Ухвала
від 25.04.2019 по справі 201/4901/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/4901/19

Провадження № 1-кс/201/2767/2019

УХВАЛА

25 квітня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Дніпрі клопотання старшого слідчого з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про арешт майна,

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська передано клопотання старшого слідчого з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про арешт майна за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019040040000014 від 22.03.2019 про виявлення кримінального правопорушення за ч.1 ст.205 КК України, згідного якого слідчий просить накласти арешт на грошові кошти.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилається на те, що у провадженні першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019040040000014 від 22.03.2019 року, відносно невстановлених осіб, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

Під час досудового розслідування у даному кримінальному провадженні встановлено, що невстановлені особи, в листопаді 2017 року, з метою прикриття незаконної діяльності створили ТОВ «Комдрайв» (ЄДРПОУ 41723996), та використовували його реквізити та банківські рахунки, для прикриття незаконної діяльності, чим скоїли кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.205 КК України.

Попередньо встановлено, що пов`язані з ТОВ «Комдрайв» підприємства - експортери ТОВ "Топ-Агроленд" (ЄДРПОУ 41890687), ТОВ "Грандкомерц" (ЄДРПОУ 41890692), ТОВ "Харвест Інвест" (ЄДРПОУ 41398252), ТОВ "Терра-Групп" (ЄДРПОУ 40470273) виступають у якості підприємств-комісіонерів по експортних операціях сільськогосподарської продукції (комісіонер-торгівельний посередник, який продає сільгосппродукцію від свого імені, за рахунок та за дорученням поручителя комітента (ТОВ «Комдрайв» (код 41723996) за грошову винагороду (комісію) визначену в договорі комісії.

Таким чином, при здійсненні експортних операцій пов`язані з ТОВ «Комдрайв» вищевказані підприємства-комісіонери отримують тільки мізерну комісію від суми кожної ВМД, а основна сума надходить на банківські рахунки підконтрольних підприємств-комітентів, в т.ч. ТОВ «Комдрайв» (ЄДРПОУ 41723996).

Дана схема лише на перший погляд дозволяє створити видимість роботи реальних підприємств, однак декларацію з податку на прибуток підприємства-комітенти (в т.ч. ТОВ «Комдрайв» не надають, після чого змінюють посадових осіб та переходять на податковий облік до інших областей. В подальшому вони або припиняють свою діяльність або змінюють схему роботи.

Факт перереєстрації підприємства ТОВ «Комдрайв» (ЄДРПОУ 41723996) на підставну особу та переведення його на податковий облік в іншу область є злочинним наміром невстановлених осіб, направлений на ухилення даним підприємством від сплати податку на прибуток, шляхом ненадання до податкових органів річної декларації з відповідного податку.

Тим часом, підконтрольні підприємства-комісіонери надають податкові декларації, однак вказують в них мізерні в порівнянні з загальною сумою експорту - суми комісії, з якої і сплачують податок.

Тобто, вищевказані підприємства-комісіонери не відображають в своїй податковій звітності обсяг експортованих товарів, що дозволяє не сплачувати до бюджету країни суми податку на прибуток в особливо великих розмірах.

Хоча запровадивши зазначену схему ухилення від сплати податків та через вищевказані злочинні дії власниками коштів, отриманих від експорту сільськогосподарської продукції є саме особи, що контролюють вказані підприємства-комісіонери та створені, як інструмент ухилення від сплати податків підприємства комітенти (в т.ч. ТОВ «Комдрайв»).

Згідно даних податкової звітності за період з 7міс. 2018р. по 11міс. 2018р. загальна сума отриманих ТОВ «Комдрайв» (ЄДРПОУ 41723996) грошових коштів з вивезення товарів (сільгосппродукції) за межі митної території України складає більш ніж 420 млн. грн.

Після зміни місцезнаходження та керівників ТОВ «Комдрайв» - податкова звітність вказаним підприємством не надається. Декларація з податку на прибуток також надана не була.

Враховуючи вищевикладене та те, що підприємством ТОВ «Комдрайв» не було надано декларацію з податку на прибуток за 2018р. ймовірні втрати бюджету складають більш ніж 75 млн. грн.

В ході досудового розслідування встановлено, що засновник та директор ТОВ «Комдрайв» (код ЄДРПОУ 41723996) ОСОБА_5 не створював ТОВ «Комдрайв» та не має відношення до ведення фінансово-господарської діяльності зазначеного підприємства, а невстановлені особи використовують його з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у проведенні конвертації у готівку грошових коштів з рахунків підприємств, а також безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ підприємствам контрагентам вигодонабувачам.

В ході досудового розслідування встановлено, що у своїй діяльності ТОВ «Комдрайв» (код ЄДРПОУ 41723996) використовувало розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 , відкритий в АТ "Банк Кредит Днiпро" (МФО 305749).

Як встановлено, вказаний банківський рахунок використовується в злочинній діяльності, для надання послуг, по документальному прикритті безтоварних операцій, конвертації безготівкових грошових коштів у готівку з метою мінімізації податкових зобов`язань.

Крім того, відповідно до постанови слідчого про визнання та долучення до провадження речових доказів, а саме грошових коштів, які знаходяться на банківських рахунках № НОМЕР_1 (українська гривня), № НОМЕР_1 (долар США) відкритий в АТ "Банк Кредит Днiпро", які використовує ТОВ «Комдрайв» (ЄДРПОУ 41723996).

Слідчий просив клопотання задовольнити, посилаючись на доводи, зазначені в останньому.

Вивчивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовується, вислухавши думку прокурора, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що 22.03.2019 рокувнесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019040040000014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майнає тимчасове,до скасуванняу встановленомуцим Кодексомпорядку,позбавлення заухвалою слідчогосудді абосуду правана відчуження,розпорядження та/абокористування майном,щодо якогоіснує сукупністьпідстав чирозумних підозрвважати,що воноє доказомзлочину,підлягає спеціальнійконфіскації упідозрюваного,обвинуваченого,засудженого,третіх осіб,конфіскації уюридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Згідно зі ст. 4 Конвенції Ради Європи «Про відмивання, виявлення, вилучення і конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом, та про фінансування тероризму» (ратифіковану Законом України N 2698-VI від 17.11.2010) - «слідчі і тимчасові заходи» - Кожна Сторона зобов`язана вжити такі заходи, які можуть знадобитися для можливості її здатності швидко визначити, виявити, заблокувати або заарештувати майно, яке підлягає конфіскації для того, щоб, зокрема, сприяти здійсненню конфіскації надалі

Згідно зі ст. 5 даної Конвенції, держава Україна, зобов`язана вжити заходів, які можуть знадобитися для того, щоб забезпечити застосування заходів щодо блокування, арешту та конфіскації також до:

a) майна, в яке були перетворені або конвертовані доходи;

b) майна, отриманого із законних джерел, якщо до нього було повністю або частково приєднані доходи, отримані злочинним шляхом;

c) прибутку або інших вигод, отриманих від доходів, від майна, в яке були перетворені або конвертовані доходи, отримані злочинним шляхом, або від майна, до якого залучені доходи, отримані злочинним шляхом.

Таким чином перерахування грошових коштів за вказаними рахунками можуть бути спрямовані на фактичне фінансування незаконної підприємницької діяльності, пов`язаної з легалізацією (відмиванням) доходів одержаних злочинним шляхом, та отримання доходів від вказаної протиправної діяльності.

Згідно ч. 2ст. 170 КПК України, арешт на майно може бути накладений зокрема у випадку, якщо речі, документи, гроші, тощо набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них або на які було спрямоване кримінальне правопорушення.

На підставі ч. 2 ст. 172 КПК України клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Слідчим суддею встановлено, у ТОВ «Комдрайв» (код ЄДРПОУ 41723996) в АТ "Банк Кредит Днiпро" (МФО 305749) відкриті банківський рахунок № НОМЕР_1 , що підтверджується доданими до клопотання документами, а саме відомостями про наявність у даного підприємства рахунків у банках.

Виходячи з вищевикладеного, зважаючи на те, що по даному кримінальному провадженню заподіяно значної шкоди державі, з метою можливості в подальшому забезпечити відшкодування спричиненої шкоди або задоволення цивільного позову, а також недопущення здійснення ТОВ «Комдрайв» (код ЄДРПОУ 41723996) списання коштів із вказаних в клопотанні рахунків або їх закриття, суд дійшов висновку, що клопотання старшого слідчого з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про арешт майна, підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 4, 5 Конвенції Ради Європи «Про відмивання, виявлення, вилучення і конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом, та про фінансування тероризму» (ратифіковану Законом України N 2698-VI від 17.11.2010),- ст.ст. 1074,1172 ЦК України, ст. 2-4 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів одержаних злочинним шляхом» від 28.11.2002 р., п. 4, 6 ст. 9 , ч.2 ст. 170 , ч.1, 2 ст. 171 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти у видатковій частині, що знаходяться на рахунку ТОВ «Комдрайв» (код ЄДРПОУ 41723996) №№ НОМЕР_1 у АТ "Банк Кредит Днiпро" (МФО 305749).

Зупинити видаткові операції по вищевказаному рахунку за винятком видаткових операцій, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів) в бюджет або державні цільові фонди по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та суми залишку, пов`язаних з виплатою заробітної плати.

Після пред`явлення ухвали, кошти на зазначеному рахунку заарештувати негайно, про що зобов`язати службових осіб вказаної банківської установи зробити відмітку на ухвалі суду із вказівкою дати й часу її надання ухвали в банківську установу, а також суми коштів арештованих на рахунку та часу накладання арешту на кошти.

Зобов`язати службових осіб у АТ "Банк Кредит Днiпро" (МФО 305749) направляти виписки (довідки) із зазначенням по вищевказаному рахунку даних про зміну суми грошових коштів на вищезазначених рахунках із вказівкою першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області, розташованого за адресою: м. Дніпро, вул. Сімферопольська, 17А.

Право накладення арешту на грошові кошти надати слідчому ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи та співробітникам оперативного управління визначених відповідним дорученням щодо проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст.ст. 40, 41 КПК України, та співробітникам слідчого управління відповідно до постанови про проведення процесуальних дій на іншій території, в порядку ст. 218 КПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`яти діб з моменту її постановлення та підлягає негайному виконанню.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81439915
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —201/4901/19

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні