Ухвала
від 13.03.2019 по справі 752/12686/18
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/12686/18

Провадження №: 1-кс/752/2843/19

У Х В А Л А

13.03.2019 рокуслідчий суддяГолосіївського районногосуду м.Києва ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши вприміщенні Голосіївськогорайонного судум.Києва поданев рамкахкримінального провадження№ 12018100000000327 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, клопотання слідчого слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділупрокуратури м.Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів,-

встановив:

до слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділупрокуратури м.Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ), а саме до первинних фінансово-господарських документів, що відображають взаємовідносини та розрахунки між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) та усіма його контрагентами: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_8 ) за період з 01.01.2018 по день винесення ухвали, а саме: договори з додатками, специфікації до них, податкові накладні, накладні, сертифікати якості (відповідності) на придбані ТМЦ, рахунки-фактури, платіжні доручення, векселі, акти прийому-передачі, акти виконаних робіт, акти взаємозвірки, реєстри виданих та отриманих податкових накладних, договори та первинні бухгалтерські документи про подальший рух товарів, виконання робіт, надання послуг, з можливістю вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Слідчий в судове засідання не з`явився, подав заяву в якій просив розглядати клопотання за його відсутності, підтримав вимоги клопотання, просив його задовольнити.

Також, просив клопотання розглянути судом без виклику осіб, у володінні яких знаходяться вищевказані документи, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Перевіривши клопотання та матеріали, якими воно обґрунтовується, приходжу до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що відділом розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018100000000327 від 06.04.2018 за фактом привласнення і заволодіння держаними коштами невстановленими особами державних підприємств, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Відповідно до ст. 159 КПК України встановлено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити з них їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з ч. 1 ст. 160 КПК України, слідчий має право звернутися до слідчого суді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Досудовим розслідуванням встановлено, що впродовж 2017-2018 років, невстановлені досудовим розслідуванням особи, діючи за попередньою змовою, на території міста Києва, Київської області, створили транзитно-конвертаційну групу фіктивних підприємств, до складу якої входять: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_9 ) , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_10 ) та інші підконтрольні афілійованим особам суб`єкти господарювання, які здійснюють діяльність спрямовану на провадження операцій пов`язаних з наданням податкової вигоди ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) та іншим підприємствам, з метою незаконної конвертації грошових коштів, у тому числі державних коштів, привласнення і заволодіння останніми, а також їх подальшої легалізації, в результаті чого державному бюджету України завдано майнової шкоди в особливо великих розмірах.

Зазначені вище обставини підтверджуються матеріалами, які зібрані співробітниками ІНФОРМАЦІЯ_14 про те, що вказаним вище оперативним підрозділом отримано інформацію щодо можливої протиправної діяльності ряду підприємств реального сектору економіки, які користуються послугами транзитно-конвертаційної групи, яка діє на території м. Києва, Київської області з метою оптимізації податків шляхом проведення безтоварних операцій та подальшою конвертацією безготівкових коштів у готівку.

Указаною вище транзитно-конвертаційною групою підприємств, з метою прикриття незаконної діяльності розроблена схема ухилення від сплати податків у вигляді штучного формування витрат та податкового кредиту з ПДВ іншим суб`єктам господарювання, а також складання, видачі завідомо неправдивих документів (рахунків та видаткових накладних), внесення до офіційних документів (податкової звітності з податку на прибуток та податку на додану вартість) завідомо неправдивих відомостей, з метою сприяння підприємствам реального сектору економіки в ухиленні від сплати ПДВ в особливо великих розмірах, та можуть бути пов`язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом.

В ході розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) ( НОМЕР_14 ), мало взаємовідносини з суб`єкти господарювання, які здійснюють діяльність спрямовану на провадження операцій пов`язаних з наданням податкової вигоди товариствам, з метою незаконної конвертації грошових коштів, привласнення і заволодіння останніми, а також їх подальшої легалізації.

Під час проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні встановлено, що між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) та його контрагентами укладено відповідні договори, на підставі яких відбувалась фінансово-господарська діяльність з метою сприяння підприємствам реального сектору економіки в ухиленні від сплати ПДВ в особливо великих розмірах, розкрадання коштів, в результаті чого державному бюджету України завдано майнової шкоди в особливо великих розмірах.

З метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості під час розслідування кримінального провадження, зокрема для отримання відомостей з документів, які можуть бути використані як доказ у вказаному провадженні, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ), щодо оригіналів первинних фінансово-господарських документів, які відображають взаємовідносини та розрахунки з усіма його контрагентами: підприємствами - постачальниками та підприємствами - покупцями, за період з 01.01.2018, які входять до складу транзитно-конвертаційної групи підприємств.

Беручи до уваги викладене вище, та враховуючи, що

у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Беручи до уваги викладене, керуючись ст. ст. 131, 132, 159-166 КПК України, -

постановив:

клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому СУ ГУ Національної поліції у місті Києві ОСОБА_3 , або за її дорученням працівникам оперативного підрозділу УЗЕ в місті Києві Департаменту захисту економіки Національної поліції України, тимчасовий доступ до оригіналів документів, які знаходяться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ), а саме до первинних фінансово-господарських документів, що відображають взаємовідносини та розрахунки між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) та усіма його контрагентами: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_8 ) за період з 01.01.2018 по день винесення ухвали, а саме: договори з додатками, специфікації до них, податкові накладні, накладні, сертифікати якості (відповідності) на придбані ТМЦ, рахунки-фактури, платіжні доручення, векселі, акти прийому-передачі, акти виконаних робіт, акти взаємозвірки, реєстри виданих та отриманих податкових накладних, договори та первинні бухгалтерські документи про подальший рух товарів, виконання робіт, надання послуг, з можливістю їх вилучення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення. Вона є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.03.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81411320
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —752/12686/18

Ухвала від 12.03.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 13.03.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 13.03.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 13.03.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 17.09.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ладиченко С. В.

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ладиченко С. В.

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ладиченко С. В.

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ладиченко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні