Рішення
від 24.04.2019 по справі 573/511/19
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/511/19

Номер провадження 2/573/188/19

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

24 квітня 2019 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

головуючої судді: Свиргуненко Ю. М.

з участю секретаря: Федорченко Г. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Білопілля цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Рижівської сільської ради Білопільського району Сумської області, третя особа: Комунальне підприємство Сумське міське бюро технічної інвентаризації в особі Білопільської розрахункової виробничої дільниці про визнання в порядку спадкування за заповітом права власності на нерухоме майно та права на завершення приватизації земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В :

25 березня 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Рижівської сільської ради Білопільського району Сумської області про визнання в порядку спадкування за заповітом права власності на нерухоме майно та права на завершення приватизації земельної ділянки. Свої вимоги позивач мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба ОСОБА_2 За життя остання склала заповіт, яким заповіла йому все своє майно. До складу спадщини, яка відкрилася після смерті останньої, ввійшов житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , а також право на завершення приватизації земельних ділянок за цією ж адресою, зокрема для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських будівель площею 0,06 га та для ведення особистого підсобного господарства площею 0,27 га, які передані спадкодавцю у приватну власність на підставі рішення виконавчого комітету Рижівської сільської ради від 25 листопада 1993 року №34. Вказує, що своєчасно звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 та отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом на частину спадкового майна, зокрема на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. У той же час у видачі свідоцтва про право на спадщину на зазначене вище домоволодіння та на право на завершення приватизації вищевказаних земельних ділянок йому відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів. Посилаючись на викладені вище обставини, ОСОБА_1 просить визнати за ним у порядку спадкування за заповітом після смерті баби, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 та право на завершення приватизації земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських будівель площею 0,06 га та земельної ділянки для ведення особистого підсобного господарства площею 0,27 га.

Ухвалою від 27 березня 2019 року відкрито провадження у справі за вказаним вище позовом та призначено її до підготовчого засідання в порядку загального позовного провадження (а. с. 28-29).

Ухвалою від 24 квітня 2019 року залишено без розгляду позовні вимоги ОСОБА_1 про визнання у порядку спадкування за заповітом після смерті баби, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1, права на завершення приватизації земельних ділянок для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських будівель площею 0,06 га та для ведення особистого підсобного господарства площею 0,27 га, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , закінчено підготовче провадження у справі та призначено її до судового розгляду по суті (а. с. 45-46).

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився. Подав заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримує (а. с. 49).

Представник відповідача - Рижівської сільської ради Білопільського району Сумської області у судове засідання не з`явився. Сільський голова Чех О. В. надіслав листа про розгляд справи у відсутність їх представника, із заявленими позовними вимогами згодні (а. с. 50).

Представник третьої особи - КП Сумське міське бюро технічної інвентаризації в особі Білопільської розрахункової виробничої дільниці у судове засідання не з`явився без повідомлення причини. Про час, день та місце розгляду справи повідомлений належним (а. с. 48).

У зв`язку з неявкою сторін, третьої особи суд розглядає справу без їх участі, на підставі наявних доказів, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Повно, всебічно і об`єктивно дослідивши матеріали справи, оцінивши їх у сукупності з точки зору належності, допустимості, достовірності, достатності та взаємозв`язку, проаналізувавши зміст норм матеріального права, які регулюють спірні правовідносини, суд приходить до наступних висновків.

За загальними правилами про спадкування, передбаченими ст. ст. 1216, 1218, 1220 Цивільного кодексу України 2003 року, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ч. 1 ст. 1223, ст. 1233 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті, яким є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин (ч. 1 ст. 1235 ЦК України).

За приписами ст. ст. 1268, 1269, 1270 ЦК України спадкоємець за заповітом має право прийняти спадщину шляхом постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини, чи подачі до нотаріальної контори або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяви про прийняття спадщини.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Рижівка Білопільського району Сумської області померла ОСОБА_2 (а. с. 10).

Після смерті останньої відкрилася спадщина на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який був побудований у 1979 році. Право спадкодавця на вказане домоволодіння підтверджується даними погосподарського обліку Рижівської сільської ради Білопільського району Сумської області, зокрема записом у погосподарській книзі №01-177 (а. с. 15).

За життя ОСОБА_2 склала заповіт, посвідчений секретарем Рижівської сільської ради 07 листопада 2012 року, зареєстрований у реєстрі за №78, яким все своє майно заповіла ОСОБА_1 - позивачу у справі (а. с. 9).

За інформацією Рижівської сільської ради ОСОБА_2 на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована у АДРЕСА_1 разом із: невісткою - ОСОБА_5 , 1963 року народження, онуком - ОСОБА_1 , 1992 року народження , онукою - ОСОБА_6 , 1981 року народження та правнучкою - ОСОБА_7 , 2009 року народження . Заповіт від імені ОСОБА_2 , посвідчений Рижівською сільською радою 07 листопада 2012 року за реєстровим №78, не змінювався і не відмінявся. Номер заповіту у Спадковому реєстрі 53737265 (а. с. 16).

11 липня 2017 року нотаріусом Білопільської районної державної нотаріальної контори за заявою ОСОБА_1 заведено спадкову справу №238/2017 після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , яка зареєстрована у Спадковому реєстрі за №60912324. Позивачу видані свідоцтва про право на спадщину за заповітом на частину спадкового майна (а. с. 13, 34-37).

Таким чином, враховуючи встановлені фактичні обставини справи та виходячи з вищенаведених положень законодавства, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 прийняв спадщину після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 баби, ОСОБА_2 , подавши нотаріусу відповідну заяву, та є єдиним спадкоємцем останньої за заповітом і набув право на спадщину з моменту її відкриття.

За даними Філіалу Білопільська госпрозрахункова виробнича дільниця КП Сумське міське бюро технічної інвентаризації від 01 жовтня 2018 року право власності на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , за фізичною чи юридичною особою не зареєстровано. Первинна інвентаризація виконана 03 жовтня 1991 року за замовленням ОСОБА_2 (а. с. 20).

Відповідно до висновку КП Білопільське районне архітектурно-планове бюро від 12 лютого 2019 року та довідки КП Білопільське районне АПБ від 13 лютого 2019 року житловий будинок та господарські будівлі, що знаходяться за вказаною вище адресою, зведені з дотриманням архітектурних, санітарних і протипожежних норм та правил, знаходяться в межах земельної ділянки, не виходять за червону лінію вулиці, а також не знаходяться на суміжних земельних ділянках (а. с. 21).

Частиною 3 статті 3 Закону України від 1 липня 2004 року Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень передбачено, що права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Згідно з ч. 4 вказаної норми Закону права на нерухоме майно, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов`язкової реєстрації таких прав.

Державна реєстрація права власності на житлові будинки, споруди регулювалася Інструкцією про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затвердженою заступником Міністра комунального господарства Української РСР від 31 січня 1966 року, яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу від 13 грудня 1995 року №56.

Вказаним нормативним актом передбачалася державна реєстрація (інвентаризація) будинків і домоволодінь у межах міст та селищ, в тому числі й на підставі записів у погосподарських книгах (п. 20 Інструкції). Проте, виникнення права власності на будинки, споруди не залежало від державної реєстрації до часу набрання чинності ЦК та Законом України від 1 липня 2004 року Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Тобто, фактично записи у погосподарських книгах визнавалися в якості актів органів влади, що підтверджують право приватної власності.

Враховуючи викладене вище, суд вважає, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , набула право власності на домоволодіння, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , у порядку, який був передбачений законодавством, що діяло на момент виникнення цього права. В той же час нотаріус відмовив позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вказане майно у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на нього (а. с. 23).

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно з нормами ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 2 ст. 41 Конституції України право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

Статтею 328 ЦК України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. При цьому право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 15, 16, 328, 1216, 1218, 1220, 1223, 1233, 1235, 1268, 1269, 1270 ЦК України, ст. 3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , Інструкцією про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затвердженою заступником Міністра комунального господарства Української РСР від 31 січня 1966 року, ст. ст. 4, 5, 12-13, 76-78, 81, 259, 263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт НОМЕР_2 від 01 грудня 2017 року, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 до Рижівської сільської ради Білопільського району Сумської області, ЄДРПОУ 04390073, юридична адреса: Сумська область, Білопільський район, с. Рижівка, вул. Ювілейна, буд 4, корпус 2, третя особа: Комунальне підприємство Сумське міське бюро технічної інвентаризації в особі Білопільської розрахункової виробничої дільниці, ЄДРПОУ 23818111, юридична адреса: Сумська область, м. Білопілля, вул. Соборна, 77 про визнання в порядку спадкування за заповітом права власності на нерухоме майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Сумського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

СудБілопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення24.04.2019
Оприлюднено26.04.2019
Номер документу81417299
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —573/511/19

Рішення від 24.04.2019

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 24.04.2019

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 27.03.2019

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні