Ухвала
від 11.04.2019 по справі 752/1795/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/1795/19

Провадження №1-кс/752/3702/19

У Х В А Л А

про арешт майна

11.04.2019 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 з участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши внесене в кримінальному провадженні № 420181000001110 від 20.11.2018 року начальником відділення Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_3 , клопотання про накладення арешту на майно, подане в порядку глави 17 Кримінального процесуального кодексу України,

вс т а н о в и в:

начальник відділення СВ Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_3 звернувся досуду зклопотанням пронакладення арештуна майнові права інтелектуальної власності, які виникають у користувачів мережі інтернет при використанні веб-ресурсів https://tesla-group.com.ua. та https://nasdaq-group.com.ua, шляхом закриття до них доступу.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що у провадженні Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві знаходиться кримінальне провадження №42019100000000088 від 20.11.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 209 КК України.

Слідчий зазначає, що групою осіб, до числа якої входять ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та інші, з метою заволодіння чужим майном шляхом обману, використовуючи спеціально створені для вчинення злочину ТОВ «Тесла Груп Україна» ( код ЄДРПОУ 38266171, 01014, м.Київ, вул..Струтинського, буд. 13/15, кв. 507), ТОВ «Насдак Груп Україна» (код ЄДРПОУ 34295518, 03148, м.Київ, вул.Гната Юри, буд. 20) та інтернет-сайт псевдо представництва американської компанії «Tesla Motors Inc» в Україні, без відповідної ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів), здійснюють продаж нібито цінних паперів американської компанії «Tesla Motors Inc», при цьому грошові кошти від їх продажу привласнюють для власних потреб.

З клопотання вбачається, що потерпілий ОСОБА_8 перевів на рахунок ТОВ "Насдак Груп Україна" грошові кошти в розмірі 3 292 166,87 гривень, що на момент оплати згідно з курсом НБУ складало 121 000 доларів США, з метою придбання акцій компанії "Tesla Motors inc".

Прокурор зазначає, що офіційний представник компанії "Tesla Motors inc"СШАна відповідний запит надав відповідь про те, що ТОВ "Тесла Груп Україна" не має жодного відношення до компанії "Tesla Motors inc" та представництво на території України не здійснюється.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що шахрайське заволодіння грошовими коштами громадян здійснюється з використанням веб ресурси https://tesla-group.com.ua. та https://nasdaq-group.com.ua, реєстратором вказаних доменних імен являється ТОВ «Хостніг України» (код ЄДРПОУ 37593550, 03061, м. Київ, вул. Миколи Шепелева, 7).

Встановлено, що реєстрація (делегування) доменного імені здійснюється для адресації веб-сайту вищевказаним доменним іменем. Тільки реєстрант доменного імені отримує від реєстратора доменного імені дані доступу для управління доменним іменем, та відповідно тільки він чи уповноважені ним особи, відповідальні за здійснення адміністративних/технічних функцій щодо такого доменного імені, мають можливість здійснювати налаштування/зміну адресації доменного імені шляхом: визначення/зміни IP-адрес (-и), яким/якій відповідає доменне ім`я; визначення/зміни ns-серверів доменного імені; визначення/зміни серверів електронної пошти; встановлення перенаправлення (редиректу) на інше доменне ім`я тощо.

Отже, враховуючи те, що веб-сайт розроблений та створений за допомогою інтелектуальної, творчої діяльності людини, він є об`єктом права інтелектуальної власності.

Майновим правом інтелектуальної власності, крім іншого, є право на використання об`єкта права інтелектуальної власності, що зазначено у статті 424 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ч.1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є джерелом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

У силу ч.2 ст. 170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів, спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно з ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Частиною 10 ст. 170 КПК України, передбачено, що арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно положень ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

На даному етапі провадження до завдань суду не належить оцінювати, наскільки повно органом досудового розслідування зібрано докази, що стосуються зазначеного кримінального провадження. Його завдання полягає в тому, щоб дослідити ті обставини, про які органу досудового розслідування відомо на даний час та які дають достатньо обґрунтовані підстави для втручання в права та інтереси відповідних осіб.

Надані суду матеріали свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою забезпечення кримінального провадження, а слідчий суддя на даній стадії не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності у фізичної або юридичної особи за вчинення кримінального правопорушення, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що їх сукупність, відповідно до вимог ст. 170 КПК України, є достатньою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких і є накладення арешту на майно.

Враховуючи наведене, оцінюючи в сукупності всі обставини, слідчий суддя приходить до висновку про те, що клопотання про накладення арешту, підлягає задоволенню як обґрунтоване, з метою недопущення незаконного розпорядження майном, або настання інших наслідків, які можуть перешкоджати кримінальному провадженню.

З огляду на викладене, керуючись ст. ст. 170, 172, 173, 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

клопотання, внесене в рамках кримінального провадження за № 42018100000001110 від 20.11.2018 року начальником відділення Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_3 , про накладення арешту на майно в рамках проведення досудового розслідування в кримінальному провадженні за № 42018100000001110 від 20.11.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 209 КК України, - задовольнити частково.

Накласти арешт на майнові права інтелектуальної власності, які виникають у користувачів мережі інтернет при використанні веб-ресурсів https://tesla-group.com.ua. та https://nasdaq-group.com.ua., шляхом зобов`язання інтернет-провайдерів, що здійснюють діяльність на території України, які відповідно до частини 2 статті 42 Закону України «Про телекомунікації» включені до реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій й перелік яких міститься на офіційному веб-сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації: ttp://nkrzi.gov.ua/index.php?r=site/indexpg=55language=uk, закрити до них доступ.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення11.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81357269
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —752/1795/19

Вирок від 05.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 12.11.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 07.10.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 21.10.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 21.10.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 21.10.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 02.10.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Мельник Володимир Васильович

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 13.08.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні