розпочато досудове розслідування кримінального провадження №12019250230000662 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 152 КК України.

Оскільки для з`ясування обставин, які мають значення для кримінального провадження, а саме для встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень, необхідні спеціальні знання, слідчий просить провести судово-медичну експертизу.

Згідно ч.3 ст.244 КПК України особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутністю осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється.

Слідчий у судове засідання не з`явився, проте надав заяву про розгляд клопотання без його участі, просив задовольнити.

У зв`язку з неявкою всіх учасників процесу, слідчим суддею відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, прийнято рішення не здійснювати фіксування судового засідання під час розгляду зазначеного клопотання.

Обґрунтованість клопотання підтверджується зокрема: відомостями викладеними у копії витягу з ЄРДР, протоколі про прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення або таке що готується, протоколі допиту потерпілого.

Відповідно до ч.1 ст.242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Частиною 2 цієї ж статті визначено, що слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо визначення: 1) встановлення причин смерті; 2) встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень; 3) визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності; 4) встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості; 5) встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених статтею 155 Кримінального кодексу України; 6) визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Згідно із ст. 243 КПК України, експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

В частині 6 ст. 244 КПК України, зазначено, що слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Враховуючи, що клопотання слідчого подане з передбачених законом підстав та у встановленому законом порядку, за формою і змістом відповідає чинному КПК України, беручи до уваги, що для встановлення ступеня тяжкості та характеру отриманих ушкоджень необхідні спеціальні знання, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність призначення по кримінальному провадженню судово-медичної експертизи, у зв`язку з чим клопотання слідчого підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 242-245, 371, 372 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області, капітана поліції ОСОБА_3 , про призначення судово-медичної експертизи - задовольнити.

Призначити в кримінальному провадженні №12019250230000662, внесенному 22.04.2019 р. до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.152 КК України, судово-медичну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1) Чи є у ОСОБА_4 тілесні ушкодження?

2) Яка їх локалізація, механізм заподіяння?

3) Яка давність заподіяння тілесних ушкоджень?

4) Яка ступінь тяжкості заподіяних ушкоджень?

5) Чи могли виявлені у ОСОБА_4 тілесні ушкодження утворитися внаслідок боротьби чи самооборони?

6) Чи жила потерпіла статевим життям?

7) Чи мається у потерпілої ушкодження чи інші ознаки, які можуть вказувати на насильницькі статеві або анальні зносини, їх характер і походження, чим могли бути спричинені, яка давність?

8) Чи маються на статевих шляхах потерпілої чи на інших частинах її тіла сліди сперми?

9) Чи маються дані та які саме, проведення статевого члена у піхву або анальний отвір?

Проведення експертизи проводити за обов`язковою участю ОСОБА_4 1984 року народження.

Проведення судово-медичної експертизи доручити експертам КУ «Черкаське обласне бюро судово -медичної експертизи».

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок експерта та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків у суді чи під час провадження досудового слідства.

Висновок експерта надати старшому слідчому Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області, капітану поліції ОСОБА_3 .

Ухвала оскарженню не підлягає та підлягає негайному виконанню. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81355285
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення судово медичної експертизи в кримінальному провадженні №12019250230000662, внесенному 22.04.2019 р. до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.152 КК України

Судовий реєстр по справі —703/1797/19

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 24.04.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 24.04.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 23.04.2019

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні