Рішення
від 24.04.2019 по справі 320/3262/19
МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 24.04.2019

Справа № 320/3262/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2019 року Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області у складі:

головуючого - судді Міщенко Т.М.

присяжних - ОСОБА_1, ОСОБА_2,

за участі секретаря - Макаренко В.В.,

прокурора - Джавоян О.Р.,

лікаря-психіатра - ОСОБА_3,

особи, стосовно якої вирішується питання про госпіталізацію - ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Мелітополі цивільну справу за заявою Комунальної установи Мелітопольський психіатричний диспансер Запорізької обласної ради про госпіталізацію ОСОБА_4 до закладу з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку,

встановив:

КУ Мелітопольський психіатричний диспансер ЗОР звернувся до суду з заявою про госпіталізацію ОСОБА_4 до закладу з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку. Заява мотивована тим, що ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, перебуває на диспансерному обліку КУ Мелітопольський психіатричний диспансер ЗОР з 2009 року з діагнозом: Біполярний афективний розлад, поточний епізод манії з психотичними симптомами. Як стало відомо від родичів, стан ОСОБА_4 погіршився протягом останнього місяця: порушився сон, стала агресивна до оточуючих, погрожувала дочці та онукові фізичною розправою, почала виявляти фізичну силу по відношенню до онука та роздряпала йому обличчя, висловлювала маячні ідеї на адресу онука, виявляла емоційну неадекватність, а також схильність до деструктивних форм поведінки. ОСОБА_4 намагалися госпіталізувати до психіатричного закладу, але вона категорично відмовилась від госпіталізації, пояснюючи це тим, що вона здорова, від амбулаторного прийому препаратів відмовилась. 23.04.2019 хвора була доставлена до КУ Мелітопольський психіатричний диспансер згідно направлення дільничного лікаря психіатра ОСОБА_5, згоди на госпіталізацію не дала.

Представник КУ Мелітопольський психіатричний диспансер ЗОР - лікар-психіатр ОСОБА_3 судовому засіданні просила задовольнити заяву про госпіталізацію ОСОБА_4 в примусовому порядку, пояснила, що хвора перебуває на обліку у лікаря-психіатра, на теперішній час психічний стан здоров'я ОСОБА_4 погіршився, вона виявляє агресію та підвищену роздратованість. Вважає, що ОСОБА_4 становить загрозу для себе та оточуючих, тому хвора потребує примусового лікування.

Заявник ОСОБА_6 в судове засідання не з'явилася, надала суду заяву про розгляд справи без її участі у зв'язку з перебуванням в командировці у м. Дніпро, зазначила, що ОСОБА_4 доводиться їй матір'ю, наразі її психічний стан погіршився, вона перебуває в агресивному настрої, погрожує фізичною розправою її дітям, їй, а також собі. При цьому її мати не в змозі освідомити свій стан і відмовляється від амбулаторного лікування.

ОСОБА_4 в судовому засіданні пояснила, що почуває себе добре, хворою себе не вважає, тому лікування не потребує.

Суд, вислухавши пояснення учасників процесу, думку прокурора, який не заперечував проти задоволення заяви, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню за наступних підстав.

23.04.2019 ОСОБА_4 була доставлена до КУ Мелітопольський психіатричний диспансер ЗОР.

Як видно з наданої заяви, направлення на госпіталізацію було видане дільничним лікарем-психіатром ОСОБА_5, яка після огляду ОСОБА_4 зробила висновок про необхідність її госпіталізації у психіатричний стаціонар для обстеження та лікування у зв'язку із встановленням попереднього діагнозу: Біполярний афективний розлад.

Згідно висновку ЛКК від 23.04.2019 /а.с.2/ ОСОБА_4 страждає на тяжкий психічний розлад у вигляді: Біполярного афективного розладу, поточний епізод манії з психотичними симптомами.

Згідно з п.9 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Згідно з ч. 1 ст. 341 ЦПК України заява про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку розглядається судом у такі строки з дня її надходження до суду: про госпіталізацію особи до психіатричного закладу - протягом 24 годин; про психіатричний огляд - протягом трьох днів; про надання амбулаторної психіатричної допомоги, її продовження та продовження госпіталізації - протягом десяти днів.

Згідно з ч.ч.1,2 ст.342 ЦПК України залежно від встановлених обставин суд ухвалює рішення про задоволення заяви або про відмову в її задоволенні, яке підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання. Рішення про задоволення заяви лікаря-психіатра, представника закладу з надання психіатричної допомоги є підставою для надання відповідної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Відповідно до ст. 13 ч. 3 Закону України Про психіатричну допомогу особа може бути госпіталізована до психіатричного закладу в примусовому порядку на підставах, передбачених статтею 14 цього Закону , а також у випадках проведення експертизи стану психічного здоров'я особи або застосування до особи, яка страждає на психічний розлад і вчинила суспільно небезпечне діяння, примусового заходу медичного характеру на підставах та в порядку, передбачених законами України.

Відповідно до ст. 14 ЗУ Про психіатричну допомогу особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до психіатричного закладу без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Згідно з ст. 16 ЗУ Про психіатричну допомогу особа, яку було госпіталізовано до психіатричного закладу за рішенням лікаря-психіатра на підставах, передбачених статтею 14 цього Закону , підлягає обов'язковому протягом 24 годин з часу госпіталізації огляду комісією лікарів-психіатрів психіатричного закладу для прийняття рішення про доцільність госпіталізації. У випадку, коли госпіталізація визнається недоцільною і особа не висловлює бажання залишитися в психіатричному закладі, ця особа підлягає негайній виписці. У випадках, коли госпіталізація особи до психіатричного закладу в примусовому порядку визнається доцільною, представник психіатричного закладу, в якому перебуває особа, протягом 24 годин направляє до суду за місцем знаходження психіатричного закладу заяву про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку на підставах, передбачених статтею 14 цього Закону . До заяви, в якій повинні бути викладені підстави госпіталізації особи до психіатричного закладу в примусовому порядку, передбачені статтею 14 цього Закону , додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність такої госпіталізації.

У зв'язку з викладеним, аналізуючи обставини справи та надавши їм належну правову оцінку, враховуючи висновок лікарсько-психіатричного огляду комісії лікарів-психіатрів КУ Мелітопольський психіатричний диспансер ЗОР, суд вважає, що заявлені вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 14 , 16 ЗУ Про психіатричну допомогу , ст.ст. 4 , 12 , 18 , 81 , 259 , 263-265 , 293 , 294 , 339-342 , 352 , 354 , 355 ЦПК України , суд, -

вирішив:

Заяву Комунальної установи Мелітопольський психіатричний диспансер Запорізької обласної ради про госпіталізацію ОСОБА_4 до закладу з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку - задовольнити.

Госпіталізувати до закладу з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, для здійснення адекватного лікування та подальшого нагляду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Запорізького апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справі, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається через Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 24 квітня 2019 року.

Суддя:

Присяжні:

СудМелітопольський міськрайонний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення24.04.2019
Оприлюднено25.04.2019
Номер документу81383422
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —320/3262/19

Ухвала від 01.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Парненко В.С.

Ухвала від 01.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Парненко В.С.

Ухвала від 20.08.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Ухвала від 02.07.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Рішення від 24.04.2019

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Міщенко Т. М.

Ухвала від 23.04.2019

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Міщенко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні