Рішення
від 24.04.2019 по справі 420/1636/19
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/1636/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2019 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Корой С.М., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС в Одеській області до Комунального підприємства Аеропорт Ізмаїл про стягнення податкового боргу,-

В С Т А Н О В И В:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління ДФС в Одеській області до Комунального підприємства Аеропорт Ізмаїл про стягнення податкового боргу.

Підстава звернення до суду - несплата податкового боргу.

Ухвалою суду від 25.03.2019 року судом прийнято до розгляду позовну заяву та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження (ч. 3 ст. 263 КАС України).

Крім того, ухвалою суду від 25.03.2019 року встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву протягом п'ятнадцяти днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі.

Проте, відповідач не скористався своїм правом та не надав відзиву на позовну заяву.

Суд зазначає, що копія ухвали суду надсилалася на адресу відповідача, повернулась до суду з відповідним поштовим повідомленням з відміткою органу зв'язку - "Аеропорт не працює, закритий". Згідно ч. 11 ст. 126 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Вивчивши матеріали справи, а також дослідивши обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги, перевіривши їх доказами, судом встановлені наступні факти та обставини.

Відповідач перебуває на обліку як платник податків у Ізмаїльській ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області.

Згідно п.15.1.ст.15 Податкового кодексу України визначено, що платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

П. п. 16.1.4. п. 16.1 ст.16 ПК України передбачає, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

На час розгляду справи за відповідачем рахується податкова заборгованість перед бюджетом на загальну суму 256566 грн. 48 коп., що підтверджується розрахунком податкового боргу та обліковими картками платника податку.

Згідно із п. п. 14.1.175. п. 14.1 ст. 14 ПК України, податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п. 59.1 ст. 59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення - рішення.

Позивачем були вжиті заходи для сплати заборгованості у встановленому законом порядку, а саме: винесена податкова вимога форми Ю від 07.03.2018 року за № 28663-17, яка була направлена відповідачу (а.с. 15).

Вказана заборгованість на час розгляду справи відповідачем не сплачена, а тому вимога про стягнення заборгованості підлягає задоволенню.

В силу ч. 2 ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Згідно статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 78 цього Кодексу (ч. 1 ст. 77 КАС України).

Підпунктом 20.1.34. п. 20.1 ст. 20 ПК України визначено право контролюючих органів у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг.

За змістом вказаних правових норм, зверненню контролюючого органу до суду щодо стягнення сум податкового боргу передують певні досудові процедури, які направлені на спонукання платника податків самостійно сплатити податковий борг. До таких процедур, поміж іншим, віднесено направлення такому платнику податків податкової вимоги, з дня надіслання якої починає свій перебіг шістдесятиденний термін та зі спливом цього строку у контролюючого органу з'являється право на звернення до суду за стягненням сум податкового боргу.

Відповідно до абз.1 п. 95.3 ст. 95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Згідно з п. 95.4 ст. 95 ПК України контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Враховуючи вищевикладене та беручи до уваги, що відповідачем відзиву на позов та доказів погашення боргу суду не надано, позов Головного управління ДФС в Одеській області є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 3, 5, 6, 8, 9, 14, 22, 139, 241, 242-246, 250, 255, 295, КАС України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Головного управління ДФС в Одеській області до Комунального підприємства Аеропорт Ізмаїл про стягнення податкового боргу - задовольнити.

Стягнути з відкритих рахунків у банках Комунального підприємства Аеропорт Ізмаїл (Ідентифікаційний код юридичної особи 30715071, Місцезнаходження юридичної особи 68609, Одеська обл., місто Ізмаїл, Аеродромне Шосе, будинок 17) суму земельного податку з юридичних осіб у розмірі 256566, 48 грн. (двісті п'ятдесят шість тисяч п'ятсот шістдесят шість грн. 48 коп.) на бюджетний рахунок - 33216811700014, банк отримувача ГУ ДКСУ в Одеській області, МФО 828011, код 37977316, отримувач коштів УК в Ізмаїльському районі, м. Ізмаїл/18010500, КБК 18010500.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання до П'ятого апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач - Головне управління ДФС в Одеській області (вул. Семінарська, 5, м. Одеса, 65044, код ЄДРПОУ 39398646);

Відповідач - Комунальне підприємство Аеропорт Ізмаїл (Ідентифікаційний код юридичної особи 30715071, Місцезнаходження юридичної особи 68609, Одеська обл., місто Ізмаїл, Аеродромне Шосе, будинок 17).

Суддя Корой С.М.

.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.04.2019
Оприлюднено03.05.2019
Номер документу81428054
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/1636/19

Рішення від 24.04.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С. М.

Ухвала від 25.03.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні