Постанова
від 24.04.2019 по справі 747/601/18
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

іменем України

24 квітня 2019 року м. Чернігів

Унікальний номер справи № 747/601/18

Головуючий у першій інстанції - Косенко Ю. Л.

Апеляційне провадження № 22-ц/4823/575/19

Чернігівський апеляційний суд у складі суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючої - судді - Бобрової І.О.,

суддів - Висоцької Н.В., Мамонової О.Є.,

сторони:

позивач - ОСОБА_2,

відповідач - Відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області,

розглянув в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Талалаївського районного суду Чернігівської області від 22 лютого 2019 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області про стягнення індексації заробітної плати та компенсації втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати та матеріальної допомоги на оздоровлення,

місце постановлення рішення судом першої інстанції - смт Талалаївка,

дата складання повного тексту рішення -27.02.2019,

У С Т А Н О В И В:

У вересні 2018 року ОСОБА_2 звернулася з позовом до Відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської РДА Чернігівської області, в якому уточнивши свої вимоги, просила стягнути з відповідача на свою користь індексацію заробітної плати за період за серпень-вересень 2008 року в сумі 14,68 грн, за березень-грудень 2009 року в сумі 426,87 грн, за квітень - вересень 2010 року в сумі 87,21 грн, за січень-грудень 2016 року в сумі 13 014,16 грн, а всього на загальну суму 13543,42 грн, матеріальну допомогу на оздоровлення за період 2002-2017 років в сумі 12450,69 грн та компенсацію втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати за період з серпня 2008 року по вересень 2008 року в сумі 27,68 грн, з березня 2009 року по грудень 2009 року в сумі 646,02 грн, з квітня 2010 року по вересень 2010 року в сумі 118,34 грн, з січня 2016 року по грудень 2016 року в сумі 3092,20 грн, а всього на загальну суму 3884 грн. 24 коп. Також позивач просила допустити негайне виконання рішення суду відповідно до ст.430 ЦПК України та покласти на відповідача судові витрати у справі.

Позивач свої вимоги обґрунтовувала тим, що вона з 31.10.1994 працює в Талалаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів на посаді прибиральниці. Заробітна плата по 2017 рік нараховувалась їй Відділом освіти Талалаївської РДА, який був реорганізований у Відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської РДА згідно з розпорядженням голови РДА від 02.03.2018 Про реорганізацію та припинення юридичних осіб публічного права . За період з серпня 2008 року по вересень 2008 року, з березня 2009 року по грудень 2009 року, з квітня 2010 року по вересень 2010 року, з січня 2016 року по грудень 2016 року Відділ освіти Талалаївської РДА не здійснив виплату індексації заробітної плати, а за період з 2002 по 2017 рік не виплатив матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки. Вказує, що неодноразово зверталась до Відділу освіти Талалаївської РДА з питань виплати індексації заробітної плати та матеріальної допомоги на оздоровлення, але отримувала відмови.

Рішенням Талалаївського районного суду Чернігівської області від 22.02.2019 у задоволенні позову ОСОБА_2 відмовлено.

В апеляційній скарзі ОСОБА_2, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове рішення, яким задовольнити її позовні вимоги в повному обсязі. Скаржник зазначає, що нею на обґрунтування позовних вимог надано розрахунки індексації заробітної плати та компенсації втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати та матеріальної допомоги на оздоровлення, в яких зазначено на підставі яких нормативно-правових актів вони здійснювались. Відповідачем не надано жодних розрахунків, які б свідчили про неправильність розрахунків, здійснених позивачем. Не надано відповідачем і доказів, на підставі яких можна зробити висновок про те, що індексація за вказані періоди не повинна нараховуватись. Позивач наполягає на тому, що розрахунки компенсації втрати частини грошових доходів нею проведені відповідно до Закону України Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати та Порядку проведення індексації грошових доходів населення. Обов'язок роботодавця виплачувати матеріальну допомогу на оздоровлення прямо передбачений Колективним договором між адміністрацією Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів та профспілковою організацією школи на 2016-2020 роки.

Учасники справи не скористались своїм правом подати відзиви на апеляційну скаргу.

Заслухавши суддю - доповідача, обговоривши доводи апеляційної скарги та дослідивши матеріали справи, апеляційний суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. 263 ЦПК України рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Зазначеним вимогам оскаржуване рішення суду частково не відповідає.

Розглядаючи справу, та, ухвалюючи рішення, суд першої інстанції відхилив як доказ розрахунок, наданий позивачем, в обґрунтування вимог щодо стягнення індексації заробітної плати, оскільки суми індексації в ньому зазначені без врахування базового місяця, а інших доказів на підтвердження сум індексації заробітної плати позивачем надано не було. У зв'язку з чим було відмовлено і у задоволенні вимог про стягнення з відповідача компенсації втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати. Що стосується позовних вимог про стягнення матеріальної допомоги на оздоровлення, то суд першої інстанції, відмовляючи у задоволенні цих вимог, зазначив, що у колективних договорах, наданих позивачем, відсутні положення, що зобов'язують директора школи виплачувати матеріальну допомогу на оздоровлення працівникам школи при виході у відпустку, крім обов'язку визначеного ст.57 Закону України Про освіту .

З висновками суду першої інстанції щодо відсутності підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_2 погоджується колегія суддів апеляційного суду, однак такого висновку суд дійшов із помилкових мотивів.

Судом встановлено, 31.01.1994 ОСОБА_2 прийнята на роботу до Талалаївської середньої школи (04.12.2003 школа перейменована в Талалаївську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів).

29.09.2017 обслуговуючий персонал Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів, в тому числі ОСОБА_2, звернулися до голови Талалаївської районної державної адміністрації з колективною заявою про виплату матеріальної допомоги за 2016-2017 роки (а.с. 20).

У відповідь на колективну заяву Талалаївська районна державна адміністрація своїм листом №105 від 10.10.2017 повідомила, що Відділ освіти не має змоги виплатити матеріальну допомогу на оздоровлення, так як кошторисних призначень на це не вистачає та згідно зі ст. 57 Закону України Про освіту передбачено виплату за вислугу років лише педагогічним та науково-педагогічним працівникам (а.с.29).

Відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської РДА у своєму листі за № 164г від 29.05.2018 зазначив, що немає підстав для виплати матеріальної допомоги на оздоровлення за 2002-2017 роки працівнику ОСОБА_2, оскільки кошторисних призначень, передбачених на 2018 рік, не вистачає для виплати заробітної плати працівникам.

14.09.2018 ОСОБА_2 звернулась із даним позовом, зазначивши відповідачем Відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області.

Судом встановлено, що 20.12.2017 Талалаївською районною радою (дев'ятнадцята сесія сьомого скликання) було прийнято рішення № 4-19/VІІ Про безоплатну передачу бюджетних установ, закладів та майна зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної ради , яким, серед іншого, вирішено:

- передати з 01 січня 2018 року безоплатно зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної ради бюджетні установи, заклади, що розташовані на території Талалаївської селищної об'єднаної територіальної громади та забезпечують її потреби, відповідно до розмежування видатків між районним та Талалаївським селищним бюджетами, згідно з додатком 1 (п. 1);

- з моменту передачі бюджетних установ вивести Талалаївську районну раду із засновників бюджетних установ, закладів, які передаються із спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у власність Талалаївської селищної об'єднаної територіальної громади, засновником яких виступатиме Талалаївська селищна рада (п. 3);

- установити, що бюджетні установи та заклади, визначені в додатку 1 до цього рішення, передаються із спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної об'єднаної територіальної громади разом із трудовими колективами. Дія трудових договорів цих працівників продовжується у порядку, встановленому чинним законодавством (п. 4).

У додатку 1 до рішення районної ради від 20.12.2017 № 4-19/VІІ наведено перелік бюджетних установ, закладів, які безоплатно передаються зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної об'єднаної територіальної громади, до якого включено і Талалаївську ЗОШ І-ІІІ ступенів (п. 3).

20.12.2017 на третій сесії сьомого скликання Талалаївської селищної ради Талалаївського району Чернігівської області прийнято рішення про прийняття закладів освіти та культури до комунальної власності Талалаївської селищної ради, згідно якого селищна рада вирішила, зокрема:

- прийняти безоплатно до комунальної власності Талалаївської селищної ради із спільної власності територіальних громад сіл та селища Талалаївського району, у тому числі, Талалаївську ЗОШ І-ІІІ (крім Староталалаївської філії І-ІІ ступенів Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів);

- процедуру передачі-прийому закладів освіти до комунальної власності Талалаївської селищної ради розпочати з 01 січня 2018 року.

02.01.2018 наказом відділу освіти Талалаївської РДА затверджено передавальний акт основних засобів, малоцінних необоротних матеріальних активів, бібліотечного фонду та незавершеного капітального будівництва Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Талалаївської районної ради Чернігівської області у комунальну власність Талалаївської селищної ради.

За змістом ст. 89 Бюджетного кодексу України з районних бюджетів, бюджетів об'єднаних територіальних громад здійснюються видати на загальну середню освіту.

Таким чином при затвердженні районного бюджету передбачались кошти на освіту, розпорядником яких був відділ освіти Талалаївської РДА, який згідно із розпорядженням №63 від 02.03.2018 був перейменований на відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської РДА.

Відповідно до Положення про відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови райдержадміністрації від 11.05.2018 № 154, відділ є структурним підрозділом державної адміністрації, входить до її складу і в межах Талалаївського району забезпечує виконання покладених на нього завдань. Головним завданням відділу є організація навчально-методичного та кадрового забезпечення навчальних закладів, аналіз стану освіти та спорту, організація та проведення фізкультурно-спортивних заходів, забезпечення розвитку освітнього, творчого потенціалу та інше. Ведення бухгалтерського обліку, а саме нарахування та виплата заробітної плати працівникам закладів освіти району не являються завданнями відділу згідно Положення.

Відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації у своїй відповіді на запит апеляційного суду від 11.04.2019 за №254 повідомив, що нарахування та виплата заробітної плати, в т.ч. індексації працівникам закладів освіти Талалаївського району проводилась централізованою бухгалтерією відділу освіти РДА, яка була ліквідована відповідно до наказу № 25-л/тр від 19.06.2018. ОСОБА_2 працювала і працює в Талалаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів. На даний час Талалаївська ЗОШ І-ІІІ ступенів знаходиться в підпорядкуванні Талалаївської ОТГ.

Відповідно до ст.327 ЦК України у комунальній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить територіальній громаді. Управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Згідно із ч.3 ст. 8 закону України Про добровільне об'єднання територіальних громад об'єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов'язків територіальних громад, що об'єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об'єднаною територіальною громадою. У разі об'єднання всіх територіальних громад одного району в одну об'єднану територіальну громаду все майно спільної власності територіальних громад такого району є комунальною власністю об'єднаної територіальної громади, а пов'язані з таким майном права та обов'язки належать об'єднаній територіальній громаді з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об'єднаною територіальною громадою.

Згідно статті 80 ЦК України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до ч. 2 ст. 169 ЦК України територіальні громади можуть створювати юридичні особи публічного права (комунальні підприємства, спільні комунальні підприємства, навчальні заклади тощо) у випадках та в порядку, встановлених Конституцією України та законом.

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Талалаївська загальноосвітня школа I-III ступенів Талалаївської селищної ради Чернігівської області зареєстрована як юридична особа, ідентифікаційний код 25571656.

Частиною 2 статті 78, частиною 1 статті 79 Закону України Про освіту передбачено, що фінансування закладів, установ і організацій системи освіти здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством, джерелами фінансування суб'єктів освітньої діяльності відповідно до законодавства можуть бути, зокрема державний бюджет, місцеві бюджети.

Відповідно до частини 3 статті 66 вказаного Закону сільські, селищні ради: мають право засновувати заклади освіти, реорганізовувати і ліквідовувати їх, забезпечують їх діяльність та розвиток; оприлюднюють офіційну звітність про всі отримані та використані кошти, а також перелік і вартість товарів, робіт, послуг, спрямованих на потреби кожного із заснованих ними закладів освіти, та інші видатки у сфері освіти.

Положеннями частини 1 ст. 4, ст. 12, 13 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів і на власний розсуд розпоряджається своїми правами щодо предмета спору. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 96 ЦК України передбачено, що юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями. Учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов'язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов'язаннями її учасника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом.

У справі встановлено, що ОСОБА_2 з 1994 року і по даний час працює у Талалаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Трудовий договір з нею при прийнятті безоплатно до комунальної власності Талалаївською селищною радою Талалаївської ЗОШ І-ІІІ із спільної власності територіальних громад сіл та селища Талалаївського району, не переривався. З огляду на вказане, фінансове забезпечення Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів, в тому числі виплату заробітної плати, в силу положень законодавства, покладено на Талалаївську селищну раду.

Таким чином, спір про стягнення індексації заробітної плати, компенсації втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати та матеріальної допомоги, виник між ОСОБА_2, як працівником, та Талалаївською ЗОШ І-ІІІ ступенів, як роботодавцем, і Талалаївською селищною радою, яка є розпорядником коштів місцевого бюджету і здійснює її фінансування.

Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням, зокрема фізичних осіб, поданим відповідно до ЦПК України, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд (частини перша і третя статті 13 ЦПК України).

Відповідачем є особа чи держава (частина друга статті 48 ЦПК України), до якої звернуті матеріально-правові вимоги позивача.

Визначення відповідачів, предмета та підстав спору є правом позивача. Натомість, встановлення належності відповідачів й обґрунтованості позову - обов'язком суду, який виконується під час розгляду справи (постанови Великої Палати Верховного Суду від 17 квітня 2018 року у справі №523/9076/16-ц (пункт 41); від 20 червня 2018 року у справі № 308/3162/15-ц (пункт 49); від 21 листопада 2018 року у справі №127/93/17-ц (пункт 50); від 12 грудня 2018 року у справі № 570/3439/16-ц (пункти 37, 54); від 12 грудня 2018 року у справі № 372/51/16-ц (пункт 31.4)).

За результатами розгляду справи суд відмовляє у позові до неналежного відповідача та приймає рішення щодо суті заявлених до належного відповідача вимог (пункт 40 постанови Великої Палати Верховного Суду від 17 квітня 2018 року у справі № 523/9076/16-ц, пункт 31.10 постанови Великої Палати Верховного Суду від 12 грудня 2018 року у справі № 372/51/16-ц).

Зазначене підтверджується позицією Великої Палати Верховного Суду, викладеною в постанові від 30.01.2019 у справі №552/6381/17.

Колегія суддів вважає обов'язковим дотриматися зазначеного правового висновку з огляду на положення ч.4 ст.263 ЦПК України.

Вирішуючи спір, суд першої інстанції на зазначене не звернув уваги, та розглянув позов за участі неналежного відповідача - Відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської РДА Чернігівської області.

Зважаючи на те, що апеляційний суд не має процесуальних повноважень щодо заміни неналежного відповідача належним, або залучення до участі в справі іншої особи як співвідповідача, колегія суддів апеляційного суду позбавлена можливості вирішувати питання про їх права та обов'язки шляхом ухвалення нового рішення.

Аналіз доводів апеляційної скарги є недоцільним з огляду на порушення судом норм процесуального закону.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 4 ст. 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Частиною 4 статті 376 ЦПК України передбачено, що зміна судового рішення може полягати в доповненні або зміні його мотивувальної та (або) резолютивної частин.

З огляду на те, що до висновку про відсутність підстав для задоволення позову ОСОБА_2 суд першої інстанції дійшов з помилкових мотивів, рішення Талалаївського районного суду Чернігівської області від 22.02.2019 підлягає зміні в частині мотивів відмови, в іншій частині підлягає залишенню без змін.

Керуючись ст.ст. 367, 374, 376 ч. 4, 381-384, 389 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 - задовольнити частково.

Рішення Талалаївського районного суду Чернігівської області від 22 лютого 2019 року - змінити в частині мотивів відмови, в іншій частині рішення суду - залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття і касаційному оскарженню не підлягає, крім випадків встановлених ч.3 ст. 389 ЦПК України

Судді Чернігівського апеляційного суду

І.О.Боброва

Н.В.Висоцька

О.Є.Мамонова

Повний текст постанови складений 24.04.2019.

СудЧернігівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення24.04.2019
Оприлюднено25.04.2019
Номер документу81374410
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —747/601/18

Постанова від 24.04.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Боброва І. О.

Ухвала від 05.04.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Боброва І. О.

Ухвала від 05.04.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Боброва І. О.

Рішення від 22.02.2019

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

Рішення від 22.02.2019

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

Ухвала від 21.12.2018

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

Ухвала від 12.12.2018

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

Ухвала від 18.09.2018

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні