Рішення
від 26.04.2019 по справі 329/213/19
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№329/213/19

Справа № 329/213/19

Провадження № 2-о/329/24/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 квітня 2019 року смт Чернігівка

Чернігівський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді - Богослова А.В.,

за участі: секретаря судового засідання - Силаєвої Т.М.,

заявника - ОСОБА_1,

заінтересованих осіб - Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Пологівському та Чернігівському районах Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1, про надання права на шлюб,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - заявник) звернулася до суду із заявою про надання їй права на укладення шлюбу.

Свою заяву мотивує тим, що вона тривалий час зустрічається із ОСОБА_4, між ними існують стабільні стосунки, які ґрунтуються на коханні та взаєморозумінні, у зв'язку з чим вони мають намір зареєструвати шлюб та створити сім'ю, але не можуть цього зробити, оскільки заявник ОСОБА_1 не досягла встановленого шлюбного віку - 18 років. Крім того, ОСОБА_1 вагітна і має намір народити дитину та виховувати її разом із ОСОБА_4 Заявник вважає, що реєстрація шлюбу між нею та ОСОБА_4 відповідає їхнім інтересам.

В судове засідання 26.04.2019 заявник ОСОБА_1 не з`явилася, про час і місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала заяву про розгляд заяви без її участі, просила задовольнити заяву.

Представник заінтересованої особи Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Пологівському та Чернігівському районах Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області в судове засідання не з'явився, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав заяву про розгляд справи без участі представника.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судове засідання 26.04.2019 не з'явився, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав заяву про розгляд заяви без його участі, просив задовольнити заяву.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання 26.04.2019 не з'явилася, про час і місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала заяву про розгляд заяви без її участі, просила задовольнити заяву.

Заінтересована особа ОСОБА_4 в судове засідання не з'явився, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав заяву про розгляд заяви без його участі, просив задовольнити заяву.

Дослідивши матеріали справи та наявні докази, суд приходить до наступних висновків.

Як встановлено, заявник ОСОБА_1 народилася 09 лютого 2003 року, що підтверджується копією паспорта громадянина України № 001631635 від 07.03.2018. На час розгляду справи ОСОБА_1 досягла віку 16 років та 02 місяців.

Згідно довідки № 15 для призначення і виплати державної допомоги у зв'язку з вагітністю КУ "Чернігівська центральна районна лікарня" Чернігівської селищної ради від 26.02.2019 ОСОБА_1 перебуває на обліку у зв'язку з вагітністю в КУ "Чернігівська центральна районна лікарня".

Відповідно до ч.3 ст.293 ЦПК України у порядку окремого провадження розглядаються справи про надання права на шлюб.

Право на шлюб чоловіка та жінки, які досягли шлюбного віку, закріплено у статті 12 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Згідно ст. 22 Сімейного кодексу України (далі - СК України) шлюбний вік для чоловіків і жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Частиною 2 ст.23 СК України передбачено, що за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Відповідно до ч.1 ст.27 СК України державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави і суспільства.

Пунктом 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" № 11 від 21.12.2007 заява про надання особі, яка досягла чотирнадцяти років, права на шлюб (ст. 23 СК) повинна розглядатися судом в окремому провадженні. При цьому до участі в справі залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої особи, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків (піклувальників) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника.

Таким чином, встановлено, що заявник ОСОБА_1 не досягла шлюбного віку, але має право звернутися із заявою про надання їй права на шлюб із ОСОБА_4

Також, судом не встановлено будь - яких обставин, які б вказували на те, що шлюб може зашкодити інтересам заявника.

Враховуючи спільне бажання заявника ОСОБА_1 та ОСОБА_4, укласти шлюб та створити сім'ю, вагітність заявника ОСОБА_1, суд приходить до висновку, що право на шлюб буде відповідати інтересам заявника, а заява підлягає задоволенню повністю.

На підставі викладеного, керуючись статтями 22, 23, 27 Сімейного кодексу України, статтями 12, 13, 81,263-265, 293, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1, про надання права на шлюб, - задовольнити повністю.

Надати ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянка України, право на шлюб з ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянин України .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Чернігівський районний суд Запорізької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заявник: ОСОБА_1, РНОКПП НОМЕР_1, місце проживання: АДРЕСА_1

Заінтересована особа: Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Пологівському та Чернігівському районах Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, код ЄДРПОУ 42565876, пров.Некрасова 2, м. Пологи, Запорізька область.

Заінтересована особа: ОСОБА_2, РНОКПП НОМЕР_2, місце проживання: АДРЕСА_1

Заінтересована особа: ОСОБА_3, РНОКПП НОМЕР_3, місце проживання: АДРЕСА_1

Заінтересована особа: ОСОБА_4, РНОКПП НОМЕР_4, місце проживання: АДРЕСА_2

Суддя А.В.Богослов

СудЧернігівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення26.04.2019
Оприлюднено28.04.2019
Номер документу81448352
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —329/213/19

Рішення від 26.04.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 18.03.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні