Рішення
від 24.04.2019 по справі 279/1052/19
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 279/1052/19

РІШЕННЯ

іменем України

24 квітня 2019 року Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

в складі головуючого судді Коренюка В.П.,

при секретарі Подвисоцькій Т.В.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні у залі суду № 3 у м. Коростені Житомирської області за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1, в інтересах якого діє адвокат ОСОБА_2 до Коростенської районної державної нотаріальної контори, третя особа - приватне акціонерне товариство фірма "Арсанія" про скасування заборони, виключення запису,-

встановив:

27 лютого 2019 року позивач ОСОБА_1, в інтересах якого діє адвокат ОСОБА_2, звернувся в суд з позовом до Коростенської районної державної нотаріальної контори, в якій просив скасувати обтяження нерухомого майна, а саме заборону (архівний запис) Коростенської районної державної нотаріальної контори за реєстраційним номером обтяження №3043930 від 31 березня 2006 року, проведеного на підставі повідомлення Коростенської швейної фабрики № 748 від 28 березня 1972 року на житловий будинок, що знаходиться по вулиці Іскоростенській, 8 у місті Коростені Житомирської області, а також виключити з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна вказаний запис про заборону (архівний запис) Коростенської районної державної нотаріальної контори.

В обгрунтування позову позивач зазначив, що йому та ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 на праві власності належить житловий будинок № 8 по вулиці Іскоростенській у місті Коростені Житомирської області, а також земельна ділянка площею 0,0911 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд за цією ж адресою. Проте через наявну заборону (архівний запис) Коростенської районної державної нотаріальної контори за реєстраційним номером обтяження №3043930 від 31 березня 2006 року, проведеного на підставі повідомлення Коростенської швейної фабрики № 748 від 28 березня 1972 року на житловий будинок, що знаходиться по вулиці Іскоростенській, 8 у місті Коростені Житомирської області, позивач позбавлений можливості розпорядитися вказаним майном на власний розсуд. Відповідно до довідки № 35 від 25 лютого 2019 року ПрАТ фірма "Арсанія", яка є правонаступником Коростенської швейної фабрики, не має претензій до вказаного нерухомого майна та просить зняти заборону з нього.

Справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідачем подано заяву про визнання позову та розгляд справи без участі представника установи.

Третя особа пояснень на позов до суду не подавала.

Дослідивши письмові докази та проаналізувавши їх в сукупності, суд дійшов висновку про наступне.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 на праві власності належить житловий будинок № 8 по вулиці Іскоростенській у місті Коростені Житомирської області (а.с.6-7), а також земельна ділянка площею 0,0911 га, на якій знаходиться вказаний житловий будинок (а.с.9-11).

З інформаційної довідки № 156178058 від 13 лютого 2019 року Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна вбачається заборона (архівний запис) Коростенської районної державної нотаріальної контори за реєстраційним номером обтяження №3043930 від 31 березня 2006 року, проведеного на підставі повідомлення Коростенської швейної фабрики № 748 від 28 березня 1972 року на житловий будинок, що знаходиться по вулиці Іскоростенській, 8 у місті Коростені Житомирської області.

Відповідно до довідки № 35 від 25 лютого 2019 року ПрАТ фірма "Арсанія", яка є правонаступником Коростенської швейної фабрики, не має претензій до вказаного нерухомого майна та просить зняти заборону з нього.

Через наявну заборону відчуження нерухомого майна, позивач позбавлений можливості розпорядитися вказаним майном на власний розсуд.

Відповідно до статті 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Частиною 1 статті 321 Цивільного кодексу України визначено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно з статтею 41 Конституції України, право власності є непорушним. Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом і ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

Статтею 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 року, ратифікованого Верховною ОСОБА_5 України 17.07.1997 року (Закон №475/97-ВР) визначено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

На підставі статті 391 Цивільного кодексу України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно з частиною 5 статті 18 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державній реєстрації підлягають виключно заявлені речові права на нерухоме майно та їх обтяження, за умови їх відповідності законодавству і поданим/отриманим документам.

Пункт 5 частини 2 Закону України статті 27 "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" визначає, що державна реєстрація обтяжень проводиться на підставі: визначеного законодавством документа, на якому нотаріусом вчинено напис про накладення заборони щодо відчуження нерухомого майна

Порядок ведення Державного реєстру прав визначено Постановою Кабінету Міністрів України № 1141 від 26 жовтня 2011 року "Порядок ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно". Згідно з пунктом 26 вказаного порядку - відомості про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів таких прав вносяться до Державного реєстру прав виключно на підставі рішення державного реєстратора.

Оскільки підставою для накладення обтяження у виді заборони (архівний запис) на нерухоме майно ОСОБА_1 стало повідомлення Коростенської швейної фабрики № 748 від 28 березня 1972 року, зміст якого є невідомим як і причина його направлення, та, враховуючи відсутність будь-яких відомостей про наявність боргів у ОСОБА_1 перед Коростенською швейною фабрикою, що були б підставою для звернення до нотаріальної контори з повідомлення про накладення арешту на майно позивача, як і відсутність майнових претензій ПрАТ фірма "Арсанія", як правонаступника Коростенської швейної фабрики, суд дійшов до висновку, що позовна вимога в частині скасування заборони є законною, обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню.

Судове рішення про скасування обтяження, у разі набрання ним законної сили, є підставою для виключення з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта запису №3043930 від 31 березня 2006 року про заборону (архівний запис) на нерухоме майно ОСОБА_1, а тому в цій частині позовних вимог необхідно відмовити.

Суд вирішує питання щодо судових витрат в порядку статті 141 Цивільного процесуального кодексу України. Оскільки позивач не просив стягнути судовий збір з відповідача, тому судові витрати зі сплати судового збору можливо віднести за рахунок позивача.

На підставі вищевикладеного та керуючись Конституцією України, ст.ст. 317, 321, 391 Цивільного кодексу України, ст.ст. 3, 4, 76, 80, 81, 206, 258-259, 263, 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити частково.

Скасувати заборону (архівний запис), реєстраційний номер обтяження № 3043930, яка зареєстрована 31 березня 2006 року Коростенською районною державною нотаріальною конторою на підставі повідомлення Коростенської швейної фабрики № 748 від 28 березня 1972 року на житловий будинок, що знаходиться за адресою: вулиця Іскоростенська, 8, місто Коростень, Житомирська область.

В задоволенні іншої частини вимог відмовити.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до апеляційного суду Житомирської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень Цивільного процесуального кодексу України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони:

Позивач: ОСОБА_1, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1.

Відповідач: Коростенська районна державна нотаріальна контора, місцезнаходження: Житомирська область, місто Коростень, вулиця Шолом Алейхема, 13, код ЄДРПОУ 05466111.

Третя особа: приватне акціонерне товариство фірма "Арсанія", місцезнаходження: Житомирська область, місто Коростень, вулиця Сосновського, 9, код ЄДРПОУ 00309111

Суддя Коростенського міськрайонного суду

Житомирської області ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення24.04.2019
Оприлюднено26.04.2019
Номер документу81405804
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —279/1052/19

Рішення від 24.04.2019

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коренюк В. П.

Ухвала від 11.03.2019

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коренюк В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні