Ухвала
від 26.04.2019 по справі 308/14707/18
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/14707/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 квітня 2019 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ужгороді клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Закарпатській області майора податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором, про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32018070000000031, -

В С Т А Н О В И В:

З клопотання та матеріалів кримінального провадження вбачається, що 04.05.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості, що можуть свідчити про умисне ухилення від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах. За даним фактом розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018070000000031 з попередньою правовою кваліфікацією вказаного кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 212 КК України. Підставою для реєстрації слугували матеріали, що надійшли листом ОУ ГУ ДФС у Закарпатській області від №325/21-04 від 02.05.2018, зокрема висновок аналітичного дослідження від 27.03.2018 №12/07-16-16-0019/31395966 «Про результати дослідження фінансово-господарських операцій ТОВ «Агро Дім» (податковий номер 31335966) щодо дотримання норм чинного законодавства при отриманні кредитних коштів від ПАТ КБ «Надра» (податковий номер 20025456) та наявності ознак легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом у період 2003-2017 років».

Згідно клопотання, в ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «Агро Дім» (код ЄДРПОУ 31335966) у період 2009-2017 років не включили в дохід протерміновану кредиторську заборгованість за кредитними договорами з ПАТ КБ «Надра» № 59/05-2003 від 19.05.2003 та № 380/05-2004 від 08.06.2004, що призвело до фактичного ненадходження до державного бюджету коштів у великих розмірах у сумі 3752969 грн. Попередня правова кваліфікація вказаного кримінального правопорушення визначена за ч. 2 ст. 212 КК України.

Обгрунтовуючи внесенеклопотання слідчийзазначає,що уході досудовогорозслідування проведенонаступні слідчідії:проведено вилученнявеликої кількостідокументів бухгалтерськогообліку таподаткової звітності,банківських документів,відібрано поясненняу службовихосіб ТОВ«Агро Дім»,у якостісвідків допитанопрацівників ПАТКБ «Надра», наданодоручення таскеровано постановипро проведенняслідчих дійна іншітериторії,проведені огляди. Такожв ходіпроведення досудовогослідства булоініційовано проведеннядокументальної позаплановоїподаткової перевірки ТОВ«Агро Дім».Відповідно доотриманої інформаціїз управлінняаудиту Головногоуправління ДФСу Закарпатськійобласті буловстановлено,що відповіднодо вимогст.102Податкового кодексуУкраїни провестиподаткову перевіркисуб`єкта господарюваннянеможливо.З метоювстановлення збитків,які завданібюджету держави,21.01.2019отримано ухвалуУжгородського міськрайонногосуду,якою призначенопроведення судово-економічноїекспертизи. 18.03.2019до СУФРГУ ДФСу Закарпатськійобласті впорядку ст.69КПК України,надійшло клопотаннясудового експертащодо наданняінформації (якастановить банківськутаємницю),документально підтвердженоїнеобхідної дляпроведення судово-економічноїекспертизи.Станом,на 25.04.2019в Ужгородськомуміськрайонному судізнаходиться нарозгляді клопотанняпро тимчасовийдоступ доречей ідокументів,що містятьохоронювану закономтаємницю. Станом на 25.04.2019 судово-економічна експертиза триває. Так, За результатами судово-економічної експертизи буде прийнято рішення щодо оголошення підозри у кримінальному провадженні. Згідно ст.219КПК України строк досудового розслідування по вказаному кримінальному провадженню складає 12 місяців. Вказаний строк у кримінальному провадженні №32018070000000031 закінчується 04.05.2019 однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не надається за можливе, у зв`язку із тим, що на даний час судово-економічна експертиза незавершена.

Слідчий вказує, що правова кваліфікація кримінального правопорушення у провадженні №32018070000000031 від 04.05.2018 року - ч.2 ст.212 КК України, цей злочин відповідно до ст.12КК України відноситься до злочинів невеликої тяжкості. Отже, досудове розслідування злочинів такої категорії, завершити яке неможливо до спливу дванадцяти місяців з дня внесення відомостей до ЄРДР, на підставі ч.1 ст.294 КПК України, абз.2 ч.2 ст.219 КПК України, може бути продовжене на шість місяців. Завершити досудове розслідування без отримання висновку судово-економічної експертизи не можливо, оскільки це призведе до невиконання завдань кримінально-процесуального законодавства, зокрема захисту особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорони прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

А тому на підставі вищенаведеного, слідчий просить клопотання задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з"явилася, хоча про час та місце розгляду клопотання була повідомлена. Подала до суду заяву про розгляд клопотання без її участі.

Дослідивши матеріали внесеного клопотання з додатками, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст.2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч.1 ст.28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Відповідно до ч.1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудовогорозслідуваннязмоменту внесеннявідомостейпрокримінальне правопорушеннядоЄдиногореєстру досудовихрозслідуваньдодня повідомленняособіпропідозру становить: 1)шістьмісяців-укримінальномупровадженні щодокримінальногопроступку; 2)дванадцятьмісяців-укримінальномупровадженні щодозлочинуневеликоїабо середньоїтяжкості; 3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч.1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Згідно частини 1 статті 295-1 КПК України у випадках, передбачених ст.294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Як встановлено в ході розгляду клопотання, у кримінальному провадженні №32018070000000031 строк досудового розслідування закінчується 04.05.2019 року, однак закінчити досудове розслідування до вказаного терміну не є можливим, оскільки у кримінальному провадженні необхідно отримати висновок судово-економічної експертизи, яка на даний час не завершена, в той же час висновок експертизи матиме важливе значення при прийнятті рішення щодо оголошення підозри у кримінальному провадженні.

Завершити досудове розслідування без отримання висновку судово-економічної експертизи не можливо, оскільки це призведе до невиконання завдань кримінально-процесуального законодавства, зокрема захисту особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорони прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура

При вирішенні питання про продовження строку досудового розслідування слідчий суддя бере до уваги сам обсяг слідчий дій, які слід виконати, та вважає, що продовження строку досудового розслідування на два місяці буде достатнім для встановлення усіх обставин кримінального провадження та для закінчення усіх слідчих та процесуальних дій і вимога про продовження строку досудового розслідування саме до 6 місяців, слідчим не доведена та матеріалами клопотання не обґрунтована.

З урахуванням викладеного, враховуючи ступінь тяжкості та складність провадження, слідчий суддя вважає за доцільне клопотання слідчого задовольнити частково та продовжити строк досудового розслідування на два місяці, тобто до 26.06.2019 року.

На підставі викладеного, керуючись статтями219,294,295-1 КПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32018070000000031 17.04.2018, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого за ч.2 ст. 212 КК України, продовжити на два місяці, тобто до 26 червня 2019 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення26.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81445913
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —308/14707/18

Ухвала від 26.04.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 21.01.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 28.12.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 28.12.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 28.12.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 28.12.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні