Ухвала
від 25.04.2019 по справі 308/4534/19
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/4534/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2019 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Ужгородської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчим відділом Ужгородського відділу поліції ГУНП в Закарпатській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, розпочатого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019071030000065 від 19.04.2019.

Із внесеного клопотання вбачається, що невстановленими службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 разом із службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 умисно, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби, шляхом прийняття рішень та видачі відповідних документів, незаконно передали у власність особі земельну ділянку, тим самим завдавши істотної шкоди інтересам держави.

Так, незаконність передачі у власність земельних ділянок за кадастровими номерами 2124888200:02:002:0001 та 2124888200:02:002:0002 встановлено ухвалою суду від 11.05.2016 у межах кримінального провадження (справа № 308/3275/16-к).

Натомість, моніторингом публічної кадастрової карти України встановлено, що земельні ділянки за вказаними кадастровими номерами 29.03.2017 вилучені з карти шляхом «Виправлення помилки, допущеної у ДЗК внаслідок помилкового перенесення ЗД», а на їх місці сформована нова земельна ділянка за кадастровим номером 2124888200:02:002:0050 площею 0,24 га, з аналогічним до них цільовим призначення, та згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав підставою виникнення права власності на вказану земельну ділянку є державний акт серії ЯД № 544000 виданий ще 15.02.2008 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Прокурорами ІНФОРМАЦІЯ_4 здійснюється нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування вказаного кримінального провадження, у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням.

Клопотання вмотивоване тим, з метою виконання завдань кримінального провадження, зокрема шляхом забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, у сторони обвинувачення виникла необхідність у застосуванні заходу забезпечення кримінального провадження, а саме у отриманні тимчасового доступу до документів, які знаходяться у володінні у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , а саме до: матеріалів судової справи за № 308/3275/16-к, та враховуючи те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, а тому у органу досудового розслідування виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до таких документів.

Прокурор ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 на розгляд клопотання не з`явилася. Однак, надала суду заяву, в якій подане клопотання підтримала та просила провести розгляд клопотання за її відсутності.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_5 на розгляд клопотання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про час та місце його розгляду. Оскільки, неприбуття особи, у володінні якої знаходяться речі і документи без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання, приходжу до переконання, що у відповідності до ч.4 ст.163 КПК України розгляд даного клопотання проводиться за відсутності представника ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Дослідивши матеріали кримінального провадження, враховуючи те, що з метою виконання завдань кримінального провадження, зокрема шляхом забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, у сторони обвинувачення виникла необхідність у застосуванні заходу забезпечення кримінального провадження, а саме у отриманні тимчасового доступу до документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 , а саме до: матеріалів судової справи за № 308/3275/16-к з можливістю вилучення її відповідним чином прошиту, пронумеровану та завірену копію, яка в подальшому можуть бути використані при проведенні слідчих (розшукових) чи/та процесуальних дій, зокрема як об`єкти дослідження при проведенні судових експертиз, слідчий суддя приходить до переконання, що дане клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Згідно ч.5, 6ст. 163 КПК Українисуд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно вимогст. 132 КПК Українидля оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч.7.ст.163 КПК України, слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речейі документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів,або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до ст.167КПК України тимчасовимвилученням майнає фактичнепозбавлення підозрюваногоабо осіб,у володінніяких перебуваєзазначене участині другійцієї статтімайно,можливості володіти,користуватися тарозпоряджатися певниммайном довирішення питанняпро арештмайна абойого повернення. Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2)призначалися (використовувалися)для схилянняособи довчинення кримінальногоправопорушення,фінансування та/абоматеріального забезпеченнякримінального правопорушенняабо винагородиза йоговчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числіпов`язаного з їх незаконним обігом; 4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Тимчасовий доступ до документів є заходом забезпечення кримінального провадження, передбаченийст.131 ч.2 п.5 КПК України, органом досудового слідства доведено необхідність застосування цього заходу, що передбаченост. 132 КПК України. Вказані обставини є достатніми підставами, передбаченимист.163КПК України, для постановлення ухвали про надання тимчасового доступу до документів.

Так, з матеріалів справи, вбачається, що документи, до яких прокурор просить надати тимчасовий доступ з можливістю вилучення перебувають у володіння ІНФОРМАЦІЯ_5 ( АДРЕСА_2 ), що стверджується наявними в справі матеріалами. Таким чином, клопотання органу досудового слідства є обґрунтованим, заснованим на законі, доводи слідчого знайшли своє підтвердження в ході судового засідання, в зв`язку з чим клопотання підлягає задоволенню.

Крім того, ч. 7 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Керуючись ст.ст.40, 131, 132, 159,-164, 309 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Ужгородської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати стороні кримінального провадження прокурору ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 , а саме до: матеріалів судової справи за № 308/3275/16-к з можливістю вилучення їх відповідним чином прошитих, пронумерованих та завірених копій.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.04.2019
Оприлюднено17.02.2023

Судовий реєстр по справі —308/4534/19

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 24.04.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні