Рішення
від 25.04.2019 по справі 514/434/19
ТАРУТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Тарутинський районний суд Одеської області


Справа №514/434/19

Провадження по справі № 2/514/222/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 квітня 2019 року смт Тарутине

Тарутинський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді - Кравченко П.А.

за участю секретаря - Мельниченко Н.М.,

розглянувши в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду смт Тарутине цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Березинської селищної ради Тарутинського району Одеської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позовні вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 , який на день смерті проживав в смт Березине, Тарутинського району Одеської області. Після його смерті відкрилась спадщина у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 7,49 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на підставі рішення Тарутинської районної державної адміністрації Одеської області від 22.09.1997 року № 322/97, що підтверджується виданим йому сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 від 06.10.1997 року.

ОСОБА_1 звернулася до нотаріальної контори із заявою про видачі їй свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті її батька, однак отримала відмову з підстав попуску строку подачі заяви для прийняття спадщини.

Разом з тим, позивач зазначила, що строк нею був пропущений строк з поважних причин оскільки на час смерті ОСОБА_2 вона не мала прав спадкоємця на його спадщину так як у її свідоцтві про народження був відсутній запис про батька, та не підтверджувались родинні зв`язки.

Зазначені обставини стали підставою для звернення позивача до суду з вказаною позовною заявою.

Ухвалою Тарутинського районного суду Одеської області від 19.03.2019 року було відкрито провадження у справі та призначено справу до підготовчого судового засідання.

Позивач у судове засідання не з`явилася, надала заяву про підтримання позовних вимог та з проханням розглянути справу за її відсутності.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про згоду з позовними вимогами позивача та з проханням розглянути справу без його участі.

Відповідно до ч. 4 ст. 200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

В силу ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Розглянувши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до наступного висновку.

Пленум Верховного Суду України в п. 24 постанови від 30 травня 2008 року N 7 "Про судову практику у справах про спадкування"роз`яснив, що, вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити із того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частиною 1 ст. 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з вимогами ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків, встановлених ст. 82 ЦПК України.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_2 помер, що підтверджується актовим записом про смерть №39 складеного 01.11.1997 року виконавчим комітетом Березинської селищної ради Тарутинського району Одеської області (а.с. 8).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 7,49 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на підставі рішення Тарутинської районної державної адміністрації Одеської області від 22.09.1997 року № 322/97, що підтверджується виданим йому сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 від 06.10.1997 року (а.с.15).

З копії свідоцтва про народження НОМЕР_2 від 20.10.1960 року, видане Березинською селищною радою Тарутинського району Одеської області, позивач народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Березине Тарутиинського району Одеської області, в якому російською мовою в графі мати записано ОСОБА_3 , в графі батько прочерк (а.с.11).

Згідно копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 в якому зазначено російською мовою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 зареєстрували шлюб 22.10.1977 року. Після реєстрації шлюбу ОСОБА_5 змінила прізвище на ОСОБА_5 (а.с. 7).

ІНФОРМАЦІЯ_4 року ОСОБА_4 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 (а.с.8).

Згідно копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 ОСОБА_8 та ОСОБА_9 зареєстрували шлюб 04.10.2003 року. Після реєстрації шлюбу ОСОБА_9 змінила прізвище на ОСОБА_9 (а.с.10).

13.11.2018 року рішенням Тарутинського районного суду Одеської області заяву ОСОБА_1 про встановлення батьківства задоволено та встановлено факт, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 в смт Березине Тарутинського району Одеської області (а.с. 12).

Позивач ОСОБА_1 звернулася до державного нотаріуса Тарутинської районної державної нотаріальної контори Одеської області із заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 однак отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дії, у зв`язку з тим, що позивач не подала заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори на протязі шестимісячного строку і не проживала постійно зі спадкодавцем на час відкриття спадщини (а.с.16-17).

Відповідно до ст.ст.1216,1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла, до інших осіб. Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч 1. ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

В силу ч.2 ст. 1220 ЦК України, часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Відповідно до ст.1261 ЦК України в першу чергу право на спадщину за законом мають діти спадкодавця.

Згідно ч.1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини, якщо 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви.

Судом встановлено, що позивач не подала своєчасно нотаріусу заяву про прийняття спадщини, оскільки на час смерті ОСОБА_2 вона не мала прав спадкоємця на його спадщину так як у її свідоцтві про народження був відсутній запис про батька, та не підтверджувались родинні зв`язки.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень ст. 81 ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивач пропустила строк прийняття спадщини, враховуючи, також, відсутність заперечень на предмет позову з боку відповідача, суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити і визначити їй додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.12,13,81, 247, 259,263-265,354 ЦПК України, ст. 1268, 1270, 1272 ЦК України, п 24 Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30.05.2008, Про судову практику у справах про спадкування , суд

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Березинської селищної ради Тарутинського району Одеської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Встановити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року строком в один місяць з дня набрання судового рішення законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (68542 АДРЕСА_1 ).

Відповідач: Березинська селищна рада ( 68542, вул. Виноградна, буд. 68, смт Березине Тарутинського району Одеської області, код ЄДРПОУ 04379195).

Повне судове рішення складене 25.04.2019 року.

Суддя П.А. Кравченко

Дата ухвалення рішення25.04.2019
Оприлюднено26.04.2019
Номер документу81416323
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —514/434/19

Рішення від 25.04.2019

Цивільне

Тарутинський районний суд Одеської області

Кравченко П. А.

Ухвала від 19.03.2019

Цивільне

Тарутинський районний суд Одеської області

Кравченко П. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні