Рішення
від 23.04.2019 по справі 280/1415/18
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 280/1415/18

Провадження № 2/280/190/19

РІШЕННЯ

Іменем України

23 квітня 2019 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Янчук В.В.,

при секретарі - Кумечко С.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Коростишів в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа - Коростишівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Житомирській області про збільшення розміру аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду з позовом до відповідача ОСОБА_2, третя особа - Коростишівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Житомирській області про збільшення розміру аліментів.

В обгрунтування позовних вимог позивач вказала, що з 04.11.2011 р. перебувала з відповідачем у зареєстрованому шлюбі, який розірвано за рішенням Коростишівського районного суду Житомирської області від 17.03.2014 р. Від шлюбу сторони мають доньку, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка проживає з позивачем та повністю знаходиться на її утриманні. Рішенням Коростишівського районного суду Житомирської області від 26.02.2013 р. з відповідача стягнуто аліменти на її користь на утримання дочки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1/4 частини заробітку (доходу) , але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 30.08.2013 р. до повноліття дитини. Згідно ст.7 ЗУ Про державний бюджет на 2018 р. прожитковий мінімум на дітей віком від 6 до 18 років з 01 липня 2018 р. становить 1944 грн. Відповідно до даних Коростишівського ВДВС відповідач сплачує аліменти лише у розмірі 510 грн. щомісячно з постійними затримками. Такий розмір аліментів є недостатнім для утримання доньки. Відповідач працює та має можливість сплачувати аліменти у твердій грошовій сумі у розмірі 2000 грн., тому просить суд постановити рішення, яким змінити розмір та спосіб стягнення аліментів для утримання дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 на її користь в твердій грошовій сумі у розмірі по 2000,00 грн. щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно до досягнення дитиною повноліття.

Ухвалою суду від 17.10.2018 р. відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Ухвалою суду від 16.11.2018 р. призначено судове засідання з викликом сторін.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явилась, про час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином. В поданій позовній заяві просить здійснювати розгляд справи за її відсутності на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з'явивсь, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. В матеріалах справи міститься заява, відповідно до якої, просить здійснювати розгляд справи в його відсутність, позовні вимоги визнає частково, не заперечує, щодо стягнення з нього аліментів на утримання дитини в мінімальному розмірі на дитину відповідного віку, а також подав відзив відносно позовних вимог.

Третя особа - Коростишівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Житомирській області свого представника в судове не направили, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, пояснень відносно позовних вимог до суду не подавали.

У зв'язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, на підставі частини другої статті 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, розглянувши заяви по суті справи сторін, вивчивши матеріали справи, дослідивши докази, надані сторонами на виконання вимог ст.81 ЦПК Україниі на які вони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та з'ясувавши фактичні обставини справи приходить до висновку, що заявлені позивачем позовні вимоги підлягають до часткового задоволення, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Так, відповідно до копії свідоцтва про народження серії І-ТП № 163896 батьками неповнолітньої ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 є батько ОСОБА_2 та мати - ОСОБА_4 ( а.с. 6).

Рішенням Коростишівського районного суду від 17.03.2014 р. розірвано шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_4 Дитину ОСОБА_3 залишено проживати з матір'ю. Після реєстрації розірвання шлюбу залишено прізвище позивачу - Атаманська ( а.с.12).

Встановлено, що рішенням Коростишівського районного суду Житомирської області від 26 вересня 2013 року стягнуто з відповідача на користь позивача аліменти на утримання дочки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1/4 частини заробітку (доходів), але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, щомісячно, починаючи з 30.08.2013 р. до повноліття дитини , тобто до 17.01.2030 р.

З довідки № 376 від 17.01.2018 Коростишівського районного відділу ДВС вбачається, що позивач отримувала від відповідача ОСОБА_2 з липня 2017 р. по грудень 2017 р. аліменти в розмірі 510 грн. щомісячно.

Обов'язок батьків щодо утримання своїх дітей є одним з головних конституційних обов'язків і традиційно закріплюється в сімейному законодавстві. Таке утримання є безумовним, оскільки закон не передбачає будь-яких спеціальних умов для виникнення обов'язку батьків з утримання своїх дітей, та не передбачає звільнення батьків від утримання незалежно від того, чи є вони працездатними, та чи є в них кошти, достатні для утримання.

Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини, вони зобов'язані утримувати дітей до досягнення ними повноліття (ст.ст. 141, 180 СК України).

Згідно ст. 1 , 2 Закону України Про охорону дитинства батьки зобов'язані забезпечити дітям умови для достатнього фізичного, духовного та культурного розвитку.

Частинами 1, 2 статті 3 Конвенції про права дитини, прийнятої 20.11.1989 року, яка набрала чинності для України 27.09.1991 року, передбачено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Дитині забезпечується такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов'язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом.

Згідно з Принципом 2 Декларації прав дитини від 20.11.1959 року дитині законом або іншими засобами повинен бути забезпечений спеціальний захист і надані можливості та сприятливі умови, які б дозволяли їй розвиватися фізично, розумово, морально, духовно та у соціальному розумінні здоровим та нормальним шляхом і в умовах свободи та гідності.

В силу ст. 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось з них, в тому числі з новим визначенням розміру аліментів в іншій частці від доходу або в твердій грошовій сумі (постанова Верховного Суду України від 05.02.2014 р. у справі № 6-143цс13).

Право вимагати заміни розміру аліментів шляхом зміни способу присудження аліментів не може заперечуватися, адже можливість вибору способу присудження аліментів з огляду на мінливість життєвих обставин, зазначених ст.ст. 182-184 СК України , не може обмежуватися разовим їх здійсненням.

Згідно із ч. 1 ст. 8 Закону України "Про охорону дитинства" кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Відтак, обов'язок утримувати дитину - це моральне і найважливіше правове зобов'язання батьків. Обов'язок утримувати дітей виникає з моменту їх народження і зберігається до досягнення ними повноліття.

Частиною 3 ст. 12 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з вимогами діючої частини 2 ст. 182 СК Українив редакції Закону № 2037-VІІІ від 17.05.2017 року , який набрав чинності 08.07.2017 року, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Отже, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Відповідно до ст.7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" прожитковий мінімум для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2018 року - 1860 гривень, з 1 липня - 1944 гривні, з 1 грудня - 2027 гривень, а ст. 7 Закону України Про державний бюджет України на 2019 рік установлено у 2019 році прожитковий мінімум для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2019 року 2027 гривень, з 1 липня 2118 гривні, з 1 грудня 2218 гривень.

Зазначений розмір аліментів, які сплачує відповідач на утримання дитини відповідно до рішення суду від 26 вересня 2013 р. є недостатнім для задоволення потреб неповнолітньої дитини. Таким чином, з об'єктивних причин у позивача погіршився матеріальний стан, а тому розмір аліментів, стягнутих попереднім рішенням суду, є недостатнім для утримання дитини.

Згідно із п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року №3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв'язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров'я когось із них. У новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

Частиною першою та другою статті 27 Конвенції про права дитини, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року, визначено, що держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батько (-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Суд вважає необґрунтованим доводи позивача в частині розміру аліментів в сумі 2000,00 грн., які остання просить стягнути з відповідача на утримання дитини щомісячно, оскільки суду не надано належних доказів на час розгляду справи на підтвердження того, що відповідач може надавати грошову допомогу на утримання дитини в такому розмірі.

З врахуванням всіх обставин справи, наявних в матеріалах справи доказів, встановленого законом розміру прожиткового мінімуму для неповнолітньої дитини, а також її матеріального становища, а також матеріального стану платника аліментів, наявність права вибору способу стягнення аліментів відповідно до вимог ч.3 ст.181 СК України у того з батьків, разом з яким проживає дитина, законодавчі зміни у визначенні мінімального розміру аліментів, суд приходить до висновку, що слід змінити розмір аліментів шляхом зміни способу їх присудження, тобто змінити спосіб та розмір аліментів, стягнутих за рішенням суду від 26 вересня 2013 року з відповідача, з розміру 1/4 частки його заробітку (доходу) на тверду грошову суму в розмірі 1200 грн., але не менше 50 відсотків прожитого мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з дня набрання рішенням законної сили і до досягнення дитиною повноліття, що на думку суду буде необхідним і достатнім для матеріального забезпечення дитини що узгоджується з нормами чинного сімейного законодавства та відповідає принципам розумності та справедливості.

Відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України з ОСОБА_2 слід стягнути судовий збір в дохід держави.

З огляду на викладене , позовні вимоги підлягають до часткового задоволення з мотивів та доводів викладених вище.

Керуючись статтями 4, 12, 13, 19, 76-81, 141, 259, 263-265, 274, 354-355 ЦПК України, статтями 141, 180-184, 192 СК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити частково.

Змінити розмір та спосіб стягнення аліментів, які стягуються за рішенням Коростишівського районного суду Житомирської області від 26.09.2013 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів та стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, аліменти на утримання дочки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_5 в твердій грошовій сумі в розмірі 1200 грн. щомісячно , але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з дня набрання рішенням законної сили до досягнення дитиною повноліття.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 судові витрати - судовий збір в сумі 704 грн. 80 коп. на користь держави .

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду через Коростишівський районний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст рішення суду виготовлено 23 квітня 2019 р.

Сторони у справі:

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_6, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_7, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1.

Відповідач: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_8, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_9, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2.

Третя особа : - Коростишівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, місцезнаходження: вул. Святотроїцька,6, м. Коростишів, Житомирської області, код ЄДРПОУ - 35006734.

Суддя: Янчук В.В.

Дата ухвалення рішення23.04.2019
Оприлюднено25.04.2019

Судовий реєстр по справі —280/1415/18

Рішення від 23.04.2019

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 16.11.2018

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 17.10.2018

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні