Ухвала
від 12.04.2019 по справі 202/1073/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/1073/19

Провадження № 1-кс/202/4126/2019

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 квітня 2019 року м. Дніпро

слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувшиклопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП України в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12019040000000120 від 08.02.2019 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 362 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні СУ ГУ НП України в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 12019040000000120 від 08.02.2019 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 362 КК України.

В провадженняслідчого суддіІндустріального районногосуду м.Дніпропетровська надійшлоклопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП України в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12019040000000120.

Згідно матеріалів клопотання, під час досудового розслідування встановлено, що упродовж 2018-2019 рр. невстановлена особа, маючи доступ до конфіденційної інформації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, зберігається на носіях такої інформації, здійснила несанкціоновані дії, внаслідок чого компанії ІНФОРМАЦІЯ_2 заподіяно значну шкоду.

Попередньо встановлено, що для належного виконання послуг, компанія ІНФОРМАЦІЯ_2 . на підставі контракту та угоди про нерозголошення конфіденційної інформації, надала компанії ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » дані доступу в системи ІНФОРМАЦІЯ_3 , зокрема імена користувачів і паролі для доступу до систем клієнт-банку, інших сервісів зокрема ІНФОРМАЦІЯ_4 та ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та інших онлайн-систем, які зберігались у системі « ІНФОРМАЦІЯ_7 » доступу до якої був наданий виключному переліку осіб, відповідно до покладених на них обов`язків. Робота у товаристві організована, шляхом постановки та звітів про виконання завдань, через систему « ІНФОРМАЦІЯ_8 ».

Так, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_9 працює у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на посаді економіста з фінансової роботи, однак фактично виконує обов`язки адміністратора, у зв`язку з чим має доступ до систем « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та « ІНФОРМАЦІЯ_8 » з розширеними правами. Зазвичай адміністратор звертався до системи « ІНФОРМАЦІЯ_7 » для отримання відомостей для входу у сервіси, щодо окремої компанії, щонайменше раз на місяць. Робоче місце ОСОБА_5 розташоване у офісі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 .

Перевіркою здійсненою у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » встановлено факти несанкціонованого копіювання інформації, інформації отриманої від ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка оброблюється в автоматизованих системах та її несанкціонованого використання вчинені особою, яка має право доступу до такої інформації, чим заподіяно значну шкоду. Встановлено, що після несанкціонованого копіювання зазначеної інформації її було використано для несанкціонованого, тобто без дозволу власника, входу до систем Dropbox та Shopify в яких вчинялись дії, які полягали у зміні даних облікових записів, видалення та перекручування

інформації яка в них обробляється, при цьому у всіх випадках вхід відбувався з локації « АДРЕСА_2 » та ІР адреси НОМЕР_2 . Крім того, до клієнт-банку ІНФОРМАЦІЯ_10 , компанії AHHC, яка є клієнтом ІНФОРМАЦІЯ_2 , з ІР адреси НОМЕР_2 , було отримано несанкціонований доступ в результаті чого, несанкціоновано створено платіжні доручення в банк для виведення з банківського рахунку клієнта.

Встановлено, що ОСОБА_5 неодноразово, в неробочий час, заходив до облікового запису (акаунту) своєї робочої пошти за ІР адресою НОМЕР_2 , яка співпадає із використаною під час зазначених несанкціонованих дій з інформацією.

13.02.2019 на підстави ухвали слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 старшим слідчим СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 проведено обшук у ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_3 , в результаті якого, серед іншого вилучено:

- платіжна картка « ІНФОРМАЦІЯ_11 » № НОМЕР_3 ;

- платіжна картка « ІНФОРМАЦІЯ_11 » № НОМЕР_4 ;

- платіжна картка « ІНФОРМАЦІЯ_11 » № НОМЕР_5 .

Отримання інформації про рух коштів, відкриті рахунки, використані ІР адреси та інше, що містить банківську таємницю у період з 18.05.2018 до 08.04.2019, який обумовлений періодом працевлаштування, матиме суттєве значення для кримінального провадження та може бути використане як доказ.

Таким чином, для встановлення об`єктивних обставин та осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення, необхідно отримати тимчасовий доступ до інформації та документів, що перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), яке знаходиться за адресою: юридична адреса: АДРЕСА_4 , фактична адреса: АДРЕСА_5 .

Слідчий у судове засідання не з`явився, подав заяву, в якій просив розглянути клопотання за його відсутності.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, вважаю за можливе розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, приходжу до наступного висновку.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про тимчасовий доступ до речей і документів може дати розпорядження про можливість вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей і документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи викладене, вважаю, що клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП України в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12019040000000120 від 08.02.2019 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 362 КК України, є обґрунтованим, законним та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 110, 131, 132, 159-166, 309, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП України в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12019040000000120 від 08.02.2019 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 362 КК України, - задовольнити.

АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), юридична адреса: АДРЕСА_4 , фактична адреса: АДРЕСА_5 , надати старшому слідчому СУ ГУНП України в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , членам слідчої групи у кримінальному провадженні: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , та за їх дорученням у порядку ст.ст. 40, 41 КПК України - старшому інспектору відділу аналізу та опрацювання електронних звернень Київського управління кіберполіції ДКП НПУ ОСОБА_8 та інспектору відділу аналізу та опрацювання електронних звернень Київського управління кіберполіції ДКП НПУ ОСОБА_9 , тимчасовий доступ до інформації та оригіналів документів з можливістю вилучення (виїмки) їх завірених належним чином копій, в тому числі на оптичних дисках для лазерних систем зчитування, що перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), а саме:

1) Інформації щодо ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , індивідуальний номер платника податків НОМЕР_7 у вигляді:

- Інформації про всі відкриті у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » рахунки;

- Документів, що засвідчують підстави та факт відкриття рахунків договори по банківському обслуговуванню, заяви тощо;

- Виписок щодо руху коштів по наявним рахункам з 18.05.2018 по 08.04.2019;

- Даних систем відеоспостереження і фотофіксації зняття грошових коштів з банківських терміналів при оформленні та одержанні грошових коштів, здійсненні інших операцій, за відкритими рахунками та по оформленим на нього платіжним карткам за період з 18.05.2018 по 08.04.2019;

- Інформації, із зазначенням дати та часу з точністю до секунди, про ІР-адреси із зазначенням МАС-адрес, ІМЕІ та інших ідентифікаторів пристроїв, з яких відбувалося з`єднання з автоматизованою системою віддаленого банківського обслуговування « ІНФОРМАЦІЯ_12 »;

- інформації отриманої банком під час обслуговування клієнта, а саме номери телефонів, адреси проживання, місця роботи, рід занять, родинні зв`язки, особи які надають поруку, довірені (довірителі) особи, завірені копії поданих документів.

2) Інформації щодо кожної з платіжних карток № НОМЕР_3 ;

№ НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , у вигляді:

довідок-інформаціі про рух грошових коштів по платіжним карткам із зазначенням анкетних даних про особу, на яку вони оформлені, повних даних про контрагентів і призначення платежів за період з 18.05.2018 по 08.04.2019;

документів на відкриття рахунків щодо зазначених платіжних карток;

даних систем відеоспостереження і фотофіксації зняття грошових коштів з банківських терміналів при оформленні та одержанні грошових коштів, здійсненні інших операцій, по платіжним карткам за період з 18.05.2018 по 08.04.2019;

інформацію отриману банком під час обслуговування зазначених платіжних карток, а саме номери телефонів, адреси проживання, місце роботи, рід занять, родинні зв`язки, особи які надають поруку, довірені (довірителі) особи;

Інформації, по зазначеним платіжним карткам, із зазначенням дати та часу з точністю до секунди, про ІР-адреси із зазначенням МАС-адрес, ІМЕІ та інших ідентифікаторів пристроїв, з яких відбувалося з`єднання з

автоматизованою системою віддаленого банківського обслуговування « ІНФОРМАЦІЯ_12 ».

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів, відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України.

Визначити строк виконання ухвали до 12 травня 2019 року включно.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81419381
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12019040000000120 від 08.02.2019 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 362 КК України

Судовий реєстр по справі —202/1073/19

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 04.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні