Вирок
від 24.04.2019 по справі 759/4764/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ун. № 759/4764/19

пр. № 1-кп/759/696/19

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2019 року Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: ОСОБА_1 ,

за участю секретаря: ОСОБА_2 ,

сторони кримінального провадження: прокурор ОСОБА_3 , захисник ОСОБА_4 , обвинувачений ОСОБА_5 ; розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження № 32019100000000012по обвинуваченню ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Омськ Росії, українця, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , освіта середня, не одруженого, не судимого, не працюючого; за ч.5ст.27,ч.2ст.28,ч.1ст.205, ч.5ст.27,ч.2ст.28, ч.2ст.205, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 Кримінального кодексу України,

ВСТАНОВИВ:

У період жовтня 2015 року (точна дата в ході досудового розслідування не встановлена) знайомий ОСОБА_5 (і.п.н:. НОМЕР_1 ), ОСОБА_6 (відомості щодо якого виділено в окреме провадження) познайомив його з особою чоловічої статі на ім`я ОСОБА_7 , який запропонував йому за грошову винагороду придбати на своє прізвище підприємства та стати їх директором, засновником.

З корисливих мотивів, ОСОБА_5 , вступив у попередню змову з невстановленою слідством особою на ім`я ОСОБА_7 та невстановленими досудовим слідством особами, з приводу вчинення дій щодо придбання на його ім`я суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Енергостар Груп», без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена статутом даного Товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

З даною метою ОСОБА_5 надав невстановленій слідством особі на ім`я ОСОБА_7 документи, що посвідчують його особу, а саме: паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий міським відділом Білоцерківського МУ ГУ МВС України в Київській області, 24.10.1997 та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_1 , на підставі яких були складені: реєстраційна картка про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців від 29.10.2015, відповідно до якої внесено зміни до відомостей про юридичну особу ТОВ «Енергостар Груп», а саме зміну керівника ОСОБА_5 , протоколу №4 загальних зборів учасників ТОВ «Енергостар Груп» від 27.10.2015, відповідно до якого затверджено вхід до складу учасників ТОВ «Енергостар Груп» ОСОБА_5 , договору №1 купівлі-продажу (відступлення) частки у статутному капіталі (корпоративних прав) ТОВ «Енергостар Груп» від 27.10.2015, згідно з яким ОСОБА_5 приймає у власність корпоративні права ТОВ «Енергостар Груп».

Однак придбання ТОВ «Енергостар Груп» відбулось без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена Статутом вказаного Товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Діючи на прохання невстановленої особи на ім`я ОСОБА_7 та невстановлених досудовим слідством осіб, ОСОБА_5 , вчинив пособництво у фіктивному підприємництві шляхом придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) Товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Енергостар Груп» (код ЄДРПОУ 39889012) з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у документальному оформленні від імені даного підприємства псевдо фінансово-господарських операцій з підприємствами реального сектору економіки, які використовуючи реквізити ТОВ «Енергостар Груп» незаконно формували податковий кредит з податку на додану вартість, в результаті чого ухилялись від сплати податків, також з метою переведення безготівкових коштів у готівку.

В подальшому, перебуваючи в м. Києві на території Печерського району, біля станції метро «Печерська», ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, з метою досягнення своєї злочинної мети, яка полягала у вчиненні пособницьких дій, спрямованих на придбання ТОВ «Енергостар Груп» для подальшого його використання невстановленими особами з метою прикриття незаконної діяльності, отримав від невстановленої слідством особи на ім`я ОСОБА_7 попередньо складені у встановленій законом формі документи, а саме: довіреність від 28.10.2015 року; наказ №5 від 28.10.2015 про призначення ОСОБА_5 директором ТОВ «Енергостар Груп».

Усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також факт, надання останньому для підпису документи, що містять завідомо неправдиві відомості, необхідні для придбання суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Енергостар Груп», що в подальшому буде використовуватися для прикриття незаконної діяльності інших осіб, реалізуючи свій злочинний намір ОСОБА_5 засвідчив їх своїми підписами, наділивши їх таким чином значенням документів.

Так, ОСОБА_5 будучи директором ТОВ «Енергостар Груп» 28.10.2015 року видав довіреність відповідно до якої невстановлені слідством особи надали до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерської районної у місті Києві Державної адміністрації реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному Державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, на підставі чого 29.10.2015 року були внесені зміни до відомостей про юридичну особу за № 10701070006058622.

За виконання усіх перелічених вище пособницьких дій, спрямованих на придбання та забезпечення належного функціонування підприємства ТОВ «Енергостар Груп», ОСОБА_5 отримав від невстановленої слідством особи ОСОБА_7 попередньо обумовлену суму винагороди у вигляді грошових коштів.

Отже, ОСОБА_5 діючи з корисливих мотивів, виконавши всі перелічені вище дії, запропоновані йому невстановленою слідством особою на ім`я ОСОБА_7 фактично придбав ТОВ «Енергостар Груп», досягнув своєї злочинної мети, яка полягала у вчиненні пособництва у фіктивному підприємництві, вчиненому за попередньою змовою групою осіб шляхом придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, яка полягала у документальному оформленні від імені даного підприємства псевдо фінансово-господарських операцій та з метою незаконного переведення безготівкових грошових коштів в готівку.

Крім того, ОСОБА_5 , при скоєнні фіктивного підприємництва в період жовтня 2015 року (точна дата в ході досудового розслідування не встановлена) перебуваючи в м. Києві на території Печерського району, біля станції метро «Печерська», діючи за попередньою змовою з невстановленою слідством особою на ім`я ОСОБА_7 та невстановлених досудовим слідством осіб, вчинив пособництво у внесенні завідомо неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Встановлено, що ОСОБА_5 , в період жовтня 2015 року, діючи на прохання невстановленої слідством особи на ім`я ОСОБА_7 , вчинив пособництво у внесенні завідомо неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, вчинене за попередньою змовою групою осіб(юридичної особи) Товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Енергостар Груп» (код ЄДРПОУ 39889012).

В подальшому, перебуваючи в м. Києві на території Печерського району, біля станції метро «Печерська», ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, з метою досягнення своєї злочинної мети, яка полягала у пособництві у внесенні завідомо неправдивих відомостей до документів ТОВ «Енергостар Груп», які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, вчинене за попередньою змовою групою осіб, отримав від невстановленої слідством особи на ім`я ОСОБА_7 попередньо складені у встановленій законом формі документи, які містили завідомо неправдиві відомості щодо діяльності даного підприємства, а саме: довіреність від 28.10.2015 року; наказ №5 від 28.10.2015 про призначення ОСОБА_5 директором ТОВ «Енергостар Груп».

Достовірно усвідомлюючи, що надані йому на підпис документи ТОВ «Енергостар Груп» містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_5 , діючи з корисливих спонукань, засвідчив їх своїми підписами, наділивши їх таким чином значенням документів, тобто вніс завідомо неправдиві відомості до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, які в подальшому невстановленими слідством особами були надані до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерської районної у місті Києві Державної адміністрації, на підставі чого 29.10.2015 внесено зміни до відомостей про юридичну особу ТОВ «Енергостар Груп» за №10701070006058622.

Отже, ОСОБА_5 , виконавши всі перелічені дії, запропоновані йому невстановленою слідством особою на ім`я ОСОБА_7 , діючи з корисливих мотивів вніс завідомо неправдиві відомості до документів ТОВ «Енергостар Груп», які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Крім того встановлено, що ОСОБА_5 (і.п.н:. 2047607738), у період грудня 2017 року (точна дата в ході досудового розслідування не встановлена) діючи на прохання невстановленої слідством особи на ім`я ОСОБА_7 та невстановлених осіб вчинив за попередньою змовою групою осіб повторно пособництво у фіктивному підприємництві, шляхом придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) Товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Оріхалк» (код ЄДРПОУ 39889012), з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у документальному оформленні від імені даного підприємства псевдо фінансово-господарських операцій з підприємствами реального сектору економіки, які використовуючи реквізити ТОВ «Оріхалк» незаконно формували податковий кредит з податку на додану вартість, в результаті чого ухилялись від сплати податків, а також з метою переведення безготівкових коштів у готівку.

Однак, придбання ТОВ «Оріхалк» відбулось без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена Статутом вказаного Товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Діючи з корисливих мотивів, ОСОБА_5 , вступив у попередню змову з невстановленою особою на ім`я ОСОБА_7 з приводу вчинення дій щодо придбання на його ім`я суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Оріхалк», без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена статутом даного Товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб. З даною метою ОСОБА_5 надав невстановленій особі на ім`я ОСОБА_7 документи, що посвідчують його особу, а саме: паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий міським відділом Білоцерківського МУ ГУ МВС України в Київській області, 24.10.1997 року та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_3 .

Усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також факт, підпису реєстраційних документів ТОВ «Оріхалк», що містять завідомо неправдиві відомості, необхідні для придбання суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Оріхалк», яке в подальшому буде використовуватися для прикриття незаконної діяльності інших осіб, реалізуючи свій злочинний намір ОСОБА_5 перебуваючи у м. Біла Церква Київської області (точна адреси в ході досудового розслідування не встановлена) засвідчив їх своїми підписами, наділивши їх таким чином значенням документів, які в подальшому були надані до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерської районної у місті Києві Державної адміністрації, на підставі чого 15.12.2017 року були внесли зміни до відомостей про юридичну особу ТОВ «Оріхалк» за №10701070001067386.

За виконання усіх перелічених вище пособницьких дій, спрямованих на придбання та забезпечення належного функціонування підприємства ТОВ «Оріхалк», ОСОБА_5 отримав від невстановленої слідством особою на ім`я ОСОБА_7 попередньо обумовлену суму винагороди у вигляді грошових коштів.

Отже, ОСОБА_5 діючи з корисливих мотивів, виконавши всі вище перелічені дії, запропоновані йому невстановленою слідством особою на ім`я ОСОБА_7 , фактично прибав ТОВ «Оріхалк», досягнув своєї злочинної мети, яка полягала у вчиненні пособництва у фіктивному підприємництві, вчиненому за попередньою змовою групою осіб та повторно, шляхом придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, яка полягала у документальному оформленні від імені даного підприємства псевдо фінансово-господарських операцій та з метою незаконного переведення безготівкових грошових коштів в готівку.

Крім того, ОСОБА_5 , при скоєнні фіктивного підприємництва в період грудня 2017 року (точна дата в ході досудового розслідування не встановлена), перебуваючи у м. Біла Церква Київської області (точна адреси в ході досудового розслідування не встановлена), діючи за попередньою змовою невстановленою слідством особою на ім`я ОСОБА_7 та невстановлених досудовим слідством осіб, вчинив пособництво у внесенні завідомо неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Встановлено, що ОСОБА_5 , в період грудня 2017 року, діючи на прохання невстановленої особи на ім`я ОСОБА_7 , вніс завідомо неправдиві відомості до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної Товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Оріхалк» (код ЄДРПОУ 39889012).

Усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також факт, підпису реєстраційних документів ТОВ «Оріхалк», ОСОБА_5 перебуваючи у м. Біла Церква Київської області засвідчив їх своїми підписами, в подальшому вказані документи були надані до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерської районної у місті Києві Державної адміністрації, на підставі чого 15.12.2017 року були внесли зміни до відомостей про юридичну особу ТОВ «Оріхалк» за №10701070001067386.

Отже, ОСОБА_5 , виконавши всі перелічені дії, запропоновані йому невстановленою особою на ім`я ОСОБА_7 , діючи з корисливих мотивів,вніс завідомо неправдиві відомості до документів ТОВ «Оріхалк», які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, вчинене повторно та за попередньою змовою групою осіб.

Також, відповідно до матеріалів кримінального провадження встановлено, що ОСОБА_5 (і.п.н:. 20476607738), у період квітня 2018 року (точна дата в ході досудового розслідування не встановлена) діючи на прохання невстановленої особи на ім`я ОСОБА_7 таневстановлених осібвчинив за попередньою змовою групою осіб повторно пособництво у фіктивному підприємництві шляхом придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) Товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «МДФ Маркет» (код ЄДРПОУ 41633392), з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у документальному оформленні від імені даного підприємства псевдо фінансово-господарських операцій з підприємствами реального сектору економіки, які використовуючи реквізити ТОВ «МДФ Маркет» незаконно формували податковий кредит з податку на додану вартість, в результаті чого ухилялись від сплати податків, а також з метою переведення безготівкових коштів у готівку.

Однак, придбання ТОВ «МДФ Маркет» відбулось без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена Статутом вказаного Товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

У період квітня 2018 року (більш точний час досудовим розслідуванням встановити не вдалось), ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, вступив у попередню змову з невстановленою особою на ім`я ОСОБА_7 та невстановленими особами, з приводу вчинення дій щодо придбання на його ім`я суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «МДФ Маркет», без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена статутом даного Товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

З даною метою ОСОБА_5 надав невстановленій особі на ім`я ОСОБА_7 документи, що посвідчують його особу, а саме: паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий міським відділом Білоцерківського МУ ГУ МВС України в Київській області, 24.10.1997, та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_3 .

Усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також факт, підпису відповідних реєстраційних документів ТОВ «МДФ Маркет», що містять завідомо неправдиві відомості, необхідні для придбання суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «МДФ Маркет», яке в подальшому буде використовуватися для прикриття незаконної діяльності інших осіб, реалізуючи свій злочинний намір, ОСОБА_5 перебуваючи у м. Біла Церква Київської області (точна адреси в ході досудового розслідування не встановлена) засвідчив їх своїми підписами, наділивши їх таким чином значенням документів, які в подальшому були надані до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерської районної у місті Києві Державної адміністрації, на підставі чого 06.04.2018 були внесли зміни до відомостей про юридичну особу за №10741070001069977.

За виконання усіх перелічених вище пособницьких дій, спрямованих на придбання та забезпечення належного функціонування підприємства ТОВ «МДФ Маркет», ОСОБА_5 отримав від невстановленої особи на ім`я ОСОБА_7 попередньо обумовлену суму винагороди у вигляді грошових коштів.

Отже, ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, виконавши всі перелічені вище дії, запропоновані йому невстановленою особою на ім`я ОСОБА_7 та невстановленими особами фактично придбав ТОВ «МДФ Маркет», досягнув своєї злочинної мети, яка полягала у вчиненні за попередньою змовою групою осіб повторно пособництвом у фіктивному підприємництві, шляхом придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, яка полягала у документальному оформленні від імені даного підприємства псевдо фінансово-господарських операцій та з метою незаконного переведення безготівкових грошових коштів в готівку.

Крім того, ОСОБА_5 , при скоєнні фіктивного підприємництва в період квітня 2018 року, перебуваючи в м. Біла Церква Київської області, діючи за попередньою змовою невстановленою досудовим особою на ім`я ОСОБА_7 та з невстановленими особами, вчинив повторно пособництво у внесенні завідомо неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Встановлено, що ОСОБА_5 , в період квітня 2018 року, діючи на прохання невстановленої особи на ім`я ОСОБА_7 , вніс завідомо неправдиві відомості до документів Товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «МДФ Маркет» (код ЄДРПОУ 41552363), що відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації.

Усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також факт підпису відповідних реєстраційних документів ТОВ «МДФ Маркет» ОСОБА_5 , перебуваючи в м. Біла Церква Київської області, діючи з корисливих спонукань, засвідчив їх своїми підписами, в подальшому вказані документи були надані до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Шевченківської районної у місті Києві Державної адміністрації, про що 06.04.2018 були внесли зміни до відомостей про юридичну особу за № 10741070001069977.

Отже, ОСОБА_5 , виконавши всі перелічені дії, запропоновані йому невстановленою особою на ім`я ОСОБА_7 , діючи з корисливих мотивів вніс завідомо неправдиві відомості до документів ТОВ «МДФ Маркет», які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Також, відповідно до матеріалів кримінального провадження встановлено, що ОСОБА_5 (і.п.н:. 2047607738), у період квітня 2018 року, діючи на прохання невстановленої особи на ім`я ОСОБА_7 та невстановлених осіб вчинив за попередньою змовою групою осіб повторно пособництво у фіктивному підприємництві, шляхом придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) Товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Тайгор Консалт» (код ЄДРПОУ 41716347) з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у документальному оформленні від імені даного підприємства псевдо фінансово-господарських операцій з підприємствами реального сектору економіки, які використовуючи реквізити ТОВ «Тайгор Консалт» незаконно формували податковий кредит з податку на додану вартість, в результаті чого ухилялись від сплати податків та з метою переведення безготівкових коштів у готівку.

З даною метою ОСОБА_5 надав невстановленій особі на ім`я ОСОБА_7 документи, що посвідчують його особу, а саме: паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий міським відділом Білоцерківського МУ ГУ МВС України в Київській області, 24.10.1997, та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_3 , на підставі яких були складені: заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 11.04.2018, відповідно до якої внесено зміни до відомостей про юридичну особу ТОВ «Тайгор Консалт», а саме зміну керівника ОСОБА_5 , протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Тайгор Консалт» від 10.04.2018, відповідно до якого прийнято нового учасника ТОВ «Тайгор Консалт» ОСОБА_5 , договори купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Тайгор Консалт» від 10.04.2018, згідно з якими ОСОБА_5 приймає у власність корпоративні права ТОВ «Тайгор Консалт».

Однак, придбання ТОВ «Тайгор Консалт» відбулося без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена Статутом вказаного Товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

В подальшому, перебуваючи в м. Києві на території Святошинського району, біля станції метро «Святошино», ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, з метою досягнення своєї злочинної мети, яка полягала у вчиненні пособницьких дій, спрямованих на придбання ТОВ «Тайгор Консалт» для подальшого його використання невстановленими особами з метою прикриття незаконної діяльності, отримав від невстановленої слідством особи на ім`я ОСОБА_7 складені у встановленій законом формі документи.

Усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також факт, надання останньому для підпису документи, що містять завідомо неправдиві відомості необхідні для придбання суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Тайгор Консалт», які в подальшому будуть використовуватися для прикриття незаконної діяльності інших осіб, реалізуючи свій злочинний намір ОСОБА_5 засвідчив їх своїми підписами, наділивши їх таким чином значенням документів.

Так, ОСОБА_5 , будучи директором ТОВ «Тайгор Консалт» 11.04.2018 видав довіреність, на підставі якої невстановленою особою надано до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Солом`янської районної у місті Києві Державної адміністрації заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному Державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців та громадських формувань, на підставі чого 11.04.2018 внесено зміни до відомостей про юридичну особу.

За виконання усіх вище перелічених пособницьких дій, спрямованих на придбання та забезпечення належного функціонування підприємства ТОВ «Тайгор Консалт», ОСОБА_5 отримав від невстановленої слідством особи на ім`я ОСОБА_7 попередньо обумовлену суму винагороди у вигляді грошових коштів.

Отже, ОСОБА_5 діючи з корисливих мотивів, виконавши всі перелічені вище дії, запропоновані йому невстановленою слідством особою на ім`я ОСОБА_7 та невстановленими досудовим розслідуванням особами,фактично придбав ТОВ «Тайгор Консалт», досягнув своєї злочинної мети, яка полягала у вчиненні повторно пособництва у фіктивному підприємництві, вчиненому за попередньою змовою групою осіб шляхом придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, яка полягала у документальному оформленні від імені даного підприємства псевдо фінансово-господарських операцій, а також з метою незаконного переведення безготівкових грошових коштів в готівку.

Крім того, ОСОБА_5 при скоєнні фіктивного підприємництва в період квітня 2018 року, перебуваючи в м. Києві на території Святошинського району, біля станції метро «Святошино», діючи за попередньою змовою з невстановленою особою на ім`я ОСОБА_7 та невстановленими особами, вчинив повторно пособництво у внесенні завідомо неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Встановлено, що ОСОБА_5 , в період квітня 2018 року, діючи на прохання невстановленої особи на ім`я ОСОБА_7 вчинив повторно пособництво у внесенні завідомо неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, вчинене за попередньою змовою групою осіб Товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Тайгор Консалт» (код ЄДРПОУ 41716347).

В подальшому, перебуваючи в м. Києві на території Святошинського району, біля станції метро «Святошино», ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, з метою досягнення своєї злочинної мети, яка полягала у пособництві у внесенні завідомо неправдивих відомостей до документів ТОВ «Тайгор Консалт»,які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, отримав від невстановленої слідством особи на ім`я ОСОБА_7 попередньо складені у встановленій законом формі відповідні реєстраційні документи, які містили завідомо неправдиві відомості.

Достовірно усвідомлюючи, що надані йому на підпис відповідні реєстраційні документи ТОВ «Тайгор Консалт» містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_5 , діючи з корисливих спонукань, засвідчив їх своїми підписами, наділивши їх таким чином значенням документів, тобто вніс завідомо неправдиві відомості до документів ТОВ «Тайгор Консалт»,які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, які в подальшому невстановленими слідством особами були надані до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Солом`янської районної у місті Києві Державної адміністрації, а саме - заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному Державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців та громадських формувань, на підставі чого 11.04.2018 року були внесли зміни до відомостей про юридичну особу ТОВ «Тайгор Консалт».

Отже, ОСОБА_5 виконавши всі вище перелічені дії, запропоновані йому невстановленою особою на ім`я ОСОБА_7 , діючи з корисливих мотивів, вніс завідомо неправдиві відомості до документів ТОВ «ТайгорКонсалт», які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Також встановлено, що ОСОБА_5 у період травня 2018 року, діючи на прохання невстановленої особи на ім`я ОСОБА_7 та невстановлених осіб, вчинив за попередньою змовою групою осіб повторно пособництво у фіктивному підприємництві шляхом придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) Товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Віленд Про» (код ЄДРПОУ 41552363) з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у документальному оформленні від імені даного підприємства псевдо фінансово-господарських операцій з підприємствами реального сектору економіки, які використовуючи реквізити ТОВ «Віленд Про» незаконно формували податковий кредит з податку на додану вартість, в результаті чого ухилялись від сплати податків та з метою переведення безготівкових коштів у готівку.

З даною метою ОСОБА_5 надав невстановленій особі на ім`я ОСОБА_7 документи, що посвідчують його особу, а саме: паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий міським відділом Білоцерківського МУ ГУ МВС України в Київській області, 24.10.1997, та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_3 , на підставі яких були складені: заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 16.05.2018, відповідно до якої внесено зміни до відомостей про юридичну особу ТОВ «Віленд Про», а саме зміну керівника ОСОБА_5 , протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Віленд Про» від 15.05.2018, відповідно до якого прийнято нового учасника ТОВ «Віленд Про» ОСОБА_5 , договори купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Віленд Про» від 15.05.2018, згідно з якими ОСОБА_5 приймає у власність корпоративні права ТОВ «Віленд Про».

Однак, придбання ТОВ «Віленд Про» відбулось без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена Статутом вказаного Товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

В подальшому, перебуваючи в м. Києві на території Святошинського району, біля станції метро «Святошино», ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, з метою досягнення своєї злочинної мети, яка полягала у вчиненні повторних пособницьких дій, спрямованих на придбання ТОВ «Віленд Про» для подальшого його використання невстановленими особами з метою прикриття незаконної діяльності, отримав від невстановленої особи на ім`я ОСОБА_7 попередньо складені у встановленій законом формі документи, а саме: - протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Віленд Про» від 15.05.2018; - договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ «Віленд Про» від 15.05.2018; - довіреність від 16.05.2018 від імені ТОВ «Віленд Про».

Усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також факт, надання останньому для підпису документи, що містять завідомо неправдиві відомості,необхідні для суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Віленд Про», які в подальшому будуть використовуватися для прикриття незаконної діяльності інших осіб, реалізуючи свій злочинний намір ОСОБА_5 засвідчив їх своїми підписами, наділивши їх таким чином значенням документів.

Так, ОСОБА_5 будучи директором ТОВ «Віленд Про» 16.05.2018 видав довіреність, на підставі якої невстановленою особою надано до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Святошинської районної у місті Києві Державної адміністрації заяву про державну реєстрацію переходу юридичної особина діяльність на підставі власного установчого документа або модельного статуту, на підставі чого 17.05.2018 були внесли зміни до відомостей про юридичну особу за № 10721070002036966.

За виконання усіх перелічених вище пособницьких дій, спрямованих на придбання та забезпечення належного функціонування підприємства ТОВ «Віленд Про», ОСОБА_5 отримав від невстановленої особи попередньо обумовлену суму винагороди у вигляді грошових коштів.

Отже, ОСОБА_5 діючи з корисливих мотивів, виконавши всі вище перелічені дії, запропоновані йому невстановленою особою на ім`я ОСОБА_7 та фактично придбав ТОВ «Віленд Про», досягнув своєї злочинної мети, яка полягала у вчиненні повторно пособництва у фіктивному підприємництві, вчиненому за попередньою змовою групою осіб шляхом придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, яка полягала у документальному оформленні від імені даного підприємства псевдо фінансово-господарських операцій та з метою незаконного переведення безготівкових грошових коштів в готівку.

Крім того, ОСОБА_5 , при скоєнні фіктивного підприємництва в період травня 2018 року, перебуваючи в м. Києві на території Святошинського району, біля станції метро «Святошино», діючи за попередньою змовою з невстановленою особою на ім`я ОСОБА_7 та невстановленими особами, вчинив повторно пособництво у внесенні завідомо неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Встановлено, що ОСОБА_5 , в період травня 2018 року, діючи на прохання невстановленої особи на ім`я ОСОБА_7 вчинив повторно пособництво у внесенні завідомо неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, вчинене за попередньою змовою групою осіб Товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Віленд Про» (код ЄДРПОУ 41552363),.

В подальшому, перебуваючи в м. Києві на території Святошинського району, біля станції метро «Святошино», ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, з метою досягнення своєї злочинної мети, яка полягала у пособництві увнесенні завідомо неправдивих відомостей до документів ТОВ «Віленд Про», які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, вчинене за попередньою змовою групою осіб, отримав від невстановленої слідством особи на ім`я ОСОБА_7 попередньо складені у встановленій законом формі документи, які містили завідомо неправдиві відомості щодо діяльності даного підприємства, а саме: протокол №2 загальних зборів учасників ТОВ «Віленд Про» від 15.05.2018; - договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ «Віленд Про» від 15.05.2018; - довіреність від 16.05.2018 від імені ТОВ «Віленд Про».

Достовірно усвідомлюючи, що надані йому на підпис документи ТОВ «Віленд Про» містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_5 , діючи з корисливих спонукань засвідчив їх своїми підписами, наділивши їх таким чином значенням документів, тобто вніс завідомо неправдиві відомості до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Так, ОСОБА_5 , будучи директором ТОВ «Віленд Про» 16.05.2018 видав довіреність, на підставі якої невстановленою особою надано до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Святошинської районної у місті Києві Державної адміністрації заяву про державну реєстрацію переходу юридичної особина діяльність на підставі власного установчого документа або модельного статуту, на підставі чого 17.05.2018 були внесли зміни до відомостей про юридичну особу за № 10721070002036966.

Отже, ОСОБА_5 , виконавши всі вище перелічені дії, запропоновані йому невстановленою особою на ім`я ОСОБА_7 , діючи з корисливих мотивів повторно вніс завідомо неправдиві відомості до документів ТОВ «Віленд Про», які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи вчинене за попередньою змовою групою осіб.

28 лютого 2019 року між прокурором прокуратури міста Києва та підозрюваним ОСОБА_5 в порядку, передбаченому статтями 468, 469 та 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою прокурор прокуратури міста Києва ОСОБА_3 та підозрюваний ОСОБА_5 дійшли згоди щодо формулювання підозри, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій підозрюваного ОСОБА_5 за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205, за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України, підозрюваний ОСОБА_5 у повному обсязі сформульованої підозри беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні даних кримінальних правопорушень. Також, сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_5 повинен понести за вчинені кримінальні правопорушення, а саме: - за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України у виді штрафу в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн.; - за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України із застосуванням ст 69 КК України у виді штрафу в розмірі 2250 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 38250 грн.; - за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України у вигляді штрафу в розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000 грн., на підставі ст. 70 КК України визначено остаточне покарання у у виді штрафу в розмірі 2250 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 38250 грн. Отримана згода від підозрюваного на призначення такого покарання. В угоді передбачені наслідки її укладення, затвердження та невиконання, які роз`яснені підозрюваному.

Розглядаючи в порядку п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до правил статтей 468, 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним про визнання винуватості.

Прокурор в судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК та КК України, просив цю угоду затвердити і призначити обвинуваченому узгоджену в угоді міру покарання та інші передбачені угодою заходи.

Обвинувачений ОСОБА_5 та його захисник ОСОБА_4 в судовому засіданні також просили вказану угоду з прокурором затвердити, і призначити йому узгоджену в угоді міру покарання та інші передбачені угодою заходи, при цьому обвинувачений ОСОБА_5 беззастережно визнав себе винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205, за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України, в обсязі підозри, дав згоду на застосування узгодженого виду та розміру покарання, а також інших заходів у разі затвердження угоди, заявивши, що здатен реально виконати взяті на себе відповідно до угоди зобов`язання.

Кримінальні правопорушення, у вчиненні яких ОСОБА_5 беззастережно визнав себе винуватим згідно зі ст. 12 КК України є злочином невеликої тяжкості за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України та злочинами середньої тяжкості за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України та за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Суд шляхом проведення опитування сторін кримінального провадження переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_5 повністю усвідомлює зміст укладеної угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винуватим, цілком розуміє права обвинуваченого, визначені п. 1 ч. 4 та п. 1 ч. 5 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 1 ст. 473 КПК України, та наслідки її невиконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним відповідають вимогам КПК та КК України, суд дійшов висновку про наявність всіх правових підстав для затвердження цієї угоди.

За таких обставин суд вважає доведеним в судовому засіданні те, що ОСОБА_5 вчинив пособництво у фіктивному підприємництві, тобто придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України, та пособництво у фіктивному підприємництві, тобто придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, вчиненому повторно та за попередньою змовою групою осіб, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України, та пособництво у внесенні завідомо неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, вчинене повторно та за попередньою змовою групою осіб, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України, за якими належить призначити ОСОБА_5 узгоджену сторонами угоди про визнання винуватості покарання.

Долю речових доказів необхідно вирішити відповідності до вимог ч. 9 ст. 100 КПК України.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 314, 373, 374, 475 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду від 28 лютого 2019 року між та прокурором прокуратури міста Києва ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_5 .

ОСОБА_5 визнати винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205, за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України за угодою від 28 лютого 2019 року з прокурором прокуратури міста Києва ОСОБА_3 та призначити ОСОБА_5 узгоджене покарання:

- за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України у виді штрафу в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 (вісім тисяч п`ятсот) грн.;

- за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України із застосуванням ст 69 КК України у виді штрафу в розмірі 2250 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 38250 (тридцять вісім тисяч двісті п`ятдесят) грн.;

- за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України у вигляді штрафу в розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначити ОСОБА_5 остаточне покарання у виді штрафу в розмірі 2250 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 38250 (тридцять вісім тисяч двісті п`ятдесят) грн.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Київського апеляційного суду через Святошинський районний суд міста Києва шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення. Учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні, копія судового рішення надсилається не пізніше наступного дня після ухвалення.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення24.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81389955
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —759/4764/19

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бандура І. С.

Вирок від 24.04.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бандура І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні