Ухвала
від 25.04.2019 по справі 201/4900/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/4900/19

Провадження № 1-кс/201/2766/2019

УХВАЛА

25 квітня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що у провадженні першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019040040000014 від 22.03.2019 року, відносно невстановлених осіб, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

Під час досудового розслідування у даному кримінальному провадженні встановлено, що невстановлені особи, в листопаді 2017 року, з метою прикриття незаконної діяльності створили ТОВ «Комдрайв» (ЄДРПОУ 41723996), та використовують його реквізити та банківські рахунки, для прикриття незаконної діяльності, чим скоїли кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.205 КК України.

Попередньо встановлено, що пов`язані з ТОВ «Комдрайв» підприємства - експортери ТОВ "Топ-Агроленд" (ЄДРПОУ 41890687), ТОВ "Грандкомерц" (ЄДРПОУ 41890692), ТОВ "Харвест Інвест" (ЄДРПОУ 41398252), ТОВ "Терра-Групп" (ЄДРПОУ 40470273) виступають у якості підприємств-комісіонерів по експортних операціях сільськогосподарської продукції (комісіонер-торгівельний посередник, який продає сільгосппродукцію від свого імені, за рахунок та за дорученням поручителя комітента (ТОВ «Комдрайв» (код 41723996) за грошову винагороду (комісію) визначену в договорі комісії.

Таким чином, при здійсненні експортних операцій пов`язані з ТОВ «Комдрайв» вищевказані підприємства-комісіонери отримують тільки мізерну комісію від суми кожної ВМД, а основна сума надходить на банківські рахунки підконтрольних підприємств-комітентів, в т.ч. ТОВ «Комдрайв» (ЄДРПОУ 41723996).

Дана схема лише на перший погляд дозволяє створити видимість роботи реальних підприємств, однак декларацію з податку на прибуток підприємства-комітенти (в т.ч. ТОВ «Комдрайв» не надають, після чого змінюють посадових осіб та переходять на податковий облік до інших областей. В подальшому вони або припиняють свою діяльність або змінюють схему роботи.

Факт перереєстрації підприємства ТОВ «Комдрайв» (ЄДРПОУ 41723996) на підставну особу та переведення його на податковий облік в іншу область є злочинним наміром невстановлених осіб, направлений на ухилення даним підприємством від сплати податку на прибуток, шляхом ненадання до податкових органів річної декларації з відповідного податку.

Тим часом, підконтрольні підприємства-комісіонери надають податкові декларації, однак вказують в них мізерні в порівнянні з загальною сумою експорту - суми комісії, з якої і сплачують податок.

Тобто, вищевказані підприємства-комісіонери не відображають в своїй податковій звітності обсяг експортованих товарів, що дозволяє не сплачувати до бюджету країни суми податку на прибуток в особливо великих розмірах.

Хоча запровадивши зазначену схему ухилення від сплати податків та через вищевказані злочинні дії власниками коштів, отриманих від експорту сільськогосподарської продукції є саме особи, що контролюють вказані підприємства-комісіонери та створені, як інструмент ухилення від сплати податків підприємства комітенти (в т.ч. ТОВ «Комдрайв»).

В ході досудового розслідування допитано засновника та директора ТОВ «Комдрайв» (код ЄДРПОУ 41723996) ОСОБА_4 , який повідомив, що він ніколи не здійснював будь яких дій направлених на створення або придбання ТОВ «Комдрайв», дане підприємство йому не знайоме, ніякого відношення до ведення його фінансово-господарської діяльності він ніколи не мав та не має.

На даний час встановлено, що ТОВ «Комдрайв» (код 41723996) податкова звітність не подається, але в ході проведення заходів оперативного характеру встановлено IP-адресу НОМЕР_1 , з якого невстановлені особи від імені ТОВ «Комдрайв» (код 41723996) здійснюють вхід до системи «Клієнт-Банк» та продовжують реєстрацію податкових накладних.

В ході проведення слідчих (розшукових) дій, здійснено огляду АІС «Податковий блок» «Архіву електронної звітності», встановлено, що ТОВ «Комдрайв» (код 41723996) реєструвало податкові накладні з використанням ІР-адреси - 212.92.229.208.

Крім того встановлено, що з вказаної IP-адреси, окрім підприємстваТОВ «Комдрайв», також здійснюється вхід до системи «Клієнт-Банк» та реєстрація податкових накладних іншими пов`язаними підприємствами, а саме: ТОВ "Ліонеріс" ЄДРПОУ (код 42239788), ТОВ "Терра-Групп" (код 40470273), ТОВ "Леонні" (код 38458122), ТОВ "Топ-Агроленд" (код 41890687); ТОВ "Грандкомерц" (код 41890692); ТОВ «Голден-Грейн» (код 35563697), ТОВ "Грейнекс" (код 32391005), ТОВ "Логіс-Агро" (код 37758111).

В ході аналізу податкових накладних ТОВ «Комдрайв» (ЄДРПОУ 41723996) в Єдиному реєстрі податкових накладних (АІС «Податковий Блок») було встановлено, що вказаним підприємством виписувались податкові накладні з реалізації сільськогосподарської продукції на адресу підприємств-нерезидентів Agro Trade Group Ltd (Домініка) та WARRINGTON CORPORATE SERVICES LP (Великобританія).

В свою чергу, вказані підприємства-нерезиденти є основними покупцями відображеними в експортних операціях пов`язаних підприємств ТОВ "Топ-Агроленд" (код 41890687), ТОВ "Грандкомерц" (код 41890692), ТОВ "Харвест Інвест" (код 41398252), ТОВ "Терра-Групп" (код 40470273).

22.03.2019р. на підприємстві ТОВ "Харвест Інвест" було змінено посадову особу з гр. ОСОБА_5 , іпн. НОМЕР_2 на гр. ОСОБА_6 , іпн. НОМЕР_3 , який є посадовою особою ТОВ «Комдрайв».

Крім того було встановлено, що первинні бухгалтерські документи які підтверджують «фіктивну» фінансово-господарську діяльність ТОВ «Комдрайв» (код 41723996), направлену на прикриття незаконної діяльності перебувають в «тіньовому» офісному приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 .

У зв`язку з вищезазначеними обставинами діяльності зазначеного підприємства, на даний час необхідно провести комплекс слідчих дій, з метою швидкого та повного розслідування кримінального провадження з тим, щоб виявити обсяг наслідків, спричинених особами, що здійснюють діяльність від імені цих підприємств, також встановити осіб, причетних до злочинної діяльності, визначити обсяг вини кожного з них, для правильної та неупередженої кваліфікації діяння, та притягнути винного кожного до відповідальності.

З урахуванням даних обставин, є достатні підстави вважати, що предмети та документи, які містять достовірні відомості про «фіктивну» злочинну діяльність ТОВ «Комдрайв» (код 41723996), необхідні для визначення повної діяльності задіяних підприємств, а також встановлення нанесених державі збитків не встановленими особами і можуть бути знищені відразу після висвітлення факту в необхідності їх отримання. У разі відсутності вищезазначених документів, у слідства не буде об`єктивної можливості виконати завдання кримінального провадження, встановлені КПК України.

Вказана документація може бути виявлена та вилучена лише під час проведення обшуку, оскільки в інший спосіб (зокрема проведення тимчасового доступу до документів) такі документи можуть бути знищені або приховані учасниками злочинної фінансової схеми.

Є достатні підстави вважати, що документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Комдрайв» (код 41723996) з питань придбання та зберігання товарно-матеріальних цінностей (зернових) знаходяться за адресою: Полтавська область, Чутівський р-н,смт. Скороходове, вул. Гагаріна 7. Згідно інформаційної довідки Державного реєстру речових прав, реєстрі прав власності на нерухоме майно, право власності на нерухоме майно за вказаною адресою належить по приватній формі власності в розмірі частки 42/100 Товариству з обмеженою відповідальністю "Зерно-Агротрейд" (код 38234181). Земельна ділянка комунальна власність, розмір часки 1, належить «Скороходівській селищній раді» , на праві оренди з 2017 року в Товариства з обмеженою відповідальністю «Агропромислове об`єднання «Цукровик Полтавщини» (код 30811110).

Прокурор клопотання підтримав з підстав, викладених в останньому та надав заяву, в якій просив розглянути клопотання без засобів технічної фіксації.

Суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступними підставами.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченому статтею 255 цього Кодексу.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що за адресою, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС першого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області підполковнику податкової міліції ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи, а саме: слідчому з ОВС третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_7 , старшому слідчому з ОВС третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області підполковнику податкової міліції ОСОБА_8 , старшому слідчому з ОВС третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області підполковнику податкової міліції ОСОБА_9 , слідчому з ОВС третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_10 , слідчому з ОВС третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_11 , прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області, співробітникам податкової міліції, визначених слідчим відповідним дорученням щодо проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст.ст. 40, 41 КПК України у кримінальному провадженні № 32019040040000014, дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_2 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, та вилучення предметів і документів які свідчать про незаконну діяльність, що здійснюють невстановлені особи, а також документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «Комдрайв» (код 41723996) за 2018 -2019рік, а саме: картки складського обліку та інші документи щодо зберігання зернової продукції, підроблені документи фінансово-господарської діяльності, чорнові записи, бухгалтерські та фінансово-господарські документи підприємств-контрагентів, документи про видачу заробітної плати «готівкою», документи «тіньового» бухгалтерського обліку, документи щодо придбання, зберігання та реалізації зернових культур, та інших товарів та інші документи, які відображають фактичні обставини здійснення господарської діяльності, печатки, цифрові коди доступу до рахунків підприємств, інформації що зберігається на комп`ютерах на яких здійснюється фінансово-господарська діяльність, та інформації, що зберігається на електронних носіях інформації, мобільні телефони, які використовуються для здійснення злочинної діяльності, гроші, інші предмети та документи, які забезпечать швидке виконання завдань кримінального судочинства та можуть бути доказами під час судового розгляду, та інше майно здобуте злочинним шляхом що свідчить про здійснення протиправних дій.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81439928
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —201/4900/19

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні